Защо в България няма производство?

От: Защо в България няма производство?

Абе Норт, никой не иска държавата да се грижи, а просто да не пречи чак толкова, като не може да протектира и субсидира родните производители. Ти знаеш ли как се извиват ръцете на бизнеса в тая държава ? Погледни търговския регистър и виж колко фирми са прекратили дейност за последните 4 години и виж колко нови са открити.Аз до скоро продавах храни и специално за зеленчука мога да кажа, че гръцкия и турския винаги са били много по-евтини от нашия, а бедния български клиент това търси. И не си мисли, че само пенсионерите са бедни в тая държава ! Знаеш ли какъв доход и какъв разход има едно младо семейство с малко дете/деца ? И аз предпочитам качественото наше и никога не съм робувала на вносни марки, но ако мога да купя нещо по-евтино хич няма да гледам от къде е... стига да не е тотал щета, разбира се.

Точно така е. Наскоро имахме една некачествена партида и за да избием поне част от парите пуснах обява е нета, като ясно в описанието бях написал, че изделията са бракувани. Но тъй като цента беше по-ниска от това което се предлага на пазара се разпродадоха като топъл хляб. И сега кой какво чул или някой му казал идват всеки ден различни хора от района и питат има ли ххх бр. бракувани изделия. Та много се замислям над въпроса дали да не почна да продавам някой боклук. Щом такова е търсенето...
 
От: Защо в България няма производство?

Въпроса е комплексен, но може да се сведе до една дума - ефективно производство. Има индустрии, че и секотори в БГ, които са много ефективни и правят пари, за сметка на другите. Няма как при високи суровини и други разходи, без инвестетиране в капитал, да постигнем каквото и да е ефективност. Към това като вкараме и политическата и бизнес среда, нещата отиват у ряката ....

Има два типа икономики - капиталоемки и трудоемки. Ние сме от вторите, имаме бол хора, за сметка на капитал - но там прозиводителност на единица труд е по-малка и респективно стандарта.
 
От: Защо в България няма производство?

Толкова ли много капитал сме имали преди, че сме имали всякакви производства?

Говоря за един "затворен кръг-завършен процес". Като се започне от образованието. Средно образование и техникуми, които обучават кадри за определено производство. Стажове по заводите. След това капиталите било със заеми или по друг начин и проекти зависят от финансисти и икономисти и се стигне до реалното производство, което да е качествено и да има освен за вътрешния пазар, но и за износ. Всичко това щом е работело преди тридесет години, без развити технологии, в малки населени места, сега какъв е проблема?
Аз се сещам, че в селото ми имаше сладкарски цех например! Хляба си имаше Фурна там. Сега им носят хляб нарязан и опакован. Зимата като натрупа сняг и остават без хляб- абсурд просто!

Липса на инициативност и комплексарско мислене как няма вече да сме обикновени работници и бачкатори, а интелигенти и способни без минута физическо усилие да изкараш кинти.
 
От: Защо в България няма производство?

Под капитал нямам предвид пари, а машини, заводи, оборудване, инфарструткура и т.н всичко за производството на даден продукт.

Проблема е, че всичко тогава е било изкуствено - качество и цена или ефективността, просто се купувала от СССР просто защото си е задължение едва ли не. А стоките изобщо не са били първо качество, но пък са ги купували щото няма как.
Отделно Русия ти е дотирала за без пари основните суровини. Всичко това е работило за две десетилетия от 60-80 като в 80-те почва да секва кранчето и нещата да стават много интересни. Прост пример във всеки завод щата е най-малкото бил дублиран или триплиран. Ако са ти нужни да правиш Х стоки и Y количество от тях, та за това са ти нужно 1 000 души, тогава са били 2-3к. За каква ефективност говорим :). Ако е нямало СССР и СИВ + яките дотации, пиши го бегало ...

Виж в една Царска БГ, какво е било ефективност инициативност и предприемачество. Последните два фактори, директно са изтръгнати от соца. А и пак през него период БГ развивала с бързи темпове модерна пазарна икономика със силно производство и силно предприемачество. Някой индустрий са вадили качество не на европейско, а на световно ниво, ама иде после онзи ден който ти го празнуваш и всичко капут.
 
От: Защо в България няма производство?

Чакай малко. Какво общо има денят, който аз празнувам с производството, което е ИМАЛО тогава?
Били сме зависима икономика, но и не само ние. Защо Полша, Чехия, Унгария ... са имали по-качествени производства или стоки от такива като нашите производства? Аз имам ясен спомен как съм ходила на спортен лагер в Ястребино с другарчетата от Чехия, СССР, Унгария и те бяха с анцузи и шпайкови на Пума, а ние бедните роднини с някакви дървени като налъми сякаш от шкурка направени и смешни анцузи с провиснали конци.
И какво значи качествени? Специално за хранително-вкусовата промишленост аз мисля, че имахме много добри неща. Отделно онези за износ. Майка ми е работила в два завода и сме се хранили едва ли не като принцове и принцеси с истинско филе "Елена" и сирене и сладолед, с които се наяждаш.
Още тогава, ако е липсвало нещо на качеството и ти го обясняваш като с изкуствено или повечето заети раб. места отколкото е необходимо, сега или в годините като се срина и малкото което имахме, какъв беше проблема? За сравнение в момента знаеш ли в община Столична (администрация това- т.е. приемаме, че не произвежда нищо) колко човека работят? Половината, ако се пуснат на полето домати да берат, уверявам те, че и подем ще има и общината няма да се затрудни с по-малкото си кадри.
Няма вече СИВ, не сме зависими. Отгледани и научени кадри за в това производство. Суровини и машини, от къде се снабдяват съседите?
За в "царска" българия (ха-ха- нали не си мислим като за Царска Русия, че би било малко нескромно, да не кажа смешно) е било доста зле. Прадядо ми е бил някакъв ... чорбаджия, с незнам си колко работници с пет деца да изхранва, които на крехка възраст са били юркани по полето и познай какво производство и какъв пазар е имало. Едва са свързвали двата края и са имали да се изхранват. Тях си и работниците. Това за дрехи, образование, култура, просто забрави. За какво ми говориш ... не знам. Сякаш не съм учила история, не съм чела и не съм живяла и не съм се интересувала, а ей така съм се излюпила в инкубатор и изведнъж съм кацнала в 2014 г.

Отговарям ти, защото ми изглеждаш компетентен и икономист, но ако се пробваш да забиваш и да ми се заяждаш какво и защо празнувам, от там да ме квалифицираш, забрави! Пий си мастиката и дишай! 8)
 
От: Защо в България няма производство?

Аз не виждам никакво заяждане, за теб може да е празник спрямо твоите възприятия, но в абсолютно същият ден БГ става тотално зависима за 45 години. Не само, че тотално зависима а в този ден цялата интелигенция, предприемачество, капитали, ноу хау, инакомислене и да не изброявам, влезе от фаза растеж във фаза апогей - залез. А за мастиката - не я пия, узо по може. Предпочитам 18 годишен шотландски бленд. А за другото.
Моята баба също е работила в хранително вкусовата промишленост експортно ориентация. Но само със консерви и зърнени култири не стават нещата. Сама казваш как онези са имали по-добри неща от теб що ли? Именно това е и проблема за него време прекалено големият щат и продаване на ценни под себстойност - това е валидно за цялата ни коработсторителна индустрия, а Кремиковци 40 години е бачкал на загуба. Като цяло СИВ + СССР е бил пазара за реализиране на стоките, но те са ги реализирали без значение качеството. А след 89-та, да щата намалява но няма никаква реформа в управлението и преструткуране на бизнеса + факта, че има червни протежета на входа и изхода на заводите + факта, че и самото управление систематично води до декапитализиране дружеството си това е само на микро ниво, на макро ниво политиките на управниците ни са били тотално сбъркани - та как искаш да станат нещата. През 90 осираме всичко и фалираме трябва време да мине за да почнем на чисто, но сегашните ни политици правят същите мизерии както от 90 та искаш ти силно производство.

А за Царско време имаш брутално сбъркани концепции - моят прадядо е имал редица цехове и малки манифактури с много работиници, познай какво е станало после :) От освобождението ни до 45 година в БГ е полага основните на модерна пазарна икономика и не само че ги положила, а че почнала да надгражда сериозно.
Виж тук мнението ми адресирано към друг от форума за него време, гледай внимателно и ти да си опресниш какво е имало и на какво стъпва соца като заграбва всичко от населението си:
Сега ти давам исторически факти:
http://video.data.bg/350/111011/бъл...миката-на-българия-през-30-те-години-e09-2006

Този документален филм показва доста индустрии и сектори през него период. Реда, някоя сълза ще пусне след като го гледа сигурно, но искам да спомена че в него период частния сектор е водещ в икономика над 80%

Защото питаш за индустрия, направо ще ти кажа цял сектор, ще ти дам загадка за да го познаеш - "Българският Манчестър"

Гледай внимателно за един от най-великите предприемачи(който е бил вече милиардер в златни левове преди смъртта си) за него период Пенчо Семов за него период - който е благодетелят на цял град, над хиляди съдби

https://www.facebook.com/video/video.php?v=3702321318217
 
От: Защо в България няма производство?

Това са много радостни новини. Наистина бях останала с впечатление, че Ивайло Пенчев не разчита много на бизнес в България: "Аз, честно казано, не знам, защото нямам бизнес в България или по-точно е нищожен. И колкото повече си говоря с хора, които не са започнали от нулата, започвам да си мисля, че пък може би наистина да е така. Може пък наистина да има много корупция в България, до която аз не съм се докосвал. Това е най-лошото – да вярваш, че за да ти тръгне бизнеса, за да забогатееш, ти трябва да си по някакъв начин измамник."
http://www.dnevnik.bg/intervju/2014..._penchev_uoltopiia_socializmut_se_e_propil_v/

Ти самият по някое време призна с половин уста, че "купуването на български стоки защото сме бедни е малко".

Може в началото да не е имал завод в България. Не съм чел за неговата компания.
Не мисля, че бедността е проблема. Къде са богати - САЩ? И те купуват китайски боклуци..значи проблема не е в това :)
Дори всички да бяхме богати, нямаше да купуваме български стоки само защото са български. А няма да станем богати докато не започнем да произвеждаме. А не започваме да произвеждаме защото продукцията ще е скъпа, а ние сме бедни и няма кой да я купува. Омагьосан кръг и докато всички по празниците се изсипват (нали тия където "нямат" пари) по Гърция и Турция, така ще е.

Сглобяването не е производство в пълния смисъл на думата.И се сглобяват китайски коли а не Български.Ремонта на самолети не е производство.Ремонт и производство са две съвсем различни неща.За корабостроенето,не съм запознат,но май и при него нещата не са розави.Бе не знам,моите надблюдения са ,че почти няма производство в България.

Сглобяването на практика си е производство. Има фирми специализирали се в производството на различни елементи.
Не може всяка фирма да си произвежда всички защото ще излезе много скъпо.

Това е все едно да кажеш, че бойнг не произвеждат самолети защото не притежават мина от която да копаят металите :shock: :shock: :shock:
споменах, че имаме сервиз на Луфтханза за да ти покажа, че и в България може да има високотехнологични услуги и образовани хора.

Относно корабите
- многофункционален с ледови клас, сухотоварен кораб с 8000 тона - инфо тук
ето снимка:
P1170854-2.jpg


- корвета (малък боен кораб) за Екваториална Гвинея - повече инфо тук
ето снимка:
normal_e5a745e8efa2~0.jpg


- може би ще правим военни кораби за нашите ВМС - повече инфо тук

има още много, но и тези примери стигат
 
От: Защо в България няма производство?

Добре бе хора, защо ви е трудно да приемете, че има някой на различна от вашата позиция.
Кои сте вие да ми казвате какво ми е сбъркано, какво да празнувам и дали да се извинявам?
Кои?! Точно и ясно!
Примерно: Аз съм баща ти и ти казвам, че си тъпа и не трябва да мислиш така, а иначе!
Аз съм Бог и ти казвам, че това е грешно! Ще мислиш иначе!

Така мисля. Точка. Като не ви харесва, прескачайте. Не ме убеждавайте колко вие сте прави.
Няма да ме убедите, нито ще започна да мисля като вас, Слава Богу!

То бива да няма елементарно ниво на желание да се разбереш с който и да било, ама на човек му писва малко.

Ей спорете си там с пичовете от квартала и се псувайте на майка.
 
От: Защо в България няма производство?

Никой не ти е казал, да празнуваш това или онова. Значи, ти не зачиташ нашето мнение, че не ни се празнува и затова трябва псуваме на майка с пичовете от квартала?
А тотално си сбъркани концепциите за Царска БГ, дадох ти два линка с общо време видео над 40 минути - така като гледам кога го пуснах и ти кога писа нали, знам че нищо не си гледала. Това е да кажеш на бялото черно и после някой като ти каже сбърка, да се нервиш не хващам логиката? Седни и гледай обективно над фактите без липса емоции - ще разбереш, че си била в грешка за някой виждания!
 
От: Защо в България няма производство?

Никой не ти е казал, да празнуваш това или онова. Значи, ти не зачиташ нашето мнение, че не ни се празнува и затова трябва псуваме на майка с пичовете от квартала?
А тотално си сбъркани концепциите за Царска БГ, дадох ти два линка с общо време видео над 40 минути - така като гледам кога го пуснах и ти кога писа нали, знам че нищо не си гледала. Това е да кажеш на бялото черно и после някой като ти каже сбърка, да се нервиш не хващам логиката? Седни и гледай обективно над фактите без липса емоции - ще разбереш, че си била в грешка за някой виждания!

Зачитам го, но не съм на него и не започвам да ви убеждавам колко не сте прави. За това предпочитам и вие да не го правите и че по-лесно подкрепено с псувни ще убедите пичовете съседи, отколкото мен кухата лейка :)
Спестявам ви време и нерви в излишно спамене.
Каквото имах написах.
Ти може да предложиш по-възможни варианти за възраждане на едно съвременно и ефективно производство :)
Успех в начинанията! :|

п.п. Да, не съм ти гледала линковете, защото нямам време! Наистина ли мислиш, че толкова отговорно ще приема пионерското ти поръчение да се образовам, за да съм ... на твоето мнение. И петнайсе линка да ми постнеш няма как да ме убедиш в нещо, което аз не вярвам.
 
От: Защо в България няма производство?

Зачитам го, но не съм на него и не започвам да ви убеждавам колко не сте прави. За това предпочитам и вие да не го правите и че по-лесно подкрепено с псувни ще убедите пичовете съседи, отколкото мен кухата лейка :)
Спестявам ви време и нерви в излишно спамене.
Каквото имах написах.
Ти може да предложиш по-възможни варианти за възраждане на едно съвременно и ефективно производство :)
Успех в начинанията! :|

п.п. Да, не съм ти гледала линковете, защото нямам време! Наистина ли мислиш, че толкова отговорно ще приема пионерското ти поръчение да се образовам, за да съм ... на твоето мнение. И петнайсе линка да ми постнеш няма как да ме убедиш в нещо, което аз не вярвам.

Невежеството е блаженство, щом желаеш да си в блаженството твоя воля. Аз не те убеждавам давам ти просто насока да видиш, какво е било. След като ги изгледаш и приложиш обективен критичен анализ над това, което си видяла - може чак тогава, да видиш че имаш пропуски в исторически план и че на базата на грешен фундамент градиш тези. Но пак ти казвам, твоя е волята и избора дали ще удължиш блаженството.
 
От: Защо в България няма производство?

@Норт, ето ти малко по-големи корабчета:
http://www.maritime.bg/2012/10/25/12377-bulyard/, като проекти може да видиш тук http://www.bulyard.com/bg/proekti/tipichni-proekti/proekt-future-56/

В случаят с тези кораби, не сме типично асемблирани, направо си се правят тук - само дето друг ги лей пластовете :)
 
От: Защо в България няма производство?

Оф, аман от фантазьори, които си мислят, че по времето на комунизЪма/социализЪма сме били много добре. На повърхността може и така да е изглеждало за стадото, но всичко е било бомба със закъснител. Изкуствена икономика, работеща по план-график (петилетката за 3 години, ако може), помпана със суровини и всичко необходимо от СССР и произвеждаща в повечето случаи некачествена продукция с осигурен пазар в необятния СССР. Имаше една Желязна завеса, ако някой си спомня...

Икономиката е пряко зависима от политиката и винаги е било така. Ето например сега всяко решение на Путин кара руската рубла да играе. Докато нямаме устойчиво политическо управление, което работи за създаването на подходящите икономически условия, няма как да прокопсаме. В момента всяка управляваща партия руши и малкото хубави неща от предишната и главното, което правят, е да се наядат и да си оправят собствените финанси. Невероятни бюрократични спънки има при създаването на нов бизнес, който действително произвежда нещо. Да не говорим за монополизма в българския му вид. В световен мащаб от монопол в дадена сфера печели монополистът, но може да има полза и за обществените интереси. В България печели монополистът, печелят индивидуални лица във властта с лични интереси, които притежават необходимите политически лостове, за направят някой монополист, а клиентите само губят и няма никаква обществена полза - само вреди.

Забравих какво исках да кажа - не може да се прави бизнес, особено произвеждащ нещо (производството е много по-податливо от търговията, търговията по-лесно може да я преместиш и пр.), като действаш сякаш живееш във вакуум и нищо от случващото се в държавата не ти влияе.
 
От: Защо в България няма производство?

@Норт, ето ти малко по-големи корабчета:
http://www.maritime.bg/2012/10/25/12377-bulyard/, като проекти може да видиш тук http://www.bulyard.com/bg/proekti/tipichni-proekti/proekt-future-56/

В случаят с тези кораби, не сме типично асемблирани, направо си се правят тук - само дето друг ги лей пластовете :)

супер, дано имат много поръчки :p
 
От: Защо в България няма производство?

Друго, много важно, което е сериозна пречка при създаването на нови производства, е липсата на квалифицирани инженерни кадри, които са в час с новите технологии в конкретните сфери. Технологиите остаряват морално за около 7 години, поне така казваше един известен професор. Имаме си тук едни инженерни държавни ВУЗ-ове, с оборудване в тях отпреди 20-30 години в най-добрия случай (вярно, че когато е купувано, е струвало милиони, че и милиарди), които обучават кадри на това остаряло оборудване по остарели методики. Защо няма частни инженерни ВУЗ-ове, които подготвят кадри за "материално" инженерство? Защото няма производствени компании, които да спонсорират ВУЗ-овете и те и да вложат в машини и технологии за милиони, които ще са актуални 7 години, ще им трябват 50 години, за да си избият само тези разходи. Получава се един затворен порочен кръг - нямаме кадри, защото няма производство, няма производство, защото няма кадри.
 
От: Защо в България няма производство?

“Имаме преговори за няколко конверсии, но никакви договори за строителство”, заяви пред Maritime.bg Желев.
 
От: Защо в България няма производство?

Имаме производство, но то е минимално, че не си струва да се споменава. Нормално защото когато другите страни са били в подем ние сме били закопани от комунизма и сме прозвеждали копия на IBM и БМВ да продвахме на "братска" Русия, която сега ни се отблагодарява подобаващо с най-скъпия газ в ЕУ. Замислете се над това как е възможно да има пазар за нашите стоки в цял свят след падане на режима след като всичко което предлагаме е бедно копие на оригинала.

Наскоро една история от колега работил инжинер по комунизма. Какво се е случва в завода по електроника: "директора носел някъв принтер от чужбина, разглобяват го копират платката" и до месец вече на партиния лидер се престава изцяло български нов продукт принтер.
 
От: Защо в България няма производство?

Оф, аман от фантазьори, които си мислят, че по времето на комунизЪма/социализЪма сме били много добре. На повърхността може и така да е изглеждало за стадото, но всичко е било бомба със закъснител. Изкуствена икономика, работеща по план-график (петилетката за 3 години, ако може), помпана със суровини и всичко необходимо от СССР и произвеждаща в повечето случаи некачествена продукция с осигурен пазар в необятния СССР. Имаше една Желязна завеса, ако някой си спомня...

Икономиката е пряко зависима от политиката и винаги е било така. Ето например сега всяко решение на Путин кара руската рубла да играе. Докато нямаме устойчиво политическо управление, което работи за създаването на подходящите икономически условия, няма как да прокопсаме. В момента всяка управляваща партия руши и малкото хубави неща от предишната и главното, което правят, е да се наядат и да си оправят собствените финанси. Невероятни бюрократични спънки има при създаването на нов бизнес, който действително произвежда нещо. Да не говорим за монополизма в българския му вид. В световен мащаб от монопол в дадена сфера печели монополистът, но може да има полза и за обществените интереси. В България печели монополистът, печелят индивидуални лица във властта с лични интереси, които притежават необходимите политически лостове, за направят някой монополист, а клиентите само губят и няма никаква обществена полза - само вреди.

Забравих какво исках да кажа - не може да се прави бизнес, особено произвеждащ нещо (производството е много по-податливо от търговията, търговията по-лесно може да я преместиш и пр.), като действаш сякаш живееш във вакуум и нищо от случващото се в държавата не ти влияе.
Много точно казано, Лиле ! Напълно съм съгласна с всяка дума !
 
От: Защо в България няма производство?

“Имаме преговори за няколко конверсии, но никакви договори за строителство”, заяви пред Maritime.bg Желев.

Тук все пак става въпрос за кораби, а не за играчки :) И не изваждай думите от контекста.
Ти казваш, че няма производство - аз ти доказах че има. Нищо че е малко, важното е че го има.

Още една хубава новина:

Бум в производството на авточасти носи надежда за България
http://www.investor.bg/analizi/447/...-avtochasti-nosi-nadejda-za-bylgariia,171698/
 
Последно редактирано:
От: Защо в България няма производство?

Ето един цитат от предишните ми постове:
"...моите наблюдения са ,че ПОЧТИ НЯМА ПРОИЗВОДСТВО в България..."
Не твърдя ,че няма изобщо.Зная ,че има.Но е съвсем малко :) Много от примерите които даваш не са добри.В много от случаите нещата само отстрани изглеждат сериозни.Напримерно по назад в темата спомена ,че в България се правят безпилотни самолети.Не една а няколко фирми се опитват,но всичко е в много начален стадий.И така е от години.Общо всички са направили десетина безпилотни.Това не е производство.На единия БЛА знам със сигурност ,че летателните характеристики са ужасни,няма никакво бъдеще.Общо взето любителска работа.Скъпи материали,скъпа електроника,много шум по медиите а едва едва се държи във въздуха.Това не е само мое мнение чул съм го и от специалист.Хората които ги "правят" гушнаха няколко милиона и нищо не направиха.Изчезнаха и в момента никой не ги знае къде са :)
 

Горе