Какво мислите за референдума в Каталуния?

Според мен референдуми от такова естество трябва да са забранени, такива въпроси не могат да се рашават по този начин. Не може, чрез референдум да променяш дръжавни граници.
C92XPLfXcAQn4P2.jpg
 
Хората не се чувстват испанци, а каталунци. Имат си собствен език даже, най-богати са като област... естествено , че ще се отделят - за какво да хранят останалата Испания....
 
Според мен референдуми от такова естество трябва да са забранени, такива въпроси не могат да се рашават по този начин. Не може, чрез референдум да променяш дръжавни граници.
C92XPLfXcAQn4P2.jpg


Ти не беше ли Волтрон защитника на демокрацията и нейните светли бъднини?
 
Испанците си го вкараха голям, ако бяха оставили референдума на мира, ЗА щяха да гласуват не повече от 40% и вече всичко щеше да е забравено. Но с тая тъпа постъпка да пращат полиция да бие баби и деца.. е наляха масло в огъня и промениха нагласата на много каталунци, които щяха да гласуват против отцепването
 
Какво да мисля. Каталония е причината да има Испания. Дори и цветовете в испанското знаме са цветовете на Каталония. Друго какво да мисля ? Демокрация - няма що. В крайна сметка вероятно, ще се стигне до някакъв компромис. Тия дето ги леят, че ако се отдели Каталония, ще е персона нон грата в ЕС, че щяла да и секне икономиката и такива глупости са дело на промити мозъци:) Каталония е истинска перла и по-скоро Мадрид, ще трябва да се съобрази с Каталония, отколкото Каталония с Мадрид.
 
В този конфликт има много сериозни външни интереси. И от изток, и от запад. Тези интереси допълнително разпалват конфликта, но по-лошо е че испанските власти се намесиха много непремерено. Все още има време да се изработи Win-Win стратегия, но като че каталунците вече не са много диалогично настроени и ще бъдат злощастно употребени. Историята е показала верността на поговорките - "Разделяй и владей" и "Съединението прави силата".
Позицията на България в този конфликт трябва да е ясна - за обединена Испания, всичко друго ще ни навреди пряко или косвено.
Не съм съгласен. Трябва да се мери на парче и всяка ситуация си има своите особености. Не трябва да приравняваме всички желания за независимост в едно русло.
 
Досега толкова силна икономическа област не се е откъснала (обикновено сепаратизъм има при тъпите бедни).
Дано все пак се отделят наистина защото ми е интересен експеримента какво ще се случи с икономиката им
 
Това е общо взето и моята позиция по темата.

Сепаратизъм чрез референдуми – едно двояко зло


https://news.bg/comments/separatizam-chrez-referendumi-edno-dvoyako-zlo.html

Извадка от статията ....(например, Кърджали с подкрепата на Турция или Поморие с подкрепата на Русия).... Пълни глупости, както и цялата статия.Кърджали и Поморие са български територии. Каталония не е испанска, а автономна територия.
 
За любопитните - това е дългододишен спор траещ има-няма 10 века.
https://yovko.net/what-catalans-want-1/
https://yovko.net/what-catalans-want-2/

Не очаквайте ей-така със щракане на пръсти да се реши тази година. Няма как да се направи решение удовлетворяващо всички страни.
 
  • Like
Реакции: CTAH
Познавам лично не един и двама местни от Каталония, по-конкретно от остров Ибиса. Още през 2012 г. ми казваха, че желаят да се отделят и работеха в тази посока. Като причина също като сега посочваха най-вече парите. Аз лично смятам, че е доста егоистично да искат едва ли не всичко за себе си. Чрез този принцип, София утре може да поиска да стане град държава, тъй като държи най-голям процент от БВП на България и не желае повече да дава на другите. Или по-богатите ще дават на останалите или да не очакват добро бъдеще, това е моето виждане. Да не говорим, че голяма част от парите, които правят и са направили до сега, са благодарение на Испания и централното правителство, тъй като те са тези, които са вкарали Испания в ЕС и правят нещата да се случват по-лесно, за да им върви туризма на хорицата, както и останалите неща, които ляво мислещите хора, които харесват Фидел Кастро (лично гостувах на такъв човек, който беше и кмет на едно от по-малките градчета), никога нямаше да успеят особено през 1986 година!

Разбира се има и исторически причини, езикови и прочие, които набират отново сила, след като Америка проповядва малоумните си политики, които унищожават националните държави. Тук идва и голямата политика, (в която ако си слаб ставаш жертва на нечии интерес), която ще ги вземе в жертва хорицата там, не случайно сега се случва референдума, а не преди 5 години, същото важи и за Шотландия и Кюрдистан. Всичко се направлява отвън техните граници..

Другото, което ще кажа е, че за да искат независимост, трябва и двете страни да са съгласни, поне така ми е известна тяхната конституция. Сиреч, ако искат да са законни и да не ги спукат от всякакви вета, мита и прочие, няма да минат с косовския номер, за това и бавят топката.

П.С: Ако искат хората силна Каталония, да останат в Испания, където ще са държава от 50 милиона, а не от 7 милиона. Където ще са държава над 500 000 km², а не някакви 30на хиляди km².

П.С2: За това дами и господа никога не се подвеждайте по убежденията на псевдо левичари и зелени партийки, на които им се въртят само пари и власт в главите и ще пожертват бъдещето на много хора, само и само да се доберат до тях.
 
Само едно ще Ви кажа в България имаме много силно послание в тази насока - СЪЕДИНЕНИЕТО ПРАВИ СИЛАТА! Ако всички като хора го разберем ще сме по добре, но за жалост по всякакви егоистични причини се опитваме да деградираме, нали разбирате, че колкото повече се делим става по-зле. Барселона била силна икономика щели да имат повече пари (според всички проучвания за отделяне са гласували основно пенсионерите и бедната работеща класа), имали различен език и полиция, ами испания като има армия а барселона няма какво да се върнем към старите времена на идеята правилата на на джунглата, силния взема от слабия!

Аз съм за обединена Европа, това ще ни направи по-силни ще живеем по-добре, не забравяйте, всички сме хора, а и не е далеч идеята, че рано или късно ще разберем че не сме сами на този свят и тогава какво ще сме държави срещу извънземни или хора срещу извънземни - това на майтап де, но все пак е идея за концепция делим се защото се лишаваме от лошия материял и обратното ако имаме полза сме заедно!
 
Подкрепям. Положението с Брекзит ясно показва, че нещата няма да свършат добре. Нито за ЕС, нито за Британия. Едните ще загубят сериозни пазари, а другите - допълнителна подкрепа и сигурност..
 
Подкрепям. Положението с Брекзит ясно показва, че нещата няма да свършат добре. Нито за ЕС, нито за Британия. Едните ще загубят сериозни пазари, а другите - допълнителна подкрепа и сигурност..

Поне в някакви по-актуални теми си наспами 10-те поста :D
 
Е то пак ще стане актуална темата, но след някоя друга година, "малко" е подранил човека. :D

Толкова ли не можете да напишете 10 качествени поста в актуални теми по дяволите? :(
 

Горе