Защо Apple MacBook Air има мижавата памет 128GB

От: Защо Apple MacBook Air има мижавата памет 128GB

Епълските продукти са за професионалисти, а когато си професионалист и използваш нещо за работа гледаш то да е професионално. Епълските лаптопи са номер 1 естествено. Цената е голяма, но не може да не се харчиш като искаш да разчиташ на нещо и да бачкаш с него. Работата стои така в много сфери не само за лаптопите. Аз примерно в заведението си имам професионална техника, която ползвам вече 8ма година - фреш машини, миални машини, трошачки за лед, блендери и така нататък. Парите се избиват. Една фреш машина струва 1500 лв професионална серия, една миална минимум 5 бона. Обаче знам, че мога да разчитам. Давам пример друг. Дрелки, винтовери, ъглошлайфи. Професионалната линия на бош е доста по- скъпа от обикновените. Но винтоверта ми е от 15 години, бачкам си с него като ми потрябва, използвам го доста интензивно понякога е няма умиране. Същото важи и за другите неща.

Така че не се стискайте купувайте си качествени работи няма да съжалявате. Дето има една приказка: Не сме толкова богати, че да си позволим да си даваме парите за евтини работи. Или по друг начин казано - евтиното излиза по-скъпо, когато става дума за работа.

Точно парадиращите с епълски продукти са най-големите технически нещастници и разбира се на първо място сноби. Вярвам, че караш Audi, телефона си го вадиш на масата задължително, защото това е комплексарщината. Също като опитите да изтъкнеш идиотската система пред Linux kernel, е това е нечувана тъпотия. Както ти казаха, не е лошо да ти харесва, лошо е като ти харесва външният вид и това какъв те издокарва пред другите, но това да няма нищо общо с техническите му преимущества, които са 1-2. Но не ставай смешен, като твърдиш, че не може да си вършиш работата под друг продукт, та 3500 лв. един пенсионер взима за 2 години, а един средностатистически провинциален работник за половин. Правилната дума е снобарство, не го натяквай и не се излагай, защото ако се захвана да ти вадя само от последните месеци директно клипове от лектори професионалисти, показващи идиотската страна само на UI/UX в iOS свят ще ти се завие.
 
От: От: От: Защо Apple MacBook Air има мижавата памет 128GB

Хахахахах гроздето на високо винаги е кисело. Не харесвам политиката на Епъл по принцип, и въобще не искам да имам общо с тях. Тоя лаф ви е дежурния, да не ви е яд що сте наринали толкова пари! Едва ли не всички по задължение трябва да ахнат от завист. Няма как да ми знаеш доходите, сещаш се? Купувал съм неща за десетки пъти повече пари, кво остава за жалката дрънкулка?

Има много причини поради които другите машини превъзхождат продуктите на епъл, но ти не знаеш нито една
Аз говоря с линкове и доказателства и дадох немалко. Ти пишеш с фанатичен блясък в очите, и нула доказателства.

и факта че не можеш да работиш с такава машина те кара да хейтиш с някакви мижави познания.
Не мога и не искам да чувам за тия, де се напинят все на cloud да ми качват личните данни! Ами ако не искам?

Въобще знаеш ли каква е разликата между това да имаш лаптоп с батерия която държи 12 часа и лаптоп с батерия която издържа 2 часа със зор? Да не би да цъкаш в гората? Заеби, туй няма 4G! И туй за 2-та чАса при другите е нагла лъжа!

За това бих се лишил от терайбайтите рам, милионите ядра, но за да не забележа разликата епъл са направили софтуер които върви над 10 пъти по - бързо. Да на процесор 5 пъти по слаб от на другите компютри епъл подкарват фотошоп не писан от тях 10 пъти по - бърз и това е факт. Това важи за корел, аутокад и куп други графични програми.
Поредната упорита глупост, поне докато не дадеш линк каквито давам аз!

Игри не играя на компютър има си конзоли за това, може да са слаби в това отношение, но клиентите на епъл не предполага че са деца играещи игри!
За деца не са, за професионалисти не са - за кого са тогава? Пак ти казвам, че тия нямат сървърен софт, и изобщо не ми вършат работа. Не, че не върви Java на тях, но си има 100 пъти по-добри варианти, и безплатни при това.

Епъл предлагат продукти изпипани от всякъде и са милиони години напред факт е.
След милиони години не се знае дали ще ни има на Земята. Можеш ли изобщо да се погледнеш отстрани какви тъпотии пишеш? Със слабите версии на Интелски чипове правели извънземни неща - как пък не!

Промития ми мозък не е срещнал друг лаптоп с клавиатура с интелигентността на епъл. Е па как един път не съм преместил мишката докато пиша а с другите ми се случва. Е па как един път не ми се наложи комбинация от клавиши и да не ми стигат пръстите. Само се замисли колко е приятно с един набор от 20 клавишни команди да можеш да работиш като про със всяка програма. Подобни команди при фоошоп, корел, аутокад .. интелигантна работа, докато при уйндолса това не е така. За тракпада им просто няма какво да се говори, коренно разлина механика от което и да се сетиш. Работи се изключително лесно буквално за 10 мин преминах от супер привързан към мишка към човек спрял да използва мишка! Няма по - приятно за експлоатация нещо, няма излишни кабели все едно ръцете ми са част от компютъра и това е факт не е просто да го кажа и милардите хора използващи продуктите им го потвърждават!

Айде пък сега милиарди хора! Един файтон хора сте, може да погледнеш статистики. Не са всички като вас да се поддават на реклама. В хотела беше една мизерна мишчица, с един бутон и още по - мизерно едва забележимо скролерче с много твърда пружина. Скъса ми нервите тоя боклук! Ще потърся снимка ako искаш. Подобна жалкотия беше, но май без страничните бутони.
MIGHTY_MOUSE_WIRELESS.jpg


Това с айфона хем не съм си го измислил хем даже не е пресилено. Изписъл съм над 2500 съобщения във вайбъра и съм говорил над 300 минути от понеделник до сега в момента имам 16% батерия а го зареждах последно в понеделник в офиса и с 16% ще си изкарам спокойно до понеделник даже няма да го зареждам. Като говорим за 6s+ ако е обикновен издържа около 20% повече понеже му е по - малък екрана.
Каза 5 дни нон стоп цъкане в нета, не каквото пишеш сега!
 
Последно редактирано:
От: Защо Apple MacBook Air има мижавата памет 128GB

Ей ги е!
dmc0640.jpg

И това, дистанционното беше мега тъпо, 100 пъти трябва да нацъкаш, че да излязат радиата:
dmc0639.jpg
 
От: От: От: Защо Apple MacBook Air има мижавата памет 128GB

Епъл предлагат продукти изпипани от всякъде и са милиони години напред факт е. Промития ми мозък не е срещнал друг лаптоп с клавиатура с интелигентността на епъл. Е па как един път не съм преместил мишката докато пиша а с другите ми се случва. Е па как един път не ми се наложи комбинация от клавиши и да не ми стигат пръстите. Само се замисли колко е приятно с един набор от 20 клавишни команди да можеш да работиш като про със всяка програма. Подобни команди при фоошоп, корел, аутокад .. интелигантна работа, докато при уйндолса това не е така. За тракпада им просто няма какво да се говори, коренно разлина механика от което и да се сетиш. Работи се изключително лесно буквално за 10 мин преминах от супер привързан към мишка към човек спрял да използва мишка! Няма по - приятно за експлоатация нещо, няма излишни кабели все едно ръцете ми са част от компютъра и това е факт не е просто да го кажа и милардите хора използващи продуктите им го потвърждават!

Това с айфона хем не съм си го измислил хем даже не е пресилено. Изписъл съм над 2500 съобщения във вайбъра и съм говорил над 300 минути от понеделник до сега в момента имам 16% батерия а го зареждах последно в понеделник в офиса и с 16% ще си изкарам спокойно до понеделник даже няма да го зареждам. Като говорим за 6s+ ако е обикновен издържа около 20% повече понеже му е по - малък екрана.

За твое голямо съжаление ще ти кажа, че мога да работя и под вин и под линукс без мишка. Но да го изтъкваш като приемущество за нещо което струва с 2к лв. повече е меко казано смешно. Клавишни комбинации могат да се слагат на всяка ОС.

А за феновете на ябълката има много клипчета в нета как можеш да им пробуташ всичко с цена х10 само като залепиш логото и им кажеш, че това е последния продукт на епъл. Така, че и потвърждението на милиардите хора не минава като довод.

Пак казвам, че всеки сам си избира за какво да си дава парите. Като ви кефят продуктите на епъл давайте си парите за тях, няма лошо. Но поне бъдете реалисти.

Като допълнение: Аз имах един работник който караше таратайка за 500 лв., а в джоба си държеше последния айфон за ~1000лв. на изплащане. А в устата си нямаше и един здрав зъб.
 
От: Защо Apple MacBook Air има мижавата памет 128GB

Или по-скоро защо в навечерието на 2016 г. все още го продават като нов и то на стабилна цена?

Въпросът е сериозен.


Защото има шилета дето го купуват.
 
Re: От: От: От: Защо Apple MacBook Air има мижавата памет 128GB

Като допълнение: Аз имах един работник който караше таратайка за 500 лв., а в джоба си държеше последния айфон за ~1000лв. на изплащане. А в устата си нямаше и един здрав зъб.

Именно това показва, че дори и тоя завалия знае кое е най-важното да имаш! :beer:.
 
От: Защо Apple MacBook Air има мижавата памет 128GB

За лаптопите на Епъл съм против заради цената. 2-3 пъти съм разцъквал на подобни и не ме радваха. Преди няколко години се чудех какъв лаптоп да си взема, та затова единия от вариантите бе именно епъл мак про ли нещо такова. Накрая си взех HP с 5 пъти по-добри характеристики, лицензиран уин и всичко прилежащо за 2 пъти по-малко пари.

НО, телефони и таблети, за които е писана ОС спец. за тях нямат равни. С iPhone 4 съм от 5 години, вече е бавен, забива и всичко, но още си работи. Но не мисля да давам пари отново за телефон от тази марка, вече излезе Майкрософт Лумия и имат страшни телефони точно поради причината, че софта е спец. писан за тях.
 
От: Защо Apple MacBook Air има мижавата памет 128GB

Аз съм притеснен щом лаптоп HP се дава за алтернатива на MacBook Air. Пет наркотика, моля.
 
От: Защо Apple MacBook Air има мижавата памет 128GB

За лаптопите на Епъл съм против заради цената. 2-3 пъти съм разцъквал на подобни и не ме радваха. Преди няколко години се чудех какъв лаптоп да си взема, та затова единия от вариантите бе именно епъл мак про ли нещо такова. Накрая си взех HP с 5 пъти по-добри характеристики, лицензиран уин и всичко прилежащо за 2 пъти по-малко пари.

НО, телефони и таблети, за които е писана ОС спец. за тях нямат равни. С iPhone 4 съм от 5 години, вече е бавен, забива и всичко, но още си работи. Но не мисля да давам пари отново за телефон от тази марка, вече излезе Майкрософт Лумия и имат страшни телефони точно поради причината, че софта е спец. писан за тях.

Това е по-глупаво и от сравнението на HP с Apple. iPhone 4 е модел на 5 години и му спряха обновяването последния iOS 7.x.x (преди малко повече от година). За сравнение с Android, където е цяло чудо да обновиш модел на 1 година до последен Андроид без руутване. Относно сравнението на iOS с Windows Phone - все едно да сравняваш Mac с Windows, а ако наистина си мислиш, че има място за сравнение... извинявам се...
 
От: Защо Apple MacBook Air има мижавата памет 128GB

Това е по-глупаво и от сравнението на HP с Apple. iPhone 4 е модел на 5 години и му спряха обновяването последния iOS 7.x.x (преди малко повече от година). За сравнение с Android, където е цяло чудо да обновиш модел на 1 година до последен Андроид без руутване. Относно сравнението на iOS с Windows Phone - все едно да сравняваш Mac с Windows, а ако наистина си мислиш, че има място за сравнение... извинявам се...

Което ме подсеща да проверя в андроид форума какво стана с обещания ни ъпдейт за Октомври и що още го няма.
 
От: Защо Apple MacBook Air има мижавата памет 128GB

Мак ме спаси от провал за един критично важен проект за една от големите фармацевтични компании в България. Тъкмо бях купил чисто нов Athlon s.939 на 1,4 Ghz. специално за рендване на видеото , което беше към 2 часа. Случайно попаднал в мен Power Mac, на половината от честотата на Атлона го сметна само с два часа повече и без никакви сини екрани. От тогава не искам и да чуя за WinDOS. На пръв поглед при еднакъв хардуер, производителността и безпроблемност та на OS X са в пъти напред. Това е лично мнение споделено от личен опит ! За всеки си има машина. Едни ги кефи да имат сменяем хардуер, други си търсят безпроблемна работа. Е, избор има !
 
От: Защо Apple MacBook Air има мижавата памет 128GB

Колкото и да не харесвам Windows е добре да сме реалисти. MacOS и iOS са единствените ОС за които сещам - дето са писани за определен хардуер. На останалите им се налага да работят на стотици видове хардуер при Андроид и хиляди комбинации за Linux и почти безброй за Windows. Неслучайно М$ почнаха да си одобряват и подписват драйверите. Въпреки всичко инсталираме на поразия неподписани драйвери. При Андроид е още по-страшно, щото приложенията се пишат основно на Java, която е по-нископроизводителна от еквивалентния ObjectiveC.
Бих си купил Епълско у-во ако ми се наложи да пиша приложение за тях. Това беше единствената причина двама колеги да си купят телефон и настолен, на тази марка.
Само че за цената, дето искат на Епълско у-во ще си купя в пъти по-мощен хардуер, и ще върви в пъти по-бързо. Сори, всички изброени ОС са писани на език с еднаква производителност като С++, ObjectiveC е подобен на С++. За споменатите сини екрани - причините може да са от калпав драйвер. Няма как да стане всичко да върви на змей с дива китайска нетествана хардуерия с кви да е драйвери, че и Атлон отгоре! И зверски шумящо захранване, че по-евтинко! AMD имат различен набор мултимедийни инструкции. Гледал съм в сорс как Интел и АМД се изпълняват от съвсем различни алгоритми.
Ако беше проверил на какво ти е тестван рендващия софт и да работиш с такъв - нямаше да имаш грижи!

М$ и Епъл са известни със страстта си да подслушват, а първите вървят с безплатни десетки милиони вида познати вируси. И десетки видове непознати.
http://windows.microsoft.com/bg-bg/windows/preview-privacy-statement
Лично за мен Линукс е без алтернатива, защото държа компа да си е мой, не на Епъл, или останалия свят в М$ варианта. Eле пък с "модерните" облаци - тряя да ми плащат яко, че да си кача някакви лични данни там. И то само такива, от които не ми пука да ги знаят. Изобщо не мога да си представя цялата лична информация да я кача на сървърите на Епъл, че ако съм си забравел телефона в колата... евентуално... Кон за кокошка! Каква екстра може да е да пуснеш всякаква недобросъвестна муцуна да ти рови в личното бельо, с едничката цел печалба? От най-богатите корпорации са, едва ли са ангели небесни!
Не отричам, че малко по-трудно се работи с Линукс, но се учи веднъж. Ще направя едно сравнение. Лъскава скъпа проститутка, спрямо хубаво скромно гадже, което трябва да си свалиш без пари и да си остане при теб. Въпрос на вкус!
 
Последно редактирано:
От: Защо Apple MacBook Air има мижавата памет 128GB

Нямам знанията на програмист @Rabin и силата ми е в прилагане а не създаване на софтуер. За мен е важно да седна и да си свърша работата в срок.
 
От: Защо Apple MacBook Air има мижавата памет 128GB

Нямам знанията на програмист @Rabin и силата ми е в прилагане а не създаване на софтуер. За мен е важно да седна и да си свърша работата в срок.
Конкретно за моята работа - няма грам значение на каква ОС съм. На Епъл не е по-лесна от на Линукс. След като нещата веднъж са конфигнати.
Тия дни за капак - не успях да мапна Windows drive на sftp, а на Линукс си е вградено по default. За техничарстване Windows дори не върши работа. А хакерски сателитен приемник не съм виждал на нещо различно от Linux. Дори ширпотребата Raspbery Pi и подобни са с Линукс.
Епълите и отчасти Windows са най-рахат за директори, щото един Офис пакет им трябва и туйто!
 
Re: От: Защо Apple MacBook Air има мижавата памет 128GB

Абе ти да не си някой от тези анонимните?
Конкретно за моята работа - няма грам значение на каква ОС съм. На Епъл не е по-лесна от на Линукс. След като нещата веднъж са конфигнати.
Тия дни за капак - не успях да мапна Windows drive на sftp, а на Линукс си е вградено по default. За техничарстване Windows дори не върши работа. А хакерски сателитен приемник не съм виждал на нещо различно от Linux. Дори ширпотребата Raspbery Pi и подобни са с Линукс.
Епълите и отчасти Windows са най-рахат за директори, щото един Офис пакет им трябва и туйто!
 
От: Re: От: Защо Apple MacBook Air има мижавата памет 128GB

Абе ти да не си някой от тези анонимните?
Koи са тия, и защо ми задаваш провокативен въпрос? Щото не съм се наредил с паството пред вай-корнера ли?
Не, не се числя към каквато и да е група. Върша си работата, разбирам си от нея, и не гледам тъпи реклами. Заради последното ме баннаха от самонареклия се "мъжки форум".

п.с. Досещам се, че го пишеш във връзка с личното пространство. Ти ако искаш си шерни диска в "облака", качи си профила у Гейбук, и лайквай в нета или със смартфона. Дай четирицифрена сума за смартфон на кредит, сключИ 2-годишен договор с оператор и хиляди предплатени (пардон, "безплатни минути). После го забравИ в колата, че да се похвалиш колко смислено си изхарчил парите си. Аз тоя начин на живот го ненавиждам! Предпочитам аз да реша какво да споделя със света, не поредният многомилиарден мастодонт!
 
От: Защо Apple MacBook Air има мижавата памет 128GB

@Rabin толкова ГЛУПОСТИ от колкото незапознат то с толкова широко разперена уста човек не бях чел до скоро.
Като имаш претенциите да обсъждаш даден продукт/серия продукти - запознай се с актуалните модели, характеристики и поработи малко с тях.

Както обичаш да отговаряш inline, ето и защо съм написал горния параграф:
Rabin: Лаптопът ми на старо за печестотин лева е с 3 пъти по-мощен процесор и 2 пъти повече физически ядра. ... Сайтовете, от които са бенчмарковете се правят от много хора, дори ти може да се включиш.
Ако ще и с 15 ядра да ти е лаптопа - всичко зависи какъв софтуер управлява иначе толкова мощния хардуер. Защото първия, повярвай ми е напълно способен да спъва втория по всички параграфи, така че в крайна сметка системата ти да е по-мудна от на стринка ми компютъра. Сухи статистики всеки може да вади, важни са реалните постижения и колегата ти е говорил точно за това. Но понякога е по-удобно човек да премрежи леко очи и да види това, което му се иска. ;)

Rabin: ...Линукса...Понякога се шашка след Standby, но съм му разбутал хардуерните настройки.
Именно тук е проблема - губиш време да правиш настройки - т.е. инсталиране на драйвъри, мъки по настройване. Това хаби време и то понякога не малко. А времето е пари.

Rabin: Имам предвид не продуктите, ами как ви карат да харесвате машини с obsolete чарколяк.
Wifi ac, USB C, SSD-та последно поколение, процесори от последни актуални серии, като на година моделите се обновяват от 2 до 3 пъти без промяна в цената (обновяване основно на процесори и дъна) и това без да зачитаме генералните обновявания. Друг е въпроса, че като отида в магазина искам готов, завършен продукт с определени параметри за да знам, че мога да си свърша работата. Купувам го, защото знам че като се прибера у дома или в офиса, направо го вадя от кутията и започвам работа.

Rabin: Това не е критерий за каквото и да е. Зависи от нета.
Човека ти говори за студен старт и скорост. А цитираното от него обновление бе на OS X, със средна големина 1.8GB - средна, защото зависи от модела на машината, която се ползва.

Rabin: Тука си прав, щото Еър не е лаптоп, а таблет. Макбук про горе-долу става, ако говорим за параметри. Същото бързодействие струва 2-3 пъти по-малко при конкуренцията. За стационарния Макинтош да не отварям приказка, че и там им гледах компонентите, и е още по трагедия.
С характеристики на таблет е Macbook, пуснаха го като вариант за непретенциозни потребители, нуждаещи се от преносима машина с дълга автономна работа, максимално лека - за филми, фейсбукове, музики. Еър е най-евтината серия лаптопи в момента и е по средата между MB и МВ Pro. За Мас Pro-то вземи се образовай от тук: http://www.apple.com/mac-pro/specs/

Rabin: За Фотошоп и подобни рендвания - може би за любителски снимчици, знам ли... За профи работа на Фотошоп е пълна смешка.
На това би се изсмял всеки фотограф и дизайнер. Вече има алтернативни продукти като Sketch например, но Фотошоп е все още ненадминат и всепризнат от не малко хора, включително и от мен.

Rabin: Да не би да цъкаш в гората? Заеби, туй няма 4G! И туй за 2-та чАса при другите е нагла лъжа!
В коя гора има 4G, че да ида да браузвам там с лаптопа. За двата часа го знаем всички, включително и ти - батериите държат по няколко часа (но далеч под 9 или 12) за първите няколко месеца и после ги пиши бегали. Не малко Дел-ове, Тошиби и HP-та са ми минали през ръцете на по няма и година модели, които директно са ми вадили съобщения за липсваща батерия, други изключват 2-3 минути след като им извадя зарядното. Трети карат по половин час.
Също е интересно защо като си купуваш лаптоп в гаранционните карти изрично е описано, че батерията не подлежи на стандартна гаранция и за нея гаранцията е 6 месеца. Докато при Apple продуктите такова деление и проблеми няма. ;)

Rabin: Пак ти казвам, че тия нямат сървърен софт, и изобщо не ми вършат работа.
От години имат сървърен софтуер. Нарича се OS X Server -> http://www.apple.com/osx/server/ , http://www.apple.com/osx/server/features/

Rabin: В хотела беше една мизерна мишчица, с един бутон и още по - мизерно едва забележимо скролерче с много твърда пружина.
Тази мишка се продаваше с компютри на компанията в периода 2003 - 2008г. Сам можеш да се досетиш и хотелската машина на какви години е.
Мишките на компанията (с такава работя от 2009г - Magic Mouse, затова за нея говоря) са с 2 бутона. Тракпадовете също. Само дето трябва да си активираш втория бутон (освен ако не ти се натиска CMD + клик, което е десния бутон), тогава в зависимост в коя част на мишката/тракпада натиснеш - се изпълнява различно действие. Скрола става по цялата повърност на тракпада/мишката, като отчита до 9 пръста едновременно (пробвал съм го), като чрез стандартните настройки можеш да си активираш различни комбинации за провлачване, скрол (обикновен/натурален), показване на панела с инсталирани приложения, десктопите и пр. Има и допълнителен софтуер, чрез който можеш да задаваш каквито си искаш комбинации.

Rabin: MacOS и iOS са единствените ОС за които сещам - дето са писани за определен хардуер.
Това е преимущество, а не недостатък. Предполагам сам можеш да си отговориш на въпроса защо.

Rabin: която е по-нископроизводителна от еквивалентния ObjectiveC
От година и нещо приложенията за iOS и OS X се пишат на Swift (който иска може да си ползва Objective C или смесица от двата езика). Вече излезе втора версия на езика, с отворен код и е вече в топ 10 на езиците за програмиране.

Rabin: Бих си купил Епълско у-во ако ми се наложи да пиша приложение за тях. ... Само че за цената, дето искат на Епълско у-во ще си купя в пъти по-мощен хардуер, и ще върви в пъти по-бързо
И няма да можеш да пишеш приложения за тях. Ти ще можеш, но няма да може да ги тестваш като хората и ще си спънат от всякъде. Сам си противоречиш.

Rabin: Няма как да стане всичко да върви на змей с дива китайска нетествана хардуерия с кви да е драйвери, че и Атлон отгоре!
Затова си купи нормална машина. Нужно ли е да казвам коя? Или ако пак не искаш, или не си способен да се оправиш с нея си вземи готов сглобен настолен Делл да речем. Вярно, ще има какъв ли не инсталиран предварително софтуер ако го вземеш с Windows или Линукс, но ще си поиграеш - драйвърчета да свалиш, хард диск да форматираш, да преинсталираш, драйвърчета пак да си свалиш ама...лиценза за win-a ще иде в канала, пък и ще си загубил 2-3 часа в чакане и настройки. Има ги, евтини са - по около 1500-2000лв. После си купи антивирусна, и пак плати лиценз за Windows-a (ако искаш да си с Win де), ще ти се върже към 2500лв. Само и само да не си с омразния OS X.

Rabin: Епъл са известни със страстта си да подслушват
Преди няколко месеца станаха известни с това колко пъти са отказвали изрично на Американските разузнавателни служби да предоставят каквито и да е данни за потребителите си. От край време комуникацията по Messages върви силно криптирана. Първи от Apple решиха да въведат възможността за инсталиране на Ad blocker-и към основния мобилен браузър в iOS с цел избягване на - следене на потребителска дейност, пестене на трафик и от там - пестене на батерия.

Rabin: Лично за мен Линукс е без алтернатива, защото държа компа да си е мой, не на Епъл
Ало осми клас. :) Купувайки си компютър се съгласяваш с условията по ползването му - след което си е твой. Ако нарушиш споразумението - губиш лиценза - това важи за Microsoft продуктите, които прилагат чист комунизъм към потребителите си (изгори ти дъно на компютъра - нов лиценз, смениш ram и процесор - нов лиценз; имаш лиценз ама не можеш да преинсталираш повече от Х пъти; следят потребителите си; тихомълком се опитват да инсталират ъпдейти и пр).
При Apple не е така. Има лимити като минимална версия на OS X, но целта е по-бърза и лесна поддръжка на софтуера (разбирай обновявания) чрез избягване на прекалено раздуване на поддържания хардуер. Към момента се поддържат всички машини от 2008г. насам. Лицензи и серийни номера не се търсят. OS X-а е безплатен както за физически лица така и за фирми.

Rabin: Изобщо не мога да си представя цялата лична информация да я кача на сървърите на Епъл, че ако съм си забравел телефона в колата... евентуално... Кон за кокошка!
Почти нищо не ти се разбра от изречението. Каква кола и телефон в облаците, че коне и кокошки. Ако цитираш примера който бях дал за телефона в колата - не ти трябва да качваш каквото и да е в iCloud, за да работят функциите, които цитирах е единствено необходимо устройствата да са в една мрежа или поне с един Apple ID. Притесненията ти за свръх поверителните ти данни не бих си позволил да го коментирам. :D

Rabin: Ти ако искаш си шерни диска в "облака", качи си профила у Гейбук, и лайквай в нета или със смартфона. Дай четирицифрена сума за смартфон на кредит, сключИ 2-годишен договор с оператор и хиляди предплатени (пардон, "безплатни минути). После го забравИ в колата, че да се похвалиш колко смислено си изхарчил парите си. Аз тоя начин на живот го ненавиждам!
От толкова злоба на човек би му залютяло на очите край теб.
В твоя случай за да се сдобиеш с такива устройства може да е необходимо да теглиш кредит. Включително и за да имаш сравнително нормален план за разговори.
Не бих се засилил да задлъжнявам на институции с едничката цел да се сдобия с даден продукт, още по-малкото да плюя продукта който не мога да си позволя с единствена цел - лично успокоение. Ето затова презирам и се дразня на такова поведение. Защото това е поведение на дребни души.
Май бях споменавал - добре е всеки да се простира според чергата си и да постъпва разумно. Също така и с уважение към избора на останалите.

Но живеем в свободна държава и всеки е свободен да се излага както сметне за добре. ;)
 
горен, ти си абсолютен промит епълски мозък. как не те беше срам да пишеш толкова дълъг ферман. Репортнах го дано го изтрият.
кво точно искаш да кажеш: че епъл са най-доброто за цена-производителност ли?
За това се пита в темата, не ти как работиш.
 
От: Защо Apple MacBook Air има мижавата памет 128GB

@Rabin толкова ГЛУПОСТИ от колкото незапознат то с толкова широко разперена уста човек не бях чел до скоро.
Като имаш претенциите да обсъждаш даден продукт/серия продукти - запознай се с актуалните модели, характеристики и поработи малко с тях.

Както обичаш да отговаряш inline, ето и защо съм написал горния параграф:
Rabin: Лаптопът ми на старо за печестотин лева е с 3 пъти по-мощен процесор и 2 пъти повече физически ядра. ... Сайтовете, от които са бенчмарковете се правят от много хора, дори ти може да се включиш.
Ако ще и с 15 ядра да ти е лаптопа - всичко зависи какъв софтуер управлява иначе толкова мощния хардуер. Защото първия, повярвай ми е напълно способен да спъва втория по всички параграфи, така че в крайна сметка системата ти да е по-мудна от на стринка ми компютъра. Сухи статистики всеки може да вади, важни са реалните постижения и колегата ти е говорил точно за това. Но понякога е по-удобно човек да премрежи леко очи и да види това, което му се иска. ;)
Ами все "повярвай, та повярвай" говорите. Да речем, че не съм религиозен, и вярвам на технически данни? Дай да видим реални тестове, не ЕЖК!

Rabin: ...Линукса...Понякога се шашка след Standby, но съм му разбутал хардуерните настройки.
Именно тук е проблема - губиш време да правиш настройки - т.е. инсталиране на драйвъри, мъки по настройване. Това хаби време и то понякога не малко. А времето е пари.
Докато пишем в темата и ей ги минали двата часа! Все едно, че управлявате милиардите, и живеете сякаш кислородът ви свършва в подводница. Конкретно Убунту тръгва по-безпроблемно дори спрямо Windows що се отнася до драйвери, в моя конкретен случай. Не знам какви толкова пари ти струва времето, това е поредното клише, дето сте се хванали като удавник за сламка!

Rabin: Имам предвид не продуктите, ами как ви карат да харесвате машини с obsolete чарколяк.
Wifi ac, USB C, SSD-та последно поколение, процесори от последни актуални серии, като на година моделите се обновяват от 2 до 3 пъти без промяна в цената (обновяване основно на процесори и дъна) и това без да зачитаме генералните обновявания. Друг е въпроса, че като отида в магазина искам готов, завършен продукт с определени параметри за да знам, че мога да си свърша работата. Купувам го, защото знам че като се прибера у дома или в офиса, направо го вадя от кутията и започвам работа.
Дадох линкове за процесора и видеото на коментирания таблет. По производителност е на дъното спрямо последните модели, вероятно заради консумацията. За клишето с времето вече писах.

Rabin: Това не е критерий за каквото и да е. Зависи от нета.
Човека ти говори за студен старт и скорост. А цитираното от него обновление бе на OS X, със средна големина 1.8GB - средна, защото зависи от модела на машината, която се ползва.
Зависи от скоростта на нета най-вече. Не си ли съгласен?

Rabin: Тука си прав, щото Еър не е лаптоп, а таблет. Макбук про горе-долу става, ако говорим за параметри. Същото бързодействие струва 2-3 пъти по-малко при конкуренцията. За стационарния Макинтош да не отварям приказка, че и там им гледах компонентите, и е още по трагедия.
С характеристики на таблет е Macbook, пуснаха го като вариант за непретенциозни потребители, нуждаещи се от преносима машина с дълга автономна работа, максимално лека - за филми, фейсбукове, музики. Еър е най-евтината серия лаптопи в момента и е по средата между MB и МВ Pro. За Мас Pro-то вземи се образовай от тук: http://www.apple.com/mac-pro/specs/
Знам бе, виждал съм и Про и Еър, имам идея кое какво е. Про-то е с характеристики на Асус за 2, 2 и нещо хилки, не 5-6 като Епъл. Компонент по компонент съм ги сравнявал.

Rabin: За Фотошоп и подобни рендвания - може би за любителски снимчици, знам ли... За профи работа на Фотошоп е пълна смешка.
На това би се изсмял всеки фотограф и дизайнер. Вече има алтернативни продукти като Sketch например, но Фотошоп е все още ненадминат и всепризнат от не малко хора, включително и от мен.
Говоря, че производителността на таблета е смешка за Фотошоп, не софтуерният продукт на Adobe.

Rabin: Да не би да цъкаш в гората? Заеби, туй няма 4G! И туй за 2-та чАса при другите е нагла лъжа!
В коя гора има 4G, че да ида да браузвам там с лаптопа. За двата часа го знаем всички, включително и ти - батериите държат по няколко часа (но далеч под 9 или 12) за първите няколко месеца и после ги пиши бегали. Не малко Дел-ове, Тошиби и HP-та са ми минали през ръцете на по няма и година модели, които директно са ми вадили съобщения за липсваща батерия, други изключват 2-3 минути след като им извадя зарядното. Трети карат по половин час.
Също е интересно защо като си купуваш лаптоп в гаранционните карти изрично е описано, че батерията не подлежи на стандартна гаранция и за нея гаранцията е 6 месеца. Докато при Apple продуктите такова деление и проблеми няма. ;)
Теленор пускат доста добро покритие, до колкото разбирам тоя януари го пускат тестово и безплатно за месец. Това с батериите на останалите е лъжа и провокация. Машината, де си я взех на старо държи 4 часа нормална работа.

Rabin: Пак ти казвам, че тия нямат сървърен софт, и изобщо не ми вършат работа.
От години имат сървърен софтуер. Нарича се OS X Server -> http://www.apple.com/osx/server/ , http://www.apple.com/osx/server/features/
Аз работя с решения за огромно натоварване, продукти с десетилетни традиции. Дори не съм чул, че Епъл имат сървър, смятай :mrgreen: Дори не си направих труда да видя какво е, през ум няма да ми мине да предложа на клиент да му пишем продукта на него. Кой го знае какво недоразумение е и това...

Rabin: В хотела беше една мизерна мишчица, с един бутон и още по - мизерно едва забележимо скролерче с много твърда пружина.
Тази мишка се продаваше с компютри на компанията в периода 2003 - 2008г. Сам можеш да се досетиш и хотелската машина на какви години е.
Мишките на компанията (с такава работя от 2009г - Magic Mouse, затова за нея говоря) са с 2 бутона. Тракпадовете също. Само дето трябва да си активираш втория бутон (освен ако не ти се натиска CMD + клик, което е десния бутон), тогава в зависимост в коя част на мишката/тракпада натиснеш - се изпълнява различно действие. Скрола става по цялата повърност на тракпада/мишката, като отчита до 9 пръста едновременно (пробвал съм го), като чрез стандартните настройки можеш да си активираш различни комбинации за провлачване, скрол (обикновен/натурален), показване на панела с инсталирани приложения, десктопите и пр. Има и допълнителен софтуер, чрез който можеш да задаваш каквито си искаш комбинации.
Хубо, споделих каквото видях.

Rabin: MacOS и iOS са единствените ОС за които сещам - дето са писани за определен хардуер.
Това е преимущество, а не недостатък. Предполагам сам можеш да си отговориш на въпроса защо.
Аз лично предпочитам сам да си избера с какво да работя, и не на баснословни цени.

Rabin: която е по-нископроизводителна от еквивалентния ObjectiveC
От година и нещо приложенията за iOS и OS X се пишат на Swift (който иска може да си ползва Objective C или смесица от двата езика). Вече излезе втора версия на езика, с отворен код и е вече в топ 10 на езиците за програмиране.
Знам, сега навлиза, ти имаш ли идея колко години трябват на един език да се наложи масово? Сума кодери трябва да учат наново, да градят comunity, опит с технологиите край него и т.н. Виждам, че си виждал как се прави софт само от лъскавите снимки по Фейсбук.

Rabin: Бих си купил Епълско у-во ако ми се наложи да пиша приложение за тях. ... Само че за цената, дето искат на Епълско у-во ще си купя в пъти по-мощен хардуер, и ще върви в пъти по-бързо
И няма да можеш да пишеш приложения за тях. Ти ще можеш, но няма да може да ги тестваш като хората и ще си спънат от всякъде. Сам си противоречиш.
Пак не разбра. Бих си купил Епълска машина само ако си избие парите за разумно време. Има начини да се подкара тяхната ОС на друг хардуер, но не бих се занимавал засега. Предпочитам в пъти по-мощен хардуер, и Линукс отгоре.

Rabin: Няма как да стане всичко да върви на змей с дива китайска нетествана хардуерия с кви да е драйвери, че и Атлон отгоре!
Затова си купи нормална машина. Нужно ли е да казвам коя? Или ако пак не искаш, или не си способен да се оправиш с нея си вземи готов сглобен настолен Делл да речем. Вярно, ще има какъв ли не инсталиран предварително софтуер ако го вземеш с Windows или Линукс, но ще си поиграеш - драйвърчета да свалиш, хард диск да форматираш, да преинсталираш, драйвърчета пак да си свалиш ама...лиценза за win-a ще иде в канала, пък и ще си загубил 2-3 часа в чакане и настройки. Има ги, евтини са - по около 1500-2000лв. После си купи антивирусна, и пак плати лиценз за Windows-a (ако искаш да си с Win де), ще ти се върже към 2500лв. Само и само да не си с омразния OS X.
Кажи бе, кажи коя е нормалната машина. Хардуерия и софт са ми минали с тонове през ръцете, имам идея кое колко струва, как е с вирусите и т.н. Взел съм решение, конфигнал съм си го за прословутите 2 часа, и съм предоволен.

Rabin: Епъл са известни със страстта си да подслушват
Преди няколко месеца станаха известни с това колко пъти са отказвали изрично на Американските разузнавателни служби да предоставят каквито и да е данни за потребителите си. От край време комуникацията по Messages върви силно криптирана. Първи от Apple решиха да въведат възможността за инсталиране на Ad blocker-и към основния мобилен браузър в iOS с цел избягване на - следене на потребителска дейност, пестене на трафик и от там - пестене на батерия.
Дрън-дрън! Зарекла се лисицата, че месце няма да куса вече! Мен лично не ме устройва фактът дори и Епъл да си вре муцуната в данните ми. Много ли е сложно за проумяване?

Rabin: Лично за мен Линукс е без алтернатива, защото държа компа да си е мой, не на Епъл
Ало осми клас. :) Купувайки си компютър се съгласяваш с условията по ползването му - след което си е твой. Ако нарушиш споразумението - губиш лиценза - това важи за Microsoft продуктите, които прилагат чист комунизъм към потребителите си (изгори ти дъно на компютъра - нов лиценз, смениш ram и процесор - нов лиценз; имаш лиценз ама не можеш да преинсталираш повече от Х пъти; следят потребителите си; тихомълком се опитват да инсталират ъпдейти и пр).
Майната им на М$, от години съм ги разкарал и не ми липсват!

При Apple не е така. Има лимити като минимална версия на OS X, но целта е по-бърза и лесна поддръжка на софтуера (разбирай обновявания) чрез избягване на прекалено раздуване на поддържания хардуер. Към момента се поддържат всички машини от 2008г. насам. Лицензи и серийни номера не се търсят. OS X-а е безплатен както за физически лица така и за фирми.
Вече си си платил десетократно тоя лукс да не те тормозят за лицензи. Без друго върви само на техен хардуер.

Rabin: Изобщо не мога да си представя цялата лична информация да я кача на сървърите на Епъл, че ако съм си забравел телефона в колата... евентуално... Кон за кокошка!
Почти нищо не ти се разбра от изречението. Каква кола и телефон в облаците, че коне и кокошки. Ако цитираш примера който бях дал за телефона в колата - не ти трябва да качваш каквото и да е в iCloud, за да работят функциите, които цитирах е единствено необходимо устройствата да са в една мрежа или поне с един Apple ID. Притесненията ти за свръх поверителните ти данни не бих си позволил да го коментирам. :D
Ти ще кажеш, качил ли си данните си в облака им, ама честно! Останалия коментиран "лукс" не ме грее, щото 3 смартфона съм заритал из чекмеджетата, от времето на Симбиан е първия. За мен телефонът е слушалка и искам да държи на бой и седмица без заряд. Друго не ми е нужно.

Rabin: Ти ако искаш си шерни диска в "облака", качи си профила у Гейбук, и лайквай в нета или със смартфона. Дай четирицифрена сума за смартфон на кредит, сключИ 2-годишен договор с оператор и хиляди предплатени (пардон, "безплатни минути). После го забравИ в колата, че да се похвалиш колко смислено си изхарчил парите си. Аз тоя начин на живот го ненавиждам!
От толкова злоба на човек би му залютяло на очите край теб.
В твоя случай за да се сдобиеш с такива устройства може да е необходимо да теглиш кредит. Включително и за да имаш сравнително нормален план за разговори.
Не бих се засилил да задлъжнявам на институции с едничката цел да се сдобия с даден продукт, още по-малкото да плюя продукта който не мога да си позволя с единствена цел - лично успокоение. Ето затова презирам и се дразня на такова поведение. Защото това е поведение на дребни души.
Май бях споменавал - добре е всеки да се простира според чергата си и да постъпва разумно. Също така и с уважение към избора на останалите.
Не съм фен на марката, и вече и злобен ме изкара, само защото съм намерил различно от твоето решение. Виж в огледалото къде може да има злоба :mrgreen: Може да съм дребна душа, но съм с предплатена карта, за телефоните споменах, за ОС и хардуера също, и ме устройват напълно. Без кредит мога да си купя набор Епълски устройства, наскоро с имот се сдобих без кредит. На 2 спирки от Президентството! Кредитите са за такива като тебе, това ми беше мисълта. А това, че жалките Вай-корнери предлагат телефони само с 2 г. договор към оператор по избор - беше последната капка на отвращението към политиката на Епъл в БГ. В магазините на бившия Глобул - същата работа. Може да са я сменили вече, но когато последно пристъпих в техен магазин видях това, лично. Вече ходя там само да се ебавам.

Но живеем в свободна държава и всеки е свободен да се излага както сметне за добре. ;)
Изложих се, че не съм рекламо - зомби, грях ми е!
 
Последно редактирано:
От: Re: Защо Apple MacBook Air има мижавата памет 128GB

горен, ти си абсолютен промит епълски мозък. как не те беше срам да пишеш толкова дълъг ферман. Репортнах го дано го изтрият.
кво точно искаш да кажеш: че епъл са най-доброто за цена-производителност ли?
За това се пита в темата, не ти как работиш.
Стига с това триене, нека си поговорим за техника, много ги обичам такива с блеснали очи към витрината! Дося и един линк не са ми опровергали, само "вярвай", та "вярвай". Сигурно така ги промиват, аз и рекламите спирам, не знам...
 

Горе