Да бъдеш freelancer

$INeed$

Well-Known Member
Re: От: Да бъдеш freelancer

За фрийленсинга наистина може да се говори доста по-обстойно и то тук в този форум, като първите постове от темата на Unwise са доста обективни, но когато започнат да се пишат коментари от рода "супер полезен пост!" и пр.е започвам да се изнервям.

И това са начинаещи фрилансъри все пак. :) Иначе поста е як....хахаха.

Така, само да допълня нещо - фрилансинг преди да влезе като термин в нета се е използвало като термин за наемниците. Тях са ги наричали така. Сега всички, които работят за себе си са или бизнесмени или фрилансъри. А крачката от едното към другото е много малка. Днес пишеш за някой статии, утре си пълниш сайт със статии, на който продаваш реклама, което си е един онлайн бизнес отвсякъде. ;)
 

a.ata

New Member
От: Да бъдеш freelancer

А може ли повече информация за сайта UPwork? как се процедира там?
 

IceBlack

New Member
От: Да бъдеш freelancer

Темата е супер, обобщава най-важното, което трябва да се знае.
Репутацията наистина е с голямо значение, но ако клиентът не се е изразил добре, преспокойно може да се доуточнят нещата и заплащането. В случая, ако имаш добра репутация, няма да има проблем. :)
 

Anre

New Member
И мене ме интересува за UPWORK, ако все още някой следи този форум / пост /. Моля пояснете ми как да работя в UPWORK.
 

Didco

Member
Аз работя с Upwork. Плащането е с банков превод директно в сметката ми (SEPA), но може и в пейпал да се теглят. И там, както и навсякъде другаде репутацията е най-важното нещо!!

badge.png
;)

Работя само с американци и австралийци в много тясно специализирана област, като повечето ми клиенти са вече постоянни. С араби и индийци не работя - достатъчни са ми в постоянната работа :D
Имам и клиент, с който се намерихме в ъп-а, но ми предложи да си спестим таксите им и с него съм на директно разплащане в бизнес акаунт на пейпал - въпрос на взаимно доверие и договорки.
 

Blinky

Owner
@Didco , ако решиш и имаш време, би ли споделил какви проекти поемаш, че чак успяваш да го съчетаеш с постоянната ти работа. Интересно ми е, а и предполагам на повечето тук ще е интересно тук. Колкото до клиентите, прав си че изброените от теб са най-тегави. Имал съм допир само с индийци, за другите не смея да кажа нищо, но предполагам не са по-високо качество.
 

Didco

Member
че чак успяваш да го съчетаеш с постоянната ти работа.
Въпрос на приоритети и интереси. Когато има свободно време в офиса, колегите ми цъкат 9гаг и фаца, а аз си отварям една отдалечена сесия и си цъкам. Вечерно време също - вместо да зяпам нетфликс и амазон - копам :)
Занимавам се с войс и мрежи и нещата не изискват дълбока съсредоточеност като чисто програмиране, т.е. мога да си "накъсвам" времето и задачите.
 

ReminD

Well-Known Member
Нямам добри впечатления засега, като учещ се на .NET, проектите, които са там ми се виждат крайно непосилни, даже не бих си позволил да поема някакъв проджект на този етап, освен ако не е simple crud based или нещо от този род ( и пак дълбоко бих се замислил), за подобни проекти ми се виждат едни 1-2 години яко копане в .NET / MSSQL и подобните мазнотии покрай .NEТ. Като браузвам upwork - всеки ден срещам няколко обяви, където дори не съм чувал технологията / библиотеката, която се иска за бачкането.
Последните месеци доста фундаменталс знания ми се наляха, но пак не мога да навържа нещата (здраво каша ) , бая време се иска явно, като се почне от mssql, C# fundamentals, windows.forms/ WPF/ XAML syntax/ .NET MVC/ universal apps / entity ( то си върви към mvc-то но пак си е здраво копане и там), и още една камара неща, за които не се сещам. Отделно за да се разберат нещата хубаво, трябва да се правят проекти, пък и там отива време, като цяло май по-скоро ще почна като junior някъде, отколкото да поема някой freelance project в тая сфера.
Но пък затова има javascript, колкото и да си зле, все ще се намери нещо да се quick-fix-не почти без писане на код. Това, което забелязвам, е че повечето апетитни проекти ( US based ), търсят предимно US freelancers. Записах 2 курса по JS и засега ми идват супер много нещата, които копая, но пък без JS няма как. Че както се е почнало с тея библиотеки, ще си карам курсове 1 година само за JS.

Ако сравним PHP-то с .NET спрямо проектите, за PHP нещата са ДОООСТА по-лесни, някои са дори елементарни, изискванията не са големи в повечето случаи.
Относно проектите за .NET си го обяснявам ( ако някой разбиращ даде яснота, ще е супер ), че просто не се търси толкова масово, по скоро enterprise ориентирано, повечето хора билдват сайтове на PHP / CMS платформи, а това което остава за freelance .NET е здраво advanced откъм търсени кадри. Дали има някой който се занимава с freelance проекти на .NET и да даде малко яснота, че ми е доста мътно. Също и XAMARIN дали се търси и какви са task-с, това което засичам е най-често търсят xamarin dev за цялостно приложение, не съм засичал някакви quick jobs там.
 
Последно редактирано:

isilona

Member
правилно си разбрал .. пхп и разните му цмс-и цъка всяка индюга .нет и жава са ентърпрайз ориентирани .. или по скоро ентърпрайзите са ориентирани към .нет и жава /не че и там не цъкат индюгите де/ .. и за другото /да започнеш като жуниър / си се насочил правилно.. за да вземеш /да ти дадат/сериозен проект се изискват сериозни познания, които се трупат по други сериозни проекти .. цъкай си няколко години /най вероятно 5 10/ по аутсорс фирмите и като назрее /отново/ идеята да си фриланс много неща ще са ти ясни и ще ти е много по лесно .. ако забиеш сега към фриланса вероятността да станеш индийски тип дев е доста голяма просто защото без цж никой няма да ти даде сериозен проект и ще си тъпчеш на 1 място
 

Blinky

Owner
@ReminD , в момента има няколко езика, които наистина си заслужава да си добър в тях и определено си заслужават парите, PHP според мен не е един от тях, нищо че повечето уеб девелопъри ринат там. И бате, не мисля, че PHP е по-лесно от C#. Поне по мои лични наблюдения. Личното ми мнение е, че phyton е доста лесен, а от трудните бих сложил Java & JavaScript. :)

Не искам да звуча много тъпо, но за C#, Java, C++ и проекти на езици, които са за къстам изпълнения се взима екип, трудно мисля, че се стига до фрилансъри, освен ако дадената фирма или екип не реши да аутсорсне нещо от самия проект. Но не съм на 100% сигурен, че е така по сайтовете за фрилансинг, просто такава е логиката ми на база това, което се създава. Примерно трудно може да се види обява за написване на CRM за някоя финансова фирма, пусната в freelance сайтове. Някак не мисля, че ще е сериозно. Да, за някой сайт / магазин / малък апп / някаква малка доработка е възможно, но за цял голям проект, тук вече ми е малко странно.
 

ReminD

Well-Known Member
@Blinky така си е, https://www.upwork.com/o/jobs/browse/?q=.NET ето повечето неща, доработките дори са доста хард и обикновенно изискват или angular или 2-3 технологии отделно към главната, доста кофти, а пък сериозни проекти, да, липсват като цяло.

А за PHP имах впредвид някакви малки Jobs, да кажем има много повече уебмастери, които имат сайтове, но не разбират програмиране и търсят някакви quick fixes / доработки от сорта на някакъв sidebar примерно с някакъв сорт от базата, докато в .НЕТ такива неща липсват, повечето хора които търсят фрийлансери там, са програмисти, тоест и нещата са доста по-трудни.

@isilona - благодаря много


А за JS какво мислите? Накъде трябва да се копае? js fundamentals, 2-3 frameworks, натам накъде? Mean?
 

isilona

Member
Точно така @Blinky. Това е едно от нещата които ще се изяснят през тези 5 10 години, през които ще е наемник .. 2 та пътя които са най-вероятни след това са: с няколко приятели да подхванат някой що годе големичък проект и да се харесат на клиента, да си направят фирма и да тръгнат по пътя на шефстването .. другият е да си намери нещо remote .. няма да е баш фриланс но ще е много по различно от да бачкаш от 8 до 5 / или от 10 до 7 както е в ит фирмите/

@ReminD щом си джуниър започваш с fundamentals .. после с някоя библиотека ще поръчкаш и чак накрая се хвърляш на фреймуъркс ..
"2-3 frameworks" това е по скоро невъзможно, ако не се специализираш във фронтенд само
 

Didco

Member
Не знам защо всички драпате към програмирането. Това си е черна работа (според мен). Аз започнах като програмист. Мога да кажа, че поназнайвам(х) PHP, JS и HTML, но коато започнах да пиша по-сериозни неща на PHP, започнах да сънувам код. Това е най-големия кошмар! Говоря за преди 15 години :) След това се насочих към системната администрация и мрежарството, и в момента до голяма степен съм благодарен на избора, който направих впоследствие. Сега, може да няма голям пазар за хора като мен в БГ, щото примерно корпоративна видео телефония никой не ползва, но пък в белите страни си намирам работа без грижа. И тук го има елементът на творчеството и отговорностите, но липсва ваденето на очите за една обърната скоба или ";". Кинтите също са добри ;)
 

isilona

Member
е, презумцията е че не го правим насила или заради парите, а че това ни харесва .. и на мен няколко пъти ми се е случвало да сънувам код .. но за мен това не са кошмари .. обикновено това са някакви решения на проблеми които съм борил последните дни и няма такъв кеф като стана, пробвам го и .. ОМГ ВТФ то работи
 

testkiwi

Well-Known Member
абе фрилансър си е ок, ако си цениш труда
търсих нещо да аутсорсна на някой и ми излезна един българин - https://www.upwork.com/o/profiles/users/_~0151484fd8abcf202a/
130 долара на час са си пари, честно казано дори не е кой знае колко добър
най-дебелото което съм срещал е 500$ на час за фб сейлс експерт някакъв.
При тия цени ако си фрилансер - да, става, ама да правиш банери за 20 лв. не става ;)
 

Mat

Active Member
Ами то така се получава, че поговорката за всеки влак си има пътници излиза вярна и за наемащите, и за наеманите. Винаги има кой да ти свърши работата по-евтино, ако това е, което целиш. Както и винаги има кой да ти плати това, което наистина струва труда ти, ако си достатъчно кадърен, можеш ясно да покажеш превъзхождащите умения, които имаш в дадена свера и си готов да кажеш НЕ на проектите, които не си заслужава времето/усилията/нервите.

Поговорката, че 80% от приходите ти идват от 20% от клиентите не само, че е вярна, но е задължително да я има всеки фрийлансър написана някъде на стената си, с големи, червени букви.

Според мен петте най-важни неща при фрийлансването са:
1. Да цениш времето и труда си.
2. Да имаш основата и увереността да казваш НЕ на проекти, които не си заслужават времето/усилията - това включва както да си си изградил стабилни месечни приходи, които да те поддържат, дори да откажеш на потенциален клиент, така и знанието, че след този потенциален клиент ще има още пет, десет или сто, с някои от които ще намерите общи допирни точки.
3. Да търсиш възможностите около теб - колкото и клиширано да звучи, фрийлансърството не е фиксирано във вакуум, нещата се променят, понякога доста бързо. Когато работиш с някого, или по нещо, е хубаво ако активно търсиш как да превърнеш доверието, което сте изградили с даден клиент, и уважението, което имате, относно способностите на всеки един от двамата, евентуално да прерастне в по-конкретно бизнес партнъорство, или да се прехвърли към нови, интересни, потенциални проекти, в които да участват и двете страни. От фрийлансърство към предприемачество, но те и двете вървят ръка за ръка, или поне би трябвало.
4. Да помниш, че далновидните хора инвестират в други далновидни хора. Някои хора имат финансови ресурси, други имат идеи, трети имат познанията да вържат първите две неща заедно в смислена поредица от събития, която да създаде успешен бизнес. Обикновено всеки един от тези три типа хора, може лесно да разпознае потенциала в околните, когато той е там, и по натурален начин да се създадат партнъорства, с цел използването на вече създаденото между страните доверие, което се е зародило след съвместна работа по предишни проекти.
5. Постоянно да се опитваш да добавяш нови умения и познания към твоят арсенал. Хубаво е да си супер кадърен в една определена област, но е дори още по-хубаво ако можеш да комплементираш това с познания в други, близки, или полезни за главната ти област умения. Или дори умения, които не са пряко свързани едно с друго, но могат да ти влязат в употреба, когато ги комбинираш за даден нов проект.

Фрийлансърството е добра почва, на която да стъпиш здраво, стабилно и да изградиш нещо. Но е хубаво да се стремиш да посееш някакви семена, от които в бъдеще да я има възможността да поникне нещо ново и вълнуващо. Защото колкото и да е хубаво да работиш това, което можеш, е добре човек да помни, че когато отворим първата врата, нищо не ни пречи да отворим и тази след нея, където се крият още по-добри и дългосрочно-смислени възможности.
 
Последно редактирано:

Горе