Инвестиция в платформа за обяви ?

MariyanM

New Member
Инвестиция в платформа за обяви ??

Или с две думи , Имат ли шанс малките рибки да оцелеят сред "ГОЛЕМИТЕ" в този голям океан
 
Последно редактирано:
Как има хем големи и хем има монопол?
 
Защо да не може? Нито е посочил езика на сайта, нито дали ще гони всякакви обяви или строго таргетирани.
Според мен ако е строго таргетиран сайта за обяви има шанс.
 
Аз съм за. НО, строго нишов сайт. Ето примерно shedd. Те са приложение, но си има определена ниша. Ако се анализира добре и се мисли може да се постигне доста. Например аз съм мислил за обяви за часовници. Има много фенове на часовниците, купуват, продават и то скъпи часовници. Дори съм мислил аз да заредя часовници и да ги кача като за начало докато почнат и потребители да качват.
 
Сайта ще е на Български ,с всякакви обяви по дизайн ,иноваций и информация бие олх отвсякъде ! Въпросът е дали българина ще спре да плаща по 4.80 за реклама и ще започне да дава по 2.40 . Сайта ще има и блог в него ревю на всичко и на всеки с рейтинг на потребителите както при ebay, коментари под всяка обява и пълна прозрачност
 
Би могло да стане. Трябва обаче да се налеят много пари за реклама и наистина трябва да предлага иновации, които бягат на олх. Примерно това с рейтинга и оценките си е направо задължително.
 
  • Like
Реакции: Jhin
Сайта ще е на Български ,с всякакви обяви по дизайн ,иноваций и информация бие олх отвсякъде ! Въпросът е дали българина ще спре да плаща по 4.80 за реклама и ще започне да дава по 2.40 . Сайта ще има и блог в него ревю на всичко и на всеки с рейтинг на потребителите както при ebay, коментари под всяка обява и пълна прозрачност
Ще поемате ли гаранция? Ако не то няма да съм ваш потребител, както спрях да съм и в олх.
 
Тонев изумяваш не, съвсем се извратихте вече клиентите. Айде и гаранция в сайт за обяви, а други услуги не щеш ли? А към колегата - за да продаваш трябва трафик, който конвертира, не знам как ще го постигнеш?
 
Ще се рекламира по всякакви начини в продължение на година и ако не пожъне успех отива в кофата ..
 
Инвестицията в рекламата ще трябва да е повече от брутална.
Като споменеш "къде да пусна обява" 90 % ще отговорят OLX и това на фона, че постоянно върви реклама на bazar.bg дори в национални телевизии на цена от между 3 и 5 хиляди лева за 30 секунди. Дори и ти сравняваш с OLX ...
A базар имат рейтинг система, същите обяви които се публикуват в редица сайтове (за автомобили, за имоти, дори и обяви от OLX ), нормално изглеждащ дизайн и т.н.
 
Ипо, нима не си чувал за ebay, amazon. Тези развъдници за лъжливи търговци въобще не желая да ги коментирам. Ако правиш нещо, прави го както трябва.
 
Ами пазарувай само от фирми тогава. Има си индикации кой лъже и кой не. Ама българина иска хем хубаво, хем евтино, на далаверка да е. Е... Иначе щото ибей и амазон пък няма китайци и всякаква измет дето се представя за такава каквато не е.

А, иначе колегата го е решил, срок е определил, само мога да му пожелая успех.
 
Вече отговорът ми клони повече към не, ако не искаш да го направиш за опит и имаш "излишни" пари за инвестиция.
За да успееш тук според мен трябва:
1. Да имаш уникално лесно за писане, произнасяне и запомняне име на сайта
2. Ужасно добър маркетингов гуру, който да изгради бранда
3. Солидна пачка за реклама
4. Добър ИТ, който да изгради системата, да въвежда новите неща и да ги тества
5. Хора, които да се грижат напълно за социалните мрежи, въпросите на потребителите от сайта, които идват и да следят дали се спазва регламента за качването на обявите
6. Добър хостинг или по-добре VPN

Сети се с каква рекламна кампания емаг, продавлник (сега олх) навлезнаха и колко други сайтове имаше, които предлагаха подобните, дори същите, услуги и вече не съществуват. Ако си за микронишов сайт за обяви - то там вече може да има смисъл.
 
Сайта ще е на Български ,с всякакви обяви по дизайн ,иноваций и информация бие олх отвсякъде ! Въпросът е дали българина ще спре да плаща по 4.80 за реклама и ще започне да дава по 2.40 . Сайта ще има и блог в него ревю на всичко и на всеки с рейтинг на потребителите както при ebay, коментари под всяка обява и пълна прозрачност
Щом цялостният value proposition е по ниската цена директно ги дай тези пари за благотоворителност.
Бих се обзаложил, че нямаш реуср да излезе в ценова война дори и срещу базар.бг, какво да говорим за Olx-a

Гони ниши, гони стойност, гони обслужване и т.н. - ако си поредният сайт копие на някой голям, то наистина мисли за каква благотворителна кауза да ги дадеш!
 
Последно редактирано:
3-ти Classifieds сайт навярно има нужда, навярно и няма. „3-ти“ сега се явяват всички обявалник-сайтове принципно, знайни и незнайни.

Но от 2-ри Marketplace (първият и единствен български засега си остава: auction.bg) – опр. има. ТОВА Е българският „eBay“, ако може така да се нарече (репутация, звезди, рядко гаранции). Поразгледай го, FAQ, структура, reps, etc. и виж къде е зле, къде е добре спрямо eB/AZ. После пък eB/AZ къде са добре, къде са зле (зле откъм паплач от китайци, вече упоменато). Има френски и немски Marketplaces, където приемат ЗАДЪЛЖИТЕЛНО FR/DE-bound Companies, т.е. там не можеш да пробие ни китаец, ни европеец дори независимо има ли, няма ли FR VAT / DE VAT, просто си трябва немска или френска фирма, т'ва е.

Опр. ще има нужда от филтри, опр. от 2 вида профили (професионални/бизнес и лични/домашни), макс. брой обяви за лични опр. число (30-40), бизнес профилите повече, но и верифицирани фирми (със сканирани и качени docs през сайта, т.е. Актуално от ТР задължително + screenshot от ТР на фирмата, за др. фирмени номера е ясно, че трябва да ги има също). Цедка трябва да има. Но това не пречи да има unauthentic/counterfeit/ментета/replicas продавани стоки от легални (Verified) фирми, нали? Това е големият проблем (и на eB, и на AZ, и на Auction, и на други markets). eB имат VeRO програма, удряща с takedowns, AZ пък почнаха да исках между $500-$5000 (считано от август 2016) за ВСЕКИ един Brand, който желаещ да продаваш в Application Form (това откъм fee само). Освен него трябва да имаш ЗАДЪЛЖИТЕЛНО или Brand Authorization Letter, или 3 x Genuine Invoices от различни Manufacturers/Wholesalers/Suppliers/Distributors:

upload_2017-5-25_1-58-13.png

Долу-горе вече се справят и рядко има counterfeit BRANDED стока (в COM, в EU e паплач още). Да, има, не и в такива мащаби от преди август 2016.

Идея си нямам как ще решиш този проблем, който е проблем още от ПРЕДИ да започнеш да правиш сайт, наливаш кинти за реклама и т.н. и т.н.

Изчети тази стара тема (с цитатите), има достатъчно предоставен feedback. То поначало целия форум за последните 5г. трябва да си изчел едно 50-60% от сериозните теми (до колкото е имало такива), за да знаеш проблемите на предприемачите, бизнесите, startups, както и клиентите, т.е. и 2-те страни.

Иначе да, винаги може да се тръгне „на сляпо“, имаш някакви XXXK за харч, действаш, както намериш за добре. Но без предпроектни проучвания къде/какво/що/как/колко/ПРОБЛЕМИ и пр., няма как да я бъде. Един вече „загатна“ в #13 пост, че трябва да се има гаранции за стоката да е authentic. Това значи страшно много ежедневни снимки и телефони на твои CS reps, занимаващи се САМО с това – да проверяват стоката на професионалните Marketplace sellers + искания за Genuine Invoices от тях от ОФИЦИАЛНИ дистрибутори, канали и прочие. А от „домашните“ sellers – искания за Outlet/Store receipts (на закупените вехтории). Е, разбира се на домашен мед, ракия… какви docs могат да се искат.

Buyer Protection задължителен. Seller Protection задължителен (особено срещу явлението Преглед, тест и бягство от 2-3г. насам, което започна да залива и RO отскоро). Ти си шефът, ти си предприемачът, ти трябва да го решиш този проблем, след като куриерите НЕ го решават дълги години, едва ли и ще го решат, едва ли е и възможно за тях. Излишно е да пиша, че трябва да си „Админ на лични данни“ от 1-вия ден още. Как ще отсява (изградената и програмирана от теб СИСТЕМА и алгоритми или скъпоплатените ти програмисти) кой ще „сгафи“ или „сгази“ лука, кога ще банираш профили (при първото провинение ли, при второто ли, когато и тогава не си вземе пратката), как ще засичаш Multiple Accounts (!!!) от хора, които шмекеруват яко (банан след банан, после пак нов профил, пак 10 поръчки от 10 sellers и взети 1 от тях или 0), засичане на related/associated/linked accounts по какви критерии (досети се само за 10 и то при Desktop, при Smartphones е ултра лесно с Device ID/IMEI/PhoneID) с цел да няма злоупотреби, abuse и т.н.

Arbitrage опции. Escrow опции. eMoney transmitter лиценз. Gateways…

---

Отказах ли те? Ако не съм, да продължа да пиша още, че да те откажа (освен, ако не си спечелил от тотото/Бахар-шаран-лотарията някой M и твърдо си решил за Marketplace в най-слабият, най-ниският, най-abuse-натият в ЕС: BG eCommerce Market с неговите €360M на годишна база).
 
Чак смешно ми става.
Тръгнал да бута големите с лудите бюджети за реклама а не може да си направи/плати за едно проучване на пазара :D
 
Една приятелка стартира преди година сайт за добавяне на фирми, а именно фирмен каталог. От началото бях мега скептичен, защото това са пари, които бизнеса дава ей така, за една година примерно 50-60 лева за включване в него и в зависимост от това дали да е видим листинга в категорията, цената отива нагоре. Но се оказа, че мацката е много добър продавач. Успява да убеждава малките и големите (някои големи де, не всички - такива с маркетинг човек в тях малко дърпа юздите на подобни оферти) и в последствие е натрупала не лош набор от фирми, плащащи си всяка година. Да, звучи невероятно, но е факт. В момента бих казал, че няма начин собственик на фирмен каталог да успее, но ето че хората си намират начина, като естествено знаят как да го направят.

Същото бих казал и за сайтовете за оферти. Но истината е, че тясно специализиран сайт може и да има шанс. Нишов определено има повече шанс. Не казвам, че е мега добрата инвестиция, но определено. Имаше преди време идея, която ни се въртеше на мен и на мои познат. Човек от енергийния сектор ни подсказа, че сайтовете тип борса за енергийни ресурси (газ, въглища, пелети, дървесина, петрол, електричество и др.) са много слаби и там може да се вмъкне някой играч. Идеята на тези сайтове е да се публикуват обяви на големи производители продаващи тия ресурси. Такава, каквато е и идеята тук, но разбира се с много повече функционалности - от типа на борсови индекси също, платен вход, за да се уреждат сделки през сайта, съобщения ако потребителя е абониран за дадени известия и прочие. Това мисля, че може би е добра идея все още. Естествено говорим за световния пазар.
 

Горе