Връщане в България

Предпочитам да има полиция, не ми пречи, но не съм я и забелязала. За Германия искам само да разкажа, за комшийката ни, възрастна жена, паднала по стълбите - за минути дойдоха две линейки и хеликоптер.
И на мен ми се наложи линейка преди време, дойдоха за 4 минути. В България може и да не дойде...Детските болници са на супер ниво, била съм с децата ми. И не ти трябват допълнително пари, за да си добре обслужен, всякакви изследвания. В стаята има легло и за детето и за майката. Обикновена държавна болница. В България за мен легло нямаше, шкаф за дрехи нямаше, а най- фрапантното и тоалетна и баня нямаше ... Та както казвате осигуровките и данъците, но те трябва да са според заплатите, е значи все пак възможностите не са много добри....
Хеликоптер? Това ми идва прекалено социално вече. :)
Иначе и тук идват. За 4 мин. не, но за до 10-15 мин. в зависимост къде си. Вече няколко случая знам за бързо отреагиране на 112. Няма такъв филм да не дойде. После стават големи драми, или ги бият или ги разнасят по новините. Но идва.

Не ти трябват и тук допълнителни пари, ако имаш добър договор и работодателя ти знае какво да ти предложи. Все повече фирми го предлагат вече. А за по-обикновения човек, може и да му трябват пари, но пък и не му смъкват всеки месец данък от 40%.

В повечето държавни болници е така както описваш. В частните не, както и в големите държавни. Не знам къде си била, но звучи като да не си във ВМА, Пирогов, Правителствена.

Предпочитам да има полиция, не ми пречи, но не съм я и забелязала. За Германия искам само да разкажа, за комшийката ни, възрастна жена, паднала по стълбите - за минути дойдоха две линейки и хеликоптер.
И на мен ми се наложи линейка преди време, дойдоха за 4 минути. В България може и да не дойде...Детските болници са на супер ниво, била съм с децата ми. И не ти трябват допълнително пари, за да си добре обслужен, всякакви изследвания. В стаята има легло и за детето и за майката. Обикновена държавна болница. В България за мен легло нямаше, шкаф за дрехи нямаше, а най- фрапантното и тоалетна и баня нямаше ... Та както казвате осигуровките и данъците, но те трябва да са според заплатите, е значи все пак възможностите не са много добри....
Ти разсъждаваш от гледна точка на човек, който иска най-доброто за себе си, а не мисли за това кой го контролира, как го прави и т.н. Една пуйка също може да се чувства по-добре в плен, защото я хранят и има къде да спи безопасно, а според нея дивите са по-зле, защото не ги осигурява стопанинът им. Друг е въпроса, че не знае, че ще я заколят. При хората е малко по-различно - не те колят, но те използват без да разбереш. Ако това те устройва и искаш да имаш господар, който се грижи за теб, а ти послушно изпълняваш каквото ти каже и се радваш, че живееш добре, не виждам защо въобще мислиш за България.

Защо така с лошо? Аз питам в общия случай, съвсем нормално семейство, без бизнес, явно без нужния капацитет за такъв, мъжът работи обикновена работа, жената не...как ще се издържат, ще гледат три деца, защото все пак и прираст да има, ще изплащат и къща....и да речем всичко това е ок, идват други въпроси- има ли надеждна социална политика? Нивото на здравеопазването? На образованието? Такива работи ...
имате грешен подход .... още с раждането на първото дете всеки родител е длъжен да направи от невъзможното - възможно , да се вземе в ръце и да направи нещо свое доходно, а не да чака и да си търси работа. В името на децата човек се самообучава и намира начин да увеличи доходите на семейството си! Още повече, че вие имате 3 деца .... изивнявай малко несериозно ми звучи да имате 3 деца и да чакате на работодател .... Колкото до здравеопазването в България има супер болници , но са частни. Тук ако искаш качествено здравеопазване си плащаш като поп навсякъде. Не, че на запад не е така, но там имат високи здравни застраховки и осигуровки, докато в България здравните осигуровки са... 40 лв на месец и то половината хора не си ги плащат

Здравеопазването и образованието са най-зле.

Физическото оцеляване, ако се разболееш и не се справиш с домашни илачи и близката аптека, е под съмнение.
Линейка я дойде, я не. Ако те приберат в болница, шансовете за оцеляване падат драстично.

Последните 1.5-2 генерации, минали през родното образование, са дебили, т.е. надежда и за бъдещето няма.

Населението като цяло е злобно, комплексирано и апатично. Дори на избори ги мързи да ходят, камо ли на митингче или протестче да се вдигнат.

ПП: аз ще емигрирам в близко бъдеще.

Здравеопазването и образованието са най-зле.

Физическото оцеляване, ако се разболееш и не се справиш с домашни илачи и близката аптека, е под съмнение.
Линейка я дойде, я не. Ако те приберат в болница, шансовете за оцеляване падат драстично.

Последните 1.5-2 генерации, минали през родното образование, са дебили, т.е. надежда и за бъдещето няма.

Населението като цяло е злобно, комплексирано и апатично. Дори на избори ги мързи да ходят, камо ли на митингче или протестче да се вдигнат.

ПП: аз ще емигрирам в близко бъдеще.
то въпроса опира до това къде ще имигрираш... аз съм намерил едно райско местенце в света където живота е уникален, ходих преди 2 години с един круиз до там и мога да кажа , че това е рая на света! Остров е и съм сигурен , че 90% от хората тук не са чували дори името му. Говорим за остров Ниуе , има възможност за гражданство. офшорна зона е под юрисдикцията на Нова Зеландия е и реално получаваш Новозеландско гражданство макар да е отделна губерния . https://palatka.bg/2021/09/20/raysk...asto-za-nablyudenie-na-zvezdite-na-planetata/

то въпроса опира до това къде ще имигрираш... аз съм намерил едно райско местенце в света където живота е уникален, ходих преди 2 години с един круиз до там и мога да кажа , че това е рая на света! Остров е и съм сигурен , че 90% от хората тук не са чували дори името му. Говорим за остров Ниуе , има възможност за гражданство. офшорна зона е под юрисдикцията на Нова Зеландия е и реално получаваш Новозеландско гражданство макар да е отделна губерния . https://palatka.bg/2021/09/20/raysk...asto-za-nablyudenie-na-zvezdite-na-planetata/
Брат, това е на едно сонами. :) Не знам какво спокойствие ще имаш там. :)

Брат, това е на едно сонами. :) Не знам какво спокойствие ще имаш там. :)
аз обичам дивия живот, наживял съм се на модерен живот. Освен това знаеш , че където има интернет винаги пари се изкарват.

Ти разсъждаваш от гледна точка на човек, който иска най-доброто за себе си, а не мисли за това кой го контролира, как го прави и т.н. Една пуйка също може да се чувства по-добре в плен, защото я хранят и има къде да спи безопасно, а според нея дивите са по-зле, защото не ги осигурява стопанинът им. Друг е въпроса, че не знае, че ще я заколят. При хората е малко по-различно - не те колят, но те използват без да разбереш. Ако това те устройва и искаш да имаш господар, който се грижи за теб, а ти послушно изпълняваш каквото ти каже и се радваш, че живееш добре, не виждам защо въобще мислиш за България.
Това с контролирането ме разсмя от сърце...Не знам изобщо за какъв контрол имаш предвид в Германия? Кое не контролират тук?

имате грешен подход .... още с раждането на първото дете всеки родител е длъжен да направи от невъзможното - възможно , да се вземе в ръце и да направи нещо свое доходно, а не да чака и да си търси работа. В името на децата човек се самообучава и намира начин да увеличи доходите на семейството си! Още повече, че вие имате 3 деца .... изивнявай малко несериозно ми звучи да имате 3 деца и да чакате на работодател .... Колкото до здравеопазването в България има супер болници , но са частни. Тук ако искаш качествено здравеопазване си плащаш като поп навсякъде. Не, че на запад не е така, но там имат високи здравни застраховки и осигуровки, докато в България здравните осигуровки са... 40 лв на месец и то половината хора не си ги плащат
Искаш да кажеш, че хората на които се държи икономиката на страната, не може да имат деца ли? Или само с частен бизнес са хора? Ако всички бяхме с разни онлайн бизнеси кой ще върши всичко останало? Всяка една професия трябва да бъде уважавана. И ето това също е една от основните разлики в България и Германия. Тук се уважава всяка професия всеки говори с уважение с другия. Важното е да работиш! Това е! Жени, които работят на по 30 часа месечно и взимат по 500 евро, карат коли които аз като съм работила в офис, в България не съм си и помисляла...преди 15 години...но това е защото мъжете им са финансовият гръбнак в семейството и не защото са бизнесмени, не, това са обикновени служители. А жените им могат и да не работят. И това не са изключения, не са хора с бизнес. И независимо за каква работа говорим в Германия, независимо от заплатата, самият факт, че плащаш данъци,.биваш уважаван. И още един пример- отново съсед, държи верига магазини за хранителни стоки, не се прави на голямата работа, говори еднакво и с чистачките в магазина си и с хората на улицата, с комшиите, облича се съвсем нормално, обикновено и кара нормална кола, хубава...но нещо което би било по критериите на българският бизнесмен...Но все пак да не забравяме и какво друго освен социалната политика определя една държава като силна, също и индустрията и...а Германия е с най- силната индустрия в Европа...та какво повече може да ми предложи България се питах...май няма да получа отговор...освен, че някой беше споменал някаква свобода...можело да се оцелява и без работа...е да ама аз не искам да оцелявам...и свободията не ми е приоритет...

Хеликоптер? Това ми идва прекалено социално вече. :)
Иначе и тук идват. За 4 мин. не, но за до 10-15 мин. в зависимост къде си. Вече няколко случая знам за бързо отреагиране на 112. Няма такъв филм да не дойде. После стават големи драми, или ги бият или ги разнасят по новините. Но идва.

Не ти трябват и тук допълнителни пари, ако имаш добър договор и работодателя ти знае какво да ти предложи. Все повече фирми го предлагат вече. А за по-обикновения човек, може и да му трябват пари, но пък и не му смъкват всеки месец данък от 40%.

В повечето държавни болници е така както описваш. В частните не, както и в големите държавни. Не знам къде си била, но звучи като да не си във ВМА, Пирогов, Правителствена.
@Blinky

Банко, аз на едно земетресение бях вдигнал 200 на 120 кръвно, свляках се на земята, съседите едвам ме свестиха... повикаха бърза помощ, а те им отговориха, че нямали възможност да дойдат. Същата работа беше и с майка ми... 200 на 110 кръвно и аритмия, обаждаме се... ами в момента сме много заети, това в работен ден... ще дойдем но не обещаваме кога... ама тя умира.. няма да умре. Как продължава историята няма да кажа. Но, не мога да похваля бърза помощ. Хората от 112 си вършат работата, но препращат към телефона на Пирогов. А там те чака една сърдита лелка, която не е окей с твоето мнение. Ами вижте от това не се умира, не е страшно и така нататък.

Последно редактирано:
Има ли сънародници, които са живяли дълго време в чужбина и са се върнали? Как се чувствате? Има ли добри възможности в България или възможностите сами си ги създаваме? В чуденка съм?
Няма място за чудене след 3 години ние се прибираме, хлапето трябва да завърши за да не го объркваме с различните образователни системи. В момента има възможности, но с вероятност рязко да намалеят след 1.01.2026 въпреки ентусиазма на Асен Василев и Кирил Петков. Въпреки това винаги има начин.

Първо мисля, че си обАркала форума моме, Бг мама е малко по надолу, използвай Гугъл сърч.

Ама айде да не съм груб, ще кажа какво мисля по въпроса

Като за начало си пуснала тема "Връщане в България " а яростно защитаваш живота и всичко в Германия, ти сериозно ли ?

Защо не си вземеш почивка с децата за 5-6 месеца в България за да разясниш нещата. Понякога човек има нужда от временна промяна в не крайно решение.

Термина тук не в "връщане" а "обратна емиграция". Има транзитен период и при всеки в различно. Обикновено колкото време ти в трябвало да свикнеш с живота в Германия, ще отнеме подобно за България. Психологически, около година при хора като вас, които сте в чужбина от повече време.

Хората винаги са били едни и същи. Всяко лято се прибираме за малко и всеки път не виждам промяна.

Такива където се прибирате за малко си личите от 100 км. По начин на говорене,мислене, отношения и маниери. Това често провокира, насрещно недоволно и малко грубо поведение от хората.

Притеснява ме, че нямам тази сигурност на работното място примерно
Ще припомниш ли на аудиторията, кога за последно работи в България?

Не съм сигурна, че в България мога да им осигурят живота, на който са свикнали тук.

Ще го осъзнаеш, когато станеш действителен участник или по-скоро жертва на модерното еничерство. А то е, отивате в чужбина, давате си младоста и енергията там, а след това им оставяте 3 деца доброволно, като кръвен данък, че сте живяли там. Ако тези деца пораснат там, никога няма да се върнат в България ще, дори и вие да го направите защото България не е тяхната страна. И ще сте " ама те там са по добре" или "айде да останем за да сме близо до тях и внуците" Въобще български говорят ли ?

"Набутването" на еврото ще бъде в наш плюс, но няма как още за го разберете
Брей, какъв финансов експерт си имаме тук. Други съвети да ни дадеш ?

"Набутването" на еврото ще бъде в наш плюс, но няма как още за го разберете. Иначе като купувате жилище в България го купувате в евро, ако не греша? И кои държави имаш предвид и в какво се превръщат? Аз за Германия специално мога да кажа, че е с много силна социална политика, а това е един от основните критерии за силна държава и изобщо на никакъв ръб на никакъв фалит не е!
Германия за има силна социална политика заради набутването на държави като България. Не очаквайте германския модел у нас само защото се ползва евро.
Хората извън България са роботизирани до степен на пълни идиоти. Работя в болница в Англия където се очаква средното ниво да е доста високо. Но ако трябва да съм честен толкова ограничени хора да не използвам по-тежки думи рядко съм срещал.

Искаш да кажеш, че хората на които се държи икономиката на страната, не може да имат деца ли? Или само с частен бизнес са хора? Ако всички бяхме с разни онлайн бизнеси кой ще върши всичко останало? Всяка една професия трябва да бъде уважавана. И ето това също е една от основните разлики в България и Германия. Тук се уважава всяка професия всеки говори с уважение с другия. Важното е да работиш! Това е! Жени, които работят на по 30 часа месечно и взимат по 500 евро, карат коли които аз като съм работила в офис, в България не съм си и помисляла...преди 15 години...но това е защото мъжете им са финансовият гръбнак в семейството и не защото са бизнесмени, не, това са обикновени служители. А жените им могат и да не работят. И това не са изключения, не са хора с бизнес. И независимо за каква работа говорим в Германия, независимо от заплатата, самият факт, че плащаш данъци,.биваш уважаван. И още един пример- отново съсед, държи верига магазини за хранителни стоки, не се прави на голямата работа, говори еднакво и с чистачките в магазина си и с хората на улицата, с комшиите, облича се съвсем нормално, обикновено и кара нормална кола, хубава...но нещо което би било по критериите на българският бизнесмен...Но все пак да не забравяме и какво друго освен социалната политика определя една държава като силна, също и индустрията и...а Германия е с най- силната индустрия в Европа...та какво повече може да ми предложи България се питах...май няма да получа отговор...освен, че някой беше споменал някаква свобода...можело да се оцелява и без работа...е да ама аз не искам да оцелявам...и свободията не ми е приоритет...
искам да кажа , че в момента във форума тук не питаш дали да се върнеш в България да живееш, а търсиш повод да се похвалиш колко добре живеете в Германия. Ми живейте си там и не се връщайте! И ДА! бизнеса движи икономиката на всяка една държава , а не самата държава .... ако бизнеса не плаща данъци държавата е мъртва! Само за Германия не ми говори каква силна икономика са, че ако не са турците гастарбайтери сте живи умрели там! В момента Германските политици с подкрепата си за уСрайна и с изпращането на Таурус ракетите такъв си го набиват , че руското знаме след някоя друга година ще се вее отново в Берлин.

Това с контролирането ме разсмя от сърце...Не знам изобщо за какъв контрол имаш предвид в Германия? Кое не контролират тук?
Явно имате различно виждане за свобода. В Европа няма никакви свободи и доста е видно, че и законността им е доста под въпрос. В Англия е почти същото сравнявайки с живота в България си букавално под някаква забрана или правило на всеки метър. Можеш да се разхождаш само тук и тук, можеш да пазаруваш само от толкова до толкова , чакаш от 3 до 6 месеца за час при зъболекар ( едно телефонно обаждане в БГ и си при него) ДжиПи в Англия те преглежда по телефона избягват живия контакт. Не можеш да отидеш на плаж, не мижеш да отидеш на къмпинг извън заградени поляни с още 200 дебила, не може да имаш, ограда извън законната височина и позволения вид. Не може да си смениш бойлера без да платиш, не може да си поправиш сам прозорец, покрив, електрическа мрежа, кола мог цял ден да продължавам.

Последно редактирано:
Хехе... все пак е дама, не трябва да я атакуваме. Дошла е във форум за Предприемачи, значи има нещо на ум.
Вероятно, но дамата търси "сигурност" каквато няма как да получи в България. Западния свят чрез имагинерни блага ти втълпява, че за да живееш добре се нуждаеш от 1-999 неща и ако не можеш да си ги позволиш те ще направят всичко възможно да ги получиш тук, сега и веднага само ако свиеш ушета. До такава степен те упойват с благи думи и шарени картинки, че реално си в будна кома. И не не са нито любезни, нито съпричастни. Държат се така от страх защото за най-малкото нещо може да бъдта репортнати ( разбирай наколадени ) от някой.
Първите 6 месеца имах две дисциплинарни изслушвания защото съм бил груб. Оказа се, че подчинените ми ме наколадили защото не съм им казвал Моля те иди да свършиш еди какво си и после не съм им благодарил...

Накрая ми писна и им казах: Аз няма да се моля на никой и няма да му благодаря задето е трябвало да си свърши работата за която му плащат. И спряха да ме врънкат. Бил съм много прям и директен. Ами оправяйте се мен не ме бърка. И така вече две години мир и любов.

Вероятно, но дамата търси "сигурност" каквато няма как да получи в България. Западния свят чрез имагинерни блага ти втълпява, че за да живееш добре се нуждаеш от 1-999 неща и ако не можеш да си ги позволиш те ще направят всичко възможно да ги получиш тук, сега и веднага само ако свиеш ушета. До такава степен те упойват с благи думи и шарени картинки, че реално си в будна кома. И не не са нито любезни, нито съпричастни. Държат се така от страх защото за най-малкото нещо може да бъдта репортнати ( разбирай наколадени ) от някой.
Първите 6 месеца имах две дисциплинарни изслушвания защото съм бил груб. Оказа се, че подчинените ми ме наколадили защото не съм им казвал Моля те иди да свършиш еди какво си и после не съм им благодарил...

Накрая ми писна и им казах: Аз няма да се моля на никой и няма да му благодаря задето е трябвало да си свърши работата за която му плащат. И спряха да ме врънкат. Бил съм много прям и директен. Ами оправяйте се мен не ме бърка. И така вече две години мир и любов.
Тя с времето ще разбере, че във форума всеки има право на лично мнение - и не е окей да се спори с останалите. Все пак е нова, аз се сприятелих наскоро с нея. Запознах се и със съпруга й. Много свестни хора иначе...

Моята позиция е, че на запад е далеч по-добре, отколкото у нас. Хората имат закони, работеща икономика, силен бизнес. Тук всяка година слушаме, как щяло да се "мисли" за просперитета на малкия и среден бизнес - но уви! БУМ -ТРЯС само се излагат по медийте. Въпреки това - България е нашата родина. Тук сме родени и тук ще умрем. България е едно прекрасно място, макар че звучи като клише. Но клишетата, казват истината. Красива природа, планини, море, прекрасни села с дружелюбни хора. Една чудесна столица, която обаче си иска и стабилен кмет. Минуси също не липсват - наркодилъри, локали, самозабравили се политици и прочие капацитети. Общо взето нещата не могат да се мерят на кантар и всеки има право да защити мнението си с аргументи.

Тя с времето ще разбере, че във форума всеки има право на лично мнение - и не е окей да се спори с останалите. Все пак е нова, аз се сприятелих наскоро с нея. Запознах се и със съпруга й. Много свестни хора иначе...
Не казвам, че са лоши хора, просто 15 години в чужбина променят хората особенно в Германия. Нямаш си идея колко е хубаво когато се прибереш в България и няма нужда да се преструваш на бита лисица през цялото време.

Понеже стана дума в пост на дамата за социална политика съм сигурен, тази в кралството дори е по-добра от немската. Тук всяко трето семейство е на помощи някой на пълни, някой частично. Те на пълните помощи не плащат наем, получават около 1200-1300 банков преод всеки месец отделно десткиъе надбавки около 100-120 на дете след трето някъде 80 но те имат 3-7 средно тоест са ок и по тази точка. Заради дискове херния можеш да кандидтастваш за автомобил защото те боли и не можеш да ходиш до борсата или на три часовата си работа ( за някой помощи това е условието 15 часа на седмица нещо да работиш) познай каква кола им дават The 2023 MG SUV refers to the updated MG HS, MG's flagship SUV, and the MG ZS, a compact SUVimages.jpeg та донякъде я разбирам дамата защо задава тези въпроси.

Горе