Инвестиране в акции, ценни книжа, опция, злато и др.

Blinky

Owner
Стартирам тази тема, за да споделят хората в какво инвестират като стане дума за акции и най-вече през коя платформа го правят. Ако има нещо подобно като тема, ще ги налинкна. :)

Попаднах на тази статия:

И искам да знам вашето мнение по темата. Излишно е да казвам, че е по-добре да се движим с инфлацията с парите си, но най-добре е да а изпреварваме. И определено е супер зле да ни изпреварва тях със заделените на страна пари.

Аз ползвам трейдинг 212 след като се поналапах с малко пари от частичните безплатни акции и покрай тях ги бухнах в 2-3 умрели компании с надеждата да излязат нагоре някой ден, пък ако не така или иначе ми дойдоха дюшеш квото стане, за проба и играчка стават

По принцип най-добре е да наливаш в някой бизнес, ако имаш или някой твои приятел има, или да се включиш някъде. Но това е 1 на ръка. В случая говорим за диверсификация на инвестициите. Явно е, че ефектът ще дойде след има няма 10+ години, ако правиш правилните покупки и следиш добре всичко. В този ред на мисли, някой плаща ли си за консултации или е по-добре сам си правиш анализите, което е учене постоянно. :) Питам, защото на линка, който пуснах пича предлагаше и консултация.

Тази година нямаше ли да излизат IPO-та на SpeaceX и Canva? :)

през коя платформа
Interactive Brokers.

Trading 212 използва инфраструктурата на IB.

Не мога да се закълна за всичко казано по-надолу относно Т212 (не съм ги изполвал)

Като EU онеправдани и регулирани трейдъри вкарваме €. IB е доста по-добре за превалутиране.
Превалутиране: T212 - 0.15% IB - 0.002%

Комисионни при сделка: Т212 няма. IB според настройките на профила (не помня точно къде се сменяше) има фиксирана и някаква, която се изчислява по неизвестен за мен алгоритъм, но е доста ниска. Аз съм на втората.

В T212 може да се търгуват само акции, ETF и CFD. В IB каквото ти душа сака след като се пребориш за съответния trading permission.

При достигане на 25К€ баланс IB предлагат участие в Stock Yield Enhancement Program. Доколкото съм чувал Т212 и те имат (пак базирана на IB).

Като цяло за чекиджийки операци с по 50-100€ Т212. Ако вкарвате сериозни пари IB.

някой плаща ли си за консултации
В наши времена AI-то върши доста работа.

Interactive Brokers.

Trading 212 използва инфраструктурата на IB.

Не мога да се закълна за всичко казано по-надолу относно Т212 (не съм ги изполвал)

Като EU онеправдани и регулирани трейдъри вкарваме €. IB е доста по-добре за превалутиране.
Превалутиране: T212 - 0.15% IB - 0.002%

Комисионни при сделка: Т212 няма. IB според настройките на профила (не помня точно къде се сменяше) има фиксирана и някаква, която се изчислява по неизвестен за мен алгоритъм, но е доста ниска. Аз съм на втората.

В T212 може да се търгуват само акции, ETF и CFD. В IB каквото ти душа сака след като се пребориш за съответния trading permission.

При достигане на 25К€ баланс IB предлагат участие в Stock Yield Enhancement Program. Доколкото съм чувал Т212 и те имат (пак базирана на IB).

Като цяло за чекиджийки операци с по 50-100€ Т212. Ако вкарвате сериозни пари IB.

В наши времена AI-то върши доста работа.
Абе имаше на eToro нещо такова + можеш да следваш крачките на брокети, с добър рейтинг - да правиш техните действия - copy->paste автоматично. И това е начин, но няма безгрешни де. Винаги е по-добре някой по-опитен да ти ги прави сделките. :)

Все ми се искаше да видя някакви работещи при някои стратегии, формули и практики. Идеята ми е да хвана нещо. Нещо не е много оферта да чакаш как се стапят парите. А с натрупването им и липсва на бизнес идея или време за нея, се търсят някакви други начини да ги накараш да работят. И това с вписването в данъчната декларация ще е другата греда, ама да речем, че там някак си ще се оправим, веднъж мине ли една година с простотия.

IKBR -> S&P500. Пускал съм много по темата през годините защо и как. Разгледай ги ако не ги помниш.

Всички останали стратегии, формули и прочие, когато става въпрос за период от 20-30г. ще имат по-ниска доходност спрямо S&P500. Обяснявал съм и защо. Имам даже тема, която сравнява с имот в България.

Ако е са по-висока доходност ще имат и по-висока волатилност (демек риск). Има тема как да си го изчислявате под формата на Шарп коефициент.

На регулирана борса няма да платите данък печалба и дивидент. Единственото решение, което трябва да вземете е дали се деноминира в $ или €. Ако доходите и другите активи са ви в € -> $.

Т212 ви цака със спреда. За някой, който купува един път на 2-3 месеца не е драма. Безплатен обяд няма.
- Забравих да кажа и да стоите възможно най-далече от CFD-та. Това не са акции.

Revolut също е ОК. Имат банков и още няколко важни лиценза вече, но пак спреда не е много добър, а и доста инструменти липсват там.

Днес е много лесно да си вайбнеш бектест спрямо S&P500 и бързо да се ориентираш има ли смисъл да правиш друго. Ако ми се занимава ще го пусна.

Повече ми е интересно къде се затри @Ivo_ Щеше всичко да се срива, а, у?

Т'ва е жълти стотинки дори на портфолио $500к. Няма смисъл. Само ще се занимавате с отчитане после.

Последно редактирано:
Имам даже тема, която сравнява с имот в България.
С имотите тук приключих (поне за известно време) преди няколко години и мога да кажа доста успешно.

Т'ва е жълти стотинки дори на портфолио $500к. Няма смисъл. Само ще се занимавате с отчитане после.
Таман ми плаща някои странични разходи по дейността.

С имотите тук приключих (поне за известно време) преди няколко години и мога да кажа доста успешно.
Да, за недвижимите е малко нереално какво ще купиш и какво точно инвестиция ще ти се яви в следващите години. Според мен това е перо, което не е лошо да имаш в цялостната ти диверсификация. Обаче не мисля, че сега е точно момента за закупуване на това, както и не е най-добрия начин да останеш ликвиден, камо ли да го впрегнеш да нови пари. Според мен много хора, дори и такива, които не гледат на имота като инвестиция, поприключиха за момента. Банките ще ни кажат скоро как е положението с ипотечните, но не смятам, че в момента е много добро, да не кажа, че има спад и то сериозен.

Идеята на темата е да почерпя малко информация кой къде налива в акции и други ценни книжа или стоки, както и да разбера начина, по който го правят. Разбира се, риска тук е в пъти по-голям от недвижимите, но и се предполага, че и възвръщаемостта да е различна в полза на акциите. Едно време не го мислих много много много, защото разчитах на посредници - и като казвам посредници имам предвид конкретно Бенчмарк и Елана. Те си имаха фондове, имаха си и опция да ти посредничат при закупуването на акции, от борсата или такива, които тепърва ще излизат на борсата. Опция може би биха били да се вземат през тях някои акции на БФБ, вече не съм стигал до проучването за такива, които ще излизат в световен мащаб - дадох пример с SpeaceX и Canva.

@metaverse , да, чел съм темите, както и постовете ти. За жалост са малко по-технически за мен. Погледнато от погледа на човек, който не смята да му е основно, а просто допълнително разпределение на парични средства, изглежда малко стряскащо. Но за човек в ролята си на фиксиран в това трейдър - си е супер.
Revolut също е ОК. Имат банков и още няколко важни лиценза вече, но пак спреда не е много добър, а и доста инструменти липсват там.

Днес е много лесно да си вайбнеш бектест спрямо S&P500 и бързо да се ориентираш има ли смисъл да правиш друго. Ако ми се занимава ще го пусна.
Добре де, няма ли някакви вече изградени и доказани такива. Не, че ако АИ-то тегли всеки към печалби, ще говорим за някаква нормална борсова търговия, но все пак - нещо има ли внедрено.

И един мармот. ;)
Абонамента за snowball-а ми го плаща, че и остава за една две таверни :D

не мисля, че сега е точно момента за закупуване
Моментът беше до преди 4-5 години. Тогава таргетирах имоти с поне 5% пасивен доход годишно. Сега е над 10%, а цената им се удвоила меко казано.

Горе