Хахаха, мислех, че VUAA е спокойствието.
Аз нямам някаква велика стратегия - buy and hold, като при свободен капитал - се вкарват на месечна база. То колко да е отчайващо на база 10-15 години държане на позиция.
Темата стана много добър менюал какво да се прави.
Като европеец може да купуваш само етф търгувани на европейски борси. Може да ги познаеш по това, че в името имат UCITS ETF.
Е, могат да се купуват и други, но през опции. IB нарочно заключва повечето функции защото знае, че 90% от потребителите си губят парите от незнание. А заклюените възможности са високо рискови. В товя случай се опитваш да отключиш търговия с Опции в/у индекси. А с този тип инструменти може много да се вътриш, ако не разбираш. Дори боркера може да ти разпродаде други позиции за да ти покрие загубите.
Да, мерси. Ориентирах се.
Опции не ми трябват. Някои с добре направени портфейли има ли? Нещо, което смята да държи дългосрочно.
Иначе гледам какви ли не оптимисти има - трейдъри.
Моята стратегия е пенсиоерска. Имам три етф-а от които два идексни и един тематичен. Правя dca в индексните. Също така имам и процент в индивидуални акции / не държа повече от 5-6/, като там прилагам суинг трейдинг за да работи сложната лихва.
За момента гледам два индекса, за акции не ми е дошло още самочувствието и може би скоро бих погледнал натам.
Моята също е пенсионерска. По-добро управление е от това да разчиташ на НОИ. Някъде дори бях гледал един от трейдърите обясняваше как техните портфолиа на тези държавни институции дори не успяват да преборят инфлацията последните години. Склонен съм да го вярват, като знам и как системата е с намаляващ демография разчита да изплаща след време пенсии.
Абе, не че се опитвам са съм забавен, но някой има ли SOFIX? Интересно ми е. Нали сега след ЕС и всичко, трябва и нашата борса вече да има някакво движение нагоре.
Умрел кон е нашата борса, че и европейската като цяло, към момента. Имаше малко хайп при SOFIX около приемането на еврото, но май всичко си се върна по старому. Не я следя, знам че има някоко компании с потенциал, но като си знаем бг бизнеса и правителство не бих сложил пари там.
Да, но беше доста добре преди има няма 15 години. Имаше голям ръст. Но май няма да се повтори. След това малък валюм, после никакви важни сделки, като цяло нищо особено. За жалост много хора смятат, че поради обстановката е супер рисковано, да не кажа губеща стратегия да сложиш пари там. Например дали Албена АД тази година ще има ръст? При по-добро управление и бизнес климат може и да има някаква надежда, но това няма да се случи скоро.