ГДБОП конфискува пиратски софтуер за 75 000 евро

От: ГДБОП конфискува пиратски софтуер за 75 000 евро

Първото дава голям набор полезни съвети, но не включва една класическа ситуация. По принцип ако се търси твой сървър, той най-често е в колоцентър или в специално помещение предвидено за това, което в 99% от случаите е различно от твоя домашен адрес. За изземването не е нужно нито да те търсят, нито да те уведомяват преди или след изземването. По закон се изисква съдебното разрешение да се представи само на някой от ползвателите на помещението (няма изискване той да е собственик или нещо такова). Ако няма наличен ползвател в момента на акцията, се търси домоуправител или някакъв по-общ отговорник. Протоколът в повечето случаи го попълват предварително (което не е редно). След акцията оставят копие от него на този, който ги е пуснал в помещението. Ако е наплашен човекът (милиционерите много се стараят за това), в повечето случаи той няма да иска да ви предостави какъвто и да е документ или инфомрация, с която би трябвало да разполагате. Няма никакъв правен ред да принудите този, който е взел протокола да ви го представи и/или да ви представи някакви имена на служителите/службите и тем подобни данни.
Ако все пак се доберете до номера на досъдебното производство или някакъв номер изобщо, може да пуснете молба до прокурора да ви върне каквото ви е отнето в повече като трябва да докажете, че тези неща не са нужни за наказателното производство. Негов отказ може да се обжалва пред съд, но поради липса на посочен в закона срок за отговор, прокурорът може да реши изобщо да не ви отговори и така няма да имате какво да обжалвате. Ако не ви бъде повдигнато обвинение, никой не е длъжен да ви информира как върви досъдебното производство и нямате никакво право на защита. В повечето случаи по измислени причини се удължава срокът на досъдебното производство през няколко месеца и така може и с години (нормалният срок би трябвало да е до 2 месеца). Това е достатъчно време вашата дейност, която е зависима от отнетата техника, да спре да съществува. Ако тръгнат да ви размотават до безкрайност, най-ефективният метод е жалба до Главния прокурор, тъй като по Конституция той е длъжен да ги (прокурорите) контролира. Главните прокурори често се оплакват от това си задължение. Ако искате той да ви обърне внимание, много мотивирано (правно) трябва да опишете тормозът срещу вас. Вероятността да не ви обърнат внимание е голяма, която нараства пропорционално с некачествеността на това дето е написано в жалбата. В крайна сметка след много борби може да ви бъде върнато отнетото поради натиск отгоре, тъй като много мрънкате. Лошата новина е, че след всичко това никой не ви дължи никакво обезщетение или каквато и да е компенсация или извинение. Единственият вариант да получите някакво правосъдие е жалба до съда по правата на човека в Страсбург. Лошата новина е, че там се чака около 4 години за да ти почне делото и още няколко години след това за да свърши. Дори да спечелите делото няма практика виновните по случая да бъдат наказвани. Обезщетението се изплаща от държавата.

Относно конституционните ни права:
Доколкото си спомням в едно от тълкувателните си решения Висшия съдебен съвет обяви Конституцията за "правни норми" и че не може да се ползва непосредствено като закон, въпреки че в Конституцията е написано точно обратното. Казано накратко: Вие може да имате всякакви права, но щом няма установен ред описан в някой закон как да си ги получите, всъщност няма как да ги получите, т.е. все едно, че ги нямате.
 
Последно редактирано:
От: ГДБОП конфискува пиратски софтуер за 75 000 евро

Тъй като всички колеги от форума не сме застраховани от подобни посегателства и произвол, това включва и репресии, ето една полезна информация с която да си знаете правата, прочете я когато имате време, че е дългичка :)

Какво може да направи правителството?

До къде я докарахме да се защитаваме от правителството и милицията да не ни преджобят и пребият? В държава членка на ЕС?
 
От: От: ГДБОП конфискува пиратски софтуер за 75 000 евро

До къде я докарахме да се защитаваме от правителството и милицията да не ни преджобят и пребият? В държава членка на ЕС?

Жалко, но явно е факт. :(
 
Абе колко сме членка на ЕС, само ние си знаем. Не виждам никакви ползи освен Европроектите, които пускат и от които едни се възползват, а другите леко крадат. :) Разпределението отдавана е направено и едно е сигурно - България много трудно може да се отнесе към термина "Пълноправен член." Не знам кой какво мисли, но съм далеч от мисълта, че стана по-европейско. :)

А относно тази група от хакери, които са вършели. Ще ми се да вярвам, че наистина е имало нещо положително за нас. Но все оставам с ясната представа, че зад всяка новина има 2 гледни точки и в момента дискутираме само едната, защото другата не е дала становище или не са и дали право да даде. :) Интелигентните хора знаят, че всеки, който му снася информация за дадено събитие, то реално не може да е така на 100%. Колко са %-тите тук, никой не знае.

Става въпрос за група тийнове, които ровят за сайтове с необновени скриптове и дифейсват всичко, което могат да намерят. После се хвалят в хакерския форум и техните "колеги" им ръкопляскат. От време на време продават бази с данни и хакват сайтове по поръчка срещу 20-30 лв. Тарторът, за който говорят в материала, сигурно е някакъв "дъртак" на около 20 години.

Сигурно са ги хванали като са се внедрили във форума, свързали са се с тях по скайп, а от там е елементарно да видиш IP адреса на събеседника, с който чатиш.

Те много хора така отичат. Правят тъпотии, хвалят се наляво-надясно и после някой агент ги прилъгва да "направят една далавера", като оня си успява майчиното мляко и .... оп, ето ти по медиите. Не искам да злепоставям момчетата, които са взели участие в това, но реално за какви хакове говорим след като са локализирали всеки един по отделно. Никога не съм бил в тези среди, даже и не ми е ясно как им се случват нещата, но все си мисля, че поне едно фалшиво IP (Proxy) трябва да си имаш под ръка, когато става дума не само за хакове, но и за комуникации с непознати. Тези от филма хакери не го правят случайно от улични телефони. Но не мога да отрека и че разузнаването сигурно е на доста добро ниво, тъй като все пак се изловили всички. Пак не коментирам деянията им и дали са виновни, тъй като за сега само едната страна сме чули. Поне аз де. :)
 
Братле как да не усещаш евро съюза ... А Пейпал :) едни линкове не можеше да си вземе човек преди това... или вече да те смятат за що годе бял човек като пътуваш... а тази есен май ще захапем и шенген сега като в холандия се смени правителството това означава като се засилиш от бг през румъния чак до португалия на запад и до швеция на север никъде няма да минаваш през митница просто си караш (това по новия дунав мост дето тази есен ще е готов)

Освен това една камара бг фирми (колкото и малко да са тези който се занимават с пройзводство износ) имат директен пазар в 27 стани без мита и сложни документи само си печатиш етикети...

колкото до какво са свършили лапетата и тук имаме оплакали се, ама поне само са сменили индекса не са ги унищожили

3 сайта ми хакнаха
 
Аз говоря от икономическа гледна точка, а не от към удобство. Пък и доста държави извън еврозоната имат PayPal, което леко ме съмнявам точно Европата да е причина №1 за това. Може да е помогнало, но е и факт, че веднъж сме имали без тяхна помощ. А това, че сме се натаковали тогава си е само наша грешка, пък и от части тяхна.
 
Ти верно си забравил :) ние с поляците им бяхме в черния списък... поляците влязоха в ЕС 2004 и пет месеца след това получиха пей пал

ние влязохме 2007 и пет месеца след това получихме пей пал... тогава списъка със страни не беше толкова голям... иначе може да си чакаме CJ съшо не работеше с пейпал а clickbank до 2008 мисля че ни бавиха...

а точно от икономическа гледна точка е лесния износ на стоки и услуги във всички страни на съюза... значи даже тук във форума имахме човек дето питаше какво е нужно за да изнася пчелен мед ... и му обяснихме че само етикет... му трябва

а иначе едната шепа бг предприятия който произвеждат и изнасят им скочиха с по над 500% продажбите след като влязохме в ес

тези дни ми показаха и един малък бизнес колбасарски цех с 15 души персонал който от 2005 работи до 2007 нищо особено... но след 2007 в момента работи 100% за износ само етикети им трябва ли сега дават доста високи заплати на персонала а собственика е на Х6 - на онази свадба която бяхме :) колата се оказа на този човек ... та такам .. лошото е че една камара народ вместо да си стартира такива бизнеси докато икономиката бе в подем се наби в имоти (от който верно много се печелеш ама беше само в първите две години от влизането ни)
 
От: ГДБОП конфискува пиратски софтуер за 75 000 евро

Само не знам защо влизат антимафиоти с автомати и бронежилетки и ги тръшкат като, че ли са убили човек?
 
От: ГДБОП конфискува пиратски софтуер за 75 000 евро

За да има материал за новия хит на "MVR Pictures", който излиза скоро по кината.
 
От: ГДБОП конфискува пиратски софтуер за 75 000 евро

Само не знам защо влизат антимафиоти с автомати и бронежилетки и ги тръшкат като, че ли са убили човек?

Братле от същото се дразня и аз. Заради някакъв си софтуер който нямал лиценз, тежковъоражени отряди с огнестрелни оръжия нахлуват в офис където мирно и кротко си работят хората, опитвайки се да оцелят в тази криза. Нужно ли е да се демонстрират мускули пред обикновени офис-служители, чиновници ? Ще кажеш все едно че това не е офис с чиновници, ами едва ли не сякаш вътре е гнездо на особено опасни престъпници имащи цял арсенал оръжия... Що за идиощина е това ? Къде са хукнали с тия оръжия да плашат някакви си обкновени хорица ? Ами като са толкова бойни и надъхани, има лесно - да си влагат енергията и ресурсите по уличните престъпници, дето за 20 лв. ще те наръгат с нож, и много добре знаят къде са леговищата на големите престъпници които движат пипалата, ами да щурмуват тях де. Мислите че не ги знаят къде са главатарите на всички тия организирани групировки ли ? Знаят ги и то много добре, ама що не пуснат тия тежки артилеристи там де, а ? Ами се правят на мъже в офиси щото някой си имал пиратски софтуер. Ама много по лесно е да пляскаш комари и мухи, от колкото да отидеш в гората да се бориш с мечките нали !? :wink:

До къде я докарахме да се защитаваме от правителството и милицията да не ни преджобят и пребият? В държава членка на ЕС?

Много сме далеч гражданите които имат права в западните развити държави от ЕС. Coolice e прав за някои неща, за PayPal и отварането на границите - съгласен съм, но тука говорим за тия репресии и полицейски произвол. Момчета не си ли спомняте по комунизма какво ставаше през 80-те години ? Предполагам че има има хора колкото мен на 34 г. или може би по големи - те по добре помнят някои събития. Ще ви напомня нещо: тогавашната милиция ходеше по домовете на хората да претърсват за видео! Звънят ти на вратата и искат да влизат да огледат дали имаш видео, и ако имаш - конфискация без право на връщане, и май някакви глоби пишеха. Посред нощ са ни звъняли тия гадове мръсни. То добре че баща ми го закара в баба ми, та проверката мина без проблем. И знаете ли как търсеха видеото - все едно че търсят не видео, а оръжия или наркотици, отварят ти всичко шкафове, гардероби, навсякъде ти ровят бях тогава 2-ри или 3-ти клас. Предполагам има хора които имат спомени когато изземваха видео. Баща ми по комунизма пътуваше в чужбина, а те имаха информация кой излизал зад граница къде с кораби, къде с тексими и т.н. и знаеха че гурбетчиите купуваха видео от корекомите или си вкарваха от чужбина. Не ви ли мирише на нещо гнило тука ? През комунизма - нямаш право да имаш видео - идват и ти го взимат. А сега - взимат компютри дори заради една програмка която даже и да струва 10 $ ! Рибата мирише от към главата... ако разбирате какво искам да кажа.
 
Последно редактирано:
От: Re: ГДБОП конфискува пиратски софтуер за 75 000 евро

И като стана дима: Държавата поде нова антипиратска кампания - има още какво да четем и гледаме. :)

Всяко действие си има противодействие: Хакери създават българска Пиратска партия

Шведите създадоха такава партия още през 2008 г. а Холандия 1 или 2 години по рано. И това са развити европейски държави членки на ЕС.
 
Re: От: Re: ГДБОП конфискува пиратски софтуер за 75 000 евро

Баце интересно ми е каква част от софтуера по държавните звена е легален. :)

Мен това не ме притеснява, притесняваме това, което имат свалено от нета колко е легално. Познавам доста хора от държавната администрация - единия имал последния албум на Еминем, другия Айс Ейдж 3 и така. Не за друго, а защото всички знаем колко работа се върши там и колко свободно време имат. Малко ще е глупаво и наивно да не си помислим, че биха се възползвали от това си време в сваляне на фри музика, филми и софтуери, при положение, че имат доста неограничен достъп до интернет. Та с две думи, въпроса ти, ако си го сформирал като такъв, ти е риторичен. :)

Колко машини оперират с легален и на това не мога да ти дам отговор, но нека го формулирам така - тези, които продават легален софтуер на държавата са "наши" фирми, за това там поне имат интерес от 2 гледни точки. Едната е да си спазат законите, които сами "проповядват" и втората е "далаверата." Нищо сложно. Просто трябва леко да се замислим и сами си идват отговорите. Сори, че звуча като дърт пръдльо, но гледам да съм максимално обективен, за да не разсърди някой.
 
От: ГДБОП конфискува пиратски софтуер за 75 000 евро

Утре, ако някой ходи на k2web може да зададе въпросите ни на Я.К. . Жалко, че бях само днес.
 
От: ГДБОП конфискува пиратски софтуер за 75 000 евро

Това с обвиненията в пиратство е малоумна история. Все едно конвеирната линия за пасти на някоя сладкарска фирма да минава през стаята ти и да не си кльопваш по някоя пастичка. Трябва да измислят друго решение, ако не - да си държат софтуерите в сейфове на дъното на Марианската падина.
 
Последно редактирано:
От: Re: ГДБОП конфискува пиратски софтуер за 75 000 евро

И като стана дима: Държавата поде нова антипиратска кампания - има още какво да четем и гледаме. :)

Не знам защо, но ми звучи така:

Държавата поде нова антипиратска ПР кампания

Адресати на обръщението са всички регистрирани по ДДС търговски субекти в страната и най-вече малките и средни фирми.

Очаква се, че в резултат на новата кампания и съпътстващите контролни действия, през 2012 г. страната ни ще отбележи осезаем спад в броя на малките и средни фирми и нивото на софтуерното пиратство.

Пак ще падне един цирк с тази акция ама да видим....:)
 
Последно редактирано:
От: Re: ГДБОП конфискува пиратски софтуер за 75 000 евро

Никога не съм бил в тези среди, даже и не ми е ясно как им се случват нещата, но все си мисля, че поне едно фалшиво IP (Proxy) трябва да си имаш под ръка, когато става дума не само за хакове, но и за комуникации с непознати.

Има доста проксита пуснати от БГ пространството. Никое от тях не е "безопасно". Много от тях са пуснати с цел да се следи информацията която преминава през нея. Не може да се хвалиш с това какво си "хаквал" ( http://www.zone-h.org/archive/notifier=Cyber Warrior Invasion ) и след това да се оплакваш, че те арестуват. Това винаги ми е било чудно защо deface-ват хакнатите от тях сайтове. Нормалните хакери (които не са в възрастовата граница 10-25 години) след хакването си подсигурява бъдещия достъп до машината и седи и тихо слухти/ползва машината за свои цели. Реалния собственик може и никога да не разбере, че някой друг му ползва машината/хостинга. Отделно не знам кой не си криптира дисковете, щом знае, че на тях има информация която не е за всеки. Преди време така хванаха няколко хакера ползвали Truecrypt за защита на информацията. И до момента не се знае какво има на дисковете и съответно няма за какво да ги осъдят въпреки, че ги знаят с какво са се занимавали. Наскоро се разбра, че един от големите кардерски форуми (за продажба на банкови детайли и т.н.) всъщност е организиран от агенти на ФБР под прикритие. Даже един от София изгоря (продавал е карти и е бил муле за поръчваните стоки). Осъзнайте, че каквото и да правите и както и да се прикривате, всеки допуска грешка и ще бъде заловен. Единственото което можете да направите, ако се занимавате с такива работи де, е да се постараете да се подсигурите и да намалите броя на доказателствата (криптиране на дискове, флашки и т.н.) по какъвто начин успеете.
 
Еее, кой разбирач купува проксита от БГ? Малко ли индийци има в DP и Warrior-a? :) Ами в Blackhad-a? Тук си е чисто самоубийство, ако става дума за правене на хакове и други такива шашми. Даже, ако не се лъжа, този сайт беше на един от тукашните, който беше хакнат - football24.bg. Не съм сигурен, но ми се въртеше спортен сайт, и пича питаше как да си върне базата данни, защото там са нон стоп прибавящи се новини. Правят го, защото трябва да кажат на света, нещо като PR, но с обратния ефект. Пак е PR, защото едно време пича хакнал сайта на правителството получи работа там, сега вече няма работа, а затворите празни. Такава реклама не ти е оферта. :)

Умните хакове са къде къде по стилни и с финес. Тези тук са продукт, на някой който е имал незадоволително детство. Ако се правят такива глупости, от които няма никакъв смисъл - първо защото крадеш от някой, който я ги е изкарал с честен труд, я не, и второ е наказуемо и си рискуваш бъдещето, което може да тръгне в много по-добра посока с тези знания, отколкото да седиш със суичъра до банкомата или да хакваш от чуждо IP някой сайт, който по принцип си е хакнат. :) Та, ако се правят, приоритет №1 е сигурността и анонимността, всичко друго е на 2ро място.
 

Горе