Има ли резултат от стремежа магазин да бъде направен добре? (дискусия)

Е такава ли ти е клиентелата на теб? За къв чеп му е камера на такъв индивид? Или от сексшопа ги събираш разгонени?

Такава. Предпочитам да съм реалист с нотка оптимизъм, че могат да бъдат научени от колкото, явно като теб, да си въобразявам, че съм собственик на барчето на академичния съвет на университет. А всъщност да продавам кебапчета с питка на гарата...
 
Еми явно такива ти се закачат на сайта... неграмотни

Сумарно изгубих повече от половин ден за гледане питане и разпитване, защото не пазаря 3 кила картофи, а хард диск за няколко стотин лева.
Вероятно на теб няма да съм ти полезен с нищо, защото не разбираш какво казвам и явно мнение различно от твоето е неадекватно. Ако беше отделил малко време, щеше да си прочел, какво ми харесва в някой магазини и какво не в други, но уви, каквито клиентите такива и търговците.
След като отчиташ повишено доверие и поръчки с карти, спирай наложеният платеж и си решаваш проблемът.
Българинът може да го е страх да не се мине, но този страх е породен от нещо, няма да е ей така просто.
 
Еми явно такива ти се закачат на сайта... неграмотни


Сумарно изгубих повече от половин ден за гледане питане и разпитване, защото не пазаря 3 кила картофи, а хард диск за няколко стотин лева.
Вероятно на теб няма да съм ти полезен с нищо, защото не разбираш какво казвам и явно мнение различно от твоето е неадекватно. Ако беше отделил малко време, щеше да си прочел, какво ми харесва в някой магазини и какво не в други, но уви, каквито клиентите такива и търговците.
След като отчиташ повишено доверие и поръчки с карти, спирай наложеният платеж и си решаваш проблемът.
Българинът може да го е страх да не се мине, но този страх е породен от нещо, няма да е ей така просто.

Българинът не го е страх от нищо, при плащане с карта, PP, ePay не може да се прави на тарикат. При наложен платеж може да не си взема пратката и не му дреме, може да отиде да отвори пакета и да ти звънне за да се пазари да му намалиш цената иначе ще си платиш доставката напред и назад. Повечето са в близки отношения с куриерите по офисите на еконт и те им позволяват да си гледат пакетите без да са заплатили сумата за доставка преди прегледа
 
Аз такива пинизи не прилагам, ама не се съмнявам, че това е възможно. Но не мисля, че услугата е лоша и трябва да се забрани, просто трябва да се преработи. например връщането да е за сметка на "клиентът". Или без отваряне и преглед, аз и така съм получавал пратки, Ако пък се прилагът такива пинизи масово, спуснете една жалба до централата на куриерът, да обърне внимание там какво се случва, те офисите май са франчайз или пък направо откажете да пращате до офиси, където масово се прилагът такива хватки. Аз имам един приятел бакишиш, той така 2-3 пъти кара клиенти от и до "маалата" за тоя дето духа и накрая почна да отказва поръчки до и от там, сега цялата фирма им бие отказ и няма с кво да пътуват орките и наркманите...
 
Ама 100 пъти повтори, че никой не те чете, а май то ще се окаже, че и ти си в кюпа?
Никой не казва наложен да се забрани. Аз такъв не видях. Моето мнение е, че е толкова масов, защото са неграмотни онлайн и ги е страх да не се минат. Ако не бяха неграмотни щяха да знаят как и къде да проверят има или не някой зад дадения магазин. Най-малкото.
Това с Пейпал не е точно така, защото преди месец един естонец ме гласеше да ме извърти, но рязко утихна след като му пратих клип, на който се вижда не само, че у-вото работи, но и сериен номер. А серийния го пише и на товарителницата, с която го е получил....
И ще ти дам пример. Има спортен магазин. Коректен, добри цени, но лично аз не бих си купил от там. Зад него е забита офшорка. Ай кажи ми ти като си купиш с наложен къде ще гониш Михаля с тая офшорка ако точно тебе извърти!?
И да ти кажа не ми се закачат само на мен. Просто тук си мислят, че обслужват академици някои хора. А грешат, и то много. Ще променя мнението си, когато масово се ползва кирилица, не се пише "в предвид" / "по еФтено" / или не ми кажат по телефона "гледам ти обявите". Ако спрат и по телефона с обръщения като: брат, брато, колега, мой и прочие сигурно ще изживея катарзис. Ама едва ли.
 
Последно редактирано:
Момчета, нищо лично....Изчетох цялата тема. Много е помагаща, но само първите страници. Там докато се появяваше един от професионалистите в този форуми "Стан". Ще ме прощавате но последните две-три страници така се отплеснахте, че думи нямам. Ще очаквам още добри попадения за да науча още нещо за онлайн търговията. Много полезно, благодарен съм Ви...
 
Като допълнение на последното ми мнение бих посъветвал обслужващите академиците в България да си сложат hotjar, да го оставят да направи малко клипове, които те да изгледат. И ЕДВА след това да дойдат и да коментираме клиентско поведение. Разбира се, ако не ги е срам от многото глупости, които изписаха. Защото дори вчера имах един, който докато говори с мен по телефона и му казвам, че в първите 5 реда на описанието пише това, което той пита продължи да спори, че описание няма. Ми няма и да има, докато не ползват скрол-а...Реагира все едно цял нов свят съм му показал като му обясних да дръпне с мишката и да чете.
Не ме разбирайте погрешно - аз съм на ясно, че винаги ще има хора търсещи личен контакт като обаждане по телефона. Нормално е. Не е нормално обаче останалото, за което говорихме по-горе.
 
Напротив, цялата темат е полезна, само че ти не можеш да я анализираш още, а само даваш някакви безсмислени оценки , за да трупаш мнения

Първо, съмняваме да четеш мисли или нещо такова, че да казваш какво искам. Извинявай за невежеството, но защо са ми тези мнения. Щях да тръгна да се заяждам и питам неща, ама наистина не си струва. Благодаря все пак за оценката ти.
 
В една друга тема се похвана дискусия сходна на тази, при това в интересна насока. На кратко ще пробвам да въведа всички в нея:
Какво се случи с obuvki.bg?

Пуснаха обувките -50%

И? Продължавам да не разбирам какво от това, че поляци са налазили? Аз не бих купил, защото няма как и към кой да се обърна ако има проблем. Факт, малко мислят като мен. И все пак: кои са тия?

Ти разсъждаваш като търговец, обмисляш покупките си и мислиш в перспектива. Повече български потребители не са способни на това. Те са първосигнални, купуват това, което им се изпречи на погледа или просто търсят най-евтиното. И в двата случая такива сайтове ги печелят. Сигурен съм, че 90% от клиентите на въпросния сайт не си дават сметка, че той е полски и представлява просто зле преведен текст и един оператор за да приема поръчките им, които пристигат от Полша а вече може и от Румъния. Но дори и да го знаят, това едва ли ще ги откаже. Тук клиента търси преди всичко ниската цена а при мащабите, с които работят такива фирми, няма кой български вносител или търговец да им бъде конкуренция. Факт, че за един кратък период навлязоха много силно на българския пазар и вече правят много сериозни обороти.
Още един пример как парите ни изтичат в чужбина в и без това ограничения български пазар, който на всичкото отгоре е и с лоши перспективи за растеж, независимо от ниските си нива в момента.

И тук се запитах: Проблема в ресурса на старта ли е или в крайната цел? Какво имам предвид?

Ако приемем оптимистично, че тук е събрана масовката от занимаващи се с онлайн магазини, то с риск някои хора да се обидят, аз смятам, че още на старта плановете са краткосрочни. Тоест: да го пуснем, да завъртим бързо едни пари докато продукти Х са интересни, после следващото. Масово е! Огледайте се! Не искам да давам конкретни примери за да не обидя нечий бизнес, но е така.

В същото време проекти като цитирания стартират с намерение да ги има и да придобият мащаб. Не за месец-два, година, а за доста по-дълго. Съответно и подхода към пазара е такъв - с дългосрочна стратегия.
Има и наши магазини, които не са тръгнали с по 3млн от офшорка като един симпатяги с дрехи или тези, но успяват не просто да се задържат, но и да се развиват. Явно, поне според мен, това е въпрос не само на пари. Да, със сигурност с пари е по-лесно - събираш екип, даваш им плана и някак по-бързо се случват нещата. И въпреки това...
 
Проекти като този стартират не само са ресурс (говорим за милиони), мащаб (говорим за няколко държави като всяка една от тях е в пъти по-голям пазар от нашия) а най-вече контакти. Да оставим настрана първите две, в случая третото се оказва най-важно защото ако го имаш контактите, първите две не са такъв проблем. Схемата, по която работят тези магазини, снабдяването със стока, доставните им цени, данъците, всичко това доста се различава ако тръгнеш по стандартните пътища.
В интернет търговията все по-явна става аналогията с кварталните магазини и големите чужди хипермаркети. Така, че дългосрочни планове за опериране на българския пазар не е много разумно да се правят.
Прекалено малък пазар сме за да важи приказката - има хляб за всички.
 
В интернет търговията все по-явна става аналогията с кварталните магазини и големите чужди хипермаркети. Така, че дългосрочни планове за опериране на българския пазар не е много разумно да се правят.
Прекалено малък пазар сме за да важи приказката - има хляб за всички.

За аналогията съм съгласен, но за дългосрочните планове на такъв проект не. Пазара си е ОК стига да си в час и да следиш нещата правилно. Един онлайн магазин може и да не направи богат собственика си, но може да бъде доходен семеен бизнес. Основен или допълнителен. Магазин не изискващ наем, работници и останалите безумни разходи може да носи доход от стотици до няколко хиляди лева на собственика си с минимални усилия и вложение и може да съществува толкова време колкото на човек му се занимава.

Колегата lqllqlq в предния си пост го каза, аз ще продължа мисълта му малко. Не само за онлайн магазините, а масово се търси бързата печалба от някаква лесна и бърза далаверка. Малко имат идей, желанието и силата да реализират нещо дългосрочно.
 
Не съм казал, че с интернет магазин не може да си правиш 1, 2, 3 или 5 заплати. Разбира се, че може, може и повече и занапред ще може но въпроса е, че повечето тръгват с идеята за разрастване, което с оглед на средата и конкуренцията е малко вероятно да се случи. Ако амбицията на човек се свежда до това да се издържа и осигурява приличен стандарт на живот тук т.е. да прави заплата, каквато би получавал като бачкатор в Гемания, то варианти винаги ще се намерят. Единици пък ще намерят ниша, в която няма да имат конкуренция поне известно време. Говоря за масовия случай.
И не е съвсем вярно това за наема и работниците поне в тези области, за които тръгна приказката в другата тема и разговора се премести тук. Ако човек иска да се отлепи от дребния бизнес в един момент ще му трябва не само склад и наличности но и персонал, ще гони по-голяма печалба и точно там ще се сблъска с реалностите - пазар, който няма възможности за разрастване и конкуренция с неограничени възможности и ГФО с многомилионен оборот а печалбата уж 20-30к.
 
И да, и не. Преди 4 години влязох гол като пушка, само с едната спонтанна идея в сектор, в който само легално опериращите са над 6000 фирми. Тия дето чукат частно са поне 15 000, ако не и повече. Сега е още по-тежко. Въпреки това си имам място под слънцето, ръстовете (да, знам че не може все по 150-200%) са повече от добри. 3 години правя на годишна база ръстове над 180%. Тази ми е 4та и се боря за 20%. Фирмата съм аз. Всичко друго съм го изнесъл към други, защото ми е по-евтино да наемам, когато има нужда, а не да хрантутя някой дето ми гледа клипчета по цял ден. Оперирам 8 магазина в една сфера и сега стартирам в коренно различна. И да, вече е момент да взема човек, чрез който ще си откупя време с цел да не пострада настоящото начинание. Не отричам - с голям капитал това щях да го сътворя за 1,5 година. Да, но те пък имат голям разход, тромави са. На кратко всяко има своите предимства.
И да се върна на въпроса: Смятам, че не просто има място под слънцето, а има и на къде да се развива, но аз смятам, че целта е важна. Ако гониш електронни цигари само заради нова забрана - да, печелиш, но краткосрочно. Същото е сега с опаковките за цигари. И то ще мине. Само, че ако се хванем с опаковките за цигари, то има как да го развиеш в опаковки за подаръци, пратки, луксозни опаковки. Колко обаче ще го направя мислите вие?
 
всеки детайл е важен хора... снимките трябва да бъдат перфектно качество...аз лично съм виждала трагични случаи със снимки в онлайн магазини...
 
Не се обиждайте, но да мислиш, че са нужни връзки за стока в наши дни е смешно. Нужно е обаче западно, а не байганьовско мислене за да знаеш какво и как да говориш, най-добре да си учил в техните училища, нужен е перфектен английски и немски за да си говорите, нужен е и акъл да знаеш как да им спечелиш доверието, постоянство, класа , а не да им накъртваш като селска девойка учила 3 години английски на курс и зад думите и се вижда българска конструкция на речта. Малко повече акъл да знаеш кое къде и как да търсиш, а не да гледаш само Китай. Нужен е опит с логистика, банкиране. Нужно е самочувствие, но и покритие. Точност, коректност. Тогава колкото и да си малък все на някой му ставаш симпатичен, намирате общи теми и почват да ти дават. Дават ти хубави цени, дават ти на разрочено, имаш екстри.
 
И аз това с връзките за стока го намирам за несериозно. Ако си напишеш домашното, проучиш добре можеш да откриеш и преговаряш. Да, никой няма да ти клекне на старта, но пък вдигаш ли обемите имаш и увереност да изискаш и повече. А последното ми прави впечатление не важи за БГ търговците. Регулярно имам разговори стартиращи с въпроси за отстъпки от хора, които и 1лв (буквално) не са похарчили при мен. Ми няма как да стане. Да, може да говорим за стартова, но поне след 1 месец работа. Тук се смята, че само защото е фирма и трябва да получи. Еми не е така.
 
И да, и не. Преди 4 години влязох гол като пушка, само с едната спонтанна идея в сектор, в който само легално опериращите са над 6000 фирми. Тия дето чукат частно са поне 15 000, ако не и повече. Сега е още по-тежко. Въпреки това си имам място под слънцето, ръстовете (да, знам че не може все по 150-200%) са повече от добри. 3 години правя на годишна база ръстове над 180%. Тази ми е 4та и се боря за 20%. Фирмата съм аз. Всичко друго съм го изнесъл към други, защото ми е по-евтино да наемам, когато има нужда, а не да хрантутя някой дето ми гледа клипчета по цял ден. Оперирам 8 магазина в една сфера и сега стартирам в коренно различна. И да, вече е момент да взема човек, чрез който ще си откупя време с цел да не пострада настоящото начинание. Не отричам - с голям капитал това щях да го сътворя за 1,5 година. Да, но те пък имат голям разход, тромави са. На кратко всяко има своите предимства.
И да се върна на въпроса: Смятам, че не просто има място под слънцето, а има и на къде да се развива, но аз смятам, че целта е важна. Ако гониш електронни цигари само заради нова забрана - да, печелиш, но краткосрочно. Същото е сега с опаковките за цигари. И то ще мине. Само, че ако се хванем с опаковките за цигари, то има как да го развиеш в опаковки за подаръци, пратки, луксозни опаковки. Колко обаче ще го направя мислите вие?

Място под слънцето винаги ще има. Само, че не за всеки - някои наистина искат бързо да правят голямата пачка - и се отказват бързо после.

И на мен ми предстои магазин в съвсем нова сфера. Би било забавно от две съвсем различни сфери, при втората да се засечем :). При все това Успех от мен!
 
Не се обиждайте, но да мислиш, че са нужни връзки за стока в наши дни е смешно. Нужно е обаче западно, а не байганьовско мислене за да знаеш какво и как да говориш, най-добре да си учил в техните училища, нужен е перфектен английски и немски за да си говорите, нужен е и акъл да знаеш как да им спечелиш доверието, постоянство, класа , а не да им накъртваш като селска девойка учила 3 години английски на курс и зад думите и се вижда българска конструкция на речта. Малко повече акъл да знаеш кое къде и как да търсиш, а не да гледаш само Китай. Нужен е опит с логистика, банкиране. Нужно е самочувствие, но и покритие. Точност, коректност. Тогава колкото и да си малък все на някой му ставаш симпатичен, намирате общи теми и почват да ти дават. Дават ти хубави цени, дават ти на разрочено, имаш екстри.

Въобще не се обиждаме защото в случая нямаш идея за какво говоря или говорим за различни неща :)
Давам конкретен пример с поляците, тъй като за тях се отвори тема и е много показателно. Разбира се, че всеки може да се снабди със стока, но по официалните пътища доставните ти цени ще се окажат близки или над тези, на които те си позволяват да продават на крайния клиент. Дори не отварям темата за наличностите. Няма нужда да ни обясняваш за акъл, немски, английски, поведение и логистика. Ако беше толкова лесно в София щеше да има поне няколко "аутлета" с разнообразни марки и да избият конкуренцията. Нека поне тук да не си говорим как българските търговци били алчни и това било причината да не се случва.
Примера с поляците го видяхме също и при дрехи, електроника, парфюми и др. и ще продължаваме да го виждаме в други области.
Всеки с желание и влагайки достатъчно усилия и пари може да стане представител на дадена марка но при такава конкуренция си в неравнопоставена позиция и няма значение какви са ти снимките и какъв ти е сайта, просто си загубен. Пак повтарям, прекалено малък и беден пазар сме и усещаме негативния ефект от това и глобализацията едновременно.
Реалностите са, че интернет търговците у нас нас са поставени в позицията на малките квартални магазини в борбата с големите вериги хипермаркети. Възможностите ти за разрастване се свеждат до това да оперираш с няколко обекта едновременно, като от всеки ти капе. Растеш до колкото ти стигнат силите.
 
Ами алчни са и просто са масово награмотни, без образование и усет за такт, деликатност, класа и поведение, за стил. Едно време по курортите бяхме големите тарикати и лъжехме чудженците за по 2-3 лв. И какво стана, платежоспособните си тръгнаха и сега идва само сган, освен това съм сигурен, че същите тия дето ги лъжехме уж сега изнасят чувалите с парите като шефове на големите вериги. Ганьо скоро няма да се научи, за което мене ми е кофти защото и аз съм в кюпа нали съм българин. И не с цел да се фукам, но имам достъп до стоки на такива цени, че да мога да продавам примерно под цените на Фешън дейс и пак да правя добър марж. Същите тия дойдоха със дългосрочна стратегия, направиха си огромен мейл бюлетин работейки известно време на нулата, че и назад и сега си обират каймака, ама нашите хора не се сещат, че има такова нещо като да работиш малко без печалба.....неее те трябва да почнат с кофите да ги вядят, и на третия месец се отказват като не стане.

Да не говорим пък за производителите. Няма да давам линк но най-обикновени порцеланови съдове, даже бих казал все едно от столова японеца така ги е снимал и представил, че трепериш от емоция, а виж сайтовете на нашите тарикати производители на какво приличат с гордите им мейли в абв и сайтове в хитбг . Оня ден гледам една автошкола беемветата всичките брандирани със сайта в хит бг.
 

Горе