Какво би ви накарало да инвестирате в България

Кое би ви накарало да инвестирате в България?

  • Корпоративен данък от 10%

    Votes: 12 29.3%
  • Стратегическата локация - Европа-Азия

    Votes: 5 12.2%
  • Добрата интернет свързаност

    Votes: 11 26.8%
  • Красивата природа и ресурси

    Votes: 13 31.7%
  • Образованите млади хора (езици, област..)

    Votes: 11 26.8%
  • Евтините ресурси (ток, водя, материали)

    Votes: 12 29.3%
  • Неразвитите (в дадени сектори) пазари

    Votes: 22 53.7%
  • Преспективата - иконимически ръст

    Votes: 6 14.6%
  • Благоприятни закони и ограничения

    Votes: 5 12.2%
  • Друго (кажете в пост)

    Votes: 4 9.8%

  • Общо гласове
    41
От: Какво би ви накарало да инвестирате в България

Изхвърляте се като чикия на мокър пясък :D
 
От: От: От: Какво би ви накарало да инвестирате в България

Не ставаш за соларен инвеститор. ;) Не си си приготвил домашното. Слънчевата радиация е най-силна в Смолян и Тутракан.

Аз се водя от прогнозите на Емо Чолаков, който отдавна е обявил Сандански за най-топлия град в България. А и от личен опит знам какви жеги са. Зимата като цяла България е блокирана от сняг, в Сандански грее слънце :) Лятото пък да не говорим. И да искаш не можеш да изхарчиш топлата вода от слънчевия бойлер.

Е бъди добър с колегата, дай му повече инфо:
http://www.ecoproject-bg.com/bg_BGS/photovoltaic-systems/ :)

Така като гледам картата най-тъмното жълто е точно в орязания район.
 
От: Какво би ви накарало да инвестирате в България

Първосигнално на въпроса Кое би ви накарало да инвестирате в България? отговорих (на ум) Нищо. И потърсих да видя колко са отговорили така :) Пък то няма такава опция.

Идеята на Blinky е от тази тема да събере материал за рекламен клип за приканване на чужди инвеститори. Но смятам, че не е внесъл достатъчно яснота по това.
Отделно, смятам анкетата за леко идеалистична като показатели. Единствено с тежест възприемам Стратегическата локация - Европа-Азия.
В България има ефтина работна ръка и една сериозна инвестиция в сектор зеленчуци и плодове би имала много добри икономически показатели - основни фактори са чиста земя, много слънце, добър климат. Но административните тежести обезсмислят всички изброени плюсове. Затова ниско квалифицираните българи ще берат ягоди и круши в Италия за много по-високи надници, а не в България, където спокойно биха вършили същата работа за максимум половината пари спрямо Италия.

bodyrock89, микроклимата на Сандански не е резултат от географската му ширина. Освен това, по тези райони има доста топли минерални извори и производство на топла вода не е от най-удачните бизнес проекти.
Иначе си прав, че в орязаните области има място за инвестиции. От най-различно естество.
 
От: Какво би ви накарало да инвестирате в България

Мислех си, че доста явно написах, са ми нужни както данни от анкетата, така и мнения, които да формират алфа идея за сценари на клип, който да се представи пред аудиторията Инвеститор. И то чуждестранен. Няма как, всичко зависи от това какво хората намират за атрактивна причина, която да ги кара да вкарват парите си в БГ икономиката.

Това с зеленчуците и плодовете е само едно...имаме още стотици други - в момента се сещам даже за няколко, които няма как да отстъпят на световните пазарни тенденци - виното, билките, планинския туризъм, софтуерните специалисти, месопроизводството и др.

Сериозните инвеститори биха имали интерес и то голям. Ако всичко си уредят, защо не. Даже мога да дам пример с една изба, не мога да се сетя къде беше, която си е частна и си прави вино, което изнася и няма нищо общо с тук. Използва само ресурсите, което е и правилната стратегия. ;)
 
От: Какво би ви накарало да инвестирате в България

Блинки най-добрите са раб. ръка, локация, ако щеш компанни само за консултации да им връщат парите като дивидент с по-нисък данък, аутсорсинг, климат, селския туризъм - но най-вече факта изобилието на труд с дадени умения ние трябва основно да изземваме такива трудоемки производства, който да не изискват голям човешки капитал. Вискяра е прав, но клоня аз за преработка на храна от колкото отглеждането, животни за арабите да им пращаме е чудесно и т.н. Като цяло това ресурс, локация, раб. ръка.

@Боди, не са орязали в клипа Родопите, а и там са планинско-горски масиви, никой няма ти разреши да изсечеш дървета за ВЕИ, а и за толкова малък и недостъпен район нема оферта - иначе да прав си виж всички високи планини са в кафяво - но основно се полагат в равнините и не случайно голяма част е в Св. из. БГ най-доброто място е там - разходите за киловат са по-малки от колкото нагоре в планините!

П.С. Блинки видя ли предишния ми пост?
 
От: Какво би ви накарало да инвестирате в България

Като се абстрахират някой хора покрай клипа, в сайта им има доста полезно инфо:

Информационни технологии

Аутсорсинг на бизнес процеси

Химическа промишленост


И специално за Вискяра - Храни и земеделие

Това са добри сектори за инвестиране за мен!
 
От: Какво би ви накарало да инвестирате в България

Като гледам турците са почнали http://www.moreto.net/novini.php?n=208561

Блинки, мисля че е добра идея да се направи и тема с последните, най-актуалните инвестиции на чужденци в БГ - да кажем 2012 до сега - така лесно бихме открили модел/шаблон какво търсят какво ще произвеждат, както и в кой сектори се насочват основно това може се вземе за добра отправна точка!

За този ли пост. Да, видях го. Сългасен...доста добра идея даже. Но тук някой, който следи от близо. Много си прав, че тези статистики пак биха били актуални. Даже и доста обективни, защото са го направили. Само момента с пренасищането да го избегнем. Както се случи с туризмът. Но най-атрактивните сектори са всички. Поне така мисля де.

Всеки един сектор би бил атеактивен. И О2 да влезе при телекомите с техните си ниски цени, пак ще е добра инвестиция за тях. Както се вика и локална търсачка си нямам както Русия - Андекса, а в Китай - Байду. Както казах, пазари много. Има една по-покрита идея, а именно кой са нещата, подсказващи, че каквото и да тръгнеш да развиваш тук, ще е добра стратегия и инвестицията ти ще се върни по-добре от очакваното в други региони. :)
 
От: Какво би ви накарало да инвестирате в България

Блинки мисля че тук ще има най-добрите очаквания и реинвестирания на печалбите:


Иначе, доста инвестиции минаха през очите ми - само едни 75 милиона ТИМ наливат във Варна укрепване на ската на морската градина и след това създаване на обществени и частни техни сгради по проект. Последното, което четох е BYD инвестират в БГ завод за автобус http://www.investor.bg/novini/346/a...-elektricheski-avtobusi-i-koli-u-nas-,144186/, http://www.investor.bg/ikonomika-i-...tnovo-shte-se-proizvejdat-elektrokari,146721/, ако щеш това цък или това http://www.dnes.bg/business/2012/05/18/arabite-moje-da-zamezvat-s-bg-ovce.159162 като цяло може подготавя лист с потенциалните и завършените инвестиции
 
От: Какво би ви накарало да инвестирате в България

Блинки мисля че тук ще има най-добрите очаквания и реинвестирания на печалбите:

Да, приятно съм изненадан от сайта и добре подредената информация на него. Мисля, че в клипа липсва акцента с добрите условия за туризъм, селско стопанство и промишленист. Макар, че това с тока беше добро включване, но като цяло, ако се спомени за всички ресурси, ще е по-добре. Защото имаш ток, ама като ти е безплодна земята, ходи гледай доматим :)
 
От: Какво би ви накарало да инвестирате в България

Плюсове:

-Евтини имоти. (питайте англичаните)
-Евтина и добре квалифицирана работна ръка (питайте Холивуд)
-Добро географско положение.
-Добър климат. (четири сезона, липса на природни катаклизми: торнада, цунамита, големи земетресения и т.н.)
-Добра природа. (планини, реки, море, гори, дивеч (не навсякъде), почти липса на смъртоносни отровни гадинки и хищници, които могат да те изядат)
-Страхотен фолклор, който за съжаление чужденците го оценяват по-добре от нас самите, за справка:
Песента и филмът „300“ – как македонизмът не успя, а Холивуд се преклони пред величието на българския фолклор
Българска песен взриви басейна в Лондон
Български глас в "Baraka"
Българка пее в "Аватар"
Играта "Alone in the Dark 5" – с български саундтрак (Мистерията на българските гласове).
Нова песен от Джейсън Деруло с БГ мотиви
и т.н.

Минуси:

-административни пречки
-шуробаджанащина
-корупция по високите етажи на властта (и не само)
-лоша инфраструктура
-мръсотия
 
От: От: Какво би ви накарало да инвестирате в България

Всъщност, реалността е друга:

- Скъпи за подръжка имоти (питайте англичаните).
- Евтина и слабо квалифицирана работна ръка (питайте която и да е западна фирма)
- "Липсата на смъртоносни отровни гадинки и хищници, които могат да те изядат", е трогателна, но едва ли е фактор за инвеститорите (макар че наистина би зарадвала новопристигнал бизнесмен от Папуа Нова Гвинея).
 
От: От: От: Какво би ви накарало да инвестирате в България

Всъщност, реалността е друга:

- Скъпи за подръжка имоти (питайте англичаните).

Зависи от състоянието на имота. И в Англия да вземеш къща на 50 години няма да ти е лесна за поддръжка.

- Евтина и слабо квалифицирана работна ръка (питайте която и да е западна фирма)

Ако наемаш най-евтината работна ръка е нормално да е слабо квалифицирана. Квалифицираната и скъпа работна ръка в България е квалифицирана и евтина работна ръка за западните фирми. Тоест една и съща квалифицирана работна ръка ще ти е по-скъпа на запад отколкото тук. От тук идва "евтина", а не от факта, че ще наемеш бай Пешо оксижениста да ти лепи плочките в банята.

- "Липсата на смъртоносни отровни гадинки и хищници, които могат да те изядат", е трогателна, но едва ли е фактор за инвеститорите (макар че наистина би зарадвала новопристигнал бизнесмен от Папуа Нова Гвинея).

Фактор е разбира се. България до колкото ми е известно има претенции за голф дестинация. Даже мисля, че тук се проведе и някакво престижно първенство. Едни организатори на голф състезания къде мислиш ще изберат да си проведат състезанията, на територия, където е бъкано с кротали и скорпиони или на такава без подобни твари? По дискавъри гледах как на един голфър в Америка крака му гангреняса след ухапване от кротал по време на игра на голф. Грозна гледка. А и да оставим голфа и другите спортове, ти къде би избрал да си купиш имот, ако всички останали условия са еднакви?
 
От: Какво би ви накарало да инвестирате в България

Поне за мен най-добрия вариант е млади, нахъсани и образовани момчета в екип, които продават или извършват някаква услуга за чужбина. Това да се занимаваш с БГ пазара си мазохизъм и закърняване на знанията, защото постоянно ти повтарят и натякват колко си тъп!
 
От: Какво би ви накарало да инвестирате в България

Още едно предложение за инвестиция в България могат да бъдат и ''Спортните бази'', които в момента като цяло са в окаяно състояние...а биха могли да докарат някаква възвращаемост и дивиденти.
 
От: Какво би ви накарало да инвестирате в България

Още едно предложение за инвестиция в България могат да бъдат и ''Спортните бази'', които в момента като цяло са в окаяно състояние...а биха могли да докарат някаква възвращаемост и дивиденти.
Това свободно може да влезе в графа Неразвити пазари. Все пак, щом не са на пазара, то реално могат да се причислят като недоразвити. ;) Още ден-два, и може да минем към концепция или да поизчакаме още малко. Предполагам, че както се движи статистиката, до края ще има още малко промени, да не кажа почти никакви.

Реално трябва с една причина (която да е по-обща) да обхванем няколко, като например, ресурсите обхващат както горива и енергия, така и земя и природни. Определено локацията на държавата ни позволява този богат избор от блага. ;)

Минуси:

-административни пречки
-шуробаджанащина
-корупция по високите етажи на властта (и не само)
-лоша инфраструктура
-мръсотия

Тези минуси ги има навсякъде, но тук явно са идея по-видими. ;)
 
От: Какво би ви накарало да инвестирате в България

Аз бин инвестирал в спорт, колкото и налудничево да звучи. Имаме толкова таланти през годините, които отидоха да изкарват многото пари на чужди държави ( борба, тежести, гребане и т.н. ). Давам за пример Григор Димитров - невероятен талант, които вече му предлагат пари да се състезава за друга държава. Лошото е, че с управление като Боби Перуката, Данчо Лазаров и още много знайни и незнайни дейци нищо не се получава от доста време в страна, която има големи традиции в някой спортове и показва просперитет в нови дисциплини. А и да не забравяме, че подрастващите са все повече с мишка в ръка, отколкото с топка. Не че има лошо, но предпочитам моето дете да рита мач, вместо да "помпа" asdw на поредната ФИФА.

Т.Е. - Неразвити пазари :)
 
От: Какво би ви накарало да инвестирате в България

Според мен, единственото нещо, което би довело чуждестранни инвеститори е ниският корпоративен данък. Лошото е, че когато дойдат тук и видят за какво става въпрос, като се сблъскат с администрацията, множеството абсурдни закони и мързеливата работна ръка, много бързо ще се отдръпнат от България :lol: едва ли има мазохисти, които искат да развиват бизнес в държава, която няма никаква стратегия за развитие, а да не забравяме и доскорошните масови протести
 
От: От: От: От: Какво би ви накарало да инвестирате в България

Ако наемаш най-евтината работна ръка е нормално да е слабо квалифицирана. Квалифицираната и скъпа работна ръка в България е квалифицирана и евтина работна ръка за западните фирми. Тоест една и съща квалифицирана работна ръка ще ти е по-скъпа на запад отколкото тук.

В България възнаграждението и квалификацията на работната ръка много рядко са взаимно зависими. Не е нормално продавачка на обувки в мола с основно образование и никаква квалификация да взима повече пари от да кажем един млад счетоводител. В повечето градове е така. Поради факта, че много от младите хора са безработни, те са готови просто да работят за каквито и да е пари. Това не означава, че не са квалифицирани, просто са принудени да работят за малко. И каква е далаверата на фирмите да вдигат заплатите - никаква, знаят че един ако се махне, защото парите са малко, на тяхно място ще има още 10 кандидата
 
От: От: От: От: Какво би ви накарало да инвестирате в България

В България възнаграждението и квалификацията на работната ръка много рядко са взаимно зависими. Не е нормално продавачка на обувки в мола с основно образование и никаква квалификация да взима повече пари от да кажем един млад счетоводител. В повечето градове е така. Поради факта, че много от младите хора са безработни, те са готови просто да работят за каквито и да е пари. Това не означава, че не са квалифицирани, просто са принудени да работят за малко. И каква е далаверата на фирмите да вдигат заплатите - никаква, знаят че един ако се махне, защото парите са малко, на тяхно място ще има още 10 кандидата

Това му се вика пазарна икономика, и най-лошото е че държава създава безработица при неквалифицираните с МРЗ - колкото повече я вдига толкова повече отпадат - трябва се забрани това и ще се реши проблеми със безработицата - глупаците от политика не се сещат, че това е преразпределение на пари от новите безработни към останалите работещи, с леко по високи умения.

Имоти, как ще са ефтини още не са раздули от имотния пазар, още са двойно надценени измерени спрямо реална стойност през доходността и заплатите, На един инвеститор му трябва търговски имот, място за завод или логистични центорове - като паднат още НИ може и изкупят някой други имоти ама ни трябва производство, не имоти.
 

Горе