Искате ли да имаме електронно гласуване в България?

Искате ли да имаме електронно гласуване в България?

  • Да, искам.

    Votes: 64 70.3%
  • Не, не искам.

    Votes: 23 25.3%
  • Не знам.

    Votes: 4 4.4%

  • Общо гласове
    91
От: Искате ли да имаме електронно гласуване в България?

Аз ти казах конкретна система. Само да вметна, от чисто добро желание какво провокира смехът ми - този тип системи се хостват при вендора. Т.е., стаята с компютрите, както дълбокомислено я наричаш се намира в производителя, да речем Скайтъл, ако говорим за най-известната система.
Това дали ти искаш Фейсбук или не, нямам идея каква връзка има. Фейсбук е просто една платформа, всеки я използва според умствените си възможности. На мен ми е адски полезна при организацията на един куп благотворителни дейности, месинджър частта ми е адски удобна, щото СМС не съм пращал от години, а и в бизнеса ми ми помага страшно много с трафика и продажбите. За мен е полезна, за теб са клюки, както казах - всеки със възможностите си.
Както каза - нямаш допирни точки с мен, тук сме на едно мнение. За разлика от теб, аз твърдя, че е добре, че имаш право на глас.
 
От: Искате ли да имаме електронно гласуване в България?

Електронното гласуване на е за феновете на конспирациите, но ако си представим че приемат и електронното гласуване и да е задължително, направо не знам как ще се чувстват :wink:
Извън майтапа, не е ли по-добре електронното гласуване за тези, които са в чужбина. Защото съм чувал, че секциите са малко и за да гласуват, пътуват стотици километри
 
От: Искате ли да имаме електронно гласуване в България?

Аз ти казах конкретна система. Само да вметна, от чисто добро желание какво провокира смехът ми - този тип системи се хостват при вендора. Т.е., стаята с компютрите, както дълбокомислено я наричаш се намира в производителя, да речем Скайтъл, ако говорим за най-известната система...
Както каза - нямаш допирни точки с мен, тук сме на едно мнение. За разлика от теб, аз твърдя, че е добре, че имаш право на глас.
https://stanchev.wordpress.com/
Тука има сума линкове. Кво мислиш, че не съм ги чел ли?
В държ. администрация дося са наринали на М$ над 300 милиона $. Без обсъждане, просто някой накупува пълни лицензи на ОС и Офис на лелите да играят пасианси!
В Румъния злоупотребата дори отива към милиард долара.
Тия пари струва нов метро-диаметър, и то без евро-субсидиите. А има относително безплатен вариант...
Какво те кара да мислиш, че няма да се сдушат с нашите продажници, да сготвят няколко стотин милиончета по въпроса? По стар навик?
За Естония доколкото разбирам - сървърите са при тях, голяма част на отворен код. Това, дето те накара да се хилиш като олигофрен, на голата сляпа вяра, де я заяви 20 пъти. Как я виждаш тая работа сума милиони народ да се юрне да ползва информационен канал в Америка, и това да издържи? Аз хич не го виждам. Тука ще са, и квото ти кажат - това ще видиш като резултат.
Ей затова си говорим.
 
От: Искате ли да имаме електронно гласуване в България?

И двамата твърдите едно и също, пък се нападате. Поне си четете мненията де, не е лошо.

И сега да уточним малко
Категорично не е вярно. Това са две, независими системи - едната те проверява дали имаш правото да гласуваш, след което ти дава удостоверението за това. Това удостоверение носи единствено информацията, че имаш право да гласуваш и до тук. Втората система получава това удостоверение и брои гласа ти, но няма представа кой си.
Ако трябва да го опиша като офлайн - отиваш при едната лелка, тя ти проверява личната карта и данни, след което ти дава удостоверението (бюлетината), с която ти отиваш да дадеш гласа си. Двете системи нямат връзка. Ако твърдиш, че едното е фалшификация, то и другото е фалшификация.
Тайната на вота е съвсем (за да издразня Rabin :) ) сигурна.

Нека сега уточним кои са тия, които не знаят как изглежда компютър, че ми е странно? Също така, откъде ще дойде манипулацията? Как влизаш в системата и я манипулираш, кое манипулираш, данните в базата ли, самите данни на входа на базата ли, анализа на данните ли, подменяш резултата ли? Как го правиш, откъде?

две системи в математиката са независими само когато нямат общи пресечни точки. пресечните точки в дадените системи са хората, които обслужват системите, примера е елементарен:

лелка1 от някое CA(да кажем, общия най-лош вариант, че е от МВР) ти я дава по същия начин както ти дава лична карта, но си записва в едно тефтерче номера на личната карта*.

1.в другата система, лелка2 бара в базата данни/ти уж си анонимен защото вота ти е написан на бял лист заедно с номера на личната карта/, да това би било вярно, ако лелка2 не си лафи по вайбър с лелка1.
2.компютъра на лелка2 изпълнява скрипт, с който се заличават номерата на личните карти, не е ясно дали не подменя вота само на тези подадени като списък от лелка1
3.лелка1 е ненадеждна, тъй че я отсвирваме и всеки гласоподавател си прави самоподписан сертификат, с който гласува, разбира се може да гласува повече от веднъж...

* - под номер на лична карта да се чете номер на сертификат/e-id

Rabin, не можеш да преброиш неправилно при вариант 1. защото входните данни ще се предоставят публично и всеки ще може да си напише програма за паралелно преброяване


в Интернет никой не е анонимен, затова никакво анонимно гласуване само на правоимащи не може да се проведе!
 
От: Искате ли да имаме електронно гласуване в България?

Лафенето по вайбър на Лелка 1 и Лелка 2 в случая е възможно единствено с допълнителен интерфейс Лелка, който не е част от никое такова решение. Това трябва да се поръчва допълнително и сме го коментирали по-горе.
И не можем да отсвирим Лелка 1.
 
От: Искате ли да имаме електронно гласуване в България?

да не твърдиш, че обектите лелка1 и лелка2 са от тип абсолютно черно тяло, нещо като интерфейса за подслушване, дето за използването му Цв.Цв. излезе напълно невинен?
 
От: Искате ли да имаме електронно гласуване в България?

Твърдя, че интерфейсът между тях не виждам начин да бъде разработен.
 
От: Искате ли да имаме електронно гласуване в България?

Не ми е ясно защо се напиняте да нищите неща в дълбочина, същевременно употребявайки слова като "не виждам начин". tprodanov го обърна на религия, с вяра, лично усещане, и видимо далеч от матарията. Св. Боко ще нареди на министъра по компютрите да направи гласуване, и ще го има. И каквито данни кажат - на такива ще се просълзи баботията, и вие с нея, щото модерното дошло видиш ли!
Само аз ли си мисля, че ще наринат колкото са нужни пари, че да стане тяхната? Т.е. пълен тоталитаризъм и несменяемост? Туй как на вас ви се иска да е направено - хич не им дреме!
Имам идея как да стане наистина отворено и честно гласуване, но идва доста трудоемко, а и хората не вдяват като задълбая технически. За малко да получа бан, щото развалих идилията на автобусен шофер (вече безработен), химик и набеден дипломат. Това е то демокрацията. Неквалифицирани в политиката хора избират себеподобни. Това е то бабичка на опашка за референдума!
 
От: Искате ли да имаме електронно гласуване в България?

То така става, св. Боко идва и нарежда. И понеже виждам, че все се опитваш да го удариш на политическа тема, ще ти кажа - електронно гласуване може да има, не е кой-знае колко трудно, решения има, всичко е въпрос на политическа воля. Такава обаче няма и електронно гласуване няма да има, поне докато Герб са на власт.

Прави ми впечатление още нещо - приемаш личното ми мнение и личната ми позиция като религия, което е крайно неграмотно. Все пак, ако не бъркам, имаш претенции за човек с познания във физиката, и като такъв би трябвало да знаеш, че цялата наука се основава на вяра и лично усещане, или иначе казано, теории, които до към текущия момент звучат правдоподобно, а в следващия не. Т.е., нападайки така детински изказа ми, нападаш и науката като начин на развитие, което е леко необяснимо, но ти си знаеш.

И сега, за да ти звучи още по-сигурно, хайде на бас, че докато Герб участват по някакъв начин в правителство на страната ни, електронно гласуване няма да има. Срокът на баса ти оставям да го определиш ти. Ето ти, тук няма религия, бас - всеки си стои зад думата. А?
 
От: Искате ли да имаме електронно гласуване в България?

...
... цялата наука се основава на вяра и лично усещане, или иначе казано, теории, които до към текущия момент звучат правдоподобно, а в следващия не. Т.е., нападайки така детински изказа ми, нападаш и науката като начин на развитие, което е леко необяснимо, но ти си знаеш.
...
Крайно невярно. Науката е построена в/у доказателства. Което не е доказано експериментално - му се вика "теория".
Останалото де си написал е бошлаф, дори не ми се слиза на полит/хазартно ниво. Ще ми се да си говорим за технологията, да не отива в кофата, че е важна тема.
п.с. А, тя си била в кофата, демек политиката. Само че нямам желание да обсъждам от гледната точка на червена бабичка на опашка за референдум.
 
От: Искате ли да имаме електронно гласуване в България?

Аз за технологията казах достатъчно, ти насреща каза - там някъде пишело друго. Не каза как ще пробиеш конкретно решение. Та разговорът за технологията умре преди една страница.


Иначе, доказателството е логическа демонстрация на това, че някои изводи следват от определени предпоставки. Не 100% гаранция за нещо. Науката никога не доказва нищо, а само създава повече и по-надеждни и изчерпателни теории за света, които постоянно се обновяват и подобряват.
Щото иначе щехме да сме некъде при Нютоновата физика. Тя е доказана. Към онзи момент.
 
От: Искате ли да имаме електронно гласуване в България?

Аз за технологията казах достатъчно, ти насреща каза - там някъде пишело друго. Не каза как ще пробиеш конкретно решение. ...
Дотук само за вяра наливаш, и се кланяш на авторитети. Аз на тия неща не вярвам. Какво повече да ти кажа?
 
От: Искате ли да имаме електронно гласуване в България?

Всъщност, ти се кланяш на авторитети, щото все ме препращаш към линкове - къде кой какво бил казал. Аз цитирах конкретно решение и конкретни начини за справяне с различни проблеми. Ти не каза как ще ги преодолееш. За вярата, считам темата за изчерпана. Щом за теб изречението "това решение е сигурно" означава вяра - добре, нямам против.
 
От: Искате ли да имаме електронно гласуване в България?

... Щом за теб изречението "това решение е сигурно" означава вяра - добре, нямам против.
Еми кой го казва това прозрение? Ти ли или баба Пена от опашката?
Дай пак да го видим твоето решение, по спецификации от сайт на производител. Нещо не видях работеща система да се обсъжда, прощавай ако съм пропуснал нещо важно. Само не ме карай да се повтарям.
 
От: Искате ли да имаме електронно гласуване в България?

Случайно някой ако има съмнения как всичко щяло да е прозрачно и ясно:

http://dnes.dir.bg/news/softuer-bsp-tzik-informatzionno-obslujvane-izbori-2013-13597220
В ЦИК има притеснения с каква цел се иска отварянето на софтуерния код за обработка на резултатите от изборите - това дава възможност за манипулации на други лица, които не са в системата и не се числят към фирмата-преброител, заяви по-късно днес пред журналисти говорителят на ЦИК Бисер Троянов.
"Ако се отвори програмният код, има опасност някой да създаде програма, която да въведе и да промени изборните резултати на "Информационно обслужване", а отговорността се носи от ЦИК. Към този момент дори и ЦИК не разполага с компютърната програма, чрез която ще се извършва разпределението на мандатите", обясни той.
 
От: Искате ли да имаме електронно гласуване в България?

Не знам дали усещаш, но наливаш вода в моята мелница...
 
От: Искате ли да имаме електронно гласуване в България?

Не знам дали усещаш, но наливаш вода в моята мелница...
Не знам коя е твоята мелница, но и аз искам електрическо гласуване. Но съм запознат малко повече от тебе колко лесно може да се компрометира. Горе дадох пример как няма да бъдем допуснати до броенето. Електронното, за разлика от хартиеното - не може да се провери.
 
От: Искате ли да имаме електронно гласуване в България?

Не че нещо, ама си дал статия за проблемите при нормално гласуване, т.е., с това компрометираш него, а с това - наливаш вода в моята мелница. Не се усещаш, но лошо няма. Иначе, убеден съм, че си запознат не малко, а мноооого повече кое как може да се компрометира. В тая страна всички сме страшни хакери...
 
От: Искате ли да имаме електронно гласуване в България?

Не че нещо, ама си дал статия за проблемите при нормално гласуване, т.е., с това компрометираш него, а с това - наливаш вода в моята мелница. Не се усещаш, но лошо няма. Иначе, убеден съм, че си запознат не малко, а мноооого повече кое как може да се компрометира. В тая страна всички сме страшни хакери...
Сегашното гласуване може да се провери, извън компютрите. Електронното не може. Ще ти кажат да си гледаш работата, както вече са го правили. Кое не е ясно?
 

Горе