Защо българските бизнесмени са станали пу*ки?

От: Защо българските бизнесмени са станали пу*ки?

ама то голяма тема станало. не само аз съм го видял това. има го навсякъде в бг бизнеса. защо ли не съм шокиран? кофти тръпка е да си прост бизнесмен и да не знаеш как грешно водиш коръба си към дъното. в един момент ринеш водорасли от дъното и всички други са ти виновни, а той е безгрешен и полубог даже. както викаше един приятел "виждам тъпи хора" с wow face. мда има брат, и не само ги виждаш, те са част от живота ти.
 
От: Защо българските бизнесмени са станали пу*ки?

Да кажа и моето виждане по въпроса за така нареченият "бизнес" и "бизнесмени"

Хората кои са живели пълноценно в двата строя и така нареченият преход, знаят за какво става въпрос. Нашият бизнес е просто едно пеленаче. Убедих се, че тук хората не могат да правят бизнес - няма стратегия, няма планиране и др. Има само идеята за бърза печалба - максимум до 1 година. До толкова далече виждат нашите пишман бизнесмени.

Преди няколко години беше лесно - имаше хора с пари, които си правиха каквото искат. От нищо правиха пари, без грам знания и умения в бизнеса. А и целта беше не да правят пари, а да изперат определена сума. За това всеки който искаше да прави честен, нормален бизнес беше стъпкван, още преди да се е показал. Друг пък продал на тати прасетата и решил да влага парите в нещо, без грам идея как се прави. Чула жабата, че подковават коня и тя ... Но то тази каца с мед взе да свършва или по-точно взеха да навлизат пазарните бизнес правила / бавно, но се забелязват вече /.

И точно тогава се появи кризата - тази лоша криза. За мен кризата е много полезно нещо - реже яко метастазите, така наречените пишман бизнесмени.

Вече и все повече бизнес ще се прави със знания, а не само с торба пари. Парите са инструмента, а всичко останало зависи от човешкият фактор и дали след 5-та година ще си в групата на фалиралите фирми.

Но трябва да мине още време, поне 5 години за да се нормализират поне малко нещата.

P.S. Да не забравяме и ролята на държавата. Тя все по малко трябва да се меси в бизнеса, основната и роля е да събира данъците. А не да ходи като рекетьор чрез определени комисии, инстанции и да събира само глоби и такси и да мачка бизнеса, после от тях да получава бонуси.
 
От: Защо българските бизнесмени са станали пу*ки?

Кулис до сега няма случай да съм върнал някой с изгодно предложение - но такива се случват веднъж в годината - ето за един онлайн магазин за три години са ме намерили трима читави вносители и работя и с тримата, но са ме намерили щото съм на първите места по важните ключови думи и са ми дали добри цени защото те са ме потърсили - ако аз ги бях търсил сигурно щяха да си правят гаргара с мене. За това ви казвам класирайте се добре и сами ще ви намерят хората които трябва - разбира се ще ви намеря и няколко стотин които не трябва но просто на тях не им обръщайте внимание и ги оставете да реват по форумите какви идиоти са БГ бизнесмените.

ТрадерДжо - бъди сигурен че в тази криза ще фалират много повече читави фирми от колкото такива дето перат пари.
 
От: Защо българските бизнесмени са станали пу*ки?

Аз не знам български бизнесмен да има ташаци, всички са путки и се дупят на някого - политици, други "бизнесмени" и т.н. поради една или друга причина, а сега в кризата пък съвсем...
 
От: Защо българските бизнесмени са станали пу*ки?

Не знам дали това, което ще кажа, е точно за тази тема, но ще споделя.

Преди 2 месеца реших да изкарам някой лев, тогава още не бях решил да се върна към фрилансерството. Влязох в един форум за електроника и микроконтролери и гледах в обявите дали някой търси да му се направи някакво устройство, при което попаднах на тема, в която искат да им се направи фирмен сайт. Първия път, когато правих сайт преди 3 години, не информирах клиентите си, че за да им е работещ сайта, трябва да направят еди-какви си неща, линк-билдинг и т.н. Затова реших при кандидатстването за тази обява да напиша тези неща и описах стъпка по стъпка всичко - от планирането на концепция и домейн, до линк билдинга.

Цяла седмица нямаше никакъв отговор, при което вече ги бях отписал. Мислех, че вече са си намерили човек, но ми звъннаха и ме поканиха на среща. Там обясних пак същите неща но на друг човек - този път шефа на фирмата. Може би беше грешка от моя страна, отделих доста време да го запозная с тези неща, защото човека не е много на "ти" с компютрите, да не говорим със сайтове. Целта ми беше просто да аргументирам, че сайта не е като картина на стената, ами си иска работа и след като бъде създаден.

В края на разговора той каза, че ще събере снимков материал на дискове (имат доста) и ще ми се обади след 7-8 дни, но така и не се обади. Предстоеше му или вече беше минала срещата с други хора, разбираемо е да е избрал друг изпълнител. Но при положение, че 2-3 пъти казва "ще Ви се обадя след 7-8 дни, когато събера материалите", беше редно поне да звънне и да каже "Извинявай, но избрах друг изпълнител".

Може и аз да греша, но бях започнал да си мисля, че е решил да избере мен за изпълнител. Това е скромния ми опит, който мога да кажа за "несериозност" на бизнесмени.
 
Това горе е масова практика при интервютата. Щели да звънат, да бе да. :) Единият ми вика, ама то не може да звънеш на 50 души. Да, ама може на 50 души да кажеш, че ще им звънеш, нали? Като кажеш нещо, седин зад думите си. По това се познава истинския мъж и подмокрената ***** (тип плодово дърво). Ако го правиш с бройките си е ОК, абе не е много ОК, ама поне се среща. Но да го правиш в бизнеса си е леко несериозно и говори много зле за бизнеса, хората в него и собствениците му.

Преди време, като работех, влизам на среща, при което бастунягата ми вика "Вие, по какъв повод?"...."По повод комуникацията ни цала седмица, тъпо копеле". Е не съм върнал това, защото съм идея по-съобразителен, но си го помислих, спор няма. "Ааа, така ли? Ама то през мен прехвърча неква такава комуникация, за това не знам", как по дявилите прехвърча комуникация през вас, като шибания мейл е име.фамилия@фирма.разширение. И като не знаеш като какъв влизаш на среща? Демек, не си подготвен за нея? За какво ще си говорим? За бизнес ли или за кой какво боднал петък вечер? :)
 
От: Re: Защо българските бизнесмени са станали пу*ки?

Аз не се оплаквам, просто споделям впечатления :) Но всички мнения в темата говорят, че някой ден ще започна да се разочаровам. Явно положението в бг е много кофти...


Демек, не си подготвен за нея?

А това вече е много интересно. "Богатият татко" казва, че имаш 10 секунди, за да вземеш решение, и то важно решение - за бизнеса или за развитието на живота ти от този момент нататък. Аз не съм толкова умен и досетливостта не е сред силните ми страни. Затова най-добрия начин да взема решение за 10 секунди, е като преди среща/разговор се опитам да обхвана въпросите, които ще ми бъдат зададени и обмисля в различни аспекти възможните отговори. Което не знам до колко е възможно и реално, но съм се замислял за това :) А че въпросния "бизнесмен" не е бил подготвен за срещата, още повече да не знае с кой за какво му предстои разговор, е силно негов минус.
 
То положението не е толкова кофти, колкото са кофти хората, които са на тези позиции. Там е големият проблем, другото се преживява някак. Ама това изпъква на фона на всичко хубаво. На мен ми се е случвало на среща да не знаят какво да ме питат. А това е много ясен сигнал, че сте до никъде. Не говоря само за моите случаи, имало е случки на мои приятели и колеги, които са попадали, ако не в такива ситуации, то в подобни.
 
От: Защо българските бизнесмени са станали пу*ки?

Всичко идва от това, че най-качествените хора бягат от България. Това са последиците!
 
От: Защо българските бизнесмени са станали пу*ки?

Виждал съм как се прави бизнес в чужбина, виждал съм и в България. Ами огромна е разликата. Тук просто е много зле положението откъм мениджърски потенциал. Не е зле, ами е трагедия просто. Кризата, данъците и налудничавите закони нямат нищо общо с това, въпреки че се вписват чудесно в цялата трагикомедия. Просто в чужбина мениджърите обикновено са учили за тая работа, която вършат, а тука управляват хора хванати от кол и въже, които имат талант само да се мазнят на когото трябва и нищо повече. Не виждам надежда за оправия. Ще минат дълги години преди да се оправят нещата по естествен начин.
 
От: Защо българските бизнесмени са станали пу*ки?

напълно съгласен с Тест, направо каза това, което исках да предам като послание. за това аз само мога да допълня. оптимизъм никакъв. преди време като бях на една конференция силно се впечатлих от начина, по който се изразяват, по който комуникират с другите хора, по който правят бизнес като цяло. абе седя, гледам и се възхищавах. връщам се тук и гледам селяни, дошли от Малко Чукарене да правят бизнес един с друг. то е едно надлъгване; едно сучене; кой от кой по-мазен и долен; всеки гледа да изпържи другия, а понятието "преспектива" не съществува в техните речници; не могат да вземат елементарни решения; меренето на мъжки достойнства е в основата на всеки техен диалог; преспектива №1 за всеки е джипа, курвата и сапарето някъде; никакво съзпитание и ходят като цигани даже и да сделки от голям паричен характер. направо всичките са да ги наредиш на един стадион и да хвърлиш една бомба. само по този начин ще има светлина в тунела и може би и бг бизнеса ще поеме напред.

като гледам нищо не е мръднало в тази държавица. операторите си цакат с парите клиентите, горивото си е на определени хора, лекуваме се по-скъпо, хранта гадна и скъпа. и това са все продукти на всичко и най-вече на големите "бизнесмени" тук. и аз не съм негативно настроен, даже направит. и с мен и без мен ще си фалират глупаците. лошото е, че и другите не искат да се занимават с нас. първо, че сме малък пазар и второ - като видят що за безнесмени са тук теглят на задна. нормално и на мен не ми се прави бизнес с кретени.

имам позната и до там ще си е, която е голяма мениджърка тук в бг, в една финансова група. милата е такова ЗЛЕ, че не знам тези нещастници какво си мислят, говоря за акционерите, защото говорим за голяма фирма. идва на работа, и след 2 часа всеки ден я по некви фризьор, я по масажи. и вика "минавам сутрин за оперативките и да видя как върви отдела ми". ебаси изродията. някой биха казали това е работа мечта, други - не заслужава да е там. факт е, че ей с такива ти се налага да комуникираш, не дай си Боже да започнеш и бизнес да правиш. аз лично се плаша много. добре, че нямам допирни контакти с тази компания, но спирам да се успокоявам след като се сетя, че в повечето е така. ако не е и във всичките вече. качеството е толкова ниско и долно, че самите им продукти, сторки, цени и всичко говорят сами за себе си.
 
От: Защо българските бизнесмени са станали пу*ки?

Говорил си с 3ма човека и са ти отказали и вече всички са путки ли? Ако си писал и мейлите по същия начин - без главни букви и подобни ненужни неща какво очакваш?
И ако не споделиш каква е билата офертата не виждам как да ти съчувствам, ако е била като наскоро пуснатата тема да ти подарят Бентли или 1 милион долара ...
 
От: Защо българските бизнесмени са станали пу*ки?

ако исках съчувствие щях да отида на Лъвов мост. :)

мейлите нямат нищо общо с този ми стил тук. тук си го позволявам, защото така ме радва. ако случайно си стигнал до часта, в която съм казал, че съм бил и на вече направени срещи и телефонни разговори, пак пиши. :)
мейлите бяха със "Здравейте г-н....." и завършваха на "С уважение", "Поздрави" и каквото се сетиш. да не правя бизнес от вчера. като храня някой, храня го с основания и съм му намерил слабите страни, а когато няма силно ми идва да го излея някъде, за да кажа и на другите какво да очакват.

а отностно отказа, де да беше и отказ, там е и проблема, беше никакво. или както вика един приятел - увиснало положение. вземи чети бе пич. :)
аз продавам от 10 години и не се плаша от откази, това е част от процеса да си селър. дразня се, че и отказа нямаше. после ще има, ама ние мислехме, че вие сте се отказал. .

темите за бентлитата и 1 мил. от теб ги чувам. :)
дай пример с Къчно, по-голям комплимент щеше да е, ако целеше този ефект.

ако не друго поне ми направи фън. ;)



офертата е до болка позната на всички. продажба на реклама на един много голям сайт, като търсех партьорство най-вече. повече не нмога да ти дам, сори.
 
Последно редактирано:
От: Защо българските бизнесмени са станали пу*ки?

ако исках съчувствие щях да отида на Лъвов мост. :)

мейлите нямат нищо общо с този ми стил тук. тук си го позволявам, защото така ме радва. ако случайно си стигнал до часта, в която съм казал, че съм бил и на вече направени срещи и телефонни разговори, пак пиши. :)
мейлите бяха със "Здравейте г-н....." и завършваха на "С уважение", "Поздрави" и каквото се сетиш. да не правя бизнес от вчера. като храня някой, храня го с основания и съм му намерил слабите страни, а когато няма силно ми идва да го излея някъде, за да кажа и на другите какво да очакват.

а отностно отказа, де да беше и отказ, там е и проблема, беше никакво. или както вика един приятел - увиснало положение. вземи чети бе пич. :)
аз продавам от 10 години и не се плаша от откази, това е част от процеса да си селър. дразня се, че и отказа нямаше. после ще има, ама ние мислехме, че вие сте се отказал. .

темите за бентлитата и 1 мил. от теб ги чувам. :)
дай пример с Къчно, по-голям комплимент щеше да е, ако целеше този ефект.

ако не друго поне ми направи фън. ;)



офертата е до болка позната на всички. продажба на реклама на един много голям сайт, като търсех партьорство най-вече. повече не нмога да ти дам, сори.
Еми куца ти е била офертата ... това е ...
А с този стил какво да ти чета ... а ако тук има заинтересован, но като те види как пишеш ... ще го загубиш съвсем.
 
От: Защо българските бизнесмени са станали пу*ки?

Еми куца ти е била офертата ... това е ...
А с този стил какво да ти чета ... а ако тук има заинтересован, но като те види как пишеш ... ще го загубиш съвсем.
бате, ходи да се чешеш с друг. ;)
 
От: Защо българските бизнесмени са станали пу*ки?

Всичко това има и положителна страна: селските бизнесмени, мениджъри и колеги + сравнително ниските данъци + сравнително ниското ценово равнище = значително по-висока мотивация за навлизане в интернет бизнеса спрямо мотивацията на западняците например. А и така внасяме пари в държавата. От това по-хубаво няма.
 
От: Защо българските бизнесмени са станали пу*ки?

бате, ходи да се чешеш с друг. ;)

Пич, гаранция, че сайта не става и офертата куца ... 10000%
И са идваш тука да ревеш, че хората не искат да ти ПОДАРЯТ парите си :)))
 
Обърнахте последната страница на бълвоч. Жалко. Темата беше добра, а и все още може да бъде добра, ама дайте да спрете да си ги мерите? Това, че един човек пише по един начин тук, не значи, че води бизнес кореспонденцията си по същият начин. Аз мога да се правя на културен и да се представя като тотален селтак в официално писмо и обратното. Това до тук. А всъщност, майка ми преди няколко дни се опитва да ми подрежда документацията и попадна на едно мое писмо към фирма Х. Тя самата беше изненадана от стила който ползвах. Форума е едно, работата е друго, начина по който сме научени (или сме се научили) да водим кореспонденция - съвсем различно.

Сега мога да изкоментирам случилото се от първото ми мнение в темата. СМЯХ, ЦИРК, ПАРАД. Само това мога да кажа.

Та както вече обясних, в сряда пратих по пощенския гълъб запитване за цена към 5 фирми за които съм проучил. Ако все още не е разбрал някой, аз съм посредник между фирмата предлагаща услугата и фирмата имаща нужда от услугата.

Хронологията следва:
07.03.2012 - изпращам писмо в 14:14 със запитване за цени, както и с предостатъчно информация за материалната база на фирмата, която представлявам.
07.03.2012 - получавам отговор от фирма А в 16:50, в който съвсем любезно ми обясняват, че покриват всичките ми(ни) изисквания и са прекачили файл с актуална оферта спрямо машините с които разполагаме.
08.03.2012 - получавам отговор от фирма Б в 14:30, в който отново съвсем любезно ми казват, че имат възможност да изпълнят заданието ни, но трябва да се видим или да обсъдим офертата по телефона, а и ме подканват да предоставя такъв за да се свържат с нас и да обсъдим нещата.
08.03.2012 - получавам отговор от фирма В в 17:10, в който отново се повтарят нещата от горната фирма, само че в по-съкратен вариант.
09.03.2012 - получавам отговор от фирма Г в 10:20, в който има 5 реда и ни казват, че за да ни дадат оферта, трябва да се срещнем.
От фирма Д все още отговор липсва.

Та да обобщя цялото занятие - разполагаме с машини А, Б, В - искаме да ги оборудваме с даден предмет Х. Фирми, занимаващи се с уеб базирани решения (което означава, че трябва да са наясно с материята, а и начина на работа в този пазар), ме карат да се срещам с тях, за да уточним офертата? За мен това нещо, граничи с лудост. Те предлагат устройство и интерфейс към него. Не могат да дадат цена ли? Могат, но не искат. Работят на принципа - "в зависимост от това колко е кух клиента, толкова ще го таксуваме".
Днес 09.03.2012 имах среща с човека възложил ми тази занимавка от по-горе. В момента в който му казах, колко време отне на фирма Б, В и Г да ни отговорят получих един отговор - късай листа и знаеш къде е коша. Опитах да обясня какво са ми казали и ме прекъснаха с "не ме интересува, тези не си държат на работата, не искам да се занимаваме с тях - късай". Честен да бъда, в този момент наистина се зарадвах, че все още има хора, които разбират как трябва да се работи. Малко са, но ги има.

А тези горните символи .. ще има да се надяват да имат клиенти. С такова поведение, тип "дай да ви се обадим, за да ви обясним колко сме велики", а да не могат да предложат дори цена за устройствата им, бизнес скоро няма да правят.
 
От: Re: Защо българските бизнесмени са станали пу*ки?

Обърнахте последната страница на бълвоч. Жалко. Темата беше добра, а и все още може да бъде добра, ама дайте да спрете да си ги мерите? Това, че един човек пише по един начин тук, не значи, че води бизнес кореспонденцията си по същият начин. Аз мога да се правя на културен и да се представя като тотален селтак в официално писмо и обратното. Това до тук.

Сега мога да изкоментирам случилото се от първото ми мнение в темата. СМЯХ, ЦИРК, ПАРАД. Само това мога да кажа.

Та както вече обясних, в сряда пратих по пощенския гълъб запитване за цена към 5 фирми за които съм проучил. Ако все още не е разбрал някой, аз съм посредник между фирмата предлагаща услугата и фирмата имаща нужда от услугата.

Хронологията следва:
07.03.2012 - изпращам писмо в 14:14 със запитване за цени, както и с предостатъчно информация за материалната база на фирмата, която представлявам.
07.03.2012 - получавам отговор от фирма А в 16:50, в който съвсем любезно ми обясняват, че покриват всичките ми(ни) изисквания и са прекачили файл с актуална оферта спрямо машините с които разполагаме.
08.03.2012 - получавам отговор от фирма Б в 14:30, в който отново съвсем любезно ми казват, че имат възможност да изпълнят заданието ни, но трябва да се видим или да обсъдим офертата по телефона, а и ме подканват да предоставя такъв за да се свържат с нас и да обсъдим нещата.
08.03.2012 - получавам отговор от фирма В в 17:10, в който отново се повтарят нещата от горната фирма, само че в по-съкратен вариант.
09.03.2012 - получавам отговор от фирма Г в 10:20, в който има 5 реда и ни казват, че за да ни дадат оферта, трябва да се срещнем.
От фирма Д все още отговор липсва.

Та да обобщя цялото занятие - разполагаме с машини А, Б, В - искаме да ги оборудваме с даден предмет Х. Фирми, занимаващи се с уеб базирани решения (което означава, че трябва да са наясно с материята, а и начина на работа в този пазар), ме карат да се срещам с тях, за да уточним офертата? За мен това нещо, граничи с лудост. Те предлагат устройство и интерфейс към него. Не могат да дадат цена ли? Могат, но не искат. Работят на принципа - "в зависимост от това колко е кух клиента, толкова ще го таксуваме".
Днес 09.03.2012 имах среща с човека възложил ми тази занимавка от по-горе. В момента в който му казах, колко време отне на фирма Б, В и Г да ни отговорят получих един отговор - късай листа и знаеш къде е коша. Опитах да обясня какво са ми казали и ме прекъснаха с "не ме интересува, тези не си държат на работата, не искам да се занимаваме с тях - късай". Честен да бъда, в този момент наистина се зарадвах, че все още има хора, които разбират как трябва да се работи. Малко са, но ги има.

А тези горните символи .. ще има да се надяват да имат клиенти. С такова поведение, тип "дай да ви се обадим, за да ви обясним колко сме велики", а да не могат да предложат дори цена за устройствата им, бизнес скоро няма да правят.

Това си е факт, аз като пиша мейл звъня и по телефона да кажа, че съм пратил мейл, за да си видят пощата :)
А това, че 90% от фирмите използват поща в абв няма да го коментирам. Аз предпочитам да пиша мейл от колкото да звъня по телефона и като звънна да ме питат за мейл да ми пратят оферта или каквото и да е :)
 
Re: От: Re: Защо българските бизнесмени са станали пу*ки?

Това си е факт, аз като пиша мейл звъня и по телефона да кажа, че съм пратил мейл, за да си видят пощата :)
А това, че 90% от фирмите използват поща в абв няма да го коментирам. Аз предпочитам да пиша мейл от колкото да звъня по телефона и като звънна да ме питат за мейл да ми пратят оферта или каквото и да е :)

Цитирал си ми поста без внесената редакция в началото, но това е без значение.

За мен просто е смешно, фирма предлагаща интернет базирано решение да ме върти по този начин. Аз като страна (техническо лице), трябва да се свържа с фирмата, да се договорим за дадени условия, които след това да представя на управителя, който представлявам? Ех, че забава. Това окей, допустимо е. Обаче тук пак присъства елемента "ако мине".
Ако не отговарях аз и не ми се беше наложило да се заинтересувам от тази материя, секретарката какво щеше да направи? Трябва да се срещнете с лицето Х, което щеше да ви наговори У преимущества, защо трябва да изберете тяхната фирма. Още по-лошото е, че с липса на първоначална оферта, щяха да въртят нещата както си искат, а и за каквито искат суми. Това за мен вече се нарича кожодерство и грешна политика. Това не са бизнесмени, това са транжори.
 

Горе