Закона е отменен .... от 1 март 2011

vetzkov

Well-Known Member
Член 51 е променен (синхронизиран с европиското законодателство) от една година сигурно във всички теми една по една трябва да го пусна :) онзи ден го пусках

http://lex.bg/laws/ldoc/2135513678
Чл. 51. (Изм. - ДВ, бр. 64 от 2007 г., в сила от 08.09.2007 г., изм. - ДВ, бр. 18 от 2011 г.) Забранява се предлагането и продажбата чрез сключване на договори за продажба от разстояние на лекарствени продукти, отпускани по лекарско предписание.
едитвам защото закона е отменен а никкой не чете

Здравейте!

В началото на януари бях на разговор в НСБОП, отдел за международно сътрудничество към Интерпол, заради един сайто на кеш бърнърс за flu stop. От там обясниха че има някакво оплакване от Америка и е по добре да премахна сайта - направих го и дори писах обяснение как аз нямам нищо общо със самата продажба и т.н. Казаха че повече няма да ме занимават

Тъй като не съм в България днес баща ми е взел призовка да се ява аз или той (като опълномощено лице) в Комисияата по защита на потребителите за да ми бъде съставен акт в размер от 5 до 15 хиляди лева. Основанияата са че:

1. На сайта пишело че лекарството може да лекува спин и птичи грип (това незнам как са си го превели)
2. И второ че сайтът можело да се купи в България - на сайта пише Worldwide Delivery но никъде няма списък до кои държави може и до кои не.

Мога да пиша още много но това което искам да попитам е дали някой познава добър адвокат, който е готов да даде консултация по този казус.

Благодаря!
 
Последно редактирано от модератор:
От: Искат да ми сложат акт от минимум 5000 лева заради CashBurners

Уплашиха се, че няма да им купят Тамифлу-то и ваксините и решиха да се справят с конкуренцията...

А тези неща, че лекува спин и птичи грип не ги пише точно така на сайта - по-долу има опровержение, че това не е лекарство и т.н.

И най-забавното е, че този продукт или по-точно изброените съставки на този продукт са сериозна конкуренция на Тамифлу-то и другите подобни лекарства срещу свински, птичи и всякакви други грипове... Очаквайте скоро витамин C да се продава с рецепта, а растенията, които са изброени на сайта - да бъдат забранени, подобно на марихуаната!

Кешбърнърс вече са си махнали сайта фавсторе.нет/флудефенсе/ - отваря се списък с продуктите на фавсторе.нет. Обаче не спират да продават същия продукт - само са изтрили неудобното му описание. Гледам и че името-на-продукта.ком все още стои - и даже най-нагло показва някаква карта за разпространение на свинския грип.

На сайта ясно е посочено името на фирмата, с която клиента сключва сделката - това е фирмата "CASHBURNERS Pvt. Ltd". Тази фирма извършва продажбата, а не ти. Това, че си собственик на домейна е груба грешка от твоя страна - трябваше да ползваш whois privacy или да пишеш друго име.
 
Последно редактирано:
От: Искат да ми сложат акт от минимум 5000 лева заради CashBurners

А някакъв съвет относно това как да се справя с този проблем да имаш?
 
От: Искат да ми сложат акт от минимум 5000 лева заради CashBurners

Здравей, съжалявам за проблема ти. Подготви си внимателно отговорите, включително и за среща с адвокат на няколко въпроса:

1. Как могат да докажат, че сайта е твоя?
2. Имаш ли реални продажби през сайта или поне могат ли да се докажат такива? На прост език има ли реална щета нанесена на клиент
3. До каква степен съдържанието, за което ще ти бъде наложен акта е твое или е копирано от друго място?

Прочети си много внимателно призовката - съжалявам но не ми стана много ясно основанието, на което ще ти бъде наложена глобата. Дори да ти наложат акт той може да се обжалва и ако има достатъчно основания да бъде отменен.

На първо време аз не виждам абсолютно никаква причина баща ти да ходи за да му връчат акта. Ти не си непълнолетен, не си и малоумен - баща ти НЕ Е твой законен представител - ти не си го упълномощавал за това. След връчването на акта започва незабавно да тече срока за обжалване, при условие, че не си в страната не мисля, че е много умно да ти тече срока тъй като ти си единственото лице, което би могло да обжалва акта.

Много хубаво е въпреки всичко незабавно да се консултираш с юрист на място в София и да му предоставиш цялата информация. Не мога да ти препоръчам адвокат, специалист по тези дела.
 
От: Искат да ми сложат акт от минимум 5000 лева заради CashBurners

Извинявам се и аз, но не ми е много читаво това, което се е случило. И съм сигурен, че нашите тук 100% не са запознати със случая, за да бъдат компетентни. Щото им били малки заплатите, глупости - мързи ги.

На сайта не би могло да пише такова нещо за спин и, че го лекувал. Кой идиот и би повярвал? Страно как са го превели това? Нещо тази точка не издържа теста. Да минем на другата - щом пише Worldwide Delivery, за какъв ... им е списък? Нещо не мога да разбера, що за олигофрен е писал точките и има ли нещо реално, за което наистина би могъл да се закачи.

Посъветвай се с адвокат тук. Като намериш кантора със специализиранни такива. Каквото и да си говорим поне да ти даде читава консултация, защото на мен ми мереши на аматьори. Не че нещо, но реално това не изглежда добре подбрано като доводи за каквито и да било нарушения. Както и мисля, че конкуренцията има пръст в това. На сайта си има use and terms. Може да се оправиш, само спокойно действай. Това по цял свят го правят мизерниците. Но едно искам да изразя като възмощение - нашите пак нищо, каква изненада. :)
 
От: Искат да ми сложат акт от минимум 5000 лева заради CashBurners

Ти не си търговец, а affiliate, нали така? Тоест, ти си помощник на истинския продавач. Дай на комисията координатите на истинския продавач и да търсят него за глоби. От цялата масова преебатизация, която практикуват големите фирми в България, намериха с какво да се занимават от комисията.

А сайта къде се хоства? На какъв език е? Ако не е на български и се хоства извън България би трябвало да е извън юрисдикцията на шибаната комисия.
 
От: Искат да ми сложат акт от минимум 5000 лева заради CashBurners

Благодаря ви за мненията.

Значи баща ми реално погледнато има пълномощно и е мой цялостен представител в България. Въпросът е следния - в ЗЗП пише:

Чл. 51. (Изм. - ДВ, бр. 64 от 2007 г., в сила от 08.09.2007 г.) Забранява се предлагането и продажбата чрез сключване на договори за продажба от разстояние на:

1. лекарства, хранителни добавки и хомеопатични продукти;

2. други продукти, представяни с лечебно въздействие.

и

Чл. 205. За нарушение на разпоредбата на чл. 51 на виновните лица се налага глоба, а на едноличните търговци и юридическите лица - имуществена санкция, в размер от 5000 до 15 000 лв.

а текстовете, за които те са се хванали че лекува спин и т.н е следното:

The fine of herbal extracts in Flu Defence, will not only boost your immune system, but will also neutralize various viruses. Studies show the ingredients in Flu Defense act a powerful immune booster, that exhibits strong antiviral action against influenza A & B, birdflu, herpes, swine flu and even HIV. (баща ми като се обадил на телефона днес и там жената му е казала че си направила труда тя да го преведе и точно това казвало...)

Като цяло е незаконно да предлагам продукти, но на сайта никъде не пише че се доставя изрично до България.

Сега търся юрист, но по интернет ми е трудно да организирам целия хаос.

Реално процедурата е че трябва да се отиде до 3 дни за да се състави акт, има още 3 дни за да се обжалва в комисията. Те ще вземат решение до няколко дни и ако отхвърлят обжалването вече трябва да съдиме.

Направо така от вътре ме гложди да си смена гражданството съвсем честно ви казвам!
 
От: Искат да ми сложат акт от минимум 5000 лева заради CashBurners

Може да се каже, че купуваш услуги от примерно GoDaddy (хостинг и домейн) и после ги продаваш (или ги даваш безвъзмездно) на "CASHBURNERS Pvt. Ltd". А какво прави "CASHBURNERS Pvt. Ltd" с тези услуги си е негова работа - ти не може да носиш отговорност за какво ползват тези услуги твоите клиенти по същия начин, по който GoDaddy не носи отговорност.

Доставчикът на уеб хосинг и домейн е длъжен да преустанови услугата, ако разбере, че негов клиент нарушава закона при използването на тази услуга. В случая ти веднага си преустановил услугата след като си разбрал за възможното нарушение на закона и не носиш отговорност, защото действията ти са напълно законосъобразни.
 
Последно редактирано:
От: Искат да ми сложат акт от минимум 5000 лева заради CashBurners

Забранява се предлагането и продажбата чрез сключване на договори за продажба от разстояние

В същност ти нищо не предлагаш и не продаваш - "предлагането" и "продажбата чрез сключване на договори за продажба от разстояние" се извършва от "CASHBURNERS Pvt. Ltd" - това е ясно написано в текста с малките букви, който излиза при щракване на връзките в долната част на сайта.
 
Последно редактирано:
От: Искат да ми сложат акт от минимум 5000 лева заради CashBurners

Направо така от вътре ме гложди да си смена гражданството съвсем честно ви казвам!

Можеш да имаш и друго гражданство, обаче не можеш да се освободиш от българското гражданство - ти си роб на България завинаги, защото си се родил в България.

Веднага си намери адвокат или кажи на баща ти да намери, защото ще ти наложат глоба в нарушение на закона.
 
Re: Искат да ми сложат акт от минимум 5000 лева заради CashBurners

да работят те братле за да покажат че вършат работа с читав адвокат ще ги разкатеш

Ти нищо не продаваш показваш реклама на CashBurners на сайта който притежваш това е все едно да те глобят за реклама в адсенса на сайта ти

[FONT=arial,helvetica,sans-serif]Customers
Customers who purchase products and services through an Affiliate will be deemed to be customers of CASHBURNERS. Accordingly, all CASHBURNERS rules, policies, and operating procedures concerning customer orders and service will apply to those customers.


позови се на дисклаимъра
[/FONT]
 
От: Искат да ми сложат акт от минимум 5000 лева заради CashBurners

да така е бате! прави сте всичките и ви благодаря за мненията.

бтв аз по нова година точно поради този случай исках да се видиме но така и не стана срещата. днес ти звънях обаче явно си на прима и не дава входящи.

за мен е кофти че трябва баща ми да се занимава тъй като ако си бях в бг можех аз да си менажирам нещата като по запознат но се надявам че адвокатът ще помогне.

благодаря на всички отзовали се и ще ви държа в течение.
 
От: Искат да ми сложат акт от минимум 5000 лева заради CashBurners

Бате, сменяй. Не се замисляй. Тази държава нема какво да ти даде, само ще ти взима и то много ще взима. В това я бива най-много. А ако тръгнеш да се разубеждаваш, пусни си новините някой ден и пак ще ти дойде музата за гражданството. ;)

"Studies show the ingredients in Flu Defense act a powerful immune booster, that exhibits strong antiviral action against influenza A & B, birdflu, herpes, swine flu and even HIV. "

Не е много тока релано, но буквално означава, че Flu Defense проявява силно антивирусно действие срещу ...... и дори срещу HIV. Аз мога ли да ги е*а у преовдачите. Не видях никъде лекува, което е - "cure". Тук губят....

Така нека продължа, защото да дадем и малко на адвоката, който ще те съветва по този въпрос. Все пак и на него ще му дойде от нищото, но има и хубаво тук - бастуните от НСБОП са още по-зле. Те не вървят и към оправяне. ;)

Ти аутсорсваш маркетинга на фирмата, а реално те продават на клиента продукта продукта, което означава, че те се грижат за каквато и да е рекламиция. Това трябва да бъде отбелязано. Все пак тук и за отговорностти си говорим. Или с две думи: казваш на клиента за този търговец, да не влизам в детайли, че той не е прозиводител. ;)

Тези лайна:

Чл. 51. (Изм. - ДВ, бр. 64 от 2007 г., в сила от 08.09.2007 г.) Забранява се предлагането и продажбата чрез сключване на договори за продажба от разстояние на:

1. лекарства, хранителни добавки и хомеопатични продукти;

2. други продукти, представяни с лечебно въздействие.

и

Чл. 205. За нарушение на разпоредбата на чл. 51 на виновните лица се налага глоба, а на едноличните търговци и юридическите лица - имуществена санкция, в размер от 5000 до 15 000 лв.

.....към фирмата, която предоставя тези продукти. И му кажете на нежния клиент да си погледне фактурата, там е лицето заставащо зад продукта, продажбта, услугата. Да не се правят на педераси и тези от България, защото и те са наясно какво е продабжа и какво е маркетинг. Ако не знаят - да отидат да го научат някъде. А да не се учат с такива случаи.

Важно!!! Бате намери си някой добър юрист-консултат, а не някой мишок, който да те обеждава, че си в разрез със законите и че си е ебало майката. Такъв тънкопишко не ти трябва.

Ама гледай ги какви са педерунгели - хора като нас вкарва пари в тази куака, а те не могат даже да ни подкрепят поне малко. Златните кокошки, щото си имаме и крадливи петли. За това бате, като го питаш за това адвоката, питай го и за гражданството, тотално да се отлепиш от тук. Много лайна бате, не си заслужава. ;)
 
Re: Искат да ми сложат акт от минимум 5000 лева заради CashBurners

The following terms and conditions, along with all other terms and legal notices located on www.yourdomain.com (collectively, “Terms”), govern your use of www.yourdomain.com (the “Website”). If you do not understand and agree to be bound by all Terms, do not use this Website. Your use of this Website at anytime constitutes a binding agreement by you to abide by these Terms.


LIMITATION OF LIABILITY:
In no event and under no circumstances and under no legal theory, tort, contract, or otherwise shall ‘www.yourdomain.com’ be liable, without limitation, for any damages whatsoever, including direct, indirect, incidental, consequential or punitive damages, arising out of any access to or any use of or any inability to access or use this website including any material, information, links, and content accessed through this website or through any linked external website.

Local Laws
www.yourdomain.com’ controls and operates this Website from its headquarters in India and makes no representation that the materials on the website are appropriate or available for use in other locations. If you use this Website from other locations, you are responsible for compliance with applicable local laws including but not limited to the export and import regulations of other countries. Unless otherwise explicitly stated, all marketing or promotional materials found on this Website are solely directed to individuals, companies or other entities located in India and comply with the laws prevailing for the time being in force in India.

General

(a)This Website could include unintended inaccuracies or typographical errors. yourdomain.comand the Third Party Providers may make improvements and/or changes in the products, services, programs, and prices described in this Website at any time without notice. Changes are periodically made to the Website.
[FONT="]The material, information, links, and content presented on and by this website is of a general nature only and is not intended to address the specific circumstances, requirements, professional advice requirements or any other needs of any particular individual or entity. It cannot be guaranteed that the material, information, links, and content presented on and by this website is comprehensive, complete, accurate, sufficient, timely, or up to date for any particular purpose or use. The material, information, links, and content presented on and by this website should not be considered as professional, legal, business, financial, investment, or purchasing advice (if you need specific advice, you should always consult a suitably qualified professional). This website is sometimes linked to external websites over which ‘[/FONT][FONT="]www.yourdomain.com’ [/FONT][FONT="]has no control and assume no responsibility, and are in no way acting as a publisher of material, information, links, and content contained on external linked websites. Links may become invalid, may expire, or may become misdirected at any time. Links are provided as a convenience and do not necessarily constitute, signify, or otherwise imply an endorsement by, or an endorsement for, or a relationship with, or connection to ‘[/FONT][FONT="]www.yourdomain.com’[/FONT][FONT="]. The statements expressed on external linked websites are not those of ‘[/FONT][FONT="]www.yourdomain.com’[/FONT][FONT="]; and users are advised that ‘[/FONT][FONT="]www.yourdomain.com’ [/FONT][FONT="]does not maintain editorial control over external linked websites or determine the appropriateness regarding the material, information, links, and content contained on external linked websites. ‘[/FONT][FONT="]www.yourdomain.com’ [/FONT][FONT="]has no control over any external website or over any external material, information, links, and content linked to www.yourdomain.com.

[/FONT](c) These Terms represent the entire understanding relating to the use of the Website and prevail over any prior or contemporaneous, conflicting, additional, or other communications. ‘www.yourdomain.com’ can modify these Terms at any time without notice or consent by updating this posting.
(d) In the event any or a portion of the provisions of these Terms are held invalid, illegal or otherwise unenforceable by a Court, such provision shall be deemed amended to be valid, legal and enforceable to the fullest extent permitted under applicable law, and the remaining provisions of these Terms shall remain in full force and effect. These Terms are binding upon you and your heirs, representatives, successors and assigns. The headings of the several articles and subdivisions of these Terms are inserted solely for the convenience of reference and shall have no further meaning, force or effect. No third party shall be a beneficiary of any provision of these Terms, except with the express written consent of ‘www.yourdomain.com’.
APPLICABLE LAW

We control the Site from our offices within India. yourdomain.com will have people from all over India using this Website. So in order to ensure consistency in the interpretation and enforcement of these Terms, the Website, and your use of the Website will be governed in all respects by the laws of India. We make no representation that the Content in the Site is appropriate or available for use in other locations, and access to them from territories where their content is illegal is prohibited. Those who choose to access the Site from other locations do so on their own initiative and are responsible for compliance with applicable local laws. You may not use or export the Content in violation of Indian export laws and regulations. Any claim relating to the Site, the services provided through the Site or the Content shall be governed by the internal laws of India, without reference to its choice of law provisions. You hereby irrevocably consent to the exclusive jurisdiction and venue of courts at Delhi, India.
LICENSE DISCLAIMER
Nothing on any ‘www.yourdomain.com’ website shall be construed as conferring any license under any of www.yourdomain.com's or any third party's intellectual property rights, whether by estoppel, implication, or otherwise.
CONTENT AND LIABILITY DISCLAIMER
www.yourdomain.com’ shall not be responsible for any errors or omissions contained on any ‘www.yourdomain.com’ website, and reserves the right to make changes anytime without notice. Mention of non-yourdomain.comproducts or services is provided for informational purposes only and constitutes neither an endorsement nor a recommendation by ‘www.yourdomain.com’. All ‘www.yourdomain.com’ and third-party information provided on any ‘www.yourdomain.com’ website is provided on an "as is" basis.
WWW.yourdomain.com’ DISCLAIMS ALL WARRANTIES, EXPRESSED OR IMPLIED, WITH REGARD TO ANY INFORMATION (INCLUDING ANY SOFTWARE, PRODUCTS, OR SERVICES) PROVIDED ON ANY ‘WWW.yourdomain.com’ WEBSITE, INCLUDING THE IMPLIED WARRANTIES OF MERCHANTABILITY AND FITNESS FOR A PARTICULAR PURPOSE, AND NON-INFRINGEMENT.
[FONT="]
[/FONT][FONT=&quot]

[/FONT]
 
От: Искат да ми сложат акт от минимум 5000 лева заради CashBurners

Бате много лошо е санало, аз с право написах че в България скоро ще бъде незаконо да имаш и сайт.

Ами веднага може да атакуваш техния акт на основание че тази жена не е лицензиран преводач и нейния превод няма юридическа стойност. Най добре преди да ходиш там си намери адвокат, като видят че си сериозен може въобще да не ти пишат акт-а.

Отделно и дисклеймара те освобождава. Тоест според мен ще си платиш само на адвоката което пак е неприятно но без това не може да минеш мисля.
 
От: Искат да ми сложат акт от минимум 5000 лева заради CashBurners

1. На сайта пишело че лекарството може да лекува спин и птичи грип (това незнам как са си го превели)

Имат грешка.

Това е оригиналния текст от сайта на Кеш бърнърс:

The fine of herbal extracts in Flu Defence, will not only boost your immune system, but will also neutralize various viruses. Studies show the ingredients in Flu Defense act a powerful immune booster, that exhibits strong antiviral action against influenza A & B, birdflu, herpes, swine flu and even HIV.

В превод означава това:

Качествените екстракти, съдържащи се във Flu Defence, не само ще усилят вашата имунна система, но също така ще обезсилват някои вируси. Изследвания показват, че съставките на Flu Defence действат като мощен имуностимулатор, който проявява силно антивирусно действие срещу грип А и Б, причи грип, херпес, свински грип и даже ХИВ.

Обърнете внимание, че никъде не се споменават думите "лекува", "лекарство" и т.н. Нещо повече - в дъното на сайта е написано с дребни (но четливи букви) опровержение:

These statements have not been evaluated by any medical authority, and are for educational purposes only. This product is not a medicine, and is not intended to diagnose, treat, cure or prevent any disease. Always read the label and take only as directed. If symptoms persist or you have side effects see you healthcare professional. If you are on medication or suffer any major health concerns, review the product with your doctor first.

Няма нужда да го превеждам буквално - там пише, че този продукт не е лекарство и не служи за лекуване или диагностика на заболяване, твърденията не са проверени от медицинските власти (medical authority) и са само за образователни цели и т.н.

Важно! Наистина има изследвания, които доказват, че посочените съставки (витамин C, цинков оксид, Черен бъз и Ехинацея) действат както е посочено срещу някои грипни вируси (само за ХИВ и херпес не съм сигурен, но ако потърсиш може да намериш информация и за тях). Това, че тези съставки въздействат положително върху имунната система не означава непременно, че "лекуват" или че са "лекарство" (например е установено, че витамин C помага при грипни заболявания, обаче никой не твърди, че лимоните (тъй като съдържат много витамин C) са лекарство).

Не е забранено от закона да се продават лимони, като в рекламните материали се твърди, че лимоните помагат при грип (защото това е вярно - преди много години е научно доказано). Поради същата причина не е забранено и да се продават хранителни добавки (съдържащи витамин C), за които се твърди, че помагат при грип.
 
Последно редактирано:
От: Искат да ми сложат акт от минимум 5000 лева заради CashBurners

Тази комисия трябва да се проучи... големи правомощия има ми се струва..
нещо не ми е ясно как ще защитят потребителите с тази глоба :)

vetzkov дано да ги убедите и да се разминеш с глобата , а CASHBURNERS би трябвало да не шипва за България щом има такъв текст в наш закон

или пък на митницата да ги спират и да ги изгорят :)като са забранени - така най добре ще защитят потребителите
 
Последно редактирано:
От: Искат да ми сложат акт от минимум 5000 лева заради CashBurners

Няма проблем CASHBURNERS да изпраща хранителни добавки в България, защото тяхната фирма е в друга държава (мисля, че беше в Индия, но не съм сигурен) и поради тази причина са извън юрисдикцията на България (в текстовете, които излизат в нови прозорци като щракнеш на връзките в долната част на сайта, с дребни букви е написано, че са под юрисдикцията на Индия).
 
Последно редактирано:
От: Искат да ми сложат акт от минимум 5000 лева заради CashBurners

Обърнете внимание, че никъде не се споменават думите "лекува", "лекарство" и т.н.

Обърни внимание баце на закона как е написан няма значение дали е лекарство:
Чл. 51. (Изм. - ДВ, бр. 64 от 2007 г., в сила от 08.09.2007 г.) Забранява се предлагането и продажбата чрез сключване на договори за продажба от разстояние на:

1. лекарства, хранителни добавки и хомеопатични продукти;

2. други продукти, представяни с лечебно въздействие.
И за витамин C могат да те осъдят ако продаваш онлайн. Проблема идва от това, че некомпетентни органи се занимават с неща които не разбират. Дори и превода не им е верен. Просто некадърност от всякъде:mad:
 
Последно редактирано:

Горе