За референдума на Слави

Мерси много. Въпросите са май изцяло насочени към политиците. И то директни мерки. Мога да се сетя аз какво ще се гласува и какво еално ще се случи. :) Те от много години са две различни неща. И все пак ще си дадем гласа. Все пак е светено право. :)
 
След референдума Слави ще се "влее" в партията на един бивш ... министър :D

Стойте и гледайте. :cool:
 
Слави е толкова силен индивидуалист, че е невъзможно да се влее към когото и да е. Все едно Лили Иванова да стане бек вокал на Росица Кирилова.
 
Искрено се надявам, че мнозинството български граждани все пак няма да се подведат по глупостите на г-н Трифонов. Ако имаше някаква магическа възможност за реализиране на идеите заложени в 6-те въпроса, то системата в България би се изродила в една уникално нелепа комбинация от олигархия, охлокрация и легален лобизъм.

Трябва ли гласуването да е мажоритарно? Не, защото човечеството се бори вече 150 г. гласуването да е пропорционално, т.е. повече хора, идеи и виждания да бъдат представени в парламентите. При мажоритарно гласуване за НС от 120 депутати резултатът ще е 100 гербери, 18 депесари и 2ма бесепари. Ако някой подкрепя това, нека направо си каже, че иска връщането на чл.1 от конституцията (онзи за Партията).

Намаляване на партийната субсидия от 11 на 1лв ? Не, не и пак не! Тук Слави за пореден път иска да махне едно от най-големите достижения на демокрацията в последният 1 в. Е, той не иска, тълпата го иска, а той просто й приглася. В Германия субсидията е 1 евро, но Германия е 80 млн, а България 4-5. По-малка субсидия ще рече, че малките и/или новите партии няма да имат достъп до по-стабилно финансиране, което бетонира статуквото. Да не говорим, че и големите/системните партии ще прибегнат до алтернативни методи на финансиране. Т.е. лобизма и корупцията ще ударят такива висоти, каквито тази страна не е виждала от турско време. Публичното финансиране на партиите е измислено, за да има обществото контрол над тях, а те да защитават националните, наместо частните/чуждестранните интереси.

Задължително и дистанционно гласуване? И на двете "Да", но с условности.

Въпроса с шефовете на РПУ-тата въобще не си струва и да се дискутира.

Общо взето нелеп референдум от нелеп човек, чиято цел е подбуждайки плебейските страсти, да си върне част от затихващата слава.

Нация, която вярва, че ще се "оправи" с решаването на чисто технически въпроси като тези (да не говорим, че от това "решаване на проблемите" положението хептен ще се влоши), е обречена. От 9 млн. българи в страната са останали 4,5 - 5 млн, от които 2 милиона не са от държавотворния етнос, а 1,5 млн са пенсионери. Това в добавка към потресаващата корупция, липсата на национален суверенитет и самостоятелна външа, че и вътрешна политика.... И на фона на всичко това, някой иска да прави референдум за горепосочените неща. Seriously?! Във времена като тези няма нищо по-лошо от това да подхранваш страстите на тълпата. България не се нуждае от пряка демокрация, власт на тълпата (с непостоянството й) и референдуми.....
 
Всичко живо покрай мен щяло да го подкрепи, че видиш ли той мислел и поне правел нещо.
Инак като ги питаш какви са въпросите на референдума не знаят.
 
Дано всички гласуват, защото както наскоро прочетох, видиш ли, на бюлетината с референдума няма да се слага печат на комисията, което е директна заявка за фалшификация. На тия 240 боклука не им оттърва народа да им казва какво да правят и ще опитат какви ли не к*рвенски чалъми, само и само да стане тяхната. На края всичко ще завърши с публичен разстрел на някой от тия 240 мазни тикви. Явно само по такъв начин ще се усетят, че с народа шега не бива.
 
1. "Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?"
Резултатът от положителен отговор на този въпрос:
phpyb0knk.jpg



2. "Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите?"

Държавата се опитва да ни наложи един хомот и по един насилствен начин да ни вкара в урните, за да гласуваме за някой, за когото не желаем, или да си дадем празния вот. Задължителният вот е тоталитарна мярка. В Гърция и Белгия, където тя все още се прилага, никога не са в цветущо положение по отношение на политиката (всеки може да го провери това). При едно наложително гласуване, това увеличава пазара на гласове. Ти си неангажиран и не желаеш да гласуваш, защо да не ти дадат 20 лева, за да гласуваш за „кой да е“ там. Това намалява цената и увеличава, естествено, предлагането, което е прекрасно за хората, които искат да купуват гласове. И последно - при евентуален положителен отговор на този въпрос - влиза в сила схемата на партиите да вземат повече пари през субсидиите. Все пак субсидията е по 11 лева на глас и при едно задължително гласуване тези пари се увеличават на стотици милиони левове. Оттук отиваме и на 3тия въпрос...

3. "Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори?"

Ако има положителен отговор тук, това значи, че само тези с големи големи финансови възможности ще могат да успяват на избори. Забравяте за Светльо Витковци и подобни появили се от народното недоволство и безнадеждност. Пари трябват и те ще се вливат по един или друг начин в политиката. Ако пък е отрицателен отговорът на този въпрос - то отиваме на въпрос №2 и взимаме повече парички.


В политиката, както и в живота нещата никога не са черно-бели... Това което си мислим, че помага, вреди за нещо друго, което на първо четене не виждаме, но после... го усещаме :)
 
Последно редактирано:
Според мен въпросите са зададени по начин, по който след това може да правят много интерпретации при написването на съответните закони. След това Слави ще ревне - ама ние като питахме нямахме в предвид точно това. Сори - мача е свирен. Ето защо няма значение как ще се отговаря на въпроса, въпроса е да се участва и най-накрая да има валиден референдум, за да се знае, че хората могат да проведат референдум. Иначе на мен най ми липсва следния въпрос - Подкрепяте ли референдум да може да се свиква с 200 000 подписа? Сега беше момента да се прекара един такъв въпрос, ама явно ще е друг път.
 
Въпросите са достатъчно сериозни, но по-важното е, че ако референдумът бъде успешен това ще е първата голяма промяна в 1300-годишната история на България, която не е направена с активното участие на цар, диктатор, братушки или политически партии.
 
внушенията, че слави бил подкрепян задкулисно от абв са смешни, просто абв НЯМА да може да вкара никого при мажоритарни избори, може би само калфин и/или гоце, и то на много подбрано място...

- аз съм ЗА намаляване на субсидията, просто е оценка за работа на политиците - за толкова работа - толкова пари!
- аз съм ЗА мажоритарни избори, просто е - системата ще зацикли, след избори се съставя кабинет, който има 20-тина души министри, като голяма част от тях ще са депутати, което значи нови избори в 15-16 района месец след предишните избори, което ще ги принуди да свикат велико народно събрание и ще променят Конституцията, което ще отмени и резултата от референдума, но пък може да се случат някакви дребн реформи, примерно премахването на ВНС...
- задължително гласуване, безразлично ми е, аз лично няма да искам бюлетина на първи тур, а на втори ще е срещу тиквата!
 
- задължително гласуване, безразлично ми е, аз лично няма да искам бюлетина на първи тур, а на втори ще е срещу тиквата!
Тук не трябва да ти е безразлично, защото няколко манго и кеш като им платят и ето ти...твоя се разпределя и пак ни управляват идиоти. НО и те разбирам, защото българина толкова се е обезверил и каквото и да вземе като решение или за който и да гласува вижда, че няма реална промяна. Демек или са изманипулирани изборите или пак идват уж по-добри, а то все тази. Нека гласуваме, аз ще....не съм и изпускал гласуване в последните 10 години, ако не и повече. :)
 
Тук не трябва да ти е безразлично, защото няколко манго и кеш като им платят и ето ти...твоя се разпределя и пак ни управляват идиоти. НО и те разбирам, защото българина толкова се е обезверил и каквото и да вземе като решение или за който и да гласува вижда, че няма реална промяна. Демек или са изманипулирани изборите или пак идват уж по-добри, а то все тази. Нека гласуваме, аз ще....не съм и изпускал гласуване в последните 10 години, ако не и повече. :)


При едно наложително гласуване, това увеличава пазара на гласове. Ти си неангажиран и не желаеш да гласуваш, защо да не ти дадат 20 лева, за да гласуваш за „кой да е“ там. Това намалява цената и увеличава, естествено, предлагането, което е прекрасно за хората, които искат да купуват гласове.
 
Увеличава всъщност цената им. Как ще намалява цената, като вече един глас ще се търгува по-скъпо, защото има по-голяма стойност. Един мангал сега гласува за 20 лева, след като всеки българин гласува (повечето де, щото някои ще се скатаят по една или друга причина), това означава, че мангала реално трудно ще звземе надмощие, това което прави е да елиминира някой глас, а за надмощие не си и говорим. С две думи - няма толкова мангали и ще е нужно да платят на българи, а там мисля, че гласа се продава повече или поне се надявам. Ще е тъжно да видиш как някакъв малоумник продава за 50 лева това, което сина му ще изпита в тия 5 години, защото него и да го пребиеш все тази - заслужава си го, но детето му или другите деца не са виновни, че е кретен.
 
Ще е тъжно да видиш как някакъв малоумник продава за 50 лева това, което сина му ще изпита в тия 5 години, защото него и да го пребиеш все тази - заслужава си го, но детето му или другите деца не са виновни, че е кретен.

Всеки си носи кръста и вината. Това е. Уелкъм ту демОкраси :)
 
Потърси научните трудове на тези тъй наречени политолози и ще разбереш колко може да се вярва на разсъжденията им. За всеки здравомислещ човек е ясно, че няма по-лош вариант от сегашния, при който партиите назначават народни представители, а изборите са просто дребна формалност с минимално значение.
 
Потърси научните трудове на тези тъй наречени политолози и ще разбереш колко може да се вярва на разсъжденията им. За всеки здравомислещ човек е ясно, че няма по-лош вариант от сегашния, при който партиите назначават народни представители, а изборите са просто дребна формалност с минимално значение.

Оставяйки на страна това, че 1/2 от тези са ми преподавали и ги познавам лично, дори, а др. 1/2 са малко или много политически обвързани (мога да ви ги изброя партиите към които се числят) - разсъжденията са си разсъждения. Аргументите са си аргументи и са лесно проверими. Нямат нищо общо с предишните им трудове. Това твоето е много голямо генерализиране, предубеденост и предпоставка за отхвърляне на качествени идеи от някой само заради неговото минало или минало действие/деяние.
 

Горе