ИНФО ЗА ИНВЕСТИРАНЕТО В НЕДВИЖИМИ ИМОТИ

STLINA

New Member
По инициатива на няколко колеги реших да отворя тази тема , където ще мога да дам инфо и да отговоря на въпросите ви относно инвестирането в недвижими имоти :

Ще започна от самото начало за да има някаква хронологическа и логическа връзка за всеки от вас , който има интерес в тази материя .

Първо :
Какво е имотът – по моята теория имотът е израз на човешкия живот или по-точно казано той е мерило на постиженията на човека в неговия живот . Защо мисля така ли ? 95% от моите клиенти използват най-често тези две фрази :

-Продавач : „ цял живот работих за да си купя този апартамент , затова той е толкова ценен за мен“:
Купувач- „ цял живот ще изплащам този апартамент „

Имотът – се асоцира с ДОМЪТ а домът е едно от 3те основни първични нужди на всяко живо същество според Маслоу(ако не се лъжа) . Храна , подслон , любов . Това е и една от причините неговата стойност да е толкова висока .
Стремежите на всеки един от нас макар и различни се свеждат до няколко основни неща : Деца , Дом, Храна и спокоен живот . Покупката на жилище в 85% от случаите е сантиментален акт. Хората купуват за да създават семейства или техните деца да създават семейства .
Можем да направим следното заключение : Докато има хора и те се размножават , ще има нужда от жилища в които те да създават своите семейства , съответно жилища ще продължават да се строят и ще продължават да се купуват .

Тук обаче се получава нещо интересно: при наличие на 2 123 224 семейства в България имаме 3 688 802 жилища - което е с около милион и половина жилища повече от възможните семейства или иначе казано повече от 50 % празни жилища. И въпреки всичко продължават да се строят нови и нови жилища .

По мои наблюдения строителството бе изпаднало в определен колапс до 2012г. Но през 2013 и 2014 се усеща огромно оживление .
Направете си експеримент : всеки ден всеки 1 от вас минава близо до някой новостроящ се блок звъннете информативно на посочените координати и попитайте за броя на актуалните за продажба апартаменти , ще видите че те са не повече от 30% от всички в сградата . Какво означава това ? че макар да имаме повече от 1 500 000 жилища повече от семействата в България , жилища продължават да се купуват ? Защо ??

Ето тук идва и същината за идеята относно инвестирането в имоти .
Защо хората инвестират в Жилища и други имоти ? По три основни причини :
1.Биологически
2.СТРАХ
3.ПЕЧАЛБА

Вече обясних за природните ни нужди . Вторият основен елемент на инвестиране в имотите е СТРАХА , ЗАЩО СТРАХ ?

Ами много просто . Жилищата по своята същност са най-скъпия вид стока и също така най-малко подвластната на амортизация и едновременно обезценяване във времето стока ,за разлика от парите например . Или по-просто казано – „Не губят стойността си във времето“ . Скъпата кола след 1 г. вече не струва , ами след 2г. ...3.4.5.г. и т.н . Затова хората не вярват и на банките , особено след миналата седмица . (това е и 1 от причините да закъснея с темичката,която ви обещах ,пазарът и хората полудяха) . Отново проста математика : банката дава твоите 10лв. на друг и иска след 5 г. Да и върне 20лв. а на теб насреща дава печалба от 1.50 лв. . ЧЕ ОТ КЪДЕ НА КЪДЕ , ТИ ДА НЕ СИ ПО-ПРОСТ, ЧЕ тя да печели с твоите пари,докато уж ги ПАЗИ !

. Златото също не губи стойността си – но пък златото могат да ти го откраднат ,тук се включва и СТРАХА ОТ ОТНЕМАНЕ, жилището няма как да го вземат на гърба си и да ти го откраднат „.
Доста често мои клиенти казват една фраза „Удрям му ключа и да си стои , то вода не пие , храна не яде, седи си там на еди си кой етаж няма къде да избяга „ така ,че ето – няма и кой знае каква подръжка .


СТИГНАХМЕ И ДО ИНВЕСТИЦИЯТА С ЦЕЛ ПЕЧАЛБА :
.....................................

ОЧАКВАЙТЕ ПРОДЪЛЖЕНИЕТО на 12.07.2014г.

ПРОДЪЛЖЕНИЕ :
Можем да откроим няколко основни варианта за печалба ,чрез недвижими имоти :

1. Създаването им – построяване
2. Покупка с цел препродажба
3. Покупка с цел дългосрочно отдаване под наем

САМО ЗА ДА БЪДЕМ КРИСТАЛНО ЯСНИ – ИНВЕСТИРАНЕТО В НЕДВИЖИМИ ИМОТИ ПРЕДПОЛАГА ДА СЕ ИНТЕРЕСУВАТЕ ОТ ТОВА И ДА СЕ ОГРАМОТЯВАТЕ ИЛИ ДА ИЗПОЛЗВАТЕ ИНФОРМАЦИЯ ОТ ПРОФЕСИОНАЛИСТ ИЛИ ИНАЧЕ КАЗАНО ЧОВЕК , КОЙТО С ТОВА СИ ВАДИ ХЛЯБА !!!

Както казах по-нагоре „жилища ще продължават да се строят и ще продължават да се купуват .“
Тук ние трябва да помислим от кой отбор искаме да сме – тези които строят или тези които купуват ?
По данни от бранша един квадратен метър (м2) застроена площ възлиза между 150-250 EUR/m2 според стойността на вложените материали и се продава на цени от 450 до 1500 според района и локацията в които се намира построения обект (естествено има и по-скъпи но там вече говорим за други фактори като лукс или иначе познатата ни ГЪЗАРИЯ). Тук печалбата е няколко пъти , но за тази цел трябва да имаме доста големи свободни лични средства най-често около 500 000 лв. за малка скромна кооперация от порядъка на 1000 – 1200 м2 РЗП (разгъната застроена площ)
Печалбата естествено е по-голяма но и капиталовложението също . Има варианти да се започне такъв проект без наличните средства или по-скоро без цялата им наличност ,като в този случай разчитаме на продажби по време на самото строителство . Този подход беше широко използван преди кризата , затова и доста обекти останаха недостроени и доста строители фалираха а техните клиенти „изгоряха” . Това създаде и психозата и СТРАХА у хората от покупка на имот в строеж или чертеж (на зелено).


Покупка с цел препродажба ( Да си направим горница)
Този метод предполага значително по малка сума като капиталовложение . Обикновено в този случай търсим имот под себестойността му . Как се определя себестойността на определен имот ,за да знаем дали купуваме изгодно „на далавера” и ще можем да изкараме някой лев след това :

Правим анализ на определен район – разглеждаме цените на жилищата в определения район ,спрямо тяхното ценообразуване на квадратен метър – най-лесно като видим как продават строителите в този район . След това правим сравнение как продават и собствениците – в бранша ги наричаме - частни лица, физически лица (вторична продажба) .
ВАЖНО : Много е важно да се сравни колко функционално са разходвани площите , дали има голяма загуба на площи в общи части или пък в нефункционални части – примерно : на кого му трябва 15м2 маза към жилището ? или 20 м2 спалня ? или 10 м2 коридори .... Също важни са и конструктивните му показатели – изложение , етаж , изглед

Има и втори по-простичък вариант - сравняваме по брой стаи - 2стаен , 3-стаен . Сравняваме степента му на завършеност .

След като сме направили анализ и сме опредлелили каква е стойността на жилищата , които ние имаме възможност да си купим , започваме да се оглеждаме за по евтиничкото , което ще можем да препродадем с печалба.

ЕТО НЯКОЛКО ВЪЗМОЖНОСТИ :

Очаквайте продължениет на 21.07.2014 г.




Хахах майтапя се :
Та ето ги и възможностите :

1. Купуваме жилище с неизползван потенциал : примерно построено и оставено на фаза БДС(български държавен стандарт) или с нужда от ремонт – съответно вие го купувате под себестойност инвестирате още 2-3 хиляди евро(казвам 2-3 хиляди защото това е стойността на 1 довършване с цел продажба ,започнетели да инвестирате много в него вие започвате да го правите по свой вкус и съответно го правите за себе си . никой не го цени ) и го препродавате с известна печалба . Тук е МНОГО ВАЖНО да сме реалисти !!! Никой не е готов да плати повече за нещо само защото ние сме решили така . Така ,че в този случай могат да се очакват печалби обикновено до около 5 000 Евро в най-честите случаи. Има и изключения , но смятам за редно да ви запозная с обективната страна на пазара .


2. Купуваме жилище от някой закъсал (или любимото название на повечето : накой на зор) Има го и този вариант и печалбата Ви обикновено може да е в рамките на около 3000-4000 Е , при по-големите жилища възможно и повече . Тук практиката показва ,че колкото по-амортизиран е самия апартамент толкова по-голяма би могла да е разликата (можете да го наведете доста повече) . Така ,че водещо е състоянието на имота . Печлабата може да се реализира доста бързо – в рамките на ..... 2-3 месеца да кажем , в съответствие с печалбата която ще гоните .
В този случай ще имате нужда от няколко неща – информация , бързо действие и готови пари .
Информация – ами трябва да сте в пазара , да сте наясно как се развива определената продажба на клиента продавач или как ако е нов самия продавач на зор да му помогнете с определянето на цената .
Бързото действие – се характеризира с изолация на емоционалния, сантиментален елемент на покупка (гледаме бъдещето като вариант да правим пари , а не деца и семейство) .
Готови пари – означава ,че трябва да имате парите в банката , а не да чакате кредитиране , заем или такива неща . Този тип продажби са на принципа най-бързия печели (на човека жена му умира , нали не очаквате да ви изчака 45 дена докато ви отпуснат ипотечен кредит за да закупите жилището му ? най-вероятно тези пари няма да саму нужни тогава .)

За да можете да обедините тези 3 неща и да направите такъв тип сделка вие имате нужда от БРОКЕР или самият вие да сте БРОКЕР . Защо ? ами защото брокерите с това се занимват , те са тези които имат информацията на пазара и докато вие четете обявата след първото кафе в 9:30-10:00 те вече са направили 10 огледа с потенциални купувачи като вас и дори са направили търг за жилището .
Какво бих ви посъветвал – намерете брокер ,ако вие не сте , с който да комуникирате и ,който да ви известява когато излезе нещо такова на хоризонта . Но е важно тук да се поддържа постоянен контакт , защото хора като вас под път и над път , имам предивд че ангажимента на заинтересования купувач не се изчерпва с думите „ Ако изкочи нещо на далавера звънни ми , много съм сериозен” – аз получавам такива подмятания на ден по 3 пъти .... . Заинтересования клиент се обажда често дори на седмица по 1 път – Здравей , как си а съм бай- Х , излезе ли ти нещо изгодно... и така всяка седмица , абе да му набивате в тъпата глава и на брокера ,че вие наистина сте сериозен и като излезе нещо такова да звънне първо на вас . След като направите 1 сделка нещата ще тръгнат сами 

3. По вероятния и по-обективен начин да спечелим : е да закупим жилище от строител в начален етап на строителство .
Почти всички строители започват да продават още на чертеж ,някои от тях определят цени които са константни до самия край на обекта , други пък обективно на степента на завършеност в началото определят справедливо по-ниски цени от тези които биха били на краен , завършен етап . В повечето случаи тази разлика варира между 3000 – 5000 хиляди евро (Имал съм и случаи цените да се вдигнат с по 8 000 – 10 000 и пак се продадоха след това . Но нека да продължим . ) . Ценообразуването става на следния принцип : Х EUR преди АКТ14 , Х+2000 при Акт14 , Х+2000 при Акт15 , Х+1000,2000 при Акт16 , Х+ ..... при завършване до ключ .

Та заключението тук е да се закупи жилище в начален етап на цена 3000-4000-5000EUR под крайната и да се продаде ,когато е готово. Това без усилия от ваша страна да го довършвате до ключ ,ако дадете още малко от себе си ,това ще ви се върне обратно като още малко печалба да кажем до 6000-7000 Е .
Обикновения цикъл на завършване на сгради с капацитет от 1000-1500м2 РЗП (средно около 5-6 етажа с 20-30 апартамента ,за да добиете представа) е около 6-7 месеца .
ВАЖНО!! е да се разграничи завършването от Актуването !! – Акт16 или удостоверението за въвеждане в експлоатация се извършва от държавна приемателна комисия ,а както знаем държавата действа със страшен темп , но това не е от съществена важност , там е въпрос на сигурно изчакване .
Така че, инвестираме Х K ЕUR - и след 6 месеца ще имаме Х+5-6-7 К EUR
Ето как да спечелим част от печалбата на самия строител .


ПРИ инвестицията в недвижими имоти като – селски имоти , парцели – земеделски и урбанизирани , скпадове , офиси ,жилища и т.н . трябва да имате ясна концепция и пряко да се интересувате от това как би се развивал вашия град в близките години , на къде ще расте , какво ще става с него ще има ли инфраструктурни проекти ,които ще променят социалния живот в него .

4. Има и четрърти тип , който аз определям като инвестиране с хипотетична цел печалба :
Това е когато сме информирани както споменах 3 реда по-нагоре , развиваме чувство за дълновидно прогнозиране относно развитието на пазара на който оперираме или да прогнозираме на къде ще се развива София чисто географски и да инвестираме във все още ниско оценените недвижими имоти в тези райони . Или да видим последния ПУП (подробно устройствен план )на града и да видим кои части са били наскоро добавени , тъй като можем да изпозваме дезинформираноста на хората имащи обекти там и да направим известна печалба .
Примерно купуваме 1 парцел като прогнозираме ,че града ни може да расте само на .... запад (да кажем) и чакаме да видим дали ще стане , може да стане след 5,10,15,30,125951292159 г. Така ,че този вариант е по-скоро чисто хипотетичен .


СЛЕД НЯКОЛКО ДЕНА ЩЕ ПОГОВОРИМ И ЗА ИНВЕСТИРАНЕТО В НАЕМИ:
 
Последно редактирано:
От: ИНФО ЗА ИНВЕСТИРАНЕТО В НЕДВИЖИМИ ИМОТИ

Надявам се да се получи една хубава дискусия.
Не проумявам как някой с достатъчно ниво на интелигентност би сметнал, че имотите са 100 % сигурни. При наличие на демографска криза, кой ще живее в тоя имот след 10 години? Да не говорим, че ликвидността на имота е доста ниска, поне 6 месеца на настоящия пазар. Доколкото съм проучвал, доходността от един имот, като се сложат празни периоди, данъци, ремонти , данък общ доход и т.н е около 5 процента. За мен или наемите са ниски, или цените високи. Инвестиция в имот, ако не прави поне или 10 % годишно не си струва.
Да не говорим, ако не се купува с налични средства, а с кредит, което оскъпява още повече........
 
С една дума, викаш, купувай народе за по 700-800 евро/кв.м на шпакловка и замазка.
Без да се обиждаш: някои от колегите ти брокери са най-тъпите селски пръчки, с лай.на вместо мозък, с които съм имал нещастието да имам отношения.
 
От: ИНФО ЗА ИНВЕСТИРАНЕТО В НЕДВИЖИМИ ИМОТИ

Момчета , затова написах ,че ще напиша нещата в хронологичен ред . Вие пак бързате кой поназнайва нещо ,кой чел, кой чул . Имайте мира и ще стигнем до инвестирането до вариантите и до схемите :)
 
Супер, ще следя и продължението.

Да, и при нас има два строежа, които сигурно не знам дали ще се разпродадат така бързо. С голям интерес ще чакам: СТИГНАХМЕ И ДО ИНВЕСТИЦИЯТА С ЦЕЛ ПЕЧАЛБА

В продължение на темата, ще споделя нещо за парцелите, но ще е в друга тема сигурно, нещо което един брокер се опитва да направи - в съседния офис.

П.П:

С една дума, викаш, купувай народе за по 700-800 евро/кв.м на шпакловка и замазка.
Без да се обиждаш: някои от колегите ти брокери са най-тъпите селски пръчки, с лай.на вместо мозък, с които съм имал нещастието да имам отношения.

Ти бате, пак нищо не вдяваш. ;) Човекът ти дава информация, ти къде ги прочете тия 700-800 евро/кв. Странна работа.
 
От: ИНФО ЗА ИНВЕСТИРАНЕТО В НЕДВИЖИМИ ИМОТИ

Виц, но абсолютна истина! :lol:

Българин и циганин си купуват два еднакви, огледални апартамента на един етаж.
След половин година, циганинът вика на българина
- Комши, моят апартамент струва два пъти повече от твоя.
- Е, как – викнал българинът – Това е абсурдно, двата апартамента са огледални, купихме ги по едно и също време и двата са обзаведени по сходен начин, как така?!?
- А-а-а, така, така – казал циганина – Аз нямам циганин за съсед!!!
 
От: ИНФО ЗА ИНВЕСТИРАНЕТО В НЕДВИЖИМИ ИМОТИ

Недвижим имот не значи задължително жилищен. Може да е инвестиционен, производствен и т.н. Самите разходи по жилищата за външни и вътрешни ремонти, за застраховки и т.н. са ежегодни, а има и непредвидени такива. Т.е., ако не си наемодател, по едно жилище имаш само разходи.

Има смисъл да се инвестира в НИ- терени, които се намират на ключови места, защото тогава единствено локацията е от значение за възвръщането на инвестицията. Просто ще го продадеш на някой, който се нуждае по някаква причина от точно определен участък. В останалите случаи ти трябва инвестиционен проект, пари, много работа и време за възвръщане, евентуално, на инвестицията.
 
От: ИНФО ЗА ИНВЕСТИРАНЕТО В НЕДВИЖИМИ ИМОТИ

Има смисъл да се инвестира в НИ- терени, които се намират на ключови места, защото тогава единствено локацията е от значение за възвръщането на инвестицията. Просто ще го продадеш на някой, който се нуждае по някаква причина от точно определен участък. В останалите случаи ти трябва инвестиционен проект, пари, много работа и време за възвръщане, евентуално, на инвестицията.

Не изключвай и даването на терена за обещетение, това е един много добър ход:)
 
От: ИНФО ЗА ИНВЕСТИРАНЕТО В НЕДВИЖИМИ ИМОТИ

Не изключвай и даването на терена за обещетение, това е един много добър ход:)

Да, това са едни от най-бързите и лесни начини за печалба. Ако имаш връзки, с когото трябва, може да замениш примерно няколко декара изоставена нива IX категория за някой апетитен терен в центъра :)
 
От: ИНФО ЗА ИНВЕСТИРАНЕТО В НЕДВИЖИМИ ИМОТИ

Да, това са едни от най-бързите и лесни начини за печалба. Ако имаш връзки, с когото трябва, може да замениш примерно няколко декара изоставена нива IX категория за някой апетитен терен в центъра :)

Не така де :)
Може просто да купиш земя или нива в район, за който имаш информация, че ще се развие след Х или ХХ години и после просто да жънеш печалба.
За заменки в центъра няма как да стане, трябва първо да си наредиш правителство и министерства
 
От: ИНФО ЗА ИНВЕСТИРАНЕТО В НЕДВИЖИМИ ИМОТИ

Не така де :)
Може просто да купиш земя или нива в район, за който имаш информация, че ще се развие след Х или ХХ години и после просто да жънеш печалба.
За заменки в центъра няма как да стане, трябва първо да си наредиш правителство и министерства

Да, аз това съм го коментирала вече - че като търсиш да инвестираш в земя, трябва да си много добре запознат с ОУП, областните и общинските планове за развитие, потенциалните инфраструктурни проекти и т.н. Малко далновидност трябва да има в тези неща. Не трябва и да си прекалено алчен, щото може да изпуснеш момента от лакомия и да не продадеш навреме или пък обратното - да се юрнеш да купуваш на завишени цени.
 
Инвестирането в недвижимо имущество е много добро начинание и доста интелигентна десертификация. Аз лично имам доста големи симпатии към тази сфера, но се иска и сериозен капитал, за да с енаправи нещо наистина работещо и бизнес. Има сигурно няколко системи, по които работи това като една бизнес система. Може и да са повече, но аз ще спомена това, на което аз съм се натъквал:

1. Купуване-продаване метода. Какво ще рече това? Влизаш в нещо и излизаш, като не се съобразяваш с пазарните тенденции, а просто с твоите умения и характеристики. Оставяме всякакви пазарни тенденции тук на страна, защото реално идеята е да излезеш преди пазара да е поел в неблагоприятната за теб посока. Давам два примера - единият е с купуване на двустаен или гарсониера, която е в не много добро състояние. След вземането се стяга и пуска на по-висока цена. Естествено, като експерт (или поне добре запознат човек) цели се ниска стойност при закупуването и малко освежаване, което да повиши цената поне с още няколко %. Второто, за което се сещам е парцелите - купуването на един парцел на атрактивно място, което има много собственици - повярвайте ми това е най-тегавата част. След вкарване в регулация, което си е пак не малка сума, имота (парцела) е възможно да скочи поне с 40%, а може и повече. Краткосрочно.

2. Инвестиране с цел дългосрочно взимане на рента / наем. Това за мен е най-сладкото, защото имаш едни апартаменти, офиси или други терени, които ти даваш под наем и всеки месец вкарваш в джоба си едни пари. Няма какво да се лъжем, това е бизнес модел, който не ви прави много ликвиден, да не говорим и за възвращаемостта, която се усеща малко никак, спрямо първоначалните капитали налети в недвижимото имущество. Дългосрочно.

3. Инвестицията, която е актив на вече съществуваш бизнес. Така беше бившия ми шеф - вместо да плаща наем от 1000 лева за един голям апартамент, който ползваше за офис, изтегли бизнес кредит и го плащаше, предполагам вече е негов официално. Така, вместо да се наливат едни пари в наем, той (по-скоро бизнеса му) изплащаше този апартамент, който реално след няколко години беше негов. Та, недвижимото имущество, може да е като патерица на бизнеса ви. Често го виждате като практика с гаражите в кооперациите, превръщащи се в малки квартални магазинчета. Дългосрочно.

Не съм спец, давам примери, които може да се разтълкуват и още по-дълбоко.
 
От: ИНФО ЗА ИНВЕСТИРАНЕТО В НЕДВИЖИМИ ИМОТИ

Блинки, фактически пазарът в момента, поне в София, е пренаситен със свободни офисни площи.
Наистина, пазарът на НИ изглежда и пренаситен в момента с жилищни имоти. Но реално погледнато, животът на един панелен блок е около 50 години. Да стягаш панелка, строена преди 40 години, не е кой знае колко рентабилно. Макар че и новото строителство е некачествено в много голяма степен. Сравнително скоро ще се окажем презастроени с жилищни блокове, на които вече животът им изтича, или поначало не са строени качествено. Хората, които са вложили всичките си спестявания в такива жилища и дори имат дългогодшини кредити за тях, ще се окажат в неособено хубаво положение.
 
Да, офисите са малко излишни - поне някой. При нас има цял свободен етаж. ;) Няма как да ми кажеш нещо ново, но също така знам, че добрите офиси са си винаги предпочитани. Демек, тук вече нямаме само цена, но и локация, допълнителни неща (СОТ, чистачка и др.), обзавеждане и прочие.
 
От: ИНФО ЗА ИНВЕСТИРАНЕТО В НЕДВИЖИМИ ИМОТИ

Към автора и компания, нямате си понятие за темите, които говорите нали?!

Щото се говори за инвестиции - та да се включа и аз в момента НИ са близо двойно надценени спрямо реалната си цена?

Защо?

Чете долу:

Как се намира реалната цена на недвижим имот?
 
Re: От: ИНФО ЗА ИНВЕСТИРАНЕТО В НЕДВИЖИМИ ИМОТИ

Към автора и компания, нямате си понятие за темите, които говорите нали?!

Щото се говори за инвестиции - та да се включа и аз в момента НИ са близо двойно надценени спрямо реалната си цена?

Защо?

Чете долу:

Как се намира реалната цена на недвижим имот?

Майсторе, чакаме някой като теб да ни освети. :D :D :D

Някой си личи, че комуникират с брокери, имат наблюдения и прочие. Когато започнеш да даваш такива теми, тогава ще ти клинка на изтръпналия линк. Авторът, доколкото си прочел, с това се занимава.
 
От: ИНФО ЗА ИНВЕСТИРАНЕТО В НЕДВИЖИМИ ИМОТИ

Към автора и компания, нямате си понятие за темите, които говорите нали?!

Щото се говори за инвестиции - та да се включа и аз в момента НИ са близо двойно надценени спрямо реалната си цена?

Защо?

Чете долу:

Как се намира реалната цена на недвижим имот?


Евала за мнението!
 
Последно редактирано:
От: Re: От: ИНФО ЗА ИНВЕСТИРАНЕТО В НЕДВИЖИМИ ИМОТИ

Авторът, доколкото си прочел, с това се занимава.

Авторът може да се занимава, но от занимания файда нема. Не се отчита най-важният фактор - демографската криза. След 10 години в София ще има толко много жилища за продажба, че сегашна инвестиция в НИ ще отиде на загуба със сигурност. За по-малките градове и села изобщо не ми се говори. Май остават призраци.
 
Re: От: Re: От: ИНФО ЗА ИНВЕСТИРАНЕТО В НЕДВИЖИМИ ИМОТИ

Авторът може да се занимава, но от занимания файда нема. Не се отчита най-важният фактор - демографската криза. След 10 години в София ще има толко много жилища за продажба, че сегашна инвестиция в НИ ще отиде на загуба със сигурност. За по-малките градове и села изобщо не ми се говори. Май остават призраци.

Човек, той с това се занимава, означава - печели пари от това. Призрачни градове. Ето нов терним в Имотното инвестиране. Абе вие нормални ли сте? :)

Александър Д. - да не е Александър Дюма? :)
 
От: Re: От: Re: От: ИНФО ЗА ИНВЕСТИРАНЕТО В НЕДВИЖИМИ ИМОТИ

Човек, той с това се занимава, означава - печели пари от това. Призрачни градове. Ето нов терним в Имотното инвестиране. Абе вие нормални ли сте? :)

Едва ли печели пари, според мен само се опитва да търси канарчета. А ти май не си излизал от офиса си. Аз понеже обичам да пътувам и виждам разрухата. Тия дни например минах от Бургас до Несебър. Знаеш ли колко изоставени сгради има по пътя? В по малките градове, да не споменавам селата, са останали само хора на доизживяване. Младите ги няма, НИ все още държат някаква цена, но е въпрос на време да паднат драстично. В София е друго, но пак от тия на доизживяване държат по някой и друг апартамент, които внуците живеещи в щатите например, ще се отърват с кеф на каквато и да е цена.
 

Горе