Какви карти за разплащане ползвате?

Какви карти за разплащане ползвате?

 • Дебитна

  Votes: 101 68.7%
 • Кредитна

  Votes: 7 4.8%
 • Имам и двата вида

  Votes: 36 24.5%
 • Нямам карта

  Votes: 1 0.7%
 • Непълнолетен съм и нямам карта

  Votes: 2 1.4%

 • Общо гласове
  147

Majja

New Member
От: Какви карти за разплащане ползвате?

карта към ДСК, струва ми се най приемливо.
Не бих ви съветвал да се занимавате с ДСК.
Поради това, че правя доста разплащания с PayPal и страшно ме дразнеше курса по който ми смятат USD - над 6 стотинки на долар отколкото бих могъл да си го закупя от коя и да е българска банка реших да си направя дебитна карта в долари - разплащателната сметка също беше в долари. Тогава работех с Прокредит но от там ми казаха, че само две банки имат такива сметки и ме насочиха към ДСК. Направих си такава сметка с нетърпение изчаках да ми издадат карта и да я регистрирам в Пейпал и направих първата покупка. От тук нататък започна ходенето по мъките. От писмото което ми изпратиха от Пейпъл ставаше ясно, че моите $ ДСК ги превърна в € а € Пейпъл ги превърна в $ и направи разплащането с доставчика. На следващия ден 3 часа в клона на банката не можаха да ми дадат обяснение защо се е получило така след което ми дадоха един импулсен номер на които да се обадя на някакъв си там специалист по международни разплащания който след 30 минутен разговор изплю камъчето, че тяхната сметка в международната банка за разплащания е в € и за това транзакцията се е извършила така. Не ми даде сносно обяснение защо тогава курсовете на превръщане които ДСК е извършила не са нормалните а някакви измислени каруцарски, не ми даде обяснение защо тогава тази моя сметка се води в $. Естествено пожелах да закрия тази сметка. Предстоеше ми пътуване в USA а тази сметка не ми вършеше никаква работа. От тук нататък започна отмъщението на Китайката. Сметката я закриха след като ходих над 10 пъти до банката и след като минаха 3 месеца от подаването на заявката ми за закриване. Естествено през това време се начисляваха банковите такси. В крайна сметка ДСК ме опариха с над 200 лв. Като изпатил ви съветвам никога повече ДСК по нагли кожодери са и от мобилните оператори преди промените в законодателството.
 

Luke

Member
От: Какви карти за разплащане ползвате?

Наскоро ми подновяваха пластиката на картата в ЦКБ. Дадоха ми-Debit MasterCard PayPass и съм много доволна, много е удобно. :)
И аз съм с такава и съм доволен - и от картата, и от банката.
 

барис

New Member
Една карта означава и сметка към нея в банката. 2.50 лв на месец такса. Предполагам тази такса е най-малката. Който ползва повече карти ще има и повече разходи.
 

Luke

Member
Една карта означава и сметка към нея в банката. 2.50 лв на месец такса. Предполагам тази такса е най-малката. Който ползва повече карти ще има и повече разходи.
Нещо бъркаш. Таксата е 1.50 лв на месец. Къде намери тази банка с 2.50 лв на месец такса?
 

torani

New Member
Здравейте, ползвам Visa Electron (ПИБ) от години за всякакви онлайн покупки и никога не съм имал никакви проблеми. Докато не реших да си купя нещо от Asda и Tesco (английски сайтове) Към Tesco успях да направя 2 плащания и до там...След това пробвах с debit Mastercard - пак не стана. Отговорът на съпорта им беше, че от банката не разрешават плащането, а от банката ми казват, че изобщо няма никакво искане за плащане. И така си прехвърлят топката, а решение няма. Някой сблъсквал ли се е подобен проблем? Мислех да пробвам с друга банка, но не знам има ли смисъл..Ще съм благодарен за всякакви идеи, които биха помогнали.
 

torani

New Member
Може да се пробва с друга банка. А идва ли ти мейл, че си направил някаква поръчка от дадените сайтове? Някакви системни мейли? Някаква друга индикация?
Веднага след поръчката идва имейл с потвърждение че е направена поръчка, номер и т.н. В банкирането на карти->авторизации ми спира 2 паунда с основание: TESCO GROCERY CARD CHECK GB. Понеже поръчката е със зададен delivery slot за след ден- два други транзакции не излизат.
И до там всичко приключва.
 

Blinky

Owner
Аха, на мен ми изглежда, че блоква транзакцията. Ако мине с друга карта, определено е от банката. Но според мен не мисля, че магазина ще си позволи издънка от тяхна страна. Но не мога да кажа със сигурност. На такова ми изглежда.
 
Свързваш се с тяхната поддръжка ([email protected] , сигурно имат и тел., по него по-бързо) и даваш данните за картата, транзакцията/дата (BST)/order/etc. и питаш. Не те знам какво си пазарил, но ако е било до UK адрес с BG card (BIN), твърде възможно е anti-fraud measures да са те засекли. Ако е било до BG address, кой нормален пазари от тях до BG… пак potential fraud. За това би следвало да се ползват UK cards, издадени от UK банки с UK BIN (имащи и AVS), съоветно за доставка/ползване там.
 

torani

New Member
до UK адрес с BG card (BIN), твърде възможно е anti-fraud measures да са те засекли.
Така е станало, до сега се обяснявах със съпорта им. За трети път им пиша най-накрая случих на по-разговорливаи каза че има проблем при security check - a, другите независимо какво ги питаш само повтаряха "не мога да ви дам информация, обърнете се към банката си:" А то излиза, че банката няма нищо общо и съм минал между капките два пъти. При това положение мисля да пробвам с тези Revolut карти.
Много благодаря за помощта и на двама ви.
 

Yany

Member
Дебитна, единствено и само в България. Тук няма "кредитна рейтинг система", която да се следи и дава привилегии както в САЩ и Англия.
Много "хляб имат да ядат още" банките тук и цялата ситема изобщо.
 

hatre

Active Member
ДСК: там има разплащателна и спестовна сметка. Пост терминалите работят само с разплащателната, т.е. ако имате 1000лв, в разплащателна вкарвате 10 и си купуване нещо за 10 лева. Сайтове които имат нежелано auto renew, subscribe ще се опитат един два пъти да вземат пари и ще спрат с опитите.

Недостатъка е че сайта на ДСК не винаги работи и ако трябва нещо спешно, да кажем да си купите самолетни билети, е голяма тъпотия, няма да може да заредите разплащателната сметка.

Не знам кои други банки имат тази опция, питал съм в моя град, парадокса е че и служителите не знаят.
 

VladB

New Member
@torani Просто Tesco не приемат Visa Electron .. кво сложно си го направил.. Ако беше погледнал,.. може би щеше да си спестиш време

What credit card/debit cards do you accept for payment?
We accept the following method of payments:Visa, Mastercard, American Express, Maestro, Solo, Delta, Giftcards, Clubcard Plus and Tesco Bank Savings cards.
We don't accept Electron cards, cash, cheques or paper vouchers/coupons.

Но явно не си опитал в ASDA (което е всъщност английската Walmart т.е. тя е мамата на ASDA ) ..а там щеше да мине транзакцията с Visa Electron
Method of Payment
What payment methods do Asda accept in store?Print
Our stores accept most major payment methods:
 • Credit and Debit cards, Master Card, Delta, Maestro, Visa Electron, Solo & American Express
 

VladB

New Member
@Yani не е до дали има/няма "кредитна рейтинг система" ..!
И да, тя не дава привилегии, всъщност! Има съществена, но друга роля и тя е '..дал да ти дадат на кредит..'
И да, малка част от R&D звеното на Expirian има в БГ.., но с други цели, както се подразбира. Но е Несериозно да се твърди, че фин. компани & пр. в Бг, нямат собствени канали за т.н. от теб .. "кредитна рейтинг система"!
Ама,.. повече по темата- друг път и ако желаеш повече за това.
Поздрави
 

dertre

Well-Known Member
Кви са тия такси от 2.50 на месец не знам.
Имам сметка в Unicredit с 4 карти вързани към нея (4 защото максимум транзакции на седмица от карта е 70 независимо от сумата на транзакциите). Плащам 1.50 на месец (това включва и online банкиране и банкиране от приложението). В CCBANK имам също 2 карти към една сметка вързани. Таксата пак е 1.50 на месец (и една кредитна карта в CCBANK като там таксата е 2 лв. на месец заради лимита на кредитната карта).
 

hap23

Active Member
Знаете ли коя банка в България при плащане с ДЕБИТНА карта връща процент от сумата под формата на пари или точки?
До октомври 2017 ползвах на World DebitMastercard ЦКБ. При плащане с дебитната карта до 15-то число на следващия месец ЦКБ ми начисляваше точки във формата на пари в размер на 0,5-1,5 % от сумата в друга карта.
От 01 оттомври 2017 ЦКБ обаче прекрати тази преференция.
Затова въпросът ми е знаете ли друга банка, която предоставя тази преференция? Интересувам се за дебитни карти.
 

Blinky

Owner
Абе имаше такива. Мисля, че едната беше преди време Алфа банк, което ме навежда на мисълта, че може сега това да се предлага от Пощенска. Стимулирането беше само ако се пазарува през пост терминал. Никога не съм бил фен на този пит стимулиране, за това и не съм наясно. Това знам от това, каквото съм чел и видял, дано някой има по-актуално инфо. И дори се сещам, че наскоро се говореше за това. ;)
 

zzxxcc

New Member
Знаете ли коя банка в България при плащане с ДЕБИТНА карта връща процент от сумата под формата на пари или точки?
До октомври 2017 ползвах на World DebitMastercard ЦКБ. При плащане с дебитната карта до 15-то число на следващия месец ЦКБ ми начисляваше точки във формата на пари в размер на 0,5-1,5 % от сумата в друга карта.
От 01 оттомври 2017 ЦКБ обаче прекрати тази преференция.
Затова въпросът ми е знаете ли друга банка, която предоставя тази преференция? Интересувам се за дебитни карти.
Дебитните Mastercard на ПИБ (програма Yes) и Транскарт участват в бонус схемите им, но те са на друг принцип. Има отстъпка само при плащания при определени търговци, а не за всички транзакции на пос терминал.
 

Горе