Закупуване на имот със ипотечен кредит.

Дискусията в 'Юридически и Счетоводни Въпроси' стартирана от LightNight, Юни 8, 2019.

 1. V.Andreev

  V.Andreev Well-Known Member

  Рег.:
  Ноем 8, 2008
  Съобщения:
  2,394
  Харесвания:
  188
  Точки:
  63
  Не познавам града, но това и няма значение. Решението е изцяло Ваше, съветите ми идват от пракматическа гледна точка. Както се казва "по- сигурният път".

  Ето няколко важни въпроса:

  Живял/и си на село?
  Имаш ли кола? Имаш ли втора кола?
  Има ли къщи под наем в даденото село?
  Чистия въздух и спокоствието е супер, но какви минуси бихме имали когато сме там?
  И т.н
   
 2. PavelAndreev

  PavelAndreev Active Member

  Рег.:
  Март 2, 2015
  Съобщения:
  381
  Харесвания:
  33
  Точки:
  28
  Много и само добри съвети получава колегата.

  По отношение на хората, които търсят сигурност и са против кредитите, ще кажа че е по-добре (според мен) заем от колкото наем. Дори и с големите лихви в България.
   
  kamentk харесва това.
 3. V.Andreev

  V.Andreev Well-Known Member

  Рег.:
  Ноем 8, 2008
  Съобщения:
  2,394
  Харесвания:
  188
  Точки:
  63
  Зависи много от етапа от живота на човека! От доходите му! От целите му!
   
  PavelAndreev харесва това.
 4. kamentk

  kamentk Well-Known Member

  Рег.:
  Юни 3, 2012
  Съобщения:
  2,106
  Харесвания:
  258
  Точки:
  83
  Пол:
  Мъж
  Авторе - спести някой лев. 10% самоучастие са ти 10к лева. Докато се усетиш си ги спестил, ако не харчиш за простотии.

  Нямаш ли нещо за продаване? Земи, някоя стара кола, сигурно има какво да се намери...

  Къде живееш сега? С роднини или сте под наем?

  Защо изведнъж си решил да купуваш? Няма ли вариант да останете там където сте?

  Тръгваш за чужбина, ами жена ти, детето? Те с теб ли са или остават тука в новата къща? Ако ще заминавате всички няма смисъл да купувате сега, ако заминавате вскички, само да ви тежи тази къща. Моят съвет е да не заминавате за чужбина. И тук може да се живее добре. Но всеки си преценя сам. Зависи от много обстоятелства.

  Толкова ли ти е спешна тази къща или си попаднал на добра сделка и бързаш? Понеже според мен спрямо изказванията ти, имаш желание да си уредиш живота, но ми се струва че не си подготвен - т.е взел си прибързано решение. По-добре изчакай една година и виж дали искаш къща, апартамент или да завинаваш на работа в чужбина, междувременно спести парите и си направи плановете. Защото и едно заминаване в чужбина не става без пари. Трябва да имаш някой лев в джоба, дори и да отиваш на сигурно място. А изглежда, че нямаш големи спестявания към настоящия момент.


  Успех, все пак.
   
  V.Andreev харесва това.
 5. LightNight

  LightNight New Member

  Рег.:
  Юни 5, 2016
  Съобщения:
  18
  Харесвания:
  0
  Точки:
  1
  Благодаря отново за отговорите, по въпроса със заминаването, ходил съм няколко пъти и имам къде да отида. Дали съм живял на село, да живял съм 20 години на село в къща, в момента живея в града на жена ми в апартамента, който всъщност не е нейн, а е на майка и. Имаме разправии относно имота и не ми се разправя повече за този прословут апартамент в който вложих не малко пари за ремонти. Но грешката си е моя, ще ми е обеца на ухото. Във моето село няма как да живеем, тъй като там е пренаселено от хора във къщата. Ориентирал съм се към ипотечен кредит докато съм млад, на 26 години съм, като заплата в момента не мога да се оплача, тъй като във Русе средно хората взимат под 1000 лв заплати. Аз вземам доста над 1000 лв и мисля, че ще се оправя със 500 лв ипотека, все пак жена ми догодина и тя ще тръгне на работа и ще е още по добре. Както и да е, малко като изповед ми стана отговора, съжалявам за което. Благодаря на всички за съветите, ще помисля още малко време как да постъпя!
   
 6. PavelAndreev

  PavelAndreev Active Member

  Рег.:
  Март 2, 2015
  Съобщения:
  381
  Харесвания:
  33
  Точки:
  28
  Браво, аз изтеглих кредита на 25 и съм доволен. Смятам, че постъпваш правилно и подкрепям. Щом си на 26, то тепърва ще ти растат още доходите и ще се оправиш.
  Ако си сигурен в локацията и жената - действай.

  Успех
   
 7. V.Andreev

  V.Andreev Well-Known Member

  Рег.:
  Ноем 8, 2008
  Съобщения:
  2,394
  Харесвания:
  188
  Точки:
  63
  Желая ти Успех по - пътя! Човек щом силно желае нещо, рано или късно става реалност!
   
 8. petrov321

  petrov321 Well-Known Member

  Рег.:
  Дек 27, 2009
  Съобщения:
  1,139
  Харесвания:
  37
  Точки:
  48
  100k за къща със заплата 1-2к?
  Не мисля, че е добра инвестиция дори да ти отпуснат кредит.
   
 9. manuel

  manuel Active Member

  Рег.:
  Февру 24, 2012
  Съобщения:
  226
  Харесвания:
  42
  Точки:
  28
  Скоро също бях на консултация в уникредит при близък човек, на който имам доверие.
  Принципно всичко е доста елементарно :)
  Има няколко основни важни правила:
  1. Къде се намира имота и дали банката би имала интерес към него?
  2. Оценката се прави от независими лица, като обикновено е близка до пазарната, т.е. реална е;
  3. Финансират 85% от оценката за имоти в големите градове и до 80% извън тях(в селата около тях);

  Има доста статии относно закупуване на имот без самоучастие, доста от тях са лични истории на хора, които са им казали че няма никакъв проблем и в последствие батака е станал пълен покрай няколкото кредита, таксичките и разни други дреболии. Гугълни и ще почетеш по темата :)

  Моят личен съвет е че без самоучастие няма как да стане, така че първо си намери едни 15% от сумата за самоучастие(без да взимаш кредити) и тогава го мисли.

  Edit: А тази къща оправена ли е? В смисъл сумата е доста ниска по принцип, съмнява ме да дадеш 50к и да влезеш да живееш. Сметнал ли си, че ти трябват още поне 20к евро да я оправиш? Или е готова за живеене за 50хил евро?!
   
 10. LightNight

  LightNight New Member

  Рег.:
  Юни 5, 2016
  Съобщения:
  18
  Харесвания:
  0
  Точки:
  1
  Направена е, да има доста къщи в Русенско за по 50 000 евро, просто не са в самият град, а са на 5-10 км от града. В самият град са много скъпи и не са направени. Колегата който се възмущава от заплата 2000 лв и ипотека 500 лв, не знам другите хора как си купуват жилища със по малки заплати от моята. Както и да е благодаря ви!
   
 11. Blinky

  Blinky Owner

  Рег.:
  Апр 12, 2006
  Съобщения:
  23,487
  Харесвания:
  2,070
  Точки:
  113
  Пол:
  Мъж
  Професия:
  Dev
  Място:
  Sofia
  Лесно. С много лишения и помощ от роднини. Често това е сценария. А и честно казано, купуването на апартамент е често инициатива на вече семейна единица, което означава, че и двамата носят доходи в домакинството и така по-леко се погасява. Разбира се говорим вече за хора, които наистина ще си живеят заедно и ще имат общо бъдеще. Не е за връзка от 3 месеца или нещо такова.

  Има много сценарии, в които се взима имот с изплащане, така че вноските да не тежат на бюджета. Сега примерно знам за случай, в който мой приятел със събрани пари + пари от техните, + пари от продадени други имоти (вили или други такива земи) събра за двустаен и успя да се класира. Друг случай, на семейство, което със спестени пари + ипотечен кредит за някъде около 15-20 години взимат двустаен.
   
 12. kamentk

  kamentk Well-Known Member

  Рег.:
  Юни 3, 2012
  Съобщения:
  2,106
  Харесвания:
  258
  Точки:
  83
  Пол:
  Мъж
  Обикновено ипотеката/наема не бива да надвишава 30 процента от дохода на семейството.

  2000 лева семеен доход в Русе не е кой знае колко много за тричленно семейства, но не е никакъв проблем да се отделят по 500 лева на месец за ипотека. Ако някой не смята, че е така значи харчи прекалено много. Ако се налага ще се ограничат хората малко. Семейно жилище се купува веднъж в живота. Ако трябва ще се направят някои компромиси, стига жилището да им харесва.

  И да не е оправена къщата - след ремонт, ако не е чисто нова обикновено пак може да се влезе да се живее, ако човек е на зор. И после да я отремонтира...

  Няма смисъл да се пълнят гушите на хазяи. Там да не би винаги да е след основен ремонт... Наемът му няма да е по-евтин от това което ще плаща за ипотека, ако наистина се налага да напусне наследствения имот който обитават.

  Аз като теглих ипотека си направих вноската на 40 процента от доходите ми, живеех сам към този момент, мога да живея и много скромно, ако реша, така че не съм се притеснявал от фалит. Имах увереност, че ще имам и повишение в доходите. Така и стана. Първоначално спестих 3-4 вноски напред и ги внесох на депозит, за всеки случай. И този депозит го затрих, чак когато изплатих ипотеката. Изплатих ипотеката безкрайно предсрочно, защото бях избрал ипотека с възможност за предсрочно погасяване без такси, вноската която имах първоначално падна доста като процент от доходите ми и спестих големи лихви.

  Взимат хората ипотеки много и ги плащат. Не е страшно това като цяло, стига да имаш план за нещата. И да не изнесне нещо много непредвидено - финансова криза или т.н.
   
 13. PavelAndreev

  PavelAndreev Active Member

  Рег.:
  Март 2, 2015
  Съобщения:
  381
  Харесвания:
  33
  Точки:
  28
  Само информативно да добавя, че предстои приемане на еврото. Резултата, както във всички страни до сега, и в България ще е сходен. Ще обеднеем за известно време, така че и това да се мисли. Важно е риска да е премерен.
   
 14. manuel

  manuel Active Member

  Рег.:
  Февру 24, 2012
  Съобщения:
  226
  Харесвания:
  42
  Точки:
  28
  За голямо съжаление на финансово невежия българин няма да се случи скоро или поне не и в близките 3г.
   
 15. kamentk

  kamentk Well-Known Member

  Рег.:
  Юни 3, 2012
  Съобщения:
  2,106
  Харесвания:
  258
  Точки:
  83
  Пол:
  Мъж
  И според мен няма да влезем скоро в евротзоната. Да, резултата от това няма да е добър първоначално, но ако човек успее да изплати едно жилище до тогава си е добра инвестиция.
   

Сподели страницата

 1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies.
  Dismiss Notice