Безплатни СЧЕТОВОДНИ съвети! Задайте своя въпрос ТУК!

Дискусията в 'Юридически и Счетоводни Въпроси' стартирана от pa_lta, Ян 28, 2014.

 1. hap23

  hap23 Active Member

  Рег.:
  Окт 30, 2015
  Съобщения:
  206
  Харесвания:
  50
  Точки:
  28
  Професия:
  Счетоводител
  Място:
  София
  Понеже не пишете точно какви доходи са платени копирам член 45 от ЗДДФЛ.
  И едно допълнение: ако сте платили напр. граждански договори трябва да подадете и Справка по чл. 73 от ЗДДФЛ. Същото важи и за платен наем и др.

  Издаване на документи за изплатен доход и удържан данък (Загл. изм. - ДВ, бр. 94 от 2010 г., в сила от 01.01.2011 г., изм. - ДВ, бр. 98 от 2018 г., в сила от 01.01.2019 г.)

  Чл. 45. (Изм. - ДВ, бр. 98 от 2018 г., в сила от 01.01.2019 г.) (1) При поискване от лицето работодателят издава служебна бележка по образец за изплатения през годината облагаем доход и за удържаните през годината данък и задължителни осигурителни вноски. Когато служебната бележка се издава от работодател по основното трудово правоотношение на работника или служителя към 31 декември на данъчната година, се посочва и данъкът, удържан или възстановен на лицето при определяне на годишния размер на данъка по реда на чл. 49.
  (2) Обстоятелството, че работодателят не е работодател по основното трудово правоотношение към 31 декември на данъчната година, се установява с писмена декларация, предоставена от работника/служителя.
  (3) При прекратяване на дейността на работодателите, които нямат правоприемник, служебните бележки по ал. 1 се издават от последния представляващ работодателя или от съответното териториално поделение на Националния осигурителен институт, където са предадени разплащателните ведомости и приложенията към тях по реда на Кодекса за социално осигуряване.
  (4) Предприятие или самоосигуряващо се лице по смисъла на Кодекса за социално осигуряване - платец на доходи по чл. 29 или 31, издава за изплатените доходи и удържания данък по реда на чл. 43 и 44 сметка за изплатени суми по образец, която предоставя на лицето, придобило дохода, или на упълномощено от него лице.
  (5) При поискване от лицето предприятието или самоосигуряващото се лице, платец на доходи по чл. 29 или 31, издава служебна бележка по образец за изплатения през годината доход и за удържаните през годината данък и задължителни осигурителни вноски.
  (6) Сметката за изплатени суми по ал. 4 и служебната бележка по ал. 5 не се издават в случаите по чл. 43, ал. 5.
  (7) При поискване от лицето предприятието или самоосигуряващото се лице платец на доходи от други източници по чл. 35 издава служебна бележка по образец за изплатените през годината доходи и за удържания през годината данък.
  (8) Служебните бележки по ал. 1, 5 и 7 се издават в 14-дневен срок от датата на поискването им.
   
 2. Scanolions

  Scanolions Member

  Рег.:
  Септ 26, 2011
  Съобщения:
  169
  Харесвания:
  18
  Точки:
  18
  Значи аз получавам пари от Adwise и жената от там поиска адрес за доставка на служебните бележки, аз дадох адреса и от 1 месец не ми ги изпратиха. Аз в коя алинея попадам ?
   
 3. Даниел12

  Даниел12 New Member

  Рег.:
  Февру 5, 2019
  Съобщения:
  10
  Харесвания:
  2
  Точки:
  3
  Пол:
  Мъж
  Здравейте, изчетох целия форум, но не намерих инфо как точно става процедурата, също така се консултирах с не един или два счетоводителя и всички казаха да направя фирма. Останах с впечатлението,че тук има по компетентни хора от колкото тези на които попаднах.
  Аз съм ФЛ, ходя на работа и от там ме осигуряват. Отделно извършвам онлайн търговия и получавам парични суми чрез Еконт. Сумата на година е около 4-5к лв нето.Искам да декларирам приходите които получавам от онлайн търговията като ФЛ, без да имам фирма. Нямам фактури или други документи с които да мога да докажа разходи.
  Стана ми ясно, че за да съм законен ще трябва да подам данъчна декларация по приложение 2 т5 което е 15% на цялата сума. Би ли станало по този начин без да представям документи за разходи, фактури?
  Благодаря!
   
 4. Gabrielita

  Gabrielita New Member

  Рег.:
  Февру 7, 2019
  Съобщения:
  2
  Харесвания:
  0
  Точки:
  1
  Пол:
  Жена
  Здравейте, в момента съм в отпуск по майчинство( на трудов договор съм) и се интересувам от възможности за допълнителни доходи. Запознах се с идеята за дропшипинг търговията и искам да опитам. Мисля да предлагам само в България, т.е. и производители/доставчици и крайни клиенти ще са от България. Интересува ме в моя случай (по майчинство) кой вариант е по-добър –да извършвам посредническа дейност като физическо лице на комисион с граждански договор или търговска дейност, за която трябва фирма? Ако правилно съм разбрала ...това са законните начини? Какви са особеностите, както и плюсовете, и минусите в двата случая? Какви данъци дължа и как трябва да се отчитам? Благодаря предварително за отделеното време!
   
 5. Victor Kirilov

  Victor Kirilov Member

  Рег.:
  Окт 12, 2018
  Съобщения:
  30
  Харесвания:
  14
  Точки:
  8
  Пол:
  Мъж
  Ако изберете да търгувате чрез фирма може би не е добре Вие да сте управител (за да не Ви спрат майчинството)
   
  Gabrielita харесва това.
 6. Gabrielita

  Gabrielita New Member

  Рег.:
  Февру 7, 2019
  Съобщения:
  2
  Харесвания:
  0
  Точки:
  1
  Пол:
  Жена
  А ако съм физическо лице на граждански договор какви задължения имам към държавата?
   
 7. Victor Kirilov

  Victor Kirilov Member

  Рег.:
  Окт 12, 2018
  Съобщения:
  30
  Харесвания:
  14
  Точки:
  8
  Пол:
  Мъж
  Осигурителни и данъчни
   
 8. biaaro

  biaaro Well-Known Member

  Рег.:
  Май 27, 2008
  Съобщения:
  2,726
  Харесвания:
  686
  Точки:
  113
  Място:
  в кюпа
  Твойто е лесно. Декларираш оборота, без да представяш никакви документи и си плащаш 15% данък и си чист. Ако си пич, ще декларираш 30% по-малка сума от реалната и ще си платиш върху нея. С теб никой няма да се занимава... Друг е въпроса, че 4-5 хиляди лева е смешна сума за деклариране. Мен ако питаш не се занимавай... Даже и да стигнат до теб, пак ще те накарат да платиш същата сума. Ама шанса да се занимават с 5000 лв. оборот клони към нулата....

   
 9. Renkata

  Renkata New Member

  Рег.:
  Февру 7, 2019
  Съобщения:
  7
  Харесвания:
  0
  Точки:
  1
  Не зная дали и тук е мястото, но искам да помоля за съвет за мой близък, който е чул за тези промени за онлайн-магазините, но счетоводителят, до който се е допитал нищо не разбира явно и човекът се притеснява. С две думи беше с телково решение, но нашата скъпа държава не му го поднови, а с костите е много зле след голяма травма и е с постоянни болки(казвам го, за да му разберете позицията на човека)- прави ръчно някакви неща, когато му поръчват през някаква голяма посредническа агенция и им плаща за това 20% комисионна,но пък е доволен, защото му намирам постоянно клиенти. Изработен му е и онлайн-магазин преди години, но през него почти няма поръчки. Та въпросът му е , ако е нужно с този нов закон, как да си позволи да прави фирма, да купува касови апарати, да плаща на счетоводител, а накрая и данъци, така, вместо държавата, вместо му помогне, ще му вземе и последните стотинки. Притеснил се е човека,а не знае към кого да се обърне за адекватно мение и съвет! Затова моля от негово име да му дадете чисто човешки такова , за което благодари!
  п.с. ако не е тук мястото на въпроса, моля да ме насочите къде да го задам във форума!
   
 10. Даниел12

  Даниел12 New Member

  Рег.:
  Февру 5, 2019
  Съобщения:
  10
  Харесвания:
  2
  Точки:
  3
  Пол:
  Мъж
  Благодаря за съвета!
  Ако стигнат до мен и ме хванат,че не съм декларирал до колкото знам глобата е от 50 до 500лв и ако ме хванат ще ме задължат ли да плащам и за предходните години данъци?
   
 11. Julia_drehi

  Julia_drehi Member

  Рег.:
  Март 12, 2017
  Съобщения:
  80
  Харесвания:
  12
  Точки:
  8
  Пол:
  Жена
  Искам да помоля за компетентен съвет: Имам онлайн и реален магазин. При получаване суми от Куриер от ППП в брой, а не по банкова сметка, как се осчетоводяват те? Трябва ли да се чукне касов бон или счетоводителя по друг начин ги осчетоводява?/ По договор Куриера вместо мен издава бон на клиента./
   
 12. biaaro

  biaaro Well-Known Member

  Рег.:
  Май 27, 2008
  Съобщения:
  2,726
  Харесвания:
  686
  Точки:
  113
  Място:
  в кюпа
  Възможно е...

   
  Renkata харесва това.
 13. biaaro

  biaaro Well-Known Member

  Рег.:
  Май 27, 2008
  Съобщения:
  2,726
  Харесвания:
  686
  Точки:
  113
  Място:
  в кюпа
  Куриера не издава касов бон вместо теб :) Куриера издава разписка за пощенски паричен превод на клиента, което е съвсем друго. В брой не можеш да получиш сума от ППП, ППП се получава само по IBAN. В брой можеш да получиш суми от наложен платеж. За да получаваш суми от наложен платеж в брой, трябва да си занесеш апарата в обслужващата апарата фирма, за да "инсталират" бутон "наложен платеж", стига да го позволява модела касов апарат.

  След като имаш такъв бутон и искаш да получаваш парите от наложен платеж кеш, при продажба цъкаш този бутон, слагаш касовия бон в пратката и си 100% изрядна. Това се прави за да не ти "влизат" парите в касата, но се отчитат в дневните и месечните отчети. Твое задължение е, след като получиш средствата от еконт да ги въведеш служебно в касата или по фирмените сметки. Продажбите се осчетоводяват като стандартен оборот през касов апарат.

   
 14. Julia_drehi

  Julia_drehi Member

  Рег.:
  Март 12, 2017
  Съобщения:
  80
  Харесвания:
  12
  Точки:
  8
  Пол:
  Жена
  Хубаво, но вие си противоречите. Веднъж казвате, макар че договора ми с еконт е че те издават вместо мен бон на клиента, че аз трябва да си чукам предварително бон от група наложен платеж /която си направих/, а после казвате че "Твое задължение е, след като получиш средствата от еконт да ги въведеш служебно в касата или по фирмените сметки." Нали вече веднъж съм издала бон защо да ги въвеждам в касата служебно? Като ги въведа нали пак трябва да чукна бон и става дублиране?
   
 15. pepo_999

  pepo_999 Well-Known Member

  Рег.:
  Юли 29, 2012
  Съобщения:
  3,858
  Харесвания:
  219
  Точки:
  63
  не знам каква е логиката но от една седмица и мен ме кара счетоводителката всеки ден парите от наложен да се описват в книгата
   
 16. biaaro

  biaaro Well-Known Member

  Рег.:
  Май 27, 2008
  Съобщения:
  2,726
  Харесвания:
  686
  Точки:
  113
  Място:
  в кюпа
  :) Да въведеш служебно, в никакъв случай не значи да въведеш сумата и да цъкнеш тотал! Не го прави никога! :) С парите, които вземеш от еконт кеш, можеш също да платиш стока, разходи на фирмата и тн. Това с въвеждането го написах по инерция. Това са служебни пари и принципно не са твои, а на фирмата и трябва да са "някъде". Като ги въведеш служебно в касата, те са си там, но не ти се водят оборот, а ти се водят налични на каса. По същия начин по всяко време можеш да ги изведеш служебно. Написал съм го така от моята гледна точка, защото при мен служител взема парите от еконт и ги внася на каса, внася ги по сметка или прави нещо друго, което съм му казал да прави с тях. В твоя случай можеш и да си ги изхарчиш, ако искаш.   
  white_pawn харесва това.
 17. Julia_drehi

  Julia_drehi Member

  Рег.:
  Март 12, 2017
  Съобщения:
  80
  Харесвания:
  12
  Точки:
  8
  Пол:
  Жена
  Значи се чукат в група наложени платежи и не се водят в касата. Пак се чукат защото щом да взети от продажби онлайн значи са оборот. Ако предварително не е издаден за тях бон трябва да се чукнат като се получат от куриера.
   
 18. biaaro

  biaaro Well-Known Member

  Рег.:
  Май 27, 2008
  Съобщения:
  2,726
  Харесвания:
  686
  Точки:
  113
  Място:
  в кюпа
  Не :) Ще ти пиша след малко, че не мога сега....

   
 19. biaaro

  biaaro Well-Known Member

  Рег.:
  Май 27, 2008
  Съобщения:
  2,726
  Харесвания:
  686
  Точки:
  113
  Място:
  в кюпа
  Като вземеш парите от еконт не правиш оборот, оборот правиш когато чукаш на апарата през "ТОТАЛ" или бутона ти за наложен платеж. Няма как да издадеш касов бон в момента на получаване на парите от еконт, защото данъчното събитие обикновено е на предния ден или по рано, когато изпращаш пратката. Нали имаш касов бон, който клиента трябва да получи, как ще го цъкаш след това, в тебе ли ще остане? Оборота го отчиташ в момента на "чукане" на касовия бон, нищо друго не е нужно да правиш след това, освен да си вземеш парите от еконт.

  Виждам че те бърка това служебно въвеждане, за което ти споменах по-горе. Служебно се въвеждат суми през бутона +% и се извеждат през бутона -%. Това не е задължително да се прави и е въпрос на вътрешна организация, не на някакви изисквания.

  Да обобщим: Отчиташ продажбите онлайн през касов апарат и бутон "наложен платеж", слагаш касовия бон в пратката и я изпращаш, когато се вземе пратката. вземаш си парите от наложен платеж и си ги харчиш за каквото искаш, нищо друго не правиш. Продажбата е отчетена в момента на нейното изпращане и това е, всичко е 100% законно.


   
 20. proweb

  proweb Member

  Рег.:
  Февру 14, 2012
  Съобщения:
  327
  Харесвания:
  16
  Точки:
  18
  Здравейте отваряме онлайн магазин и говорихме със счетоводителка, иска да регистрираме фирма по ддс - било по добре когато плащаме на фб и гугъл за реклама. Това така ли е?
   

Сподели страницата

 1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies.
  Dismiss Notice