Из извратената БГ икономика

Blinky

Owner
Здравейте на всички. От доста време не съм започвал тема, в която да опиша какви са последните ми наблюдения около Бг бизнеса, икономиката и онлайна. Всичко е споделяне на опит, мой и такъв на мои познати в областта. Но предимно техен, защото явно изродията е честа.

Как ви се струва, човек не правещ разлика между банер и видео да управлява собствена фексбук кампания, след едня единствена консултация. Да, панела е направен за идиоти и както се вика и маймуна може да си прави кямпании там, но все си мислех, че собственика на бизнес трябва да си гледа бизнес по общо. Все едно баничар да осчетоводява касата. Тук определено ке говоря за one man show.

Нещо доста извратено ми се стори в разказа на друг мой приятел - клиент, който след изготвянето на уеб сайта му започнал да пипа по програмните файлове. Не в админа на cms-а, а направо от хоста файловете. Викам си, този доста си е повярвал. Естествено, след няколко дни звъннал, за да му го оправят. Решил е, че много плаща явно. Не знам и аз.

Извращенията продължават. Последно време или всеки си мисши, че може да прави всичко или парите не стигат и сам се хващаш да си го правиш. Аз не се виждам да си сменя сам ел. системата на апартамент. Както не виждам коминочистач да си пусне и настрои добре PPC кампанията.

Сещям се за друг анимационен герой, който си правише сам SEO-тo. Тайтълът беше безкраен, а линковете точно за Пингвина. И така до безкрай.

Дали някок от вас няма нещо в този дух да сподели. Или нещо от рода ...."направи ми го фри". :) Или още по-любимото ми "ама то не е ли по-малко, защото в интернет е безплатно почти всичко, даже моя уиндолс е фри". Или "ако може към това и това и това и това, нищо, че са отделни неща, ама на същата цена". И ей такива малоумщини.

Прочетох за случай, в който някой и домейна разчита да ми го плати аднинистратора. Абе нещо се случва последно времв или може би аз нещо си въобразявам. Така ли е? Объркал ли съм се?:)
 
От: Из извратената БГ икономика

Колкото и да не искам да го кажа, масово българина си е "Ганьо". Всичко сам може да си направи и от всичко разбира. Счупило му се бюрото, защо да вика майстор като сам ще си го залепи. Протекъл тавана на панелката, защо да вика майстор като сам за около 4-5 години труд може и да намали теча :). В БГ бизнеса също е така, кой продал имот, кой получил наследство, други със заеми и подобни начални пари си сбъдват мечтите да са шефове на бизнес за който само са чували или го знаят като клиенти. То за това и повечето фирми издишат, повечето са ден за ден, защото не са мислили какво правят и не са имали никакви стратегии или проучвания още като са започвали ...
 
От: Из извратената БГ икономика

Блинки битието определя житието - Бизнесите фалират хората остават на улицата безработни това от своя страна свива още повече и без това мижавото потребление и така в омагьосан кръг.

Както беше казал Иречек преди стотина години - Ние, можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова кратко време, че сме се квалифицирали да правим всичко от нищо.

Немотията ни е превърнала в универсални машини - това до толкова ни се е загнездило в съзнанието че дори и в даден момент да имаш кинти пак сам си вършиш какво ти е работа и какво не ти е работа.

Аз за да отида при майстор да ми направи нещо трябва да се изисква употребата на специализирана апаратура която не си заслужава да си купя за еднократно ползване - стругар - пълнене на климатици - реглаж предница и тн.
 
От: Из извратената БГ икономика

Абе мано ги тези неща. То това е ясно. Всеки си прави нещо, за което реално можеше да наеме някой друг. Това няма да се промени. Въпросът тук е по-ското друг. И със сайт и без сайт, явно може да съществуват дадено бизнеси. Явно не е от спешните активи на фирмата, но като питаш, искаш и си готов да имаш, то реално и пари си заделил. Нали? Така, после започваш да го прави, обикновенно за смешни пари, като в последствие се разбира, че "изнасилването" е пълно по една или друга причина. Пак добре. Но идва кулмокацията, в която спира се, и клиента решава, че може от тук нататък сам. Преди няколко дни се лекувах при специалист. Ако бях като този тип клиенти, в момента не се знаеше до къде щях да я докарам. Специалистите трябва да са си там и всеки да прави това, от което разбира, защото накрая резултата е отчайващ.
 
От: Из извратената БГ икономика

Българите по принцип си се натягаме, че разбираме от всичко. Дали от немотия, дали от страх някой да не ни прецака, защото "цакането с топла бира" не е рядкост в ежедневието ни. Караш колата на ремонт, те сменят гърнето, което уж е фабрично и чисто ново, но в последствие се оказва втора употреба и друг модел. След две седмици е пак на ремонт. Такива примери бол.

А конкретно за онлайн бизнеса, хората, особено от по-старото поколение, са си наумили, че интернета е безплатен и всеки, който цъка на компютър е ИТ специалист.

Прост пример - синът на Бачи Кико му е обяснил как се пуска компютъра, как се прави папка, как се влиза в интернет, направил му е фейсбук профил и даже му е качил снимки на него. Синът на Бачи Кико трябва да е голям "хакер", след като знае толкова много неща.

Щерката на Бачи Кико пък го е научила как да си сваля безплатни песни и филми, за които той преди това си е плащал. "Щом тия неща са безплатни, кой знае какво още е безплатно в тоя интернет.", казва си Бачи Кико.

Племенницата на Бачи Кико качва във фейсбук снимки с най-различни ефекти (черно бели, със сърчица, колажи как се прегръща с Джъстин Бибър и т.н.), пита я Бачи Кико как аджеба ги прави тия дизайнерски чудесии, а тя му обяснява, че е много лесно и става за минути с някаква програмка.

"Брех, тва младото поколение е много напред с мат'ряла", казва си Бачи Кико и решава, че ще каже на сина му да му спретне един фирмен сайт. Синът му в последствие отказва под предлог "да не го занимава с глупости" и Бачи Кико решава да потърси в интернет, който вече с гордост ползва. Там попада на невероятна примоция - супер дупер сайт само за 9.99 лв иии... историята нататъка е ясна...
 
От: Из извратената БГ икономика

И в други теми съм го казвал, проблемът у нас е, че хората разбират от сто неща по малко, но в нито една област не са наистина добри. Ние сме страната на всичколозите, където всеки лепи сам гипсокартон, прави шпакловка, монтира бойлери, сменя ВиК елементи, поправя си телевизора, сменя ремъците и гарнитурите на колата и т.н. Разбира се, всичко това го върши калпаво и после страда от това. Покрай множеството си странични занимания, човек не успява да върши като хората и основната си работа, но за смешната заплата, която получава от него не се и очаква повече. Става един омагьосан кръг, от който няма излизане. Няма как дори да осъзнаеш, че си в него, ако не излезеш в чужбина да видиш как всъщност трябва да се движат нещата, за да има ефективност.

Човек трябва да се фокусира само в една област, максимум две, ако са близки. Не повече. Като не се разсейва ще е много добър в основната си зона и ще изкарва достатъчно пари да наеме хора да му правят домашните ремонти, колата и т.н. Дори ще остават пари за екскурзия в чужбина, която ще замени отпуската на село, минаваща в копаене на картофи, домати, краставици и др. подобни, тъй като през зимата трябва нещо да се яде, а мангизи за екстри от магазина рядко остават след плащането на сметките.
 
От: Из извратената БГ икономика

Блеки може и да е по добре да си се лекувал в къщи и не се знае кой колко е специалист последният пример дето видях направо ме потресе

Моя много близка семейна приятелка ми идва на гости за Нова Година точно пред да дойде я удари някаква болест в ставите и в БГ ходи при няколко специалиста и най умният от всичките и измисли тежка болест и изписа много гадни лекарства стероиди които тя ги беше пила един месец пред да ни дойде на гости и които увреждат очите.
Оказа се че най голямата клиника за това заболяване е в Лондон и понеже беше дошла реши да ходи да се прегледа и тук
Резултата 600 паунда за изследвания 300 паунда преглед за да и каже доктора че въобще не е тая болест и веднага да спре лекарствата (в УК са забранени) - оказа се някаква безобидна форма на артрит със сезонен характер.

Така е и с всичките ни доктори така е и с масторите ни - Всеки има право сам да решава как да си харчи парите и как да си губи времето.

И за да не си мислиме че това е само българска черта ще ви дам един пример с един клиент с който се запознах тук в Лондон - Мулти милионер не си знае парите - кара Тойота Приус на пет години и в офиса си носи ядене от вкъщи
 
От: Из извратената БГ икономика

Тук селянина предпочита да си вземе Q7, отколкото да направи фирмен уеб сайт за бизнеса си. Или да изпука няколко бона за к*рволяк, бело и сапаре в една доста известна чалга дискотека, докато на среща с уеб девелопър ще натиска до поспедно за отстъпка. И защото оня знае каква е работата, дава му отстъпка, ама и реално му кътва нещо от проекта, без да му го споменава, защото съм сигурен, че дрогираната глава не се е сетила да направи детайлно задание за изгряждането на проекта.

А дали ще седне да си го направи сам (сайт или друго) или ще накара някой служител, то резултатите ще са на лице, както са на лице и визията ня административните ни сайтове и по-специално на държавните университети.

Имам приятел юрист, който сам си направи сайт на wp, като цяло с не лоша визия, но определено любителски. Все едно аз да.отида утре да се защитавам в съда. Някакси са ми еквивалентни. Или сам да се оперирам. Или осчетоводявам. И какви ли не други неща. Тест е прав отново, станеш ли специалист по всичко, мамата си трака. :)

Днес се запознах с една мацка, която беше и IT security специалист и билков експерт. Направо ми събра очите след като от смрадлика мина към сървърната инфрастроктура на БТК. В билките да, признах я - биваше си я, но за IT-то, не усях да преценя, тъй кято бяхме по другия въпрос на среща. Та утре може и уеб сайта им да направи. Или онлайн магазин за билки. И така, да живее икономиката. :)
 
От: Из извратената БГ икономика

Дамм :) друго си е да разбираш от билки, сървъри и едновременно да се самооперираш като се наложи :lol: , а защо не и сайт да си спретнеш между сутрешното кафе и ремонта на трактора, с който си изкарваш допълнително някой лев на къра, когато не се подстригваш сам с три огледала :)
 
От: Из извратената БГ икономика

Като цяло си прав в първият си пост, че подобни схеми будят недоумение, НО...и не е така. Доказателството от една страна е съществуванието на този форум. Доста уебмастъри тук циклят счетоводство, банки и какво ли не по темите. В дискусиите за оптимизация, каквото и да попиташ задължително идва и отговора "това можеш и сам да го направиш". И да, мога, защото има къде да попитам и да ми го обяснят. Тъпо е, ако само си чул за нещо, а не си направил усилието поне да попиташ и да се консултираш. Това е друга история

Нещо доста извратено ми се стори в разказа на друг мой приятел - клиент, който след изготвянето на уеб сайта му започнал да пипа по програмните файлове. Не в админа на cms-а, а направо от хоста файловете. Викам си, този доста си е повярвал. Естествено, след няколко дни звъннал, за да му го оправят. Решил е, че много плаща явно. Не знам и аз.

Не знам как точно са се стекли нещата в гореописаното, но пък аз имам приятел, който си плати за всичко именно по причина - има си хора, които разбират от работата си. На финала започнаха да му извиват ръцете с по 50лв за смяна цвят на шрифт, 100-тина лева за сайтмап, защото било "екстра", която не била част от изграждането на сайта и подобни. А това нормално ли е? Да платиш почти 5к за магазин (само изработка, без добавяне на продукти, оптимизация и тн) и да те гърбят за сайтмап?!

Имам пресен пример и с друг приятел, който също воден от идеята, че е редно да се плати на хора, които с това си вадят хляба тръгна да си събере оферти за оптимизация. Еми сори ако някои оптимизатори тук се засегнат, но той беше писал поне на 5 фирми, като няколко дори не му отговориха. А тези, които му отговориха по-добре да не се бяха излагали с мейли на "ТИ" демонстрирайки как не знаят що е то оферта.

В общият случай, отново повтарям, си прав и няма как да разбираш от всичко. Това не значи, че трябва да си кон с капаци. Човек се учи, да греши по пътя, но и трябва да се учи, защото на това се гради неговото развитие. Значили, че ако аз съм правил бизнес с предоставяне услуга в строителството на нещо не мога да се науча да предоставям услуга в друга сфера? Не е ли това начина, по който не само аз, но и бизнесът ми се развиват?

Казвате искали го фрии, щото в нета е така. И отново - да и не. Много често хората, които се занимават с изграждане на сайтове, оптимизация и сходни просто не могат да обяснят работата си на клиента. А в основата на това да продадеш услуга е да защитиш цената си. Когато оставаш неразбран, то и цената ти остава също неразбрана. Следват два сценария - или в нета го има, или тоя май се е побъркал да ми иска толкова. А е много възможно този човек, който ти предлага услугата да е наистина добър в това, което прави. Ама как да го разбереш!?

И за да не съм голословен - вижте секцията с обявите за оптимизация. Толкова много хора, толкова добре оформени оферти (в по-голямата си част :) ), и описания като за специалисти в оптимизацията, което ако погледнете в коментарите води до толкова много въпроси. А има и хора, които са наистина добри. Подозирам обаче, че аз и други не сме го разбрали, защото няма как. И сме ги подминали, когато сме си търсили услуга за да открием някой друг, който може да обясни на нормален човешки език какво прави.

Иначе в общият случай, извън конкретиката на ИТ-то, да хората са посивели, озлобили са се, нервни са и всеки се пазари за всичко. Такава е ситуацията, такова е времето, това е. И съм убеден, че са принудени да се пазарят, защото всеки може да даде поне 1 пример за последният 1 месец, в който някой за нещо го е излъгал. Вие какво очаквате при това положение?
 
От: Из извратената БГ икономика

Преди време решихме с партнера да започнем сериозен проект. Харесахме си скрипт, пък в последствие се разбра, че фирмата която го продава е българска, след първото плащане по пейпал. Хванах аз чат съпорта и почнах да му пиша на български, разбрахме коя е фирмата и прочее, но...

- ако искаш фактура + отгоре на обявената цена;
- ако си регистриран по ддс + отгоре на обявената цена;
- за това фактура не можем да дадем (а пари можете да взимате);
- за това трябва да чакате, без да ви даваме много информация;
- няма да ви даваме много обяснения;

И така де, а скрипта беше към 3 бона, ако не се лъжа. Отношението беше все едно те трябва да ми плащат. Така, че не съдете само клиентите, защото и ние понякога заставаме от другата страна и виждаме какво е отношението, а ТО не е добро. Фирмите масово нямат бизнес култура (елементарна), как могат да очакват клиентите им да имат?
 
От: Из извратената БГ икономика

Иво94 за всеки влак си има пътници

на едни ръчичките са им в дупетата и да искат и да не искат трябва да си плащат за всичко стига да имат кинти

Други пък им доставя удоволствие ако могат да правят нещата сами щото ръцете не са им отзад и тн.

Ето ти предполагам че си квалифициран сео оптимизатор със следдипломна квалификация по приложна магия ясновидство и хороскопи но в свободното си време продаваш лаптопи щото си завършил търговския.
 
От: Из извратената БГ икономика

Иво94 за всеки влак си има пътници

на едни ръчичките са им в дупетата и да искат и да не искат трябва да си плащат за всичко стига да имат кинти

Други пък им доставя удоволствие ако могат да правят нещата сами щото ръцете не са им отзад и тн.

Ето ти предполагам че си квалифициран сео оптимизатор със следдипломна квалификация по приложна магия ясновидство и хороскопи но в свободното си време продаваш лаптопи щото си завършил търговския.

Да :), разконспириран съм :lol:
 
От: Из извратената БГ икономика

Ако човек не знае нещо, няма нищо лошо в това. Лошото е, когато човек отказва да научи нещо ново и полезно. Това не важи само за бизнеса, важи и за нормалния живот. Как можеш да помогнеш на човек, който притежава 100 крави и прави добри пари, но отказва да купува нова апаратура и/или да обучи персонала си, защото са били "излишни разходи"?
Ето една реална историйка от колега, работещ в ИТ сектора: клиентът карал Q7, но отказал да плаща по 80лв на месец за бекъп на базите данни. Става въпрос за около 250-300мб важна информация/контакти, продажби, фактури, статистики/. Става злополука и 1/3 от информацията изчезва, но няма копия на данните. Тия спестени 80лв месечно вече струват много повече, не само като пари, но и нерви, здраве и прочие.
Да, за всеки влак си има пътници, и ако човек не е принуден от условията не трябва да се занимава с "разбирачи". Но това не означава, че не трябва да информираме и макар малко да пообразоваме клиентите.
 
От: Из извратената БГ икономика

И Q777 да карам няма как да платя 70-80 лв на месец за бекъп на база данни - Това че хората карат скъпи коли не означава че са си намерили парите на улицата и трябва да ги раздават на всеки тупан дето си е повервал че е ИТ специалист.

Също така съм сигурен че твоят приятел ако не е била голяма фирма същата работа би я свършил и за 10-20лв на месец - Тоест видял е че човека има пари и е решил че това е мандра.
 
От: Из извратената БГ икономика

Да, защо по дяволите си мислят, че инвестирането в уеб или софтуер е нещо ненужно за бизнеса им. Какво трябва да се случи, за да може клиента да разбере, че това е важно. Даже и очакванията на най-големите бизнеси в световен мащаб залагат на това, че печалбите им (чистите) трябва да са в рамките на 10-30%. А не както тук - по няколко стотин %. Цялото това циганен идва и от момента, в който те смятат, че този месец няма да имат чиста печалба 100 лева, а 90 лева, защото това не са го предвидили. Да, ама не го взима и под внимание и факта, че преди нововъведението за бизнеса му печалбата е била едва 80 лева. Все пак си инвестирал, което реално дава и потенциала за 100+ лева. Разбира се, че е и това може да се яви постоянен разход, но когато той води след себе си повече печалба, не е ли разумен?

Историята познава и пример. Един скрит еврейн решил да инвестира хххх лева за един месец комбинирана реклама - SEO, PPC, Social и поддържащи елементи - видеа, банери, картинки, анализи. След месец 1 резултата бе на лице, следователно и продажбите. Но решението, че не е нужен повече, защото ще си продължи така, бе на лице. Като всеки бизнесмен тук (или като повечето), въпросният тип спря и това се отрази и на печалбите. Все пак няма как продължи нещо, в което не се наливат пари, нали. Чудя се на бизнеси, които нямат рекламен бюджет и даже не се замислят за него.
 
От: Из извратената БГ икономика

Навремето като стартих и аз оналйн бизнес исках сайт за запознанства с моя приятел да си правим, но се сещате че бъкел не знаем от програмиране - всеки един от нас се занимва със свой сфери (аз с борсови операции той с мобилните ус-ва и музика). Много зелени и млади това преди 3-4 години. Хайде намерихме си познати да ни го правят сайта, едни колеги от университета ми навремето - та среща веднага, казахме идеии след 1 седмица се видяхме и представиха идеята и почвахме да работим беше за некви смешни пари 1к сайт, искаха - викаме супер ок. Дадохме капаро, бачакха там имали политика само на срещи да се показват напредъка и нашите накрая ми вадят некво копие на ФБ от индиец след запой, дадохме им другите кинти като щеше се порменят нещата по дизайна и до там после им изгубих контактите, нищо че говорихме и уж викат разбираме.

Кво правим после ттъгваме да търсим тукашни фирми, е намерихме една среща оговаряме иде шефа със секретарката си и вика ами 30к и сте и го правим :D

Успяхме си намерим ИТ спец направи всичко за 4-5к - довлни всичко точно, но не пречеше си осерем нещата.
Що го казвам, всичко, ами щото адски много съм благодарен че така се стекоха нещата, неволята е страшен учител, покрай това толкова инвестирах от себе си в учение и придобиване на знания и опит, че за мен случките в миналото са само с положителен знак.

Проблема е именно този, малцина се учат и всички знаят всичко и никой не се учи от грешките.

С една моя професорКА по Корпоратвина Култура и Конкурентноспобност си говорихме доста и накрая се съгласи и тя с мен, че просто пазара в БГ е толкова незрял и неопитен, че има всякакви такива извращания. Като почне да става по зрял и по ефективен, всички или ще изпопадат от пазара и ще дойдат пак на него с придобит опит, или никога няма се върнат или няма да отпаднат.

Един от големите ни проблеми е липсата на предпримачество, на такава култура и анти държавните политики към предпримачите, друг проблем е ниската фин. култура на БГ и стават такива фалове за които говори блинки. Това е моето споделяне и мисли :)
 
От: Из извратената БГ икономика

Не винаги е лошо човек да си прави сам нещата, особено ако разбира и се справя добре. На мен пък ми се вижда изключително глупаво да викнеш майстор, за да ти смени крушката. То това си е част от потребителското мислене, да плащаш за абсолютно всичко и да мислиш, че всичко се прави с пари. В момента правим ремонт в нас, преди малко слагах една ламперия по стените и свързвах контакти, бик казал, че се справих доста добре. Защо ми е да викам майстори за нещо, което мога да направя сам? Е, когато трябваше да се прави шпакловка - тогава викнахме майстор, защото знам че не го мога това. Ако е нещо по-сложно и не съм компетентен - да, но за това което го мога, предпочитам да си го направя. Все едно да викна някой да ми преинсталира Windows, при положение че съм го правил хиляди пъти, но пък не съм специалист все пак в тази сфера.
 
От: Из извратената БГ икономика

Ще се съглася с това, че има и големи шарлатани в бранша. Моя случай е внедряване на социални иконки във футъра за 150 лева. Не знам дали е рекет, но при положение, че сайта им е струвал 600 лева, това е малко в повече. Или внедряване на страница - 50 лева, с пълнене от клиента. Какво си говорим. Реално винаги може да кажеш не, нали.

Има си граници и е хубаво да се спазват и от двете страни. Така поне мисля, че нещата ще са в синхрон.
 
От: Из извратената БГ икономика

В ИТ бранша има много дришльовци, които се изживяват като монополисти. Говоря най - вече за добрите програмисти. Подхождат към клиентите (визирам себе си), като към някакъв малоумник. Злоупотребяват. Мислят си че никой от клиентите им не е наясно с CMS, или Open Source и не знаят каква е разликата между това да се създаде нов алгоритъм и да се ползва действащ вече такъв свободен за употреба, или поне такъв, който може да се купи.. Та мисълта ми беше, че монетата има две страни от една страна бизнесмените, които не искат да плащат за ноу - хау в ИТ и от друга, програмистите, които продават CMS, или Open Source като "лично творчество" на безумни цени.
 

Горе