Борисов: Прекратяваме проекта АЕЦ "Белене"

От: Борисов: Прекратяваме проекта АЕЦ "Белене"

Слушай бат си Бойко, барем ти влезне малко акъл в главата :) Той поне е от малкото политици, дето като говорят не разтягат локуми.

Сега и друго силно каза - ние имаме 10пъти по-висок разход от Италия например, заради изтичането на ток основно от несанираните панелки. Иначе казано единия реактор на АЕЦ Козлодуй работи само заради изтичането на ток.
И вместо да даваш 20млрд лева за нов реактор, който да компенсира - къде къде по-евтино е да се работи за саниране на панелките, за което и Плевнелиев постоянно натиска.

Мене поне ми се струва, че не е толкова просто пожарникарчето, а? Бая смислени неща говори. Прости ми се виждат тия като тебе, дето ги приказвате тия глупости...
 
От: Борисов: Прекратяваме проекта АЕЦ "Белене"

Това за панелките е напълно вярно но не е това нещото което пречи на икономиката и бъди сигурен че ако решат да въвеждат задължително саниране ще стане такова чудо дето не си виждал.

Ако страната ни изпитваше недостиг на енергия и заради не санираните панелките трябваше да се внася можеше и да има значение - в момента ние изнасяме на смешни цени какво значение има че не са санирани панелките. Като санират панелките просто ще изнасяме още повече на същите смешни цени.
 
От: Борисов: Прекратяваме проекта АЕЦ "Белене"

Идеята е че няма смисъл да се наливат толкова пари за увеличаване на производството, вместо да се закърпи изтичането на ток, което е огромно.
 
От: Борисов: Прекратяваме проекта АЕЦ "Белене"

За това му викам на Блеки да не изпада във възторг щото не се дали не се радваме на това че са ни сложили възелин.

Манта друже, ти не четеш ли кво пиша - мнението ми бе насочено към жалкия акт на БСП видим им се бръкнало да не казам къде.

А за неустойките си прав, но затова имат заслуга знаеш кои. Но за мен е в пъти по-добре да дем некви милиони за неутойки(а и ме съмнява да е нещо, голямо - ако Р.Овч. и ко. не са ни го сложили като за световно) от колкото да закопаем милярди за нещо което отново съм съгласен няма свали цените на тока, а и има ROI над 20г. До тогава ВЕИ и алт. енергийни ресурси ще са истината, всеки изминат ден се подобрява и аз съм за тях за инвестиции - целия свят на там се насочва, щото и АЕЦ-а ще е до време, просто урана, плутония и др. горива са към края си.

Малко е смешно да се оправдае набутвани десетки милярди по условия дето никой не ги знае но по най-високите цени за направата на АЕЦ, из Европа за направата, заради некви неустойки. Това е оправдаемо само за някой продажден гнусен комунистически долен ляв педал - та и затова ти писах че са ми толкова жалки всички от червения лагер.
 
От: Борисов: Прекратяваме проекта АЕЦ "Белене"

Блеки за човек който има претенции да работи на борсите и съответно да е анализатор - е доста повръхностно това ти изказване - Ти се радваш че на БСП им е гадно - това е като Нане дето си запалил къщата та да изгори на Вуте плевнята.
Ние реално не знаем това решение дали е добро или лошо и само факта че някой дето е лапнал няколко милиона няма да лапне останалите не виждам защо трябва толкова да те радва, ако всъщност се окаже че решението е лошо и че реакцията им е била правилна макар и продиктувана от личен интерес.

Аз до момента не съм видял някой от това правителство да излезе и да каже ето в доклада е казано че централата е неизгодна и по малкото зло е да не я построим.
След случката в Катар имаше един час предаване с ББ което мисля че Харкон беше пуснал във форума и си направих труда да го изгледам цялото -
Там ББ заяви - Аз още преди месец съм изпратил Трайков да каже на Руснаците че централа няма да има!!!
В същото интервю водещата го пита какво става с доклада и той казва - Доклада не е готов аз не съм го виждал като стане готов ще прецениме как да го оповестиме!!!

От горните две неща спокойно може да си направиш няколко извода:
1. Решението за спирането на централата не е взето на база изготвеният доклад
2. След като решението не е взето на база доклада е много вероятно то да е грешно
3. Решението е взето под давлението на други фактори - които не е задължително да са съобразени с българските национални интереси - (визирам посещението на г-жа Клинтън)
 
От: Борисов: Прекратяваме проекта АЕЦ "Белене"

Не знам кво общо има това с какво се занимавам с факта, че ми е яко че Левицата кръв пикае и сере. За първи път на 100% съм с ББ, от последните месеци чак се отчаех след Трайков.

Значи имаш некви притенции към това дето съм писал че е било глупост, и не е съобразно с твоите виждания, пък че и те не прилягат на анлизатори - странно. Хммм значи дай сега се притесняваме че имаме некви клаузи, и затова да набутаме пари дето нямаме за проект, който е икономическо/финансово неизгоден, който ни обвъзрвза в дългосрочна пасивна функция, за да са спокойно БСП-то и Русия, а интересите на БГ викаш те не са важни :D Това е най-малкото не икономическо обосновано.

Казвам ти колкото и да е е по-добре да платим неустойка от колкото се набутаме с десектите милярди, при условя дето никой няма ти ги каже - това е мнението ми и то е икономическо обсновано - не виждам кво те притеснява - това е в пъти по малкото зло. Да дадеш 100 лв за проект при положение че нямаш и 10 лв затова ще вземеш кредит при кофти условя дето след 20 години ще си избем тези 100 лв разход и не знайно още колко ще отнеме да върнем главницата+лихвата - като просто режем проекта и пренасочваш за по доходоносни проекти. Аз бих приел загубата и ще инвеситрам капитал в проект, който ще ми избе загубата и ще ми носи в пъти по-добра инвестиция от 1вия кофти проект - е това аз ще направя, заразлика от БСП-то - пък нека после някой ме изкара че не разбирам :D

А до Клинтън, е толко ирелевантно това че не знаеш за какво е дошла, като идваше Клинтън света бе на крачка от 3та световна и номрално да ти договаря да даваме отново гъза си с летища, коридори и квото се сещаш - отколкото да им го слагаме на Русия. Това е жива спекулация, както и да го гледаш.

Факта е че БСП ни обвърза с невроятно шибани договори и клаузи, дето щяха ни закопаят. А това кой за кво го е спрял са спекулации, ясно е че сме малки и имам слаби политици все ще одим по нечии чужд интерес.

Ето може да видиш тук кво прави овергаз/любимците на левите цък и как ни става двоен гааа, дано и това да отпадне, пък нека пак да се казва че от Клинтън и ко - това ще си е няква странна благотоврителност :D


Като цяло зако се радвам ами просто щото има некви наченки в тази държава, пък ти си мисли неустойките. Чудно ми е като излезнат неустойките дето са ги измисляли БСП-то дали няма им теглиш една голяма.

*Не знам колко са точни данните от тази статия, щото е от кои години

П.С. Сори за дългия пост знам че не си фен, ако щеш чети аз казах квото мислих :D
 
Последно редактирано:
От: Борисов: Прекратяваме проекта АЕЦ "Белене"

Блеки казал съм ти повече от четири изречения да не пишеш в един пост защото е трудно да ти се следи мисълта.

А всъщност исках само да ти кажа да не се радваш на неща за които не знаеш дали не са в твой ущърб.
 
От: Борисов: Прекратяваме проекта АЕЦ "Белене"

Блеки казал съм ти повече от четири изречения да не пишеш в един пост защото е трудно да ти се следи мисълта.

А всъщност исках само да ти кажа да не се радваш на неща за които не знаеш дали не са в твой ущърб.

Ех добре, ще се вкарам в 4 реда.
Прав си, но аз ти казвам да се радваш, че се отстояват БГ интерси за първи път от много време. А това с неустойките съм съгласен с теб. А мнението ти за Клинтън е спекуларане с информация.
Каквито и да са неустойките ще са в пъти по-добре от колкото да приемем всички дългогодишни пасиви, които ни обввързват с Белене, и да ги финансираме с финанси, които нямаме, като може тези ресурси ги пренасочим към печелипши проекти с добра възвращемост. Точно 4 реда ;) Сега може да не четеш предишния пост, тука всичко е синтезирано
 
От: Борисов: Прекратяваме проекта АЕЦ "Белене"

Блеки без да са ясни анализите никога няма да сме наясно дали това решение е добро или лошо - Какво значи бил се отстоял националният интерес (да не е имало решение да ставаме пак шестнайста република???) ние всъщност не знаем кое ни е най добрият интерес - и ако се окаже че в сделката влиза да се прави руска газова централа - кое точно сме отстояли???

От думите на ББ е видно че решението е взето поне месец преди изготвянето на доклада - кое гарантира че това решение не е субективно и не е в разрез с националните ни интереси???
 
От: Борисов: Прекратяваме проекта АЕЦ "Белене"

Ами както ти така и аз правим заключения на инфо, което неясно. Аз защо ти казвам, че е добре да няма Белене, просто по такъв начин се пресмята в пълнна обществена заблуда и инфо завеса - единственото което спуснаха бяха някви инфлационни криви и коефициенти, дето не се знае как се смята, от тук директно следва че е няква голяма ебавка с цифрите. Това е като факт, а една неустойка на такъв проект няма да е повече от няколкпо процента(дори е много при положение че сме покрили всички разходи) - разбира се това са обективни виждания. Това какво са подписвали БСП-то те си знаят, но като са го подписвали избобщо не в БГ интерс било. Ще видим какво ще ни донесе бъдещето. Иначе е смешна масата ако бяхме продължили ББ е виновен като се отказахме пак ББ виновен иди ги разбери, като ги чета из форумите :D Може и да правят Газпром може и Шеврон може и RWE всеки може да я прави, който спечели конкурса той ще е, но като знам кой са ни преките шефове от ЕС и ще натиснат да е тяхна компания.

Айде лека от мен
 
От: Борисов: Прекратяваме проекта АЕЦ "Белене"

Манта, май само на тебе не ти е ясно, че тоя проект никога не е имал за цел да бъде реализиран. А протакван. Иначе твоите хора да го бяха приключили 3 пъти досега. Бб просто тегли чертата и до тука - измъкнаха около милиард от държавата. Поредния.
 
От: Борисов: Прекратяваме проекта АЕЦ "Белене"

Агейнст аз моето мнение го казах какви са ми доводите да не се строи такава централа - но моето мнение няма никакво значение важно е какво показва аритметиката - а е факт че това решение е било взето без да се изчака да стане аритметиката.

В този проект са набити над един милиард - ако сега трябва да платим още един за да го няма - лошо няма - но лично аз бих искал това решение да бъде взето на база изчисления които по думите на премиера не са били готови по времето когато е взето решението от което следва че е много възможно да не са били икономически факторите които са натежали за това решение.
 
От: Борисов: Прекратяваме проекта АЕЦ "Белене"

Ами ето - ти си си изказал доводите против такава централа и без да гледаш доклада на банката :) Щото нещата са очевидни :)
 
От: Борисов: Прекратяваме проекта АЕЦ "Белене"

Това интервю е от днеска от него може да видите следното
1.Доклада още не е готов а решението е взето - тогава се питаме за какво въобще България дава пари за този доклад който струва вероятно повече от милион
2.Мислят да принудят "накарат" хората да си санират жилищата

Дойде ли при мен доклада за АЕЦ "Белене", веднага ще отида и ще го оставя на масата, отговори премиерът на въпрос за това, че опозицията иска докладът за АЕЦ "Белене" да бъде оповестен.

По думите на Борисов много по-важната тема е, че 1000 мегавата се губят по нашата електропреносна система в момента.

"2,7 милиона българи живеят в панелки, ако тези хора ги накараме да си санират жилищата, ще пестят до 30 % на година. И в момента пилеем огромно количество енергия", каза Борисов.

Честито на печелившите
 
От: Борисов: Прекратяваме проекта АЕЦ "Белене"

Първо няма принуждаване, а е доброволно (поне засега).
Второ и да го направят задължително - то само печелиш от това, щото държавата ти го покрива, а и след това ти пада разхода за отопление.
Така вместо 20млрд за нова централа държавата дава 1 млрд за саниране и постига същия ефект + хората почват да плащат много по-малки сметки.

С две думи - кеф. С една дума - Бойковизъм.
 
От: Борисов: Прекратяваме проекта АЕЦ "Белене"

Агейнст много добре съм запознат с идеята за санирането - която като цяло е изключително позитивна - лошото е че в БГ нещата се извращават и накрая винаги се получава че пътя към ада е покрит само с добри намерения.
 
От: Борисов: Прекратяваме проекта АЕЦ "Белене"

Това е основната версия за газта - http://www.capital.bg/politika_i_ik.../30/1798888_rusiia_skloni_na_11_po-evtin_gaz/

А ако не падне и с толкова до крайния потребител търсим отговорност на любимата партийна компания Овъргаз
 
От: Борисов: Прекратяваме проекта АЕЦ "Белене"

Ще падне на кукуво лято - И в момента Булгаргаз продава горивото под себестойността му
Нали се сещаш с колко ще се намали :)
 
От: Борисов: Прекратяваме проекта АЕЦ "Белене"

Ще падне на кукуво лято - И в момента Булгаргаз продава горивото под себестойността му
Нали се сещаш с колко ще се намали :)

Ами ще падне това не е икономически а политически акт, я да се махнат посредниците в лицето на овъргаз и близо двойно ще падне.

А пък тези смешковци може ги разправят на някой дето им вярва продават под себестойност(както че и Лукчо бачка на загуба е да по-документи) - до тях като стигне цената ще е пониска пък нека си продължават с тази практика под себестойност но с 11% по малко хич няма им е зле - те там така или иначе са с цел източване
 
От: Борисов: Прекратяваме проекта АЕЦ "Белене"

Що не вземат да продадат този реактор и да се санират панелките ?
то само със саниране мяй няма да мине ? (трябва да се проверят връзките между отделните панели - преди някой каза, че ако има скъсана връзка и се оправи - ще държи поне още 50 год...)

така ще има работа за строителните фирми (само да не е пак нагласена работа) и ще се намалят сметките на хората живеещи в тях :)
 

Горе