Инвестиране в акции, ценни книжа, опция, злато и др.

Blinky

Owner
Стартирам тази тема, за да споделят хората в какво инвестират като стане дума за акции и най-вече през коя платформа го правят. Ако има нещо подобно като тема, ще ги налинкна. :)

Попаднах на тази статия:

И искам да знам вашето мнение по темата. Излишно е да казвам, че е по-добре да се движим с инфлацията с парите си, но най-добре е да а изпреварваме. И определено е супер зле да ни изпреварва тях със заделените на страна пари.

Аз ползвам трейдинг 212 след като се поналапах с малко пари от частичните безплатни акции и покрай тях ги бухнах в 2-3 умрели компании с надеждата да излязат нагоре някой ден, пък ако не така или иначе ми дойдоха дюшеш квото стане, за проба и играчка стават

По принцип най-добре е да наливаш в някой бизнес, ако имаш или някой твои приятел има, или да се включиш някъде. Но това е 1 на ръка. В случая говорим за диверсификация на инвестициите. Явно е, че ефектът ще дойде след има няма 10+ години, ако правиш правилните покупки и следиш добре всичко. В този ред на мисли, някой плаща ли си за консултации или е по-добре сам си правиш анализите, което е учене постоянно. :) Питам, защото на линка, който пуснах пича предлагаше и консултация.

Тази година нямаше ли да излизат IPO-та на SpeaceX и Canva? :)

през коя платформа
Interactive Brokers.

Trading 212 използва инфраструктурата на IB.

Не мога да се закълна за всичко казано по-надолу относно Т212 (не съм ги изполвал)

Като EU онеправдани и регулирани трейдъри вкарваме €. IB е доста по-добре за превалутиране.
Превалутиране: T212 - 0.15% IB - 0.002%

Комисионни при сделка: Т212 няма. IB според настройките на профила (не помня точно къде се сменяше) има фиксирана и някаква, която се изчислява по неизвестен за мен алгоритъм, но е доста ниска. Аз съм на втората.

В T212 може да се търгуват само акции, ETF и CFD. В IB каквото ти душа сака след като се пребориш за съответния trading permission.

При достигане на 25К€ баланс IB предлагат участие в Stock Yield Enhancement Program. Доколкото съм чувал Т212 и те имат (пак базирана на IB).

Като цяло за чекиджийки операци с по 50-100€ Т212. Ако вкарвате сериозни пари IB.

някой плаща ли си за консултации
В наши времена AI-то върши доста работа.

Interactive Brokers.

Trading 212 използва инфраструктурата на IB.

Не мога да се закълна за всичко казано по-надолу относно Т212 (не съм ги изполвал)

Като EU онеправдани и регулирани трейдъри вкарваме €. IB е доста по-добре за превалутиране.
Превалутиране: T212 - 0.15% IB - 0.002%

Комисионни при сделка: Т212 няма. IB според настройките на профила (не помня точно къде се сменяше) има фиксирана и някаква, която се изчислява по неизвестен за мен алгоритъм, но е доста ниска. Аз съм на втората.

В T212 може да се търгуват само акции, ETF и CFD. В IB каквото ти душа сака след като се пребориш за съответния trading permission.

При достигане на 25К€ баланс IB предлагат участие в Stock Yield Enhancement Program. Доколкото съм чувал Т212 и те имат (пак базирана на IB).

Като цяло за чекиджийки операци с по 50-100€ Т212. Ако вкарвате сериозни пари IB.

В наши времена AI-то върши доста работа.
Абе имаше на eToro нещо такова + можеш да следваш крачките на брокети, с добър рейтинг - да правиш техните действия - copy->paste автоматично. И това е начин, но няма безгрешни де. Винаги е по-добре някой по-опитен да ти ги прави сделките. :)

Все ми се искаше да видя някакви работещи при някои стратегии, формули и практики. Идеята ми е да хвана нещо. Нещо не е много оферта да чакаш как се стапят парите. А с натрупването им и липсва на бизнес идея или време за нея, се търсят някакви други начини да ги накараш да работят. И това с вписването в данъчната декларация ще е другата греда, ама да речем, че там някак си ще се оправим, веднъж мине ли една година с простотия.

IKBR -> S&P500. Пускал съм много по темата през годините защо и как. Разгледай ги ако не ги помниш.

Всички останали стратегии, формули и прочие, когато става въпрос за период от 20-30г. ще имат по-ниска доходност спрямо S&P500. Обяснявал съм и защо. Имам даже тема, която сравнява с имот в България.

Ако е са по-висока доходност ще имат и по-висока волатилност (демек риск). Има тема как да си го изчислявате под формата на Шарп коефициент.

На регулирана борса няма да платите данък печалба и дивидент. Единственото решение, което трябва да вземете е дали се деноминира в $ или €. Ако доходите и другите активи са ви в € -> $.

Т212 ви цака със спреда. За някой, който купува един път на 2-3 месеца не е драма. Безплатен обяд няма.
- Забравих да кажа и да стоите възможно най-далече от CFD-та. Това не са акции.

Revolut също е ОК. Имат банков и още няколко важни лиценза вече, но пак спреда не е много добър, а и доста инструменти липсват там.

Днес е много лесно да си вайбнеш бектест спрямо S&P500 и бързо да се ориентираш има ли смисъл да правиш друго. Ако ми се занимава ще го пусна.

Повече ми е интересно къде се затри @Ivo_ Щеше всичко да се срива, а, у?

Т'ва е жълти стотинки дори на портфолио $500к. Няма смисъл. Само ще се занимавате с отчитане после.

Последно редактирано:
Имам даже тема, която сравнява с имот в България.
С имотите тук приключих (поне за известно време) преди няколко години и мога да кажа доста успешно.

Т'ва е жълти стотинки дори на портфолио $500к. Няма смисъл. Само ще се занимавате с отчитане после.
Таман ми плаща някои странични разходи по дейността.

Горе