Внос на пратки от Китай след 1 юли 2021

Изобщо не си ме разбрал какво искам да кажа…. Явно е твърде сложно…

Иначе евала на тия пичове щом успяват да пробутват тъпотии от али-то на висока цена. Не съм сигурен дали посочените от теб стоки не са реплики на въпросните по-качествени, тука вече трябва да се проучи по-детайлно бизнеса, честно казано не ме интересува и не ми се занимава. Щом има ой да купува, нека продават пичовете. Лошо няма. Ама да не се сърдят, че някой ще си купи същото нещо от али-то, ако наистина препродават такива стоки. Дългосрочно този модел няма да продължи да работи, то е ясно. Хората ще се усетят. В България по-трудно, но някой ден ще стане.

Факт е, че ако си купя iPhone реплика няма как да очаквам същото качество. Това се опитвам да ти обясня. Обаче ако си купя някакъв китайски телефон и на него пише pravetz или някой китайски йероглиф, качеството е едно и също просто в единия случай парите остават в моя джоб, в другия случай на определен търговец. Така че нещата са малко по-сложни отколкото ги описваш.
 
Не, нещата не са по-сложни, винаги откакто свят светува е било точно така. Нещо тук струва 5 лв., а другаде струва 50 лева същото. Винаги е било така и винаги ще бъде. Разликата е, че сега има един сайт, дето има разни неща, които се намират в Китай и ги виждате цените и има уааа, мааа, ама що тъй. В хранителния магазин дето си купуваш хляба, преди да го купиш сутринта минава доставчик и го доставя и собственика го плаща на по-ниска цена и от тва печели - о чудо. Ако доставиците на хляб пуснат сайт за директни клиенти и си обявят там цените онлайн, ще е същата работа и пак ще има такива дето ще поръчват онлайн, за да остават парите в техния джоб.

Вярвай си, че айфонът ти е по-качествен, всъщност е пълен боклук и всеки хуавей го бие по всичко. Плащаш му маркетинга и историята на марката, тва е. Впрочем с хуавей беше същото, бяха супер евтини, наложиха се и гледай сега цени. Моделът винаги е работил и винаги ще си работи. Едно време са вкарвали дънки от чужбина и са ги продавали тук за луди пари като е нямало. Който иска по-големи надценки ще брандира, ще рекламира, ще пуска статии, ще гради авторитет и накрая ще ти продаде пак същия китайски телефон за 200 долара на цена от 2000 долара примерно, но ще му викаш айфон, ще се кефиш и ще знаеш, че имаш добавена стойност. Това е изкуство и никак не е лесно да се постигне.

Аз да те питам каква щеше да бъде ситуацията, ако сайта АлиЕкспрес не съществуваше? Сайт, който свързва директно производители и търговци с клиенти по целия свят.
Всъщност ти наясно ли си в колко ниши ситуацията е направо 1 към 1, но просто няма такъв сайт да ходим да си сравняваме цените?

И не няма как и кое да разбера, единствено мога да разбера, че като клиент ти е по-евтино и изгодно да си купиш от Али, което е нормално, все пак затова сме в глобален свят и щом я има тази възможност всеки може да я използва. Но да твърдиш, че нямало добавена стойност като хората продават тук. Пробвай ти да видим, дали няма да има добавена стойност и колко ще смъкнеш цените. И все пак някой път като ти се наложи да търсиш нещо от днес до утре, почваш да го търсиш тук нали, и много често го няма налично, чудиш ли се защо? Еми, защото се сеща някой да го търси точно като теб 1 път в годината и не е рентабилно да се държи на склад и да се затварят тия пари. Не казвам, че е ок, просто ти обяснявам защо някои неща ги няма, очевидно няма търсене за тях, не е рентабилно.
 
Ето ти и нещо кратко за икономиката и изчезвам, че загубих супер много време днес.

Твое право е като клиент да избираш откъде да пазаруваш - естествено като ти е по-изгодно от китайски сайт, поръчваш от там, това е ясно. Ето ти един пример от гледна точка на нашата икономика какво се случва.

Аз примерно продавам някои стоки от други държави, внасям ги и ги препродавам тук, даже в моменат като цяло не вървят нещата, вирусът ни съсипа и горе-долу сме на 0 или малко минус, но някак още плащам заплати. Та в тази ситуация от това, че препродавам на хора тук попринцип изкарвам някакви пари и ги харча тук. Иначе да идеално за икономиката би било да произвеждам тук и да изнасям за чужбина и продавам там, това ще е оптимален вариант, но в случая продавам на наши съграждани, може би без добавена стойност според теб или знам ли и аз, не ти го разбрах това деление много ясно. Та с парите, които изкарвам примерно предния месец съм похарчил 1000 лв. само за линкове на колеги от форума, преди това съм платил поне още толкова на уеб дизайнери за изробтка на лога и банери, отделно за сайтове се плаща, хостинг, абе квото се сетиш. От тия пари дето примерон съм изкарал на месец под 2000-2500 лв. харч няма как да падна - храна, дрехи, глупости. Пак влизат тези пари, оттам примерно някой работи продавач в магазин, сервитьор или друго, ако никой не дава пари там, няма и да работят. После пък на края на годината плащам 15% данък, за да си ползвам парите - 10 корпоративен и 5 дивидент. Тия пари от данъка се предполага, че пак отиват за някакви обществено полезни неща, отделно нали осигуровките, както и заплати на хората, които после с тези пари пак си купуват нещо тук. Дано ми хващаш мисълта. Да, идеалният вариант е да не се въртят едни пари, а да се произвежда нещо и изнася за чужбина, но варианта да търгуваш и да печелиш от това допринася също за икономиката, когато парите са харчат тук, плащат се данъци тук и се ползват услугите на хора тук. Защото, ако няма такива като мен, нито ще има на кого да добавяш хора във фб групи, нито ще има на кого да ги продаваш, капиш?

Сега си отговори на въпроса какво печели нашата икономика, когато купиш директно от китаеца. Да точно така - 0, кръгла 0. Разбира се не казвам, че заради това трябва да се набутваш и да купуваш всичко тук, но има и качествени места с разумни надценки - офлайн и онлайн, и да те пак ще са по-скъпи от Али, просто няма как да са по-евтини, разбери го. Те смазват ценово, не случайно!

И след тва, като разбереш евентуално за 0-лата, е хубаво да знаеш, че благодарение на това отчасти, не само на това, но отчасти накрая за твоите услуги или за услугите на други специалисти, те ще вземат малко пари - мда. Много пъти по-малко от на запад, същото ще е и със заплатите, да не се чудиш.

Защото не винаги всичко е цена, ако разсъждаваме така, аз няма да си поръчам твоята услуга, както ти няма да купиш от мен, а ще се обърна към индиец, който ще ми я свърши за 4 пъти по-малко, примерно. Само илюстрирам, за да ме разбереш.

Пък после нека не са предприемачи, тия дето внасят и препродават, да видим кои ще останат...

П.П. А за пичовете със сайта, не нещата в али не са реплики на техните...
И не не са само те, цял свят това прави и не е пробувтване, а инвестиране в маркетинг, брандинг и квото се сетиш още. Няма магазин в мола дето да не прави точно същото. НЯМА. И ако се бях родил в малко по-платежоспособна държава можеше и аз и други оттук да са на тяхното ниво. Няма нищо по-нормално да се разрастнеш, когато знаеш какво правиш и продаваш на един от платежоспособните пазари, какъвто е скандинавския, където хората не ги бърка да отделят некви къси пари за джуднжурки и няма да си губят времето да ги търсят дали в някой сайт по целия свят не ги има по-евтини. Али-то просто пасна много добре тук, защото сме скръндзливи и бедни, може би и в другите южни европейски държави е вървежен, но далеч ни си мисли, че в цяла Европа или цял свят е такова положението. Ако всички мислеха като нас, изобщо нямаше да има хора от форума изкарващи луди пари с дропшипинг например, защото американеца щеше по цял ден да рови сайтовете и да намери най-евтиния търговец в Али да си пусне джаджата с фриий шипинг, ама той не го прави, що тъй?

Повече нямам какво да ти кажа, ще завърша с тази велика мисъл, актуална и до днес и изчезвам:

“Българинът ще стане велик гражданин на света в деня, когато зареже най-долното си качество — винаги да гледа да мине тънко и да не си плати справедливо за това, което получава.”

Атанас Буров
 
Последно редактирано:
Според теб разлика в качеството на стоките няма? Мога да ти дам много примери, но няма смисъл…

Пробвай ти да видим, дали няма да има добавена стойност и колко ще смъкнеш цените.
Нямам намерение да пробвам. Не ми е интересно това. Казах ти, не виждам смисъл, след като 90% от търговците правят точно това - купуват на дребно от али-та. Тука нещата стават малко като брокерите на недвижими имоти - публикува някаква обява, защото продавачът/купувачът/наемодателят/наемателят го е наел да го представлява, ама иска да получи комисионна и от другата страна по сделката. Ти в момента сам казваш, че един сайт върши много по-добра работа от всички търговци занимаващи се с подобен внос и умаловажаваш собствения ви труд.


Защото не винаги всичко е цена, ако разсъждаваме така, аз няма да си поръчам твоята услуга, както ти няма да купиш от мен, а ще се обърна към индиец, който ще ми я свърши за 4 пъти по-малко, примерно. Само илюстрирам, за да ме разбереш.
Да, ок, поръчай на индиеца, в това няма нищо лошо. Пазарна икономика. Аз проблем в това не виждам. Дали той ще ти предложи същото качество - зависи. Ако го направи - то браво, значи е успял да оптимизира процеса по-добре и аз нямам място на пазара. Дали по-ниската му цена и по-лошото качество ще са по-полезни за теб - също зависи от очакванията и целите ти. Ако с 4 пъти по-малко средства успееш да постигнеш същия резултат, то това означава само едно - по-голяма печалба за теб или по-ниска крайна цена, респективно по-голямо потребление. Отново по-големи печалби. Нещата са свързани. Дали една стока на мен ще ми струва 1 лв и ще взимам 100 лв заплата или ще ми струва 10 лв и ще взимам 1000, общо взето е едно и също.


Сега си отговори на въпроса какво печели нашата икономика, когато купиш директно от китаеца.

Не, напротив. Ако аз имам 100 лв и ти продаваш нещото за 100 лв, а китаеца за 10, то тези 90 лв в единия случай ще останат у мен и ще мога да ги похарча(респективно върна в икономиката), както намеря за добре. В другия случай 90-те лв ще отидат в теб, част от тях ще се преразпределят при теб като разходи, да кажем ще ти останат 70 чисти(примерно). Които ти евентуално ще върнеш в икономиката. Тези пари няма да останат непохарчени, без значение кой ги притежава. Просто в единия случай най-вероятно ще генерират повече потребление, отколкото ако останат в един търговец, защото с остатъка аз ще седна на заведение, ще си заредя колата и т.н каквито харчове ерша да правя. А в другия случай ти ще отбележиш печалба и как и дали ще ги похарчиш, остава отделен въпрос. 10-те долара, пак ще останат за китаеца, защото дали аз или ти ще му ги платиш е все едно и също. Въпросът е в останалите 90. И тук не говорим за случая в който ти си произвел стоката, да се изясни.
 
То не става въпрос за българкия пазар, а този на ЕС, от който за добро или
зло сме част и ние. А той се формира от около 500 000 000 потребители. Със сигурност ще има отлив, който китайците ще търсят начин да компенсират.
Точно за да избегнат допълнителното главоболие и отлива на клиенти е това начисляване на ддс при финализиране на поръчката. Според мен най разумната опция.
 
Точно за да избегнат допълнителното главоболие и отлива на клиенти е това начисляване на ддс при финализиране на поръчката. Според мен най разумната опция.
Мда, напълно съм съгласен. Ако и пощите в българия признават това плащане за достатъчно, всичко е в реда на нещата. 20% за държавата не е толкова страшно. Проблемът е, ако се налага освобождаване от митница, че као ги знаем как работят…
 
В момента да се поръчват неща от Али от европейски складове излиза с 20% отгоре, защото китайците са внесли стоката в ЕС и са и платили ДДС-то в съответната държава и съответно са оскапили продукта с тези 20% които са платили, а сега се искат от потребителите още 20% отгоре на вече оскапената цена (понеже е в ЕС склад). Реално по-евтино ще излезе на потребителя да си закупи продукта директно от Китай и да плати само един път 20% ДДС.
 
Един бърз въпрос. Мисля да си поръчвам 2-3 неща от Китай. Ще дойдат към 30-50 лева. Вероятно ще отидат на митницата. ДДС и митнически такси ще дойдат към 15-20 лева, така ли?
 
Един бърз въпрос. Мисля да си поръчвам 2-3 неща от Китай. Ще дойдат към 30-50 лева. Вероятно ще отидат на митницата. ДДС и митнически такси ще дойдат към 15-20 лева, така ли?
И 15лв за БГ пощи, за да те представляват пред митницата и за транспортиране на пратката от митницата до теб.
На жената дойде часовник, който беше поръчан миналия месец на ст-ст 22/23$ и с ДДС,Мито и парите за бг пощи, ни дойде грубо около 40$.
 
В момента да се поръчват неща от Али от европейски складове излиза с 20% отгоре, защото китайците са внесли стоката в ЕС и са и платили ДДС-то в съответната държава и съответно са оскапили продукта с тези 20% които са платили, а сега се искат от потребителите още 20% отгоре на вече оскапената цена (понеже е в ЕС склад). Реално по-евтино ще излезе на потребителя да си закупи продукта директно от Китай и да плати само един път 20% ДДС.
регистрираш се по ДДС и си решаваш проблема
 
Няма да е само 20% по-скъпо. Има и мита, а някой имат и антидъмпингови мита.
 
Някой поръчвал ли е след промените? Има ли някаква разлика?
 
За поръчки до 150 евро, пратките се получават в пощенски клон. Пратка за 80$ пристигна за 15 дена, без допълнителни такси. Платих ДДС при поръчката към Алиекспрес.
 

Горе