Тънките номера на веригите!!???

Еми щом държиш да си в калабалъка - тюхкай се и ти бе, кво те спира ахахах
Ейй и на тюхкането завидехте :D
 
Тука форум на предприемачи, пък се тюхкат, как ги клатели веригите... Ами изклатете ги и вие. Или станете и вие верига...
Клатенето по нашите ширини е всеобщ спорт явно. :) Аз лично и като потребител и като бизнес не виждам голяма далавера. :) Но нека не забравяме, че понякога да си над някой е по-силно от това да отстъпиш и да признаеш, че временната ти грешка може да ти донесе повече негативи от ползи. ;)
 
Да пазаруваш от малки магазини и да си мислиш "ейй на далавера съм, а и помагам на Х човека" се замислете (имам познати, работещи в Кауфланд и Била) за следното:
- повечето малки магазини като се пусне промоция в Кауфланд (примерно бира на 50%), отиват и купуват със стековете, после я пускат на редовна или една идея над редовната цена в магазина;
- не се спазват нормите за съхранение на продуктите. Онзи ден от кварталното магазинче купих кутийка еклери за 4лв, прибирам се и гледам етикета на опаковката "да се съхранява във фризер, ако е извадено от фризера, питайте продавача преди колко дни е размразил продукта. 3 дни до консумация от размразяване." - кого да питам там кога е хвърлен продукта в обикновен хладилник? Датата на производство е от преди седмица.
- хигиената е леко под въпрос;
- работещите по такива магазини взимат много по-малко от тези, в по-големите вериги. Подкрепяйки шефовете им, често подкрепяте ниското заплащане. Ако е личен бизнес и собственика си продава вътре е друго.
- при зеленчуковите бараки - прекупуват от борсите и слагат "произведено в село Х", а като го погледна...това нещо от далеч лъщи и българска почва и слънце едва ли е виждало. Често се пробутва и полуразвалена стока с идеята почти нищо да не се хвърли. Не е като на запад - като си загуби малко от вида и да се маха.
- с магазинчетата с натурални продукти е същото - купува се от частни производители примерно мед за 7лв килограма, прелива се в бурканчета с дизайнерско етикетче и се продава по 24лв кг "собствено производство". Докато всеки може да си вземе от тържищата в малките градчета мед от производител. ;)
Вижте по централната улица на село Приселци как лятото се върти далаверата с неясно написани цени, тотално липсващи цени, никакво издаване на бонче (освен ако не настояваш ама може и да те изгонят), продукти кои собствено производство, кои прекупени от незнайно къде, а цените ей така между другото по-високи от най-високите в големия град.

Имаше един лаф: "Мижай да те лъжем." та и нашата работа такава.

Аз ходя и пазарувам от където ми е най-удобно към момента. Останалото, да се вкопчвам в цени, промоции или лоялност към големи вериги или квартални тарикати...хайде няма нужда.
 
Абе, гугле бот не е баш тъй, че има хора дето се опитват да те цакат там е така, на касата най-често може да те вътрят, че са много неща. Но тва дето викаш за заблудите по рафтовете не всеки път го правят служителите, много често тази каша с етикети и разменени продукти е дело на клиентите овце, които хвърлят като невидели. Служителите обикалят след тях да подреждат, но то смогва ли се...

Ей вчера ходих в лидъл, някакви промота на сладоледи имало и беше мазало вътре, разхвърляли ги на всички посоки. Няма да ти казвам на кво приличаше магазина, миналата година в деня, в който обявиха извънредното положение, мисля че 13-ти март беше, еми нещо страшно. Хората са диваци.

Иначе верно май в Кауфланд цените са най-ниски, там и без промоции са си най-ниски сякаш. Лошото е, че много време отделяш за пазаруване там, все става по 1 час и уж влизаш за 1 нещо, а после 100 неща.

За мен е по-удобно в такъв тип магазини, за 1 или 2 пъти седмично си взел всичко, което ти трябва за седмицата. Мразя да ходя всеки ден да пазарувам и т.н. Но тва е понеже съм в София, време не ти остава много. Моите роднини като са си в по-спокоен град си пазаруват дето викате месото от месарница, зеленчуците от зеленчука, рибата от друг магазин и т.н. Реално си избират повече продуктите и нещата логично са по-вкусни, ама няма как такова е положението и аз бих го правил, ако имам времето...

Май само плодове и зеленчуци вземам извън веригите като се замисля, за другото - Била, Кауфланд, Лидл, Фантастико. Ей в последното парите остават в БГ - пазарувай оттам, да си доволен, но пък там е най-скъпо от всичките.
 
Аз като купя домашно биволско, или краве сирене в нас никой не го яде. За козе да не говорим. Мляко - също. И да не изброявам. Всички се прехласват по домашното производство , но реялно ядат гладката лютеница от доматен прах и незнамскакво. Селата са пусти и никой не иска да копае, а всеки се мисли за достоен да яде качесвена храна. За да ядеш био - трабво да ставаш в пет сутринта да копаеш и да поливаш - тогава няма да са виновни нито Кауфланд и Била, нито кварталнита магазичета ... само черната мана, градушката и собствената немарлимост и мързел. (И аз съм за хипермаркетите и индустриализацията - другото ми е гърбаво)
 
Само консуматори :rolleyes: Нема кой да се похвали, че изгледал поне кило чушки миналата година...
Аз имам опит. Дори лятото помагам с някакви неща в градината. Нужно е да си създаде човек и такъв навик. Не го правя често, но като го правя ми е мерак голям. :)

И смея да кажа, че няма по-яко от това да изтичаш до градината да откъснеш 2 домата и 1 краставица и да си направиш салата.
 
Тези вериги са построени за робите по градовете, които са привлечени от утопията на високите заплати и бизнес възможности. Парите нямат стойност, ако някой още не го е разбрал това. Земята и това, което си съградил на нея има стойност, защото дава на човек независимост, прехрана и истинско богатство.
 
При веригите е 50/50 немарливост и тарикатщина. И аз мразя да влизам там. В Била датата на валидност на промоциите е написана с шрифт 5 в долния край на етикета, като номерче от сорта на 202105120000, етикета стои 2-3 дни след изтичането. Ако не се звериш да прочетеш и разшифроваш - изненада на касата.

Аз мога да се похваля с продукция - към 40 буркана лютеница, 40-50л. гроздова (от наше грозде) и салатата за нея. Не са на 100% мои заслугите, но да речем на 70 :) Не е ядрена физика - иска желание и старание, малко четене. Отива много време. За доста хора не е оправдано блъскането, предвид ниските цени по веригите. Качеството, както каза stoineff, не се цени особено.

Парите нямат стойност, ако някой още не го е разбрал това. Земята и това, което си съградил на нея има стойност, защото дава на човек независимост, прехрана и истинско богатство.

Нямат стойност, ако вече ги имаш. Предимно по-заможни хора приказват как парите не са решение, но никой не си е раздал всичко на бедните. Ако родата е блъскала преди тебе и ти е оставила къща и имоти, да си садиш доматите и да надграждаш - добре.

Ако си роден в панелка и си живял под наем цял живот, с нищо и никого зад гърба си - перспективата ти ще е друга.

10-тина години блъскане и пари, които вече да ги влагаш някъде и да градиш нещо. Ако си в някой малък обезлюден и циганясал град, каквото и да си съградил, кочината около теб бързо му отнема стойността.
 
Тези вериги са построени за робите по градовете, които са привлечени от утопията на високите заплати и бизнес възможности. Парите нямат стойност, ако някой още не го е разбрал това. Земята и това, което си съградил на нея има стойност, защото дава на човек независимост, прехрана и истинско богатство.
Така е! Парите са важни само за тези, които ги нямат! :) Останалите могат да си позволят да живеят близо до природата и до земята, да творят онлайн и да живеят органик в смарт био - еко жилищата си (построени върху гърбовете на кобалтовите деца от мините в Конго).

Да кажа защо обичам цивилизацията. Баба ми, почина тази година, но през първитте години е живяла в в селска къща ( сега съм наследник), до която най - близкия водоизточник е в една долина на 2 км. Всяка сутрин пръво трябва да пренесеш две ведра (или кофи х 12 литра.)
Така, че да уважаваме това, което са построили бабите и дядовците ни и да го развиваме. Няма път назад. Млако объркано ми тече мисълта, но позицията ми е ,че трябва малко да намалим лицемерието, което се шири зад клавиатурите на устройствата, които използваме.
 
Според мен не трябва да се бърка градът с цивилизацията. Причината е, че истинската цивилизация може да се приложи само там, където може да се променят нещата и да се прилагат технологиите. Един многоетажен блок от преди 50 години не може да се разруши, за да се изгради такъв, в който са вложени новите технологии. Или по-точно е скъпо да се направи. При една къща нещата не стоят така. Нещо повече - може да се подмени на части...

Под технологии нямам предвид IoT измишльотините, които общо взето са само някакво лустро. В един презастроен град не можеш дори една съвременна технологична пътна инфраструктура да осигуриш. Просто няма място за такава...
 
Не е лесно това копането, вервайте ми.., отстрани - да, но иначе е робски труд, още повече за IT-та :D Дори да сте в къща с голям двор, пак ще предпочетете да отидете до магазина, убеден съм :)
 
Последния път като отидох в кварталния плод/зеленчук и като не ми стигна кеша (имах около 35 лв кеш) за малко повече от1 кг банани, 1 тарелка малини (150 гр), 500 гр череши и мисля тарелка боровинки (150 гр) се зарекох да са живи и здрави, но повече няма да влизам. Викам на продавача да платя с карта дори, а той ми вика ходи да изтеглиш пари от банкомат и тогава се върни или остави част от продуктите..

Това щях да го купя сигурно на двойно по-ниска цена от някой хипермаркет и дори повече.

И тъй като бях до Варна тези дни, минах през рибната им борса да си купя прясна цаца на добра цена. Реших уж да подкрепя местните рибари и други.. Взех няколко различни морски храни и на всякъде вместо да сложат количеството което искам, то ме цакаха с около 30 гр и си го закръгляха нагоре. Т.Е. искам 1.5 кг риба, смята го 1.5 кг, но слага в чантата 1.460 кг. Бе очеизвадно, тъй като ел.кантар беше под носа ни. За касова бележка ако не си поисках нямаше и да има.
 
Само да вметна, че почти всичко е от материала, а той е от скапан по-скапан! И в Калфлана, и в кварталното магазинче! Аз вече не виждам надежда за тая територия. Тук всеки е тарикат, всеки гледа да прецака другия и т.н.

От големите вериги, до бабата, която продава край пътя турски домати за домашно производство! Наистина не виждам никаква надежда за тая държавица клета с това гнусно население.

Иначе, за домашните продукти, наистина е голям кеф преди да седнеш да ядеш да си откъснеш салатата и т.н. Никакво сравнение не може да има с боклуците от магазините, нахакани с тор и придобили лъскав вид. Ама какви да са? Отглеждат се в амортизирани/изхабени почви, блъскат се с изкуствени торове, че вече и без почви ги отглеждат, на лампи и очакваме качество? За месото да не говорим. Какъв вкус може да очакваш от пили, отглеждано само с една и съща гнус и угоено за 3 месеца с химия?

А като казах месо, вчера хапвахме домашно свинско от прасе, което е хранено с всякакви зеленчуци, плодове и т.н. Де що има нещо из градината, включително смокини цяло лято и т.н. НЯМА ТАКЪВ ВКУС!!! Ревеше ми се, като зная свинското от магазина какво е. Наистина няма нищо общо. Ама нищо. Дори на вкус е по-добро от някои скъпи стекове, ама това е друга тема... И като споменах смокини, голяма част от хората не познават вкуса на истинската смокиня, пък и на много други плодове. Ама се сетих за смокините, щото узрелите не търпят почти никакъв транспорт. Както и много други храни...

Та така. Истинската храна е много по-различна от тая гняс в магазина, ама не можем да си отгледаме всичко. Трябват повече хора и т.н. Т.е. загубена кауза.

Хранителната гъстота на масовката боклуци е много по-ниска от на качествените продукти! Т.е. един домат отгледан в богата почва и т.н. ще ти даде много повече минерали, витамини, дори флавоноиди и др., околкото стандартен домат от масовка от Калфлана, или пазара на Иван Вазов, дето яко лъжат. Ама яко... Да не говорим, че повечето сортове плодове и зеленчуци, които се отглеждат в наши дни са по подразбиране с по-лоши качества, като изключим външен вид. Т.е. един хибриден сорт домат, или една огромна жълта ябълка всъщност не могат да се сравнят по състав с нерентабилните сортове. Но в наши дни човек се храни с очите явно...

P.S. И последно. Тоя домат примерно от Турция в Калфлана, дето са го скъсали зелен, охлаждан е и т.н., хранителната му стойност като го купите седмица/две след като е бил откъснат е колкото на една джапанка...

On nonorganic farms, tomatoes are sprayed with herbicides, insecticides, and plant growth regulators. The standard pesticides used in the industry include metam-potassium, metam-sodium, chloropicrin, 1,3-dichloropropene, chlorothalonil, and methyl bromide. All of them are classified as Bad Actors by the Pesticide Action Network (PAN). A Bad Actor, in their lexicon, is a chemical that is toxic, promotes cancer in lab tests or animal studies, interferes with reproduction, or contaminates the environment. Organic tomatoes are free of these undesirable compounds.

Не е лесно това копането, вервайте ми.., отстрани - да, но иначе е робски труд, още повече за IT-та :D Дори да сте в къща с голям двор, пак ще предпочетете да отидете до магазина, убеден съм :)

Ако успеем за постоянно да се измъкнем от София, ще работя в градината всеки ден с кеф! И не е робски труд. Труд е :) Особено ако се вложи и мисъл. Тогава става хем приятно, хем по-лесно. Е, зависи какво разбираш под по-лесно. Пак си иска работа и грижи.
 
Последно редактирано:
The Schwarz Group is a family-owned multinational retail group that operates grocery shops under the Lidl and Kaufland brands. It is the largest European retailer[1] and the fourth-largest retailer in the world by revenue.[2]

Шварц Групе“ (на немски: Schwarz Gruppe) е германско предприятие за търговия на дребно със седалище в Некарзулм.

Създадено през 1930 година, в средата на XX век то е реорганизирано от Дитер Шварц и през 2014 година става най-големият оператор на супермаркети в Европа, оперирайки веригите „Кауфланд“ и „Лидл“. Към 2017 година групата има около 400 хиляди служители и обем на продажбите 96,9 милиарда евро.



Ситуацията е още по-сериозна, една компания (Шварц Груп) прибира оборота от Кауфланд и Лидл за цяла Европа включително и България.
 
Последно редактирано:
А тия къде плащат данъците си? Въпросът ми е риторичен. ;)

Имам няколко малки магазини, от които си пазарувам предимно млечни продукти, месо, зеленчуци и плодове. Най-вече заради производителите, които големите вериги не поддържат. От големите магазини - всичко, което няма как да ми дадат на по-добра цена - бира, безалкохолни, хляб, и други. Твърд алкохол никога от вериги - само от реномирани и специализирани магазини. Веднъж пих Балантаймс от Калфланд май беше и мерси много.

Имам изградена култура на пазаруване, изцяло базирана върху това, кое ми харесва, къде го предлагат на най-добра цена и съответно къде продуктите им няма да те пратят в тоалетната цял ден, или токсикологията.
 
А тия къде плащат данъците си? Въпросът ми е риторичен. ;)
Е кви данъци..10%
Навсякъде в еу щщяха да са поне 40-60% ;)
Да не говорим какви калибристики имат, за да ги минимализират още повече..
И най-важното - изнася се печалбата. Почти никаква част не се реинвестира тук.. тия ламаринени хамбари ще ги има още 50г без да ги пипнат ахахахах А и тая печалба не е като печалбата у страна с прогресивен данък, вервай ми :)
 

Горе