"Дължите такси по ваши дебитни карти" - честитка от Райфайзен Банк

Websolut

Well-Known Member
Не съм сигурен дали заглавието е съвсем подходящо, но ето в общи лини за какво става въпрос:

Получих по пощата уведомление от Райфайзен банк, че дължа такси по дебитни карти, отидох в най-близкия клон на банката за да направя справка и се оказа, че имам две незакрити дебитни карти, за които съм забравил, че съществуват и не са ползвани 5-6 и повече години и по които са текли месечни такси в резултат на което се натрупала прилична сума.

Разбирам, че грешката е моя от една страна, че не съм ги закрил тези карти след като не възнамерявам да ги ползвам, но стават пропуски особено след като човек има повече от една карта по някога е възможно да допусне такава грешка.

Защо през цялото това време обаче не получих нито едно уведомително писмо или SMS от тази банка, телефонния номер ми е сменен, но адреса ми е непроменен?

Защо след като не съм си взимал пластиките продължават да текат такси, такси за какво- такса въздух може би?

Ясно ми е, че това е утвърдена практики на някой банки, защото така им изнася, но разгледано в чисто морален аспект , а и не само това не е нормално.

Не е нормално да не получа и нито едно уведомление за този период и на края след 6 години да получа писмо, че дължа пари за услуга която не съм ползвал!

Повечето хора ще кажат какъв морал търсиш в банка и ще ми се изсмеят в лицето, но в банката работят хора все пак и не всичко е само документи и законови положения.

След като ми направиха предложение да ми бъдат опростени тези такси, при условие обаче, че възобновя договора си с тях и открия нова дебитна карта която да се ползва активно, ми стана ясно, че това е някаква маркетингова стратегия, не по дяволите, каква маркетингова стратегия това си е чисто изнудване.

Когато техен служител ми предложи това първо ми стана смешно(уат да фак), а после се замислих, че това ми прилича на някакъв предколеден сюрприз изненада, не това е по-скоро някакъв тарикатски трик, който някак си не отива на сериозна банка.

Резултата ми е ясен - или плащаш или откриваш сметка и ние ти опрощаваме таксите, което не е съвсем сигурно дали ще стане точно така, ясно ми е, че с банка, жена и полицай не се спори:)

Но кажете ми как да открия сметка в банка от която вече ми се повдига?

Другия вариант е да си платя таксите като послушно мишленце и да се прибера в дупчицата.

В единия вариант съм мишок, а в другия стимулирам некоректните практики на банките, некоректно да, за мен това е некоректно.

Бай Ганя ще каже: „да си имал акъл, като си забравил сега плащай да ти дойде акъла“


Споделете, ако сте имали подобен проблем и как сте го решили.
 
Последно редактирано:
таз банка име няма ли
 
Аз получих същото писмо. Банката е Райфайзен. Не дължа нищо и нямам намерение да ходя. Това си е чиста проба измама. Няма как да ти вземат тези пари чрез съд и много добре го знаят. Жалко, че и аз не виждам шанс да ги осъдя, иначе с удоволствие бих го направил. Писмото не е препоръчано, пуснато е в пощенската ми кутия. Губят ме като клиент с тази предпразнична простотия.

Пробвах се да кача прословутото писмо, ама дали успях ...
 

Прикачени файлове

  • raifaizen 001 - Копие - Копие.jpg
    raifaizen 001 - Копие - Копие.jpg
    782.5 KB · Преглеждания: 39
Последно редактирано:
Че това е лесно - откриваш, получаваш опрощение, и след НГ закриваш.
Пресметни си разходите в двата случая.

Добавка:
Ако дължиш под 100 лв, законово никой не може да те барне. Само гледай да не надскочиш тази сума.
 
@бай Иван да за същата банка става въпрос, не я споменах умишлено и аз нямах намерение да ходя, но от чисто любопитство минах да видя за какво става въпрос.
През цялото време служителката се хилеше все едно беше ударила две ракий, особено смешно и стана когато и казах, че това са някакви глупави номера и тогава каза, че видиш ли задълженията ми ще ги опростят, ако...
Мен са ме загубили като клиент отдавана, а с това и завинаги.

@Вискяр такса за откриване няма, но за закриване мисля, че имаше, те са го измислили да не са от вчера
Сумата която дължа е над 100лв и то не е, че иам някакви задължения по кредит, това е такса, такса за какво не знам точно, при положение, че нито съм си взел пластиката, нито съм ползвал някаква тяхна услуга, просто съм забравил , че съществуват до вчера, предполагам, че подписваш някакъв договр за да ти бъде опростена сумата, схемата не съм я разнищил още;)

Аман и от мобилни оператори и от банки!!!
 
Последно редактирано:
Както ти каза Вискяр - виж, ако те устройва, пусни една дебитка от промоционалните им. Ще ти излезе около 20-30лв за година. И след това иди и я закрий.
Част от банките не закриват автоматично сметките на клиентите си (както Райфайзен, така и ПИБ). В резултат на това като салдото ти мине на минус, започват да се трупат и лихви върху сумите. Като картодържател/собственик на сметка си длъжен да си я следиш. Ако ми е изтекла Гражданската за колата, няма да пиля на полицая, че ме е спрял и глобил, нито пък ще ми се "повдига" от КАТ.
Не съм чел, не съм питал като съм си отварял сметка в банката...в такъв случай, виновникът ще съм аз.
Е, нормално е служителката да ти разкаже и за подробности като: какво става ако няма повече от Х месеца движение по сметката, какви са ти дневните и седмичните лимити за транзакции по сметката. Наскоро откривах сметка в банка **************************, за всички тези неща разпитвах.
Служителката малко я мързеше да гледа, та накрая проверявахме заедно в системата им.

Съветите "до 100лв ли са, не си прави труда" и "те са виновни, не ходи" са лоши. И в двата случая се трупат задължения, които в един момент ще бъдат потърсени.
 
Продължавам да твърдя, че въртят долни номерца.
Моята дебитна карта е издадена 2006 г. за срок от 2 години. Не съм я подновявал. От 2008 г. досега са 8 години.
Дори и да е имало някакви дължими такси /а съм сигурен, че няма/ те са погасени по давност. Въпреки това банката може да ги търси по съдебен ред,
но няма да го направи.
Ако обаче отидете сега и ги платите, после не може да си ги търсите като недължимо платени. Съдебната практика по чл. 55, ал. 2 ЗЗД -
"Не може да иска връщане онзи, който съзнателно е изпълнил един свой нравствен дълг" е константна - платеното след изтичане на давността е дължимо платено, и не подлежи на връщане. Естествено, ако направите възражение за изтекла погасителна давност, ще отхвърлят иска на банката. Затова и не се пробват по съдебен ред, а с този гаден номер.
Дори и да не платите нищо, със сключването на нов договор извършвате т.нар. "новация" - подновяване на задължението - чл. 107 ЗЗД.
И банката видиш ли, прави голямо добро - отписва задължение, което между другото отдавна е отписала.
Отдавна не бях виждал толкова евтин ганьовски тарикатлък.
 
Принципно може да се разправяш , но дали си заслужава нервите и времето за 100тина лева нз.. Аз бих си платил , а в заглавието на темата да се сложи името на банката - така се губят клиенти. Аз имах проблеми с една банка , смених я с втора , сега съм на 3та - дотък доволен и затова продължавам 2ра или 3та година. Ако извъртят и те някой номер - банки много , парите навсякъде ги харесват.
 
Да и 5 лв да са пак си ги търсят кръвопийците на ясно съм, иначе колекторските фирми нямаше да имат работа, то ясно, че няма, да те съдят за 5 лв, но колкото да ти скъсат нервите, а и лихви както казваш си текат, законово няма начин.
Част от банките закриват автоматично, но не и Рахфайзен Банк както се вижда, предполагам, че хиляди са получили такива новогодишни писамца.
Аз ще си открия лесно сметка, но както казах те не пасат трева и ще има договор към това нещо, договор с неустойки, който може да ме вкара в друга схема и разбира се няма да мога да я закрия след един месец, а ще трябва все пак да ги ползвам една две години.
Пълни шибаняци!!!

Ще ходя утре да видя какви са им точно условията за да ми опростят дълга, че някога съм им бил клиент, но съм решил да не ги ползвам вече.
 
Сложих името на банката в заглавието, ако и някой друг е получил честитка за коледа нека сподели.
Аз продължавам да недоумявам, защо след като ми изтекли картите и не съм ги подновил( ок, подновява се автоматично да кажем), но не съм си взел пластиката в дадения срок, да драснат едно писмо да врътнат един телефон, ами ме търсят след 6 години?

Според мен са се събрали няколко велики маркетингови стратези на банката и са измислили този хитър план - първо сме лоши и си искаме парите, а после сме добрата банка и опрощаваме,
но не осъзнават как си го начукват сами и то по-много балъшки начин.
 
Последно редактирано:
хахахха, банка да опростява задължения? това само доказва колко ненужни са били те! :D пълни идиоти.
Имаш само два варианта:
- плащаш и заминаваш
- "опростяват" ти задължитенията и им ставаш клиент

Аз бих взел решение главно на база:
- таксите за теглене/поддръжка/закриване и т.н. в райфайзен различават ли се драстично от другите/от тази която ползваш в момента
- натрупаната сума която трябва да заплатиш колко време покрива поддръжка на картата която ползваш в момента
 
Че това е лесно - откриваш, получаваш опрощение, и след НГ закриваш.
Пресметни си разходите в двата случая..

Ако искаш да закриеш сметка преди да са изминали 12 месеца от датата на откриване има такса за закриване, която е в размер от 12 лв.
 
Всичко е ясно: стар рекламен номер, а аз се вързах:)
Те си пишат, ако не се възползвте сметката се закрива, ама кой да чете:) до край
Обикновено, ако действително търсят някакви стари твой задължения, пишат: "след изтичане на този срок за погасяване, пишат и сумата, задълженията ви дъра дъра..."

d7140ca02a3c912345da0ebc6d26531e.jpeg
 
Същата честитка от райфайзен получи днес и баща ми, с малката подрбност, че той е закрил сметката и е върнал пластиките в офис на банката. Служител му каза по телефона, че ако не погаси задълженията в упоменатия срок (мисля беше март 2017) сметката се закрива по службен път. Като цяло, цигански номера. НАП ги отрязаха и бързо огладняха, но не това е начинът да се нахранят.
 
Да. При мен още преди време го изиграха пъти и се отказах от тях. Те са по тънките схеми дето еднократно ще прецакат някой....Което се сещате на 7.5 мил. нация колко ще изкярат. :) Особено ако врътнат всеки по веднъж за некви си 20-30 лева.
 
При положение, че по дадена сметка няма движение от началната дата на създаването си, в едногодишен срок, банката е длъжна да я закрие служебно. Всичко друго са селски тарикатщини и куци постановки.
Едни такива селски пръчки, вече много добре знаят как звучи в банков салон, ехото от бесен клиент :D
 

Горе