Предлагам: Анкета във връзка с конкурсите

Да се въведе ли минимален праг за нагардата в конкурсите за лого дизайн и не само?

  • Да и той да е не по-малко от 100 лв.

    Votes: 17 30.4%
  • Да не по-малко от 150 лв.

    Votes: 8 14.3%
  • Не, по-добре да не се организират кокурси, ако ще се въвежда праг

    Votes: 10 17.9%
  • Друго

    Votes: 5 8.9%
  • Всичко да остане както си е

    Votes: 16 28.6%

  • Общо гласове
    56
Това е анкета все пак, хубаво е да има и дискусия да и спор също, в спора се ражда истината:), но откровени глупости с картелни споразумения, това вече идва малко в повече:D
 
Светльо, аз ще ти отговоря на въпросите.

За пърия - отговорът се състои във въпроса - КОНКУРС за СМОТАН САЙТ. Нека аз те попитам, защо просто не си го поръчаш на някой дизайнер, щом не ти пука как ще изглежда? Защото можеш, и знаеш че има шанс някой да ти направи нещо по-скъпо от 50лв. в съответния КОНКУРС. И защото в повечето случаи така се получава, затова и предложението горе. Ако си пуснеш тема "искам лого, имам 50лв, пратете ми портфолио", никой за нищо няма да спори. Обяснявам мотивацията зад това, имаш пълното право да не се съгласиш, естествено.

'Щото идват хора тук и пускат конкурси с много изисквания, търсят "лице на компанията" си, пак за 50лв. Или го правите с единствената цел да подпомогнете дизайнерите аматьори, че няма какво да правят ако няма конкурси за без пари? Айде стига.

По втория ти въпрос - новите дизайнери могат да прохождат и в конкурс за 100лв. Ако си търсят задания - повярвай ми, има къде да намерят.

На 3-тия ти въпрос - няма проблем да НЕ кандидатстваме в конкурс за 50лв. Ние НЕ кандидатстваме и без това. По-скоро се чудим защо има някои, които го правят. Тук има добри дизайнери, на които им се участва в конкурси, но просто няма как да оправдаят усилията, при положение, че от 10 конкурса, 9 са за 50лв. Предложихме минимум с 50лв отгоре ЗА КОНКУРС, НЕ ЗА ПОРЪЧКА. Така ще се включват повече хора с по-качествени предложения. Излезе, че ви извиваме ръцете и че ви тормозим.

Но да, имаме грешка. Мислим си, че се търси някакво качество тук, което всъщност е далеч от истината. Търси се НЕЩО, качеството е бонус (както и всичко над 50лв :) ). Този спор е безкраен и безсмислен, защото винаги ще виждате това като опит за изнудване, картел с "държавна" подкрепа. :D

И последно, това са мнения и наблюдения. Нямаме право да налагаме нищо, и вероятно няма да бъде наложено, понеже наистина, вероятността е конкурсите да намалеят ако бъде прието. Но да, дискутираме си :)
 
Всъщност ние не можем да наложим нищо, защото админите в крайна сметка определят правилата, това което може да направим е да предложим промяна или да бойкотираме нискобюджетните конкурси.
Първото трудно ще стане, защото политиката на Блинки и Куул винаги е била да не налагат строги правила и рамки, и едва ли ще се наложи долен праг в конкурсите.
А бойкотирането на нискобюджетките ще доведе просто до спад в конкурсите, до нищо повече.
 
Какви прагове, то и сега се броят конкурсите на пръсти. Който е мега великият дизайнер и под 1к не си мърда пръста, да подминава темите с конкурсите.
 
Какви прагове, то и сега се броят конкурсите на пръсти. Който е мега великият дизайнер и под 1к не си мърда пръста, да подминава темите с конкурсите.
Има раздвижване от преди, но масово са за по 50 лв награден фонд.
 
При общество с пазарна икономика да слагаш минимални прагове за услуга, меко казано е несериозно. Звучи ми като например да не те пуснат в супермаркета ако не гарантираш, че ще похарчиш там 50 лв. След като някой няма нужда от 50 лв., просто подминава конкурса и толкова. И нека не забравяме, че всеки иска да има в неговата сфера минимални прагове за услуги или производство, но винаги има някой, който ще предложи по-ниска цена и ще спечели поръчката, пък принципните си остават само с принципите :)
 
При общество с пазарна икономика да слагаш минимални прагове за услуга, меко казано е несериозно. Звучи ми като например да не те пуснат в супермаркета ако не гарантираш, че ще похарчиш там 50 лв. След като някой няма нужда от 50 лв., просто подминава конкурса и толкова. И нека не забравяме, че всеки иска да има в неговата сфера минимални прагове за услуги или производство, но винаги има някой, който ще предложи по-ниска цена и ще спечели поръчката, пък принципните си остават само с принципите :)

На услуга всеки сам си определя цената и е въпрос на договаряне, но конкурс е малко по-различно, на конкурс 10-20 човека примерно ти правят предложения, хвърлят усилия, извършват творческа дейност, работят специално за теб.
Като влезеш в магазина все едно всичките работници да почнат да работят персонално за теб, затварят магазина и той работи само за теб, сравнението със супермаркет е тъпо разбира се.
 
... затварят магазина и той работи само за теб, сравнението със супермаркет е тъпо разбира се.
При конкурса е същото, както касиерката в определен момент работи само за теб, така и дизайнера отделя малка част от времето си, за да участва в конкурса. Предполагам, че когато участвате в конкурс не пренебрегвате другата си работа само за сметка на конкретен конкурс. Аз изказвам мнение като потребител, а не като предлагащ услугата :) Нормално е да защитавам подобна теза. И все пак този който плаща, той определя условията, нали така. Участва само този, който има интерес.
 
Точно затова сравнението с магазин е неудачно, в магазина не ти определяш цената, а магазина, така, че няма база за сравнение, още повече едното е творческа дейност другото търговска.
 
Гласувам, че вече няма да пренасочвам хора най-вече от Фейса към форума за изработка на лого, защото го обърнахте на цирк самите вие дизайнерите. :D
 
И между другото се радвам, че повдигнахте въпроса, защото сами си съсипвате репутацията в последните конкурси. Тук си позволявам да го напиша. В тема за изработка на лого не бих го казал. Иначе успех на всички! :)
 
Точно затова сравнението с магазин е неудачно, в магазина не ти определяш цената, а магазина, така, че няма база за сравнение, още повече едното е творческа дейност другото търговска.

Ама точно вие обръщате творчеството на търговска дейност по някакъв грозен начин. Аз не мога да разбера какъв е проблема и така и не отговорихте конкретно какъв е проблема.

Един магазин като продава скъпо не влизаш. Същото е и тука. Като не ти харесват правилата на конкурса подминаваш го. Щом ти се вижда евтино 50 лв значи нямаш нужда от тези пари. Следователно конкурса ти е под нивото. Или драскаш нещо за 20 мин, колкото да се разпишеш и отиваш да си работиш по поръчките за повече пари. Ако спечелиш добре дошло. Ако не-майната му. Щом някой се съгласява на тази цена и участва, а конкурса не пропада, значи е определил, че толкова му струва услугата.

Все едно аз да отворя магазин и да продавам доматите по 5 кинта килото и да се сърдя на магазинера от съседната улица че ги дава по лев, ама неговите са вкиснати. Че и да търся лоби за да си прокарам моите цени и да го изхвърля от пазара напракитка, защото довода ми е, че не трябва да си продават вкиснати домати.

Просто не сти прави. В момента се прецаквате жестоко, защото аз ако имам нужда от такива услуги и не ви познавам, че сте добри, ще си направя някои изводи за вас които биха ме отказали да работя с вас. Гледайте си изкуството, работете, развивайте се.

Между другото може да се измислиновж правило, не знам дали обаче ще ви устройва. Конкурсите над 200 лв може да нямат сигурен победител. Щото да набия 200 лв и да не знам какво ще получа не е ок. Хората се застраховат с тия ниски суми, защото може да не намерят това което търсят. Понеже изкуството е субективно и едно нещо може на 100 човека да се харесва, но ако мен не ме кефи или просто се разминава с моята визия няма как да ми свърши работа.
 
Да? Ще се включа в анкетата. Според мен паричен праг не знам как би могло да има, а ако е статия за 30-40 лева....според мен е редно да има някакъв, и да е такъв до края, освен ако не се покачва, това няма да обиди никой си мисля.
 
Много се впрягате, това е просто анкета, аз повече не коменирам нищо, даже почвам да съжалявам, че я пуснах.
Брат, не съжалявай, така се проверява какво що, иначе никога нищо няма да чуеш от никой. :)
 
Брат, не съжалявай, така се проверява какво що, иначе никога нищо няма да чуеш от никой. :)
Да прав си, ама дискусията се превърна в упреци и обвинения и циркаджии станахме, картел, абе както и да е.
Аз не съм за праг какъвто и да било, но за мен оптималния вариант е някаква средна сума да кажем 100 лв и това е просто мнение което не налагам на никого.
50 лв е малка сума при положение, че 10-20 човека правят нещо за теб, да им казваш може ли това, може ли онова, ама се оказа, че не е малка, а даже голяма.

Ако пък направя конкурс за 200 кинта, даже мога да те правя и на маймуна и накрая да не ти платя, защото рискувам много с тези 200 лв, че няма да остана доволен и ще се набутам.
Както виждаш дискусията спря понеже стана панаир и аз смятам да спра до тук.
 
Последно редактирано:
Здравейте,
дадох своя вот за "Друго" и ще се обоснова. Хората тук, които участват активно в такива конкурси със своите предложения не са малко. В реда на нещата според мен е те да си гласуват в тази анкета за първия или втория избор. Обаче това е конкурс. По дефиниция конкурса представлява процес на избор на най-добрия конкурент/претендент в състезание. Участието и определянето на най-добрия в този процес е чрез критерии, зададени преди началото на самия конкурс. Сиреч: ако критериите включват награда 50 лв, ти сам преценяваш дали да участваш в него. Разбирам, че има хора, които смятат, че са нископлатени, обаче има и такива, които високо се надценяват. Не може за едно лого, което представлява някакъв по-артистичен надпис в 2 цвята да дадеш награда 150 лв. Освен това форумът е пълен с хора, които тепърва започват някакъв бизнес и надали имат четирицифрени суми, отделени специално за бранд. Да не говорим, че има и такива "професионалисти", че и 5 лв са им много за техните предложения.
Наред с това обаче и смятам, че пък под 50 лв е немислима награда за такива конкурси.
 
Ето ви последен пример. Във всеки град има тенис корт. От време на време се провеждат състезания, ама на тях не си явява Григор Димитров. Едва ли не се явява по причини различни от малкия за него награден фонд.

Трябва ли той да с сърди, че там наградния фонд е 1000 лв примерно и да иска да всички турнири да са с фонд от по половин милион евро. Не, човекът подминава и участва там където сметне за добре.
 

Горе