Да бъдеш freelancer

Дискусията в 'Успей с Нас' стартирана от Unwise, Февру 25, 2015.

 1. Blue-green

  Blue-green New Member

  Рег.:
  Дек 28, 2017
  Съобщения:
  3
  Харесвания:
  1
  Точки:
  3
  Пол:
  Жена
  Ще се включа и аз по темата, от позицията на визуален дизайнер. От много години работя като freelancer. Нямам опит със сайтове за freelance работа. Клиентите идват от препоръка, или вече са видяли краен продукт, който съм изработила за някой друг.

  От моя опит искам да споделя, че колкото и да е организиран човек, понякога е просто невъзможо да се съвместят всички поръчки, които излизат в даден момент. Самата заангажираност не е равномерна и постоянна, и е много тежко, когато не е възможно "да върнеш" клиент. Не знам защо в представите на повечето хора, работата на свободна практика означава много почивка и време :)

  Подобна позиция изисква съчетаването на няколко професии: наложително е да се води бизнес кореспонденция, разговори, организират се срещи, понякога се налагат презентации. Ако се търсят нови клиенти, отново се изискват умения, които нямат нищо общо с основните услуги, които се предлагат.

  В нашия бранш нещата трябва хем да се измислят, хем да са хубави и прилични, и не на последно място, да имат някаква кореспонденция с вкуса на клиента :) Много по - леко е, когато се работи на подобна позиция в агенция.

  Като най - голямо преимущество отчитам факта, че може да се работи според собствените възможности и виждания. Не се налага да си "под шапката" на фирма и съобразяването с фирмената политика, която понякога не е в унисон с определени личностни разбирания и концепции. Отчитам и това, че предизвикателствата са в пъти по - големи, същото се отнася за отговорността и вярата в собствените граници и възможности.
   
 2. ivaylonc

  ivaylonc Member

  Рег.:
  Ноем 16, 2015
  Съобщения:
  42
  Харесвания:
  7
  Точки:
  8
  Занимавам се с CNC машини и 3D визуализации.
  1. Чертая 3D модели по поръчка.
  2. Изработвам модели на CNC фреза.
   
  Последно редактирано: Февру 17, 2018
 3. bobby2w

  bobby2w Member

  Рег.:
  Ян 12, 2018
  Съобщения:
  35
  Харесвания:
  14
  Точки:
  8
  Пол:
  Мъж
  Гледам, че темата е позаспала и викам да я събудя.

  Моето мнение за фриленсърството през 2019

  Работя вече над година като фрийленсър и отделно си ходя на работа. Онлайн работя през UpWork, a иначе работя директно и с фирми без посредник. Смятам, че фрийленсърството е супер и се изкарват добри пари за българските стандарти. Мисля, че освен начин за получаване на допълнителни доходи, фриленсърството е една стабилна стъпка към изграждане на собствен бизнес. Освен, че можеш да си събереш парички за малък стартъп, научаваш и доста полезни неща, които примерно не би научил ако само ходиш на работа в 1 офисче като комуникация с клиенти. Освен, това аз лично научих доста повече за 1 година фриленс, отколкото за 4 год. в университета, ама това е добра тематика.

  През 2019 се очаква нарастване на дела фриленсърите щатите да нарастне до 50% от работната сила като подобна тенденция се очаква и за Европа. Казано на прост икономически език -предлагането расте, цената пада. Най-важното през 2019 според мен ще бъде имиджа и репутацията на 1 фриленсър и ще се търсят специалисти в определни ниши, а не човек разбиращ от всичко, много добър в нищо. Все повече фриленсърите ще продават "себе си", а не толкова услугата, която предлагат.

  Това е основното, което мисля като по тази тема мога да говоря с дни....
   

Сподели страницата

 1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies.
  Dismiss Notice