Да бъдеш freelancer

Unwise

Well-Known Member
По тази тема уж щях да пиша преди една или две години (не помня колко точно), но явно чак сега го правя.
Какво е да си freelancer?
Нямам идея от къде идва втората част "lancer" (ако някой има идея, да сподели), но най-често се обръща внимание на първата част - "free". Свободни професии се практикуват не само онлайн, но и офлайн. Преди време бях попаднал на интересна статия озаглавена "Доколко свободна е свободната професия?" (възможно е да не цитирам точно заглавието). Този въпрос е много интересен, защото болшинството искащи да станат freelancer-и си представят, че като такива ще си клатят краката и ще работят ако и когато си поискат. Това частично е вярно, но и не съвсем. Да, ти можеш да си избереш как да разпределиш работното си време, но все някога и в срок трябва да свършиш работата. Имаш право да отказваш работа, но ако клиентът е редовен и важен е много трудно да откажеш и особено ако искаш той да те има предвид за в бъдеще. Понякога продължително време си на сухо без работа и тъкмо се зарадваш на появила се работа и с нея дойдат още много други паралелни предложения от други, което те претоварва и те кара да избираш на кого да откажеш и с кого да се пазариш за забавяне. В такива случаи на претоварване може да ти се наложи да работиш без почти никакви почивки дори над 24 часа (случвало ми се е). В този случай надали някой би се чувствал достатъчно free, но монетата има и такава страна.
Репутацията е най-важна. Тя е по-важна от парите.
Случвало ми се е при издънка или забавяне да се отказвам частично или напълно от уговореното заплащане с идеята да запазим добрите си отношения. Случвало ми се е задачата да се окаже по-сложна от планираното. Тогава е крайно непрепоръчително да решиш да поискаш още пари, въпреки че работата ти явно ще струва повече. Всякакво допълнително искане на пари се приема от една страна като изнудване, а от друга като непрофесионализъм при оценката на задачата (което реално се е случило). Ако усложнението няма как да не отнеме повече от уговореното време, няма как да не съобщиш за проблема на клиента. Ако обясниш ясно за какво иде реч, в повечето случаи клиентите проявяват разбиране. Естествено набутването с повече часове/дни работа остава за твоя сметка. Случвало ми се е доволен клиент да реши да ми плати този допълнителен труд, но не е често срещано явление. Обикновено цената не се променя. Желателно е сроковете да се спазват колкото може по-стриктно. Понякога стават гафове, но ако има такива, те не трябва да са често явление. В такива случаи трябва да умуваш какви обяснения и компенсации (отказване от част или цялото заплащане и/или добавяне на допълнителни бонуси) да даваш за да замажеш положението. Ако в движение се окаже, че трябва да добавиш нещо дребно, но неуговорено, е нежелателно да искаш пари за това. За да не бъда разбран погрешно ще дам пример. Ако задачата е за 300 лв и се окаже, че трябва да добавиш нещо дребно неуговорено на стойност 10-20 лв, е редно да го добавиш като безплатен бонус, а не да се лакомиш за стотинки. За по-сложни неща, естествено, се уговарят допълнителни пари. Ако си достатъчно наясно за крайното приложение на труда ти, може в движение да решиш на своя глава да добавиш допълнителни неуговорени неща като бонус, но трябва да се внимава защото някои бонуси могат да бъдат счетени не като бонуси, а като проблеми. Дребните бонуси много впечатляват клиентите. Много е приятно да получиш повече от очакваното. Ако натрупаш достатъчно добра репутация, може да се стигне до момента, в който вместо ти да ги търсиш, те да те търсят.
Квалификацията.
Колкото си по-квалифициран, толкова по-вероятно е да си намериш по-добра и по-добре платена работа. Търсенето на по-ниско квалифицирани работници наистина е голямо, но гладните са толкова много, че трудно можеш да се вредиш. Колкото по-квалифицирани и по-разнообразни услуги предлагаш, толкова по-търсен можеш да станеш. Естествено, репутацията тук е много важна.
Отношение към клиентите.
Ще поговоря за две грешни (според мен) схващания:
1) "Клиентите не са ти приятели. Те са просто работа."
Нека не забравяме, че работим с хора. Ако клиентът е по-сговорлив не би трябвало да е голям проблем да му отделиш допълнително време за говорене на теми извън работата. Това от една страна действа отморяващо и/или обогатяващо както за теб, така и за отсрещния (все пак не всичко е работа), но също така създава по-приятелски отношения. Добрата обща култура много помага в този случай. Ако създадеш впечатление за комптетентен и разумен човек е по-вероятно да бъдеш потърсен с приоритет пред другите. Естествено, някои клиенти не са много сговорчиви и на такива не трябва да досаждаш излишно с неща извън работата. Аз не следвам американската максима "Времето е пари", а ориенталската - "Времето пари не струва".
2) "Пито, платено."
Някои си мислят, че като работата бъде призната за свършена и парите бъдат платени всичко свършва. В повечето случаи наистина е така, но понякога на по-късен етап се появяват грешки/бъгове/проблеми в уж завършената ти работата. Тогава като те потърсят трябва да си на линия и ако вината е твоя, трябва да я поправиш за своя сметка с извинение за проблемите (желателно е да не са фатални).
Как да си намерим клиенти?
Това е може би най-големият проблем за този тип работа. При freelancer-ите гарантирано количество работа няма. Колкото си намериш, толкова. Намирането най-често става с посредници. Аз ползвам freelancer.com. Преди време бях писал съвети за успех чрез freelancer.com. Трудно ще ви дам мнения за други такива сайтове, тъй като това е първият и единственият такъв, който съм ползвал. Успях чрез него и не съм търсил друг. Тук не броя форуми/сайтове като predpriemach.com, които не участват като финансов посредник при сделките, тъй като там трябва сам да се пазиш от некоректни клиенти. Конкретно във freelancer.com съществуват така наречените milestone payment. В офертата си трябва да посочиш конкретна такава сума, която трябва да бъде блокирана у посредника. Най-често това цялата сума. Само тези блокирани пари подлежат на диспут. За други пари (включително и тези до края на цялата сума за проекта) и ваши си допълнителни договорки защита няма. На измамници рядко се попада там и особено ако преглеждаш внимателно статистиките на клиентите/работодателите. За съжаление в последно време бая влошиха възможностите за нови freelancer-и (по-малко bid-ове), а и сайтът става все по-лагващ заради прекаляване с AJAX (прекалена динамичност).
Какво е моето впечатление за клиентите по света?
1) индийци
С тях по принцип работата е проблемна без значение дали ви наемат или вие ги наемате. При тях най-важни са парите и често са готови да жертват репутацията си за пари. Това в дългосрочен план е бая прецакващо за самите тях, но повечето от тях не се усещат. Често условията им са неясни или абсурдни (пример: "Да се превърнат картинки с ниско качество в картинки с високо качество"), а в други случаи предявяват претенции за допълнителни неуговорени неща.
2) северняци
Първите ми двама клиенти бяха точно датчани. Не винаги са наясно какво точно искат и е хубаво да се доизяснявате преди започване на задачата. Първият ме нае точно заради неясно дефинираната си задача, а и долкото помня бях един от първите писали за оферта за работата му. С вторият имахме проблем с невъзможност да се изпълни условието напълно, а имаше и лични проблеми, които временно забавиха/спряха работата ни. Все пак се разбрахме някак с него. Най-важното, което трябва да се знае за тях, е, че са много коректни и по принцип проявяват разбиране в случай на проблем.
3) араби
Най-важното, което трябва да се знае за тях, е, че са много честни. Спомням си как един арабин ме търси да ми плати едни $15-$20 долара (не бяха уговорени съвсем точно) за дребна работа, за която вече бях забравил.
4) американци
Най-много с такива ми се е налагало да работя. Повечето от тях са коректни, но имам спомен за поведение напомнящо на български работодател. Клиентите най-често не са частни лица, което понякога води до странни условия на задачите спуснати от някой си (т.е. този, с който комуникирате понякога няма идея за какво иде реч), както и претенции за по-точно спазване на срокове.

Като заключение ще кажа, че каквото и да решите да работите (онлайн или офлайн) трябва да търсите неща, които ви се отдават и които ви е приятно да работите. Ако търсите работа само заради парите, то тя почти сигурно ще ви затормозява и е по-вероятно да изкарвате по-малко пари от нея.
 
От: Да бъдеш freelancer

Отличен пост! Наемам се да обясня накратко етимологията на думата freelancer. Официално датира от 19 век (вероятно от много по-рано) и най-общо означава войн-наемник. Използва се за първи път в художествената литература от шотландския писател сър Уолтър Скот в рицарския му роман "Айвънхоу", написан през 1819 г. В романа Скот описва един италиански и един френски наемник като freelancers. Думата е образувана от две отделни думи free (свободен) и lance (кавалерийско копие), или буквално - свободно копие (свободно за наемане). Като глагол (freelance), за първи път се появява в оксфордския речник през 1903.
 
Последно редактирано:
От: Да бъдеш freelancer

Наистина много добра статия. Това да си freelancer означава, че освен това което можеш, то извършваш и много административна работа - доизясняваш проекта, определяш срокове и така нататък.
Във връзка с горното имам един въпрос. Ако не ти се занимава със споменатата административна дейност, то можеш ли да си подизпълнител на freelancer? Осъществяваш част от работата за проект и freelancer-а ти плаща, след което той се грижи за останалото. Има ли freelancer сайтове, където да можеш да се регистрираш като подизпълнител?
 
От: Да бъдеш freelancer

Подизпъплнителн на freelancer може да бъдеш само ако той ти има достатъчно доверие, защото ако се издъниш той трябва да ти сърба попарата. Ползвал съм такива рядко. Бил съм и много доволен и умерено недоволен от такива. Рискът е голям и в 99% от случаите не си струва. Иначе има и цели freelancer-ски фирми, т.е. зад даден freelancer-ски акаунт не стои личност, а фирма с много работници. Това всъщност не е точно freelancer. В този случай фирмаджията занимаващ се с клиентите трябва да успява да набави достатъчно количество работа за работниците си. Той трябва да е компетентен поне малко във всички сфери, в които търси работа. В противен случай по-лесно се получават недоразумения в условията на задачите, което води и до лоша репутация от лошо изпълнение.
 
От: Да бъдеш freelancer

Малко не съм съгласен с негативите от първата точка. Като имаш добра организираност, никога няма да отказваш проект или да не спазваш срокове. А докато няма какво да правиш винаги можеш да развиваш нещо, което да ти носи малък, но поне постоянен доход..
 
От: Да бъдеш freelancer

Малко не съм съгласен с негативите от първата точка. Като имаш добра организираност, никога няма да отказваш проект или да не спазваш срокове. А докато няма какво да правиш винаги можеш да развиваш нещо, което да ти носи малък, но поне постоянен доход..
Никога не казвай никога. Гафове се случват и на най-добрите. Ето защо трябва да си подготвен предварително за тях. Един философ е казал "Знай своите граници". Когато не прецениш добре капацитета си и се полакомиш за повече пари може да поемеш повече отколкото може да понесеш, което води до по-вероятен провал и закъснения, което пък води до лоша репутация. Когато си претоварен е по-добре да откажеш проект на основание претовареност, отколкото да поемеш работа и да не успееш да я свършиш.
 
От: Да бъдеш freelancer

Точно за това казах "добра организираност". Винаги може като е в повече работата да наемеш други фриленсъри, защо не и фирма за завършването на задачите.
А някой ако мисли, че като работи сам ще забогатее е далеч от истината. С 2 ръце не се става богат .. Фриленсърството е за изкарване на някой лев, но не и за нещо повече.
 
От: От: Да бъдеш freelancer

Точно за това казах "добра организираност". Винаги може като е в повече работата да наемеш други фриленсъри, защо не и фирма за завършването на задачите.
А някой ако мисли, че като работи сам ще забогатее е далеч от истината. С 2 ръце не се става богат .. Фриленсърството е за изкарване на някой лев, но не и за нещо повече.
Защо толкова много хора си мислят, че целта на всички хора е да станат богати? Защо да си тровя живота с допълнителен труд и да не отделям време на нещата, които харесвам (неща извън работата)? Нека не забравяме, че животът не е само работа и времето не е пари (поне според моите разбирания).

П.П.:
От freelancer-ството може да се изкара и повече от някой лев.
 
От: Да бъдеш freelancer

Да, за съжаление малко хора осъзнават, че може да живеят прилично без да се скъсват от работа. Не е нужно да извършвате показно потребление, не сте длъжни да си купувате неща, които не ви трябват.
 
От: От: От: Да бъдеш freelancer

Защо толкова много хора си мислят, че целта на всички хора е да станат богати? Защо да си тровя живота с допълнителен труд и да не отделям време на нещата, които харесвам (неща извън работата)? Нека не забравяме, че животът не е само работа и времето не е пари (поне според моите разбирания).

П.П.:
От freelancer-ството може да се изкара и повече от някой лев.

Защо не превърнеш нещата, които харесваш извън работа в работа? 2015, всичко може да се монетизира, пък и щом не искаш да станеш богат, няма да има проблеми да изкараш достатъчно пари за да си доволен.

Нищи лично, но тоя пост ме кара да си мисля, че просто се оправдаваш, защото нямаш досатъчно самочуствие за да се пробваш поне да успееш в живота.
 
От: От: От: Да бъдеш freelancer

Защо не превърнеш нещата, които харесваш извън работа в работа? 2015, всичко може да се монетизира, пък и щом не искаш да станеш богат, няма да има проблеми да изкараш достатъчно пари за да си доволен.

Нищи лично, но тоя пост ме кара да си мисля, че просто се оправдаваш, защото нямаш досатъчно самочуствие за да се пробваш поне да успееш в живота.
От много занимания не се изкарват пари, но доставят удоволствие и/или те развиват (понякога развитието увеличава приходите на по-късен етап). За пример ще дам различните доброволчески инициативи с идеална цел. От тях не винаги се трупа полезен за бизнеса опит, но те карат да се чувстваш жив. Някои хора отделят време за спорт (и особено за екстремен спорт), пътувания, научно-изобретателска дейност и т.н. Времето прекарано със семейството също не е за подценяване. Идеята на работенето с цел изкарването на пари е да ти помогне да живееш добре и да се чувстваш добре. Ако работата скапва живота ти (т.е. обратното на живеене добре), то нещо не е в ред и трябва да се промени. Алчността насита няма. Крайно неразумна е логиката първо да даваш здравето си за пари, а после парите си за здраве.
 
От: Да бъдеш freelancer

Съгласна съм с теб :)
А на мен не ми е случвало да връщам/да се отказвам от пари, обаче честичко ми се случва да плащам на дизайнер или програмист допълнително от "моят джоб", за да са доволни клиентите.
 
От: От: От: Да бъдеш freelancer

Защо не превърнеш нещата, които харесваш извън работа в работа? 2015, всичко може да се монетизира, пък и щом не искаш да станеш богат, няма да има проблеми да изкараш достатъчно пари за да си доволен.

Аз ще ти отговоря: 1) за да не намразиш любимите си дейности; 2) за да не намразиш себе си, когато рано или късно трябва избираш между идеал и печалба.
 
От: Да бъдеш freelancer

Янсон, имал ли си бизнес въобще?
 
От: Да бъдеш freelancer

Записвам се и аз:)Трудно се ориентирам, като че ли в търсенето на подходяща "работа" от разстояние и предполагам ще ми е полезно да почерпя от чуждия опит.:)
 
От: Да бъдеш freelancer

В тази връзка, и не знам дали е правилно тук да задам въпроса си, имате ли представа за онлайн издания, които плащат за превод на статии,без значение от тематиката?Такова ровене му ударих днес, но не попадам на полезна информация. Ще съм много благодарна,ако споделите.
Усилено търся допълнителен източник на доходи, тъй като основната ми дейност малко е в застой, и искам да пусна в действие доброто владеене на немски език.
Благодаря предварително.

П.С. Ако поставям въпроса си на неправилното място, моля за насока къде да го задам.
 
От: Да бъдеш freelancer

За фрийленсинга наистина може да се говори доста по-обстойно и то тук в този форум, като първите постове от темата на Unwise са доста обективни, но когато започнат да се пишат коментари от рода "супер полезен пост!" и пр.е започвам да се изнервям.
 

Горе