Какво би ви накарало да инвестирате в България

Кое би ви накарало да инвестирате в България?

  • Корпоративен данък от 10%

    Votes: 12 29.3%
  • Стратегическата локация - Европа-Азия

    Votes: 5 12.2%
  • Добрата интернет свързаност

    Votes: 11 26.8%
  • Красивата природа и ресурси

    Votes: 13 31.7%
  • Образованите млади хора (езици, област..)

    Votes: 11 26.8%
  • Евтините ресурси (ток, водя, материали)

    Votes: 12 29.3%
  • Неразвитите (в дадени сектори) пазари

    Votes: 22 53.7%
  • Преспективата - иконимически ръст

    Votes: 6 14.6%
  • Благоприятни закони и ограничения

    Votes: 5 12.2%
  • Друго (кажете в пост)

    Votes: 4 9.8%

  • Общо гласове
    41
От: От: От: От: Какво би ви накарало да инвестирате в България

Не е нормално продавачка на обувки в мола с основно образование и никаква квалификация да взима повече пари от да кажем един млад счетоводител.

Като се сравняват различни професии не се гледа какво образование ти трябва за тях, а какво е търсенето. Продавачката в мола с дейността си изкарва пари на шефа си. Счетоводителя не изкарва пари на клиентите си. Той просто върши една бумащина, която е измислена от държавата. Ако продавачката продава повече, изкарва повече пари за шефа си. Ако счетоводителя работи повече, поради по-сложни процедури, закони и т.н. той няма да изкарва повече пари на шефа си, а точно обратното - повече разходи.

Ако системата се опрости максимално и с напредването на счетоводните софтуери, нищо чудно професията да изчезне напълно. За сега обаче в Булгаристан не виждам как това може да стане.

п.п. нищо против счетоводителите, даже напротив - респект към уменията им.
 
От: От: От: От: Какво би ви накарало да инвестирате в България

Като се сравняват различни професии не се гледа какво образование ти трябва за тях, а какво е търсенето.

говорихме за квалификация и цена на труда, а именно - има много добре квалифицирани служители, които биха работили за малко пари в своята област, без значение дали фирмата е българска или не. причините ги посочих по-горе.

Накратко: една чужда фирма, има голяма изгода да си изнесе офиса/производството в България, именно защото може да си намери кадърни специалисти, които ще им бачкат за 500-700 лв, а не за 4-5 пъти повече в тяхната държава. И това че няма да плащат повече на тези хора, отколкото на въпросната продавачка в мола (нищо против и тази професия), не е поради причината, която ти посочи - няма търсене и приходи за шефа. Причината е че за такъв тип работа се плаща малко от всички фирми и няма основание чуждестранния инвеститор сам да се цака.

Това със счетоводителя беше просто пример, вземи ако искаш един служител в банка - колко взима? а не е като да не прави кинти за шефа си
 
От: Какво би ви накарало да инвестирате в България

Съгласен съм с Бодито, истината е в оптимизациите и ефективните производства, всичко старо по естествен път отпада. Затова е добре, ако ще се инвестира да е производство с добавена стойност с ново ноу хау - както добре се сещате това клоним към ИТ-то.

Хах, малко смешно ми е, в другите теми се защитава старото и неефективно наше родно селско стопанство, а счетита не ни трябват :D
 
От: Какво би ви накарало да инвестирате в България

Резултатите май са ясни. Това с ресурсите ще е водещ акцент явно. :) От понеделник може да се мисли концепция. Хубавото е, че като форум можем да използваме ресурси, които няма да се ползват за комерсиална цел...все пак споделяме и информираме, не печели от това. :) Говоря за някоя друга картинка, която в последствие да се набави, ако има лиценз и т.н.

Ще си е анимирано, предполагам това и може да се изготви най-тънко. ;) След правилното и правилното разписване на стратегията, може да се мисли вече в детайлите - визуалната част. ;)
 
От: Какво би ви накарало да инвестирате в България


Хахахахах, усещам началото...Are you looking for a country to invest into? Stop, now China is closer than ever...but with new name...

Това, че е евтино не е никак лошо. Но представено така, си е малко грубом :)
 
От: Какво би ви накарало да инвестирате в България

Добро начало, вече ме нави да инвестирам :D
 
От: Какво би ви накарало да инвестирате в България

Не е възможно да намерите някой, който да ви върши качествена и ценна работа на минимална работна заплата.

Реалната минимална работа заплата (тази, на която някой качествен работник би се съгласил да работи) е доста над минималната работна заплата според законодателството.

Например бихте могли да намерите много хора, които за минимална работна заплата да метат улиците, обаче не можете да намерите достатъчно хора, които биха произвеждали нещо конкурентноспособно за износ (ако им плащате минимална заплата - а даже и средна).
 
От: Какво би ви накарало да инвестирате в България

Да, за какво си говорим, да се гордейм, че сме в европата, пък китайците са по-платени
НА ви европейски съюз
На географско равнище докладът показва, че различията обособяват Европа на три скорости. Първата група е формирана от "страните кредиторки" около Германия, като Франция, Белгия, Холандия и Великобритания. В тези държави има иновативни компании и те контролират пазарите. След това идват страните, които Поше класифицира като подизпълнители първо качество. Това са страните, които "снабдяват" ЕС без да са лидери в иновациите. Групата включва страни като Испания, Италия, Ирландия и Чехия. Третата категория, наречена нов Китай, включва страни като Гърция, Португалия, Румъния и България. В тези държави минималната работна заплата е под тази в Китай.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Това, че е евтино не е никак лошо. Но представено така, си е малко грубом :)
Хич не ми се иска да се рекламираме с този коз 'евтина работна ръка'
Наистина е доста грубо да каним големите фирми надупени и със свалени гащи
 
От: От: Какво би ви накарало да инвестирате в България

Хич не ми се иска да се рекламираме с този коз 'евтина работна ръка'
Наистина е доста грубо да каним големите фирми надупени и със свалени гащи

Наистина, по-скоро няма нужда да се споменава, че е евтина работната ръка, на чуждите инвеститори им е ясно, че е така дори без да правят проучвания. Това, че е качествена е достатъчно. Като цяло имаме репутация на държава едва ли не от третия свят, с мързеливо и необразовано население, и богаташи успели по престъпен начин. Освен това има множество българи, които работят нискоквалифицирана работа по чужбина и в техните очи едва ли не излиза, че само за това ставаме
 
От: Какво би ви накарало да инвестирате в България

Стига пак този ЕС, става банално вече като мантра се повтаря. Спокойно всеки може да види, какви са били работните заплати преди и след влизането ни в ЕС. Гарантирам, утре разпадне ли ЕС, тук ще стане тотален батак. Корупцията, бюрокрацията, монополите, дупедавците, мързела, търсенето на държавата да решава всичко такова наследство от Комунизма, няма нищо общо с Евро социалистическите политики, ЕС е фактор но проблема ни не е ЕС, така че стига сме го чепкали.

Гледах данните на НСИ от 2001 до сега за заплатата и какво излиза винаги в държавния сектор заплатата е по-висока от частника, това говори адски много и може намерим причините във втория ми ред. Държавата е непродуктивен сектор, а има по-голяма заплата от продуктивния сектор. Огромна част от безработицата е в частника, но за сметка на това държавта расте и паратизира с близо 800к души, на останалата част. После ЕС ни е виновна.

Така, тук може се види къде е най-голямата заплата http://www.nsi.bg/EPDOCS/EmplsSalary2012q4_K70DVI5.pdf по сектори, така че може се търсят точно там ползите за запада.

Говорите за раб. ръка, че е лош - то това е най-доброто с което може се привлече някой. Факторите за производство са труд, земя, капитал + предприемачество, за 24 години още сме в началната фаза на предприемачеството, капитала ни е сравнително скъп, земята като голa зeма за създаване на завод + труда е силната страна. БГ трябва да се захване с трудоемките производства, запада не случайно е захванат с капиталоемките производства защото там е изобилие, както при нас труда.

Тук си говорим не само за ползи за инвеститора, но и за нас като икономика и всеки човек да има ръст на благосъстоянието му. Да се върна пак на раб. ръка и уменията.
http://www.nsi.bg/otrasal.php?otr=26&a1=735&a2=736&a3=739#cont
Какво излиза от тази стат масовката от безработни е ниско квалифицирана, трябва да се оползотвори този ресурс именно в трудоемките производства. И на мен ми се иска да сме с капиталите на Германия и свободните пазари на Сингапур или Хонг Кон, но разделението на факторите за производство не е такова каквото искаме - така че трябва се възползваме на макс от това което можем и да се специализираме в него. Хората с умения и знания са на работа, трябва да мислим за тези без, но не както мисли държавата да вдига МРЗ и да създава още безработни, трябва да се мисли в създаване на блага - производства.

Раб. ръка, локацията, ИТ, климат -това са силните ни страни това е което може да дадем срещу това стои камара от негативи - Държавност, тежки закони, задушаваща бюрокрация, пол. нестабилност, корупция, липса на съдебна система, липса на ефективни институции, монополи и да не продължавам.
 
Последно редактирано:
От: Какво би ви накарало да инвестирате в България

И като си говорим за яки грешки:

http://www.novinite.com/view_news.php?id=149857

Ето и клипа - който пак говори за раб. сила и имигранти

[video=youtube;pEFd3-lxOGk]http://www.youtube.com/watch?v=pEFd3-lxOGk[/video]

А и как яко боравят с % не е истина :D нашите политици трябва гледат от тяхните как се лъже и маже в % :D
 
От: Какво би ви накарало да инвестирате в България

Държавност, тежки закони, задушаваща бюрокрация, пол. нестабилност, корупция, липса на съдебна система, липса на ефективни институции, монополи и да не продължавам.

Все привлекателни неща за един инвеститор... :D
 
От: Какво би ви накарало да инвестирате в България

Все привлекателни неща за един инвеститор... :D

Нали :)
Хората ще се избият за кого да гласуват, а нещата стават по шиткани ....
 
От: Какво би ви накарало да инвестирате в България

Май пак ще се гласува за "най-малкото зло".

Какво ни обещават партиите.

Партиите, които попадат в категорията "най-зли" - предложенията им чупят тъпомера: Коалиция за България (БСП), Атака, Движение България на гражданите.

j7fb53.jpg


Остават ГЕРБ и ДПС като "най-малкото зло".

Либерален алианс (Марешки) също чупят тъпомера - няма нищо либерално в някои от глупостите, които пишат на сайта си.
 
От: Какво би ви накарало да инвестирате в България

Нали правим концепция за клип. Да не се отмятаме от това. Всичко друго сме си го говорили хиляди пъти, поне тук да направим нещо, което да си заслужава. А не да си го обясняваме все едно и също. :)

Кажете ми сега, добре ли е да се почне с това за пазарите? Не е като да не е истина, нали? :)
 
От: Какво би ви накарало да инвестирате в България

Ба си!
Имаш зелено, че ме образова. Въобще нямах представа какви ги плещят!

Един беден-беден циганин го съжалили и поканили на сватба. Ял-пил и се радвал човечеца. Тръгнали младоженците да обикалят сватбарите. Всеки сватбар си чуквал чашата с тези на младоженците, редял пожелания и здравословици, и заявявал какви дарове ще даде: кой писана стомна, кой калайдисан котел, кой черга, кой калени паници с троянска шарка. По това време все още не били измислени ефтините тостери, кафеварки и кухненски "роботи".
Циганина гледал, слушал и се чудел и дивел на обещаваните подаръци. По едно време попитал седящите край него:
- А бре, чоджум, това всичко, дето се обещава, верно ли се дарява?
- Аааа, не. На сватба се обещава много, но не е задължително да се изпълнява после. - му отговорили.
Дошъл ред и циганина да чукне чашка и да каже нещо:
- Да сте живи и здрави, младоженци! От мен имате една писана каруца от майстор зографин и чифт бели волове от Станимака!


Та тъй и преди избори...

„Движение България на гражданите“ ще създаде програма за нисколихвено кредитиране на млади хора, които искат да се занимават със социално предприемачество.
Ето работа за Блинки - социално предприемачество. Каквото и да значи това!
 
От: Какво би ви накарало да инвестирате в България

Кажете ми сега, добре ли е да се почне с това за пазарите? Не е като да не е истина, нали? :)
Аз смятам, че реални пазари в България няма все още. Това го имам за сериозен мотив.
 
От: Какво би ви накарало да инвестирате в България

Блинки, кои пазари :)
 
От: Какво би ви накарало да инвестирате в България

Блинки, кои пазари :)

Ама ние ще специализираме ли в клипа по пазари? Доста не са. Даже губим и световни позиции. За пример ще дам Винпром Лясковец, който изнасяше вино и шампанско за Франция и др. кътчета на света. Заводът за боеприпаси - Аркос, и той няма вече много работа. Мисля, че доста сектори са в окаяно състояние и има легдан, естествено, ако им се позволи. Аз иначе и до ден днешен си настоявам и си търся зеленчиците ми да са български, ония пласмаси ги избягвам.

И тук има поле за изява. Както споменах, това да се оправят с държавата си остава проблем на иняеститора. То реално, кой го няма и тук. :) Мисля, че има какво да се развива и тук. :)
 

Горе