Имам помещение, но нямам идея на какво да го направя...

От: Имам помещение, но нямам идея на какво да го направя...

Идеята за ремонт на компютри и преинсталация не е лоша, но неможе само на това да разчиташ. Може да го комбинираш с нещо - ксерокс, печатни услуги - печат на малки обяви, некролози, ламинирне.
Като каза, че има наблизо училища, може да заредиш и някакви джунджорийки - като разни аксесоари за gsm-и например.
Както те посъветваха по-горе, щом е отдалечено от основния поток - трябва да предлагаш нещо уникално или да предлагаш множество от услуги, така че който дойде при теб за 1-о, да си тръгне с 2-е :)
 
От: Имам помещение, но нямам идея на какво да го направя...

Най доброто което можеш да направиш в момента в БГ е да го дадеш под наем за 100лв с които да си връщаш вноските по кредита който ще изтеглиш за да си биеш камшика към УК или Испания щото тая дестинация е по актуална във вашия край.
 
От: Имам помещение, но нямам идея на какво да го направя...

Дай го под наем на някого и като го разработи, пусни същия бизнес - това се случи на три пъти с мои познати, които наемаха помещения, правиха им ремонт и оборудване, а след няколко месеца тъкмо започнат да избиват вложенията и хазяина ги изгони и започва същия бизнес в помещението си, вече наготово. Май доста хора го практикуват тоя номер - моите приятели първо разработиха магазин за наливен алкохол - след три месеца хазяина ги изгони и дъщеря му пусна същото нещо да продава дори на техните рафтове. После започнаха с обувки - няколко месеца, близо до центъра, тъкмо излязоха на печалба и айде същото - там още се продават обувки, ама на хазяина им сина ги продава, а техните ги подритват вече трета година в мазето си. Последното беше детски дрехи - същата история. Сега в момента мъжа гледа домати на село на двора, а жената е магазинерка в супермаркет... Каквото и да правиш, гледай да не влагаш пари в стока, която ако не потръгне да се чудиш какво да я правиш.
Може да отвориш студио за компютърно обучение - само компютърна грамотност - мой познат от доста време се издържа от това, като се има предвид, че учи хората как да си запишат файл на компа, как да местят иконките по десктопа и как да се оправят в интернет, съвсем обикновени ежедневни неща, които ще се удивиш за колко хора са непонятни - например дъщерята на една моя приятелка тая година ще е абитуриентка, а не знае че компа и има диск D с повече от 200 гб пространство - нашата кокона записва абсолютно всичко на десктопа си - филми, музика, снимки и на всеки две седмици носи компютъра на преинсталация, защото диск C и се задръства... Така че направи си една готина снимка в цялата си прелест, сложи я на стъклото, да гледа умно директно в преминаващите и да подканя да се запишат :)
 
От: Имам помещение, но нямам идея на какво да го направя...

Това за обучението не знам дали има право да го прави ако няма завършена педагогическа квалификация.

Като ти е толкоз голямо помещението стани дистрибутор на някаква стока за града. За склад не ти трябва оживено място. Кафе, дъвки, шоколади, алкохол, захарни изделия. Може и сладкарница да си направиш. Зареждай заведенията със торти, пасти, еклери, толумбички и други глупости. Жените си умират да се тъпчат с нещо.
 
От: Имам помещение, но нямам идея на какво да го направя...

Според мен не е маловажно каква история има помещението/ имота и мястото.
Има имоти дето всичко става от тях, каквото и да направиш там върви и обратното съответно. Така че в крайна сметка може и да се продаде ако няма да се ползва за собствени нужди.
 
От: Имам помещение, но нямам идея на какво да го направя...

Не се набивай в кредити и заеми, в тази ситуация е безсмислено и опасно, трябва да си много сигурен, че ще избиеш парите и отгоре печалба. Сещам се за едно нещо, което се продава винаги и това са детски дрехи и играчки. Нама детски магазин, който да е фалирал. За детето си всеки ще отдели и ще купи. Знам няколко магазинчета тук из София, които са не повече от 20 м2 и са на най-забутаните места, междублокови пространства и няма затваряне. Ако ще инвестираш, инвестирай в това или изобщо не се занимавай и както преди споменах, дай го под наем да ти носи някакви пари, докато дойде по-подходящо време за инвестиране. :)
 
От: Имам помещение, но нямам идея на какво да го направя...

Дай го под наем на някого и като го разработи, пусни същия бизнес - това се случи на три пъти с мои познати, които наемаха помещения, правиха им ремонт и оборудване, а след няколко месеца тъкмо започнат да избиват вложенията и хазяина ги изгони и започва същия бизнес в помещението си, вече наготово. Май доста хора го практикуват тоя номер - моите приятели първо разработиха магазин за наливен алкохол - след три месеца хазяина ги изгони и дъщеря му пусна същото нещо да продава дори на техните рафтове. После започнаха с обувки - няколко месеца, близо до центъра, тъкмо излязоха на печалба и айде същото - там още се продават обувки, ама на хазяина им сина ги продава, а техните ги подритват вече трета година в мазето си. Последното беше детски дрехи - същата ист...

За тая работа само твоите хора са ви виновни. Как така ще ги изгонят? Нали за това са договорите. Един приятел дава под наем едно помещение и хората си сключиха договор за 10 години. Като всяка година на базата на някакъв си "бла- бла" коефицент сумата се вдига(или не се) с някакви си проценти. Отделно има някакъв анекс ако едностранно от негов страна се прекрати договора могат го съдят(уж ако искат) ако в седващите три години извършва там същата или сродните му дейности. Тоест за да не ги изшиткаш даже и с неустойките и да го дадеш на конкуренцията дет е приготвила "пачката" :) Сеа не знам до колко е приложимо това по българското законодателство или само плашат гаргите.
Tова не значи, че всеки тябва да тръгне да сключва договори за по петилетка. Ама дори и два хвърчащи листа на които пише "ДОГОВОР, Давам ти еди кфо си за 2 години за еди какви си пари на месец" е достатъчно да откаже повечето хора да вършат глупости и съответно другата страна да не подритва маратонки по мазетата.

Колкото до идеята на автора за ПЦ магазин... пак един приятел имаше такъв. Без да имаш "а, б, в" необходимите всекидненвни чарколяци и консуматив не става. Щот кат ти дойде някой и ти каже "дай ми кулър, че ми изгоря. ама не! не такъв, дай от шейсет, не от осемдесет милиметровите" и ти му отговориш "няам сега, ще поръчам. ела утре" той ще си набие камшика отсреща и повече никога няма да го видиш.А те са си солидна първоначална инвестиция точно тея дребните неща повярвай.
При тея кварталните повече идва от услугите. И ако искаш не само пари за цигари и кафе ти трябват клиенти. Не "прейнсталирай ми уиндоуса или смени ми захранването", а "имам кооперация за окабеляване" и "трябва ми система за видеонаблюдение". Преди няколко години когато беше бума на строителството се ядваше, ама сега... Просто ги няма тея клиенти, а предлагането голямо и се "гивезят" и праят на интересни. Още от вратата питат "колко отстъпка ш ми напраиш". А к'фо да го праиш такъв кат знаеш, че твоята цена няма вече накъде по- надолу.

Та с две думи: Ако ги имаш парите(или както те съветват да изтеглиш заем) за какво ще ги набутваш само защото имаш свободно помещение??? Ако ги нямаш просто недей си усложнява живота. Това може да ти попречи да изпуснеш някоя златна възможност след известно време, когато ще си се нагърбил вече и няма как да се предислоцираш към нещо по рентабилно само защото си издухал ресурсите.

едит:Ах, сега виждам, че си пуснал и тема да търсиш някой със склад за дрехи да ти дава напред или нещо такова. Дано се навие някой. Може би е по добра идея.


Все пак успех в начинанието!
 
Последно редактирано:
От: От: Имам помещение, но нямам идея на какво да го направя...

А бе почването на подобен бизнес си иска един бизнес план и да се поставят цели и очаквания..., а без инвестиция определено няма да минеш, дори с магазин за дрехи. Най-малкото което е ще ти се наложи да си направиш фирма, да се сдобиеш с касов апарат и да се оправяш с куп бумащини. Наскоро говорих с роднина, който се е занимавал с подобни неща и ми каза следното - ако нямаш стабилни доходи от това което извършваш не си заслужава. Защото най-малкото трябва да отвориш фирма, после да се осигуряваш, да плащаш данъци, евентуално лицензи( ако е е необходимо ) и куп други неща и в край на сметка ти излиза, че на месец трябва да си приготвиш едини 300-400 лв. ,което не ми се вижда много рентабилно, ако продаваш по 5-6 дрешки за по 20-30 лв. на месец..., но ти си знаеш.

Някой в темата спомена да го продадеш и да инвестираш..., а защо не и в онлайн бизнес. Вярно и там ще си ги има тия разходи, но пък 100% ще имаш повече клиенти и по-голяма маса от потенциални клиенти, пък и помещението за онлайн магазина няма да ти излиза кой знае колко на година.
 
От: Имам помещение, но нямам идея на какво да го направя...

В тази криза и стагнация, не е разумно да се влагат пари в стока. Най-добре услуга - ремонт на компютри, преинсталация и други подобни. Тук има няколко такива офиса и са затрупани догоре с компютри и лаптопи и не могат да смогнат, връщат клиенти. Никаква стока не върви. Сега много се търсят таблети и лаптопи - може да направиш едно партньорство с ардес например, като имаш в магазина каталози, ако си харесат нещо, си го поръчваш от фирмата и печелиш само от комисионната. Има и други големи фирми, които предлагат такова партньорство. Така работи един наш познат - оправя компютри, лаптопи, преинсталира и прави поръчки за компютри на клиентите си, като печели комисионна.
 
От: Имам помещение, но нямам идея на какво да го направя...

Десетмесечна тема. Леко понамирисваща вече :) .
Авторът сигурно отдавна е решил какво да прави.
 
От: Имам помещение, но нямам идея на какво да го направя...

Виж, това ама ВЪОБЩЕ не погледнах... а и тя другата му тема е за онлайн магазин... леелеее... добре,че още двама са вързали след мен, та не съм само аз лапал мухите вместо да поледна от кога е последния пост. Ама така става като четеш по нощите и темите в кофата. Мозъка се сблъсква с противоестествени и противоречащи си с реалноста неща и явно изключва. А иначе не ми пречи да дообсъдим с рак защо не съм съгласен по принцип за точно тоя тип квартални писи сълюшъни :)
 
Последно редактирано:
От: Имам помещение, но нямам идея на какво да го направя...

Няма лошо, нека темата си се развива. Предполагам има и някой друг, който се чуди какви опции има при наличието на помещение и никакви идеи. Реално това ще се яви доста полезна тема. А ако някой има или му е хрумнало нещо на момента, винаги може да драсне тук. :)

Ако собственика, както каза Нок, е намерил предназначение на самото помещение, за което писа, нека пусне едно постче, за да ни светне кое е сработило в неговия случай. На мен лично ми е интересно. Все пак го е направил така, че да не + от ситуацията. ;)
 
От: Имам помещение, но нямам идея на какво да го направя...

Ако нямаш идея какво да го правиш, дай го поднаем и си купи още едно дай го и него поднаем и си готов... Много ще кажат, че недвижимото имущество не е предприемачество, мого само да кажа да изчетат достатъчно хартиени изтучници преди да ме оборват ;)
 
От: Имам помещение, но нямам идея на какво да го направя...

Ако нямаш идея какво да го правиш, дай го поднаем и си купи още едно дай го и него поднаем и си готов... Много ще кажат, че недвижимото имущество не е предприемачество, мого само да кажа да изчетат достатъчно хартиени изтучници преди да ме оборват ;)

ТЕБ ЛИ ДА ОБОРВАМЕ?
Що имаш се за голяма работа?
А на какво се обосновава самочувствието ти ?

Че си на 40+ години и живееш като мишка в панелка с пост комунистически интериор?

Да ми каже някой успял инвеститор в какво и как да инвестирам бих го разбрал.. НО ДА МИ ГО КАЗВА НЕУДАЧНИК КАТО ТЕБ... позволи ми да ти се присмея и да не те взема насериозно а?

Да инвестирането в купуване на недвижими имоти за да се дават под наем е бизнес.. за гладни мишки с бедна фантазия...

Ще вложа 100 000 лева за да изкарвам 3000 годишно - 3% доходност ? :) мерси за съвета, но аз ще пропусна ...
 
От: От: Имам помещение, но нямам идея на какво да го направя...

ТЕБ ЛИ ДА ОБОРВАМЕ?
Що имаш се за голяма работа?
А на какво се обосновава самочувствието ти ?

Че си на 40+ години и живееш като мишка в панелка с пост комунистически интериор?

Да ми каже някой успял инвеститор в какво и как да инвестирам бих го разбрал.. НО ДА МИ ГО КАЗВА НЕУДАЧНИК КАТО ТЕБ... позволи ми да ти се присмея и да не те взема насериозно а?

Да инвестирането в купуване на недвижими имоти за да се дават под наем е бизнес.. за гладни мишки с бедна фантазия...

Ще вложа 100 000 лева за да изкарвам 3000 годишно - 3% доходност ? :) мерси за съвета, но аз ще пропусна ...
Са като гледам наемите и цените, еми грам не си струва да се купува, особено пък за даване под наем. 100 000 бона в банката ще ти носят поне 6000 лева на година, а дето казваш жилището 3000, ама данъци, такси смет, ремонти и накрая оставаш с един ... после наемателя като почупи всичко трябва и ремонти да правиш ... и като не си е платил и парното и глей какво става :)
Заслужава си да купиш за да живееш, но не и за да печелиш. Пък ако и с кредит купуваш ... става много голям филма, теглиш 100 000, плащаш 200 000 за 15 години :)

Преди години беше друго. Купуваш на зелено за 600 евро, след 1 година вече готово струва 1000 евро. Ама сега ...
 
От: Имам помещение, но нямам идея на какво да го направя...

така без бизнес план в частност проучване на средата и какво се търси от клиентите, забрави.

На секундата ми идват 100 идеи само дето от пуснатото инфо, нищо не мога да приложа, а и вече сигурно си взел решение :)
 
От: Имам помещение, но нямам идея на какво да го направя...

A aвтора на темата няма ли да сподели какво е предприел в крайна сметка :)
 
От: От: Имам помещение, но нямам идея на какво да го направя...

Пръво съм много далече от 40+ , второ разполагам с два недвижими имота от луксозен ( 3 етажна къща ново строителство, апартамент 2 стаен ново строителство) тип, като отностно твоето мнение, че това е мишкарски бизнес мога да ти дам различни примери от които да се водиш, най - простия пример е прочети поне една от книгите на Робърт Кийосаки или Тръмп (Най - малкото имат обща книга, ако не желаеш да четеш много ) отдено, да съм казал да ги държиш цял живот под наем, винаги можеш да ги продадеш след 10 години при покачване на цените от 4.5% на година. Друго никак не ми звучи мишкарски да изкупиш една било то и 3 етажна сграда ново строителство с по 3 апартаента на етаж и част от тях да дадеш под наем, а други да пласираш... Нужно ли е да тръгваш със злоба и без най - малкото да разбрал за какго говоря?
 
От: Имам помещение, но нямам идея на какво да го направя...

Още нещо в допълнение едни от най - богатите хора са направили своето състояние от недвижими имоти - Робърт Кийосак, Доналд Тръмп, Ник Кенди, Роналд Макдоналд ( освновният му бизнес са неджимите имоти ! )
 
От: Имам помещение, но нямам идея на какво да го направя...

rradev, не искам не споря с теб всиките книги съм чел, но като всеки друг актив и НИ се определя от пазара. Имотити в БГ вървят в нисходящ тренд още, да но е почти минимлен.... По преспективно е да се строй от колкото купува, това е и дебелата врътка в книгита на Кийосаки - сега една стабилна вила 3тажна за по малко от 100к груб строеж от до с най-новите и най-ценните материали + труд, още толкова за обзвавеждане и заспива. Същото е и за етажните кооперации. Виждам доста си вззел идеиите на Кийосаки, но за разлика от УСА в БГ законодателството в частност даването под наем е доста куцо, а и аптетините имоти са малко и от там наема е малък. Аз съм заплюл няколко, ноо чакам още да паднат цените. Аз предпочитам фин. активи като диверсфициране с някой НИ и то с инветиционна цел на добро място.
 

Горе