Въпрос за сървър - Оптимизиране на разходите за хостинг

mmassad

New Member
Здравейте,
Първо искам да се извиня за некомпетентните ми въпрос но вярвам, че всеки от нулата започва и се надявам да ми помогнете за което искрено ви благодаря предварително.
Как трябва да изчисля какъв сървър (машина) трябва да сглобя на която ще се хостват само интернет сайтове и с какъв линукс е препоръчително да е ако на сървъра ще има само apache,mysql и php ? В моя случай кое е най-важното процесора, рама, ланкартата или нещо други и какви модели и параметри ще ме посъветвате да търся ? хардиска смятам, че сам мога да преценя какъв ще е.
Може ли да се измисли някаква примерна формула примерно ако едната страница е 1мб и дневно отчита 100 000 имперси какъв рам,процесор и лан ще ми трябва ?
Ако искам да имам backup машина (втори server) как стават нещата и по параметри трябва ли да е като усновния или е важен само хардиска и как се връзват двете машини ?
Също мисля, че е важен и въпроса с доставчика на интернет и мисля, че в моя случай е по-важна upload скоростта, а не download скоростта нали ? И примерно ако дневно сървъра го посещават по 100 000 уникални потребители каква upload скорост трябва да имам ?
Благодаря ви предварително и се надявам някой да ми помогне и да ми обясни.
 
От: Въпрос за сървър

Не се занимавай с глупости. Толкова е евтин хостинга, че не си заслужава това което мислиш. А и сега почваш, а мислиш за сайтове с 100 000 посещения на ден ... бъди реалист :)
 
От: Въпрос за сървър

Благодаря за отговора ти "netsurfer " и уважавам твоето мнение. В момента съм точно с тази концепция с хостинг към компания. Купих няколко сайта с, които се занимават модератори и искам да купя още няколко сайта и ми се иска да изчисля дали ако купя няколко компютъра няма да ми намалеят разходите за хостинг. Отделно искам да знам как се изчисляват тези неща.
Благодаря отново.
 
Re: Въпрос за сървър

Съгласен с нетсърфъра. Не го мисли така. Мога да ти кажа, че след като минеш 100 000 не ден не само ще ти е нужен мощен сървър, но ще ти оставят и добри пари за теб след като погасиш разходите по сайта. Поставяй си първо малки цели и хубавото тук е, че за тях има никак скъпи планове. Хората обикновено почваш с share, после минават на VPS, след като значително им се е повишил трафика на сайта и за сървъри (наети), един или повече вече мислят с много драстично покачване. Естествено зависи и от това каква платформа ползваш и каква база данни съхраняваш.

Има толкова добри оферти тук в БГ, че чак се чудя как някои има амбицията да си прави сам хостинг (негова си машина). Виждал съм и чужди тънки шер, но тук направо са си в изобилие и съпорта е добър. Много по-добро мнение имам за тукашните хостинг провайдъри от към помощ. ;)
 
От: Въпрос за сървър

Ако мислиш че Хеоn процесор ще се изплати в разумно кратки срокове - давай...

Просто вземи някакъв ВПС и си го конфигурирай да ти носи на бой (трафик). И сайтовете също. Ще излезе много по-ефективно (финансово).
 
От: Въпрос за сървър

Не мислех да пиша в темата, тъй като въпросът е зададен бая общо, но щом пращаш и ЛС (PM), просто няма как да не пиша.

Нещата не са съвсем прости за смятане. Има тежки сайт системи, които могат да ти натоварят компа и само с няколко импресии, но има и леки, които изобщо няма да ти товарят комп дори с много импресии накуп. Аз по принцип използвам стари машини (2-3GHz 32bit, 512-1024MB RAM). Дори обмислях вариант да пусна дребен сървър с процесор 266MHz и RAM до 128MB, но се размина. При натоварване от над 10k човека на ден и трафик няколко десетки гигабайта за ден (интензивен файлов трансфер) такъв комп се натоварва на под 10% от мощтността си. Естествено говоря за добре написани сайтове и добри филтри за проблемни HTTP заявки (във връзка с трансфера на големи файлове). Ако сайтовете ти правят множество изчисления/операции и/или MySQL заявки за появата на една страница (често срещано при големите framework системи за правене на сайтове), това вдига процесорното натоварване, т.е. трябва ти по-силен процесор. Ако обработваш повече данни накуп, което става най-често при работа с прекалено големи масиви, това добавя и изискване за повечко RAM. При повече цикли при превъртането на тези масиви (особено когато е направено некадърно), това също натоварва сериозно процесора. При честа заявка за едно и също нещо е препоръчително кеширане вместо всеки път да се обработват данните наново (това спестява процесорно натоварване).
Всичко във връзка с хардуерните параметри не започва с броя сайтове и уникалните посетители, а със спецификата на това, което хостваш. Така както си поставил въпроса много трудно ще ти отговоря. Предварително ще те информирам, че Wordpress, например, гълта много ресурси (е, не чак като за 999999 статични сайта :)). Най-малко ресурси гълтат статичните сайтове. Във връзка с това (статичните сайтове) има системи за динамично генериране на статични сайтове както и системи за кеширане (част от web сървърите) на резултатите от динамичните скриптове и представянето им многократно като статични страници до изтичане на конкретен период, след който се повтаря изпълнението на скрипта с цел опресняване (пример: mem cache при nginx).

Надали съм ти много полезен с това, което написах, но за няколко сайта в начална и средно развита фаза един стар компютър ще ти свърши работа. Ако имаш редовен ток и редовен нет, може да си направиш домашен сървър. Препоръчително е да си купиш UPS и особено когато имаш проблеми с нередовен ток от енергото. Ако нетът ти не е добър, просто сменяш доставчика. Ако не можеш да го смениш, забравяш варианта за домашен сървър. Всякаква съвременна LAN карта ти върши работа, която струва между 7-20лв (зависи от качеството и марката).
Предимството на домашния сървър е, че е най-евтиното възможно решение и особено когато ползваш споделяне с домашния ти нет, ако е много добър той (домашният ти нет). Ако добре се оборудваш и добре си конфигурираш сървъра, домашният сървър е по-сигурен и от тези в колоцентровете. Ако обаче нещо оплескаш и не можеш да се оправиш технически, ставаш за срам пред ползвателите на сайтовете и другите онлайн услуги (ако имаш такива други услуги), които хостваш (т.е. много по-зле от случая със споделен хостинг). Всичко си зависи от твоите админски умения. Ако нямаш познания и умения, то домашният съврър не е за теб. Ако не можеш да се оправиш в домашни условия, за VPS-ите бих препоръчал да почнеш от по-малките към най-големите и дори като за начало да пробваш споделен хостинг, т.е. това, което ти препоръчаха тези преди мен.

Добавка:
Пропуснах да спомена за операционната. Когато нямаш идея каква да сложиш по принцип се слага Linux Debian (някои слагат Linux CentOS, но аз имам специална антипатия към тази дистрибуция на Linux). Аз ползвам Linux Gentoo, но не го препоръчвам за хора, които питат подобни на твоите въпроси (т.е. начинаещи).
 
Последно редактирано:
Re: Въпрос за сървър

Наеми сървър, или почни от впс или клауд (най-гъвкаво мисля... това би ми била препоръката ако не знаеш какво ти трябва, винаги можеш лесно да увеличиш моща)

Изброените три в доста случай са по-изгодни от купуването на истински сървърен хардуер, незнам колко са големи разходите за хостинг и какво искаш да намалиш ако кажеш цифра сега и до каква цифра искаш да паднеш и колко харчищ

значи колокация от около $100 да кажем е изгодна само при много мощна машина ако става дума за 100 000 импресии на ден това може да са 15 -50000 потребители на ден
в долната граница може да го поеме добре оптимизран впс от средно скъпите... в горната сървър среден клас или нещо смесено (бюджетен сървър с по слаб процесор но с райд за оптимизиране на скороста на хардовете и повечко добавена рам за да може да кешираш максимално много неща в нея....)
 

Горе