Гълъби на терасата - ПОМОЩ!

newebie

Member
Здравейте,

Надявам се да случа на гълъбари във форума.

Днес в една саксия на терасата открих две яйца. Скоро се появи и гълъб, който да ги мъти. Явно са снесени преди ден, най-много два. Не ми се иска да ги изхвърля и да прогоня гълъбите - може да не съм гълъбар, но обичам животните и ми е жал за тях.

Молбата ми към вас е да ме ориентирате дали бих могъл да оставя птиците да си отгледат потомството на терасата ми. Давам малко подробности.

  • Терасата ми е открита, проветрива но с изцяло западно изложение и няма никаква сянка
  • Четох, че ще мътят около 20 дни т.е. към 24 май ще се излюпят гълъбчетата
  • След това колко време ще им трябва да отраснат и да ни напуснат? - четох за около 40 дни, вярно ли е?
  • Има ли риск малките да умрат от прякото слънце - наистина става доста горещо на терасата особено лятото, а ако сроковете горе са верни означава, че гълъбчетата ще пораснат някъде докъм средата на юли

Наясно съм, че в този период напрактика няма да си ползвам терасата.

Моля, за съвет!
 
Направи им сянка. :)

Мисля да им направя сянка ама това ще бъде ли достатъчно да оцелеят?

Правилно ли се ориентирам, че малките ще пораснат и ще ни напуснат към средата на Юли?
 
Аз съм със същия проблем в новото жилище и мисля да затварям терасата с движещи се стъкла, дограма + плъзгащи се прозорци. Изнасял съм два пъти яйца, махал съм 3 пъти гнезда, чистил съм не знам колко пъти и чашата преля когато намерих мъртво малко гълъбче. Това вече дойде вече прекаленото. А там ще има пране, една печка и маса със столове. Не си го представям с гълъби всичко това и генерално това се реши в този случай.

Все пак и аз ще следя темата за идеи, но това е отврат. Харесвам животните. Това обаче ми идва малко в повече. Мислех, че че се махнат като започне да има повече хора в апартамента, но уви, това не се случи.
 
Мисля да им направя сянка ама това ще бъде ли достатъчно да оцелеят?

Правилно ли се ориентирам, че малките ще пораснат и ще ни напуснат към средата на Юли?
Да оцелеят? Бате, ти зоопарк ли ще си правиш или дом за живеене на хора? :) Това с гълъбите е проблем, не някаква мана небесна, ако не си разбрал. Градските гълъби носят зарази, досадни са и най вече мръсотия. В казана и така.....
 
  • Like
Реакции: Sky
Гълъбите са като летящи мишки. Осират всичко, разнасят болести и правят проблеми. Разкарай ги докато е време. Хич да не ти е жал. Акое някое друго птиче да, но точно тези са гадни и проблемни. В на един приятел квартирата пред прозореца има малко по-голям метален перваз, на който редовно кацат гълъби. Изглежда старият квартирант ги беше хранил. Като се нанесе перваза беше целия във изпражнения от птиците. Направо нямаше чиста точка. Изчистихме го, след няколко дни отивам на гости, гледам същата работа - навсякъде курешки - кошмар. Викам и ти ли ги храниш - оказа се че не. Даже си беше сложил пръчка с която да ги гони, защото освен, че ходят по нужда, като кацат на този перваз започват да ходят и двигат страшен шум. Направо ако аз живеех там щях да се побъркам. Сигурно една година живее там, вече не кацат толкова често, но още се случва. Голяма напаст, няма отърване. Гонил ги е с пръчка, мерил ги е с малки камъчета, с някаква играчка пистолет със звук ги плашил. Абе ужас. Над година живее там и още не се е отървал напълно. Страшна напаст. Въобще не се колебай, ами хвърляй яйцата, ако ги видиш ги гони...
Аз бих постъпил така. Това е все едно да имаш хлебарки и да не ги тровиш, защото ти е жал. Ако ти харесва, можеш да си купиш породисти гълъби и да си ги гледаш. Тези градските са напаст. Завъдят ли се, няма отърване.

На моята улица има една леля която ги храни, няколко пъти и се карах, добре че и осраха терасата, та спря.
 
Съгласен съм. Това определено не е животно, което би искал да гледаш и е нормално да гледаш. Тия ги гледат някакви бездомници и откачалки. Сори, че така се изразявам, но е факт. Въпросът е какви методи има за предпазване и отърваване от тях. Иначе за гледане - всеки би имал някакви идеи, но там е по лесно. Иначе един приятел се отърва от тях, като си взе котка, ама от тия дето си ловуват, а не като повечето мързеливи, охранени тюлени, които наричат котки. :) И вече нямаше гълъби. :) Но това е за къща, за апартамент, малко ми е под въпрос, да не се метне през 10+ етаж котката. :)
 
ОК, въпреки всичко мисля да ги запазя. Два-три месеца все ще ги изтърпя.

Благодаря за всички препоръки и съвети!

Знам, че голяма част от мненията са наистин абсолютно безкористни. Благодаря на всички!
 
Ще се включа по гергьовски:
'оди питай в бе ге мама - там ще получиш информация и каква точно пипетка да си купиш за да ги захраниш.
Тука само гадове събрани ... :cool:
 
Ей, лоши гадове сте. Запази ги баце, пей им песнички, загъвай ги нощем, може да им измътиш и айцята, ако решиш. Но имай предвид, че голям автогол ще си вкараш. :)
 
ОК, въпреки всичко мисля да ги запазя. Два-три месеца все ще ги изтърпя.
Благодаря за всички препоръки и съвети!

И после следва продължение :D
9c5dc770febdd967ba63fecc23af7935_mike-tyson-pigeons-kiss-tyson-pigeon-meme_590-920.jpeg
 
Аз по същия повод си купих въздушен пистолет и ги стрелям като видя и се плашат и бягат, файда има. При мен проблема пък е друг - аз живея в къща на 5 етажа и съм на най-долният етаж. И тия гадинки осират целия двор и всяка сутрин опъвам маркуча и мия и след няколко часа пак същата работа. Навират се под покрива, на покрива и т.н. И понеже последният етаж е необитаем и няма от какво да се стреснат. И идвам аз с патлака хем ми е кеф малко да стрелям :) хем свършвам работа. Не че ги убивам, не стрелям с тази цел, просто ги разгонвам.
 
ОК, въпреки всичко мисля да ги запазя. Два-три месеца все ще ги изтърпя.
Поживеят ли 2-3 месеца няма да се отървеш никога от тях. Премисли го още веднъж, да не пишеш втора тема "как да се отърва от тях" Това не е бяла лястовица. Това е напаст.
 
Поживеят ли 2-3 месеца няма да се отървеш никога от тях. Премисли го още веднъж, да не пишеш втора тема "как да се отърва от тях" Това не е бяла лястовица. Това е напаст.
Аре ве?
Аз виждам около 40 600 резултата за решаване на проблема.
 
Решението е едно: вземи си котка.
Не е забавно.... лично аз имам котка и едва изгоних гълъбите. Направих го заради нея, на мен не ми пречеха изобщо. Та котката само чакаше да изляза за сутрешното кафе на балкона и да се втурне по гълъбите. Два пъти съм я спасявал от политане надолу, тъй като се качваше на хлъзгавия перваз, за да ги вижда по-добре. Един път даже успя да хване един заблуден гълъб и го разнася из целия апартамент. Докато се усетя - цялата къща в пера. Търся я да видя защо и гледам как е хванала гълъба в устата, но не може да направи нищо с него - домашна котка все пак.
 

Горе