До фрилансърите!

Сигурно ще събера цяла кошница с червени ягодки, ама трябва да си го кажа....

Алоууу, фрийлансърите! Затова сте ФРИЙлансъри, щото за нищо не ставате и никой не ще да ви наеме. Осрахте се всички по англоговорящите форуми, прецениха ви за негодни, индийците ви взеха хляба, файвъра ви го тури и това само ФРИЙ остана за вас. Независими, неработещи, ненаети....недоволни.
Може и да е клише, но явно българите сме си такива. Не може клиент да ти изпрати поръчка и веднага първата реакция да е мрънкане. Какво е това бе? Нали сте уж затова в тоя форум? Тази поръчка, която бях решил да комисионирам на хора тук, най- накрая си свърших сам. Само дето си изгубих време да си комуникирам с интернет версии на фаянсаджия.
Най-добре е във всички теми за алъш-вериш да си има таксичка, като в блекхета. Така ще се отсее пЛявата, а тя тук е повече и от едно ТКЗС

Пс
Има и свестни люде де. Ама си е жива лотария да ги откриеш.

Ай със здраве
 
От: До фрилансърите!

Няма да коментирам начина, по който си написал този коментар ;D , исках само да коментирам едно от нещата, защото ме подразни някак... -"Не може клиент да ти изпрати поръчка и веднага първата реакция да е мрънкане". Аз лично никога не съм мрънкала, ако случайно има причина, заради която няма да мога да се справя с поръчката директно си я казвам. Не мисля, че някой може да мрънка, понеже уж тук всички ИСКАТ и ТЪРСЯТ работа и допълнителни доходи, като мен, но щом казваш, може би има... Това е и наистина има свестни хора и ти пожелавам другият път, когато имаш нужда от фрийлансър, да го намериш. .. :)
 
От: До фрилансърите!

Когато човек е афектиран, по-добре да си трае, докато се успокои.
 
От: До фрилансърите!

Няма начин да се развълнувам, камо ли , афектирам от поредния интернет фал.
Трябваше ми дадена услуга, разрових отдела, писах са двама-трима и....греда
Е как така стана че и тримата бяха фрий, пък всеки се завъртя настрани? Помислих си да не би да е нещо от работата, може пък да им е била сложна(въпреки че звучи смешно на фона на обявите им) и седнах и си го свърших сам. Нито беше сложно, нито чак толкова времеемко.
Та след като си свърших дадената работа, дойдох да изкоментирам неадекватното поведение на фрилансърите. Не че някой с нещо ме е ощетил, обидил, засегнал или пр. Просто изразявам възмущение от нивото.
Затова и споменах че българи няма по англоговорящите форуми
 
От: До фрилансърите!

Има доста българи, но няма да разбереш, че са такива защото явно търсиш еФтиното.
 
От: До фрилансърите!

:D
Е той скъпо и всеки некадърник може да взима. Как това доказва колко е капацитета на дадена кратуна?
Неподготвено изказване

Ред.
Виж по форумите кой е с най-много тестимониълс и поръчки, пък тогава дай да гадаем ганьо ли е, не е ли
 
От: До фрилансърите!

Какво да гледам по форумите?
Масово се поръчва на индийци защото е много евтино. Ако ти трябва упдейт на системата, не си плащаш за такъв, а за нова система писана от друг индиец, защото е в пъти по евтино.

Това не значи обаче, че хората са доволни. Просто са решили, че това е начин който им върши работа.

И това, че ти не знаеш за българи не значи, че те не съществуват.
Да не говорим за абсурда, че си недоволен от 2-3 човека и реши, че всички остнаали са такива.
 
От: До фрилансърите!

Жалкото е, че много хора разсъждават като теб а истината е съвсем различна. Не е хубаво да се абсолютизира, ама изобщо.

Именно поради факта, че много хора разсъждават като теб, че фрийленсърите не могат да си намерят работа, ги подценяват и съответно се пазарят за цената все едно са на цигански пазар.

Което води до 2 варианта:

1. Аз съм некадърник и единствения начин да си намеря клиенти, е да работя евтино, хората(повечето) нямат високи очаквания поради ниската цена, става социализъм - аз ги лъжа че им върша работа, те ме лъжат че ми плащат.

2.1. Аз съм добър, знам си цената и не работя с теб, защото не искаш да ми платиш колкото заслужавам - при което автоматично те пращам при някой от вариант 1.

2.2. Аз съм добър, но в момента нямам много работа и съм принуден да приема твоята поръчка на ниска цена. За жалост обаче в магазина не ми дават хляба на половин цена и се налага да взема още 1 поръчка, на някой също толкова пазарящ се като теб. Съответно ми се налага за време Х необходимо за изработване на една поръчка да изработя 2, е колкото и да се старая няма как да стане идеално - съответно се налага да правя компромиси и накрая се получава нещо по-близко до вариант 1, отколкото до това, което би могъл да получиш ако заплатиш цената искана от мен.

А тая репутация в тоя форум изобщо не е меродавна - 2 пъти ми дават кофти репутация, защото видиш ли не са съгласни с моето мнение, хем не съм обидил или засегнал никой. Последната ми червена репутация е с текст "Мислиш ли?" с правописна грешка дори :)

Не знам кога ще осъзнаете, че живеем в една екосистема и когато вие скатаете 2лв от пазарлък утре колелото ще се завърти и някой ще скатае 2лв да даде и на вас.

Колкото до фрийленсърите - искам да ти кажа, че като фрийленсър се вадят много повече пари отколкото на заплата във фирма, ако си кадърен. Сигурен съм че доста хора във форума биха могли да го потвърдят.

Поздрави,
Мануел
 
От: До фрилансърите!

Колкото и проблемно да звучи за Предприемач, аз работа по форуми не диря. Ако някой ме подири от форум, мога да си помисля, но иначе предпочитам специализирани сайтове, където има подробни статистики и freedback информация за всеки поръчващ и за всеки изпълнител. Това пази от некоректни образи.
Иначе български freelancer-и бол в мрежата. Там където аз се напъвам имам един българин, който ми е сериозна конкуренция (дори е в топ листата, която е световна). Иначе в леко страничен бранш (пак свързано с IT) пак четох похвални неща за друг български freelancer.
За да си нямаш проблеми с freelancer-и има две прости правила:
1. Дефинираш точно задачата. Колкото по-неточно е дефинирана задачата, толкова по-вероятно е да се прецакаш.
2. Търсиш не просто някакъв freelancer, а преглеждаш отзивите и оценките на други работили с тях.

Аз по принцип избягвам да работя за български работодатели, защото в повечето случаи се мъчат да те прекарат и смятат, че си им роб, който ще им работи за без пари. Не, че не съм попадал на добри попадения сред българите, но са малко.
 
От: До фрилансърите!

Щом тези хора са тук и по някакъв начин изкарват пари, значи все пак правят нещо. Те ако не работеха, защо им е изобщо да правят теми и да кореспондират с клиенти? Щом са отказали на теб, защо не се замисли дали пък нещо в проекта ти или в теб не им е харесало? Хубаво, може да има плява, ама да не окаже, че и ти си част от нея. Аз лично съм имал работа с теб и по- скоро бих прекарал известно време в концентрационен лагер, отколкото да го правя отново.
 
От: До фрилансърите!

Дотук всичко добре, но нито съм казвал нещо за цена, нито съм се пазарил с някого. Гледам офертите-поглеждам цената, пращам си запитването заедно с файловете и следва виртуалното вдигане на рамене. Хич не сме стигали до цената не знам защо решихте че на това се опира моето недоволство.
Индийците сваляли цените и подбивали пазара...
1) пазарна икономика. Не може да недоволстваш, че някой извършва същата дейност на 1/2 цена. Колкото до качеството на тази дейност, именно отзивите са определящ фактор за една такава инет услуга. Затова и писах,че трябва това да се гледа при сверяване на цени
Отново казвам - в този случай коментар за цени, пари, долари, жълтици, круши не е имало. Не го превръщайте на нещо с дълбок икономически, социал-екзистенциален проблем.
2) това дали си кадърен се определя именно от клиентската ти маса. Дори и за долар да си приел да работиш, като се насе.еш, в най- добрия случай няма да получиш позитивен коментар.а без отзиви едва ли ще те потърси следващ.
В случая не можах да разбера човека срещу мен кадърен е или не е. Всички в случая имаха добри отзиви, но какво стана? Видяха работата и явно решиха, че не им се работи чак толкова много.а поръчката беше за около 30-40 лв. Нито много, нито малко, но за 4 часа работа си мисля, че всеки фрийлансер в бг би се наел( упоменатата сума е изчислена от мен спрямо размера на поръчката и ТЕХНИТЕ си ценови листи)

Със слагането на всички под общ знаменател си прав. Не бива, но не съм искал да давам примери и т.н. А и след 3 опита да възложа задачата все си мисля че достигнах прага си на търпимост. Докога да продължа с изследването на дебрите на тоя форум? Затова и написах че таксичка трябва. Ето сам ти, Мануел, каза че фрийлансърите сте голяма работа, ами нека сериозните си платят и спасят нас-клиентите, хем ще повишат стабилно поръчките си, хем ще могат с основание да искат полагащото им се. Сега аз трябва да отсея един по един всеки решил се да пробва да изкара левче от това модерно място-интернет.
 
От: От: До фрилансърите!

Ахх да. Уийнър.
И теб съм те отбелязял като инет греда. От теб по-представителна извадка едва ли има.
Един чудесен пример за фрийлансър. Благодаря че се обади в темата:|
 
От: До фрилансърите!

@кокал това че си изпратил запитване на някой не значи, че той е приел офертата ти или че не може да ти откаже.
 
От: До фрилансърите!

Определено съм съгласен с manuel и Unwise. Програмисти на свободна практика много - читави малко. Истината е, че ако искате работата да се свърши и да е свършена добре:
1. Дефинирате точно и ясно задание (възможно най - много подробности)
2. ПЛАЩАТЕ ДОБРЕ....

Като не ви се дават пари за читави професионалисти си блъскате главите с такива, които зимат стотинки и накрая времето и стотинките Ви са изгубени :)
 
От: До фрилансърите!

@кокал , да се включа и аз, защото и аз съм един от мрънкащите като че ли.

Текста ти беше технически, написан на китайски английски, и то не от качествените. Аз се зачетох доста в него, за да мога наистина да преценя мога ли да се справя и каква цена да ти искам. Накрая ти отговорих, че не желая да поемам проекта ти, защото ще ти искам твърде голяма цена и превода ще е неправилен (защото самият текст е неправилен). Оттам влиза моят професионален морал, който казва "не, потърси другаде". Не мисля, че това ме прави некомпетентен или мрънкало. Ако знаех, че ще тръгнеш да злословиш срещу мен и колегите ми, щях да ти го преведа.

Радвам се, че в крайна сметка си успял да го преведеш сам, надявам се да се е получил добър превод, макар че на неразбираем текст добър превод няма как да се получи.

Просто исках да ги изясня тези неща, защото в този форум влизат хора.

Поздрави и успех! :)

ПС: Не му бийте репи на човека, просто се е изнервил, случва се.
 
От: До фрилансърите!

Не всичко е до плащане. Българските работодатели масово не могат да схванат, че освен те да харесат работника/freelancer-а, също и той трябва да ги хареса. Ако не ми хареса дадена задача или поръчващ/работодател, без да му давам оферта просто го пращам да дири друг.
Като търсещи freelancer-и се постарайте да бъдете интересни за тях. Ако не сте достатъчно интересни да закачите читавите, ще закачите останалите, т.е. плявата.
 
От: До фрилансърите!

Благодаря че писа. Не исках да споменавам имена за да не би да влоша репутацията на някой, но щом пишеш, ок
Превода наистина през гугъл преводач изглежда смешно и аз се отказах да го правя такa. НО
След кратко търсене в Г на en-bg technical dictionary, и забележи, на първо място се оказа един много полезен сайт чрез който всички термини си дойдоха на мястото и със съвсем мъничка доза креативност, изреченията си потекоха. Аз толкова исках. Това че сигурно сте свикнали на копи/пейст + малка редакция не говори добре. Сигурно и затова бяха отказите...защо да се мъча кат грешен дявол с тоя превод като ще кацне някой дето ш'го автоматизирам.
 
  • Like
Реакции: tito
От: До фрилансърите!

Миналата година се сблъсках с един от активните тук преводачи от английски на български.
пратих му текста да го погледне и да каже ще се справи ли - отговора беше утвърдително ДА
След известно време ми върна превода. Ревеше ми се! Гугъл Преводач 100%
Казах, че не съм доволен, а преводача ми каза - ако ще продължим да работим заедно да го платя на 50%, а ако не на 100% :-o
Кой вариант избрах според вас?!

п.с. а текстописеца с фразата "источнородобския" не го включвам изобщо!
 
От: До фрилансърите!

Хубавото на фрийлансърите е, че могат да избират с кой да работят - тоест да не работят за капути като @КОКАЛ.




Алоууу, фрийлансърите! Затова сте ФРИЙлансъри, щото за нищо не ставате и никой не ще да ви наеме. Осрахте се всички по англоговорящите форуми, прецениха ви за негодни, индийците ви взеха хляба, файвъра ви го тури и това само ФРИЙ остана за вас. Независими, неработещи, ненаети....недоволни.

Да не си на 15 години? Едва ли, но тоя текст като че ли 15 годишен го е писал?
 

Горе