Как Се Прави Мощен Блог В БГ!

Day

New Member
От: Как Се Прави Мощен Блог В БГ!

Здравейте,

от доста време при търсене на решение чета този форум, но най-накрая се престраших и да пиша :)

В никакъв случай няма да използвам определението "мощен блог", но мога да дам пример за блог на сериозна тема, без клюки, антитеми и подобни, който за момента смятам, че има добро развитие и се надявам в скоро (или малко по-далечно :) време наистина да премине границата от 1500 уникални дневно.

Блогът ми за безопасност и здраве при работа Otgovori.info в момента е с около 1200 Absolute Unique Visitors по данни на Google Analytics. За сравнение, когато реших, че е време да обърна по-сериозно внимание на развитието му, през месец август беше с 600-700 уникални.

Блогът е базиран на wordpress и всичко, свързано с поддръжката и развитието му ми е хоби. За момента не съм влагала пари за реклама (с изключение на един експериментален смс на стойност 2,40 :) или за професионални услуги по оптимизиране.
 

lqllqlq

Well-Known Member
От: Как Се Прави Мощен Блог В БГ!

Каквото и да си говорим ако няма сериозна инвестиция, а има качество на съдържание резултат пак ще има, но ще отнеме в пъти повече време. В тази връзка ми прави впечатление, че има много изоставени блогове, които само благодарение на оптимизацията излизат в първите позиции и грабят трафик.
Като хоби поддържам 2 блога - един за Symbian телефони и 1 за новостите в мобилните за страната. Прави ми впечатление, че 1вият е с по-ниска посещаемост, но много по-сериозна четаемост, докато при 2рия е обратното. Да, има ръст в посещаемостта около 5 пъти за последните 6 месеца, но какво от това? Пак е средно 250-300...В същото време проекти като bnews . bg, на което попаднах скоро, само заради Бареков прави 100 000...и отновно опираме до парите, които седят зад всичко това....
Изкушавам се да направя експеримент с блог за коментари в някой области именно по причините по-горе и да видя дали "контрата" на всичко е ключа към интереса на читателя. От това, което съм виждал до сега май наистина това е ключа
 

dekemvri

Well-Known Member
От: Как Се Прави Мощен Блог В БГ!

Здравей,

Как разбра, че bnews.bg прави 100 000 посещения? Ако може да се вярва на Алекса, прави не повече от 2000-3000 на ден?!?!
 

mavrodievv

New Member
От: Как Се Прави Мощен Блог В БГ!

Стигам до заключението, че блог ( посещаван, интересен, носещ стабилни доходи) в нашите условия се прави изключително трудно. Трудно в това изречение не означава невъзможно. Затова наистина успелите сред нас са малцина.

Изискава се много, ама много работа. Търсене на качествено съдържание, добра писмена реч, технически умения, връзки.

Това, което силно ме вълнува при блоговете е тяхното монетизиране. Не говоря за партнъорката програма на гоогъл или различни афилейт програми. Не вярвам в тях.

Наскоро прочетох един пост в kreativen.com. Там Митака пише, че пари се изкарват чрез предлагане на лични услуги или продажба на авторски информационни продукти. Статията наистина е хубава но ми прави впечатление датата ( писана е преди 2 години).

За тези две години нещата не са се променили особено. Блогъри, които са направили нещо с двете си ръце ( и печелят от това) се броят на пръстите на едната ми ръка.

Кога ли това наистина ще се промени.....
 

defteros

New Member
От: Как Се Прави Мощен Блог В БГ!

За да направиш наистина добър блог се иска да боравиш със страшно много инфорамиця...своего рода да си специалист по темата, която си подел. Ако подемеш тема- и да е популярна- която не те влече ще изгубиш мотивация. Винаги можеш да направиш компромис. Въпроса е колко ще издържиш.И 1500 посещения да имаш на ден не вярвам, че се печели от реклама.Продажбта на стоки и услуги \свързани с темата\ е прекият път към монетизиране.В другият случай остават афилейт линковете, но те не са за Бг. Не знам кой какво печели от блог. Но за да натрупаш аудитория трябва страшно много работа.
 

djeims

Active Member
От: Как Се Прави Мощен Блог В БГ!

И в допълнение много работа,която се върши от един човек означва и много време.За това имаш нужда от контакти приятели и партньори.Стабилен доход от няколко стотин лева на месец само с продажба на директна реклама или рекламните мрежи като адсенсе.
Рекламните мрежи са шит,но ако улучиш ниша+2-3к уникални и добро разположение на рекламите(добра идея е да са рандъм т.е да не са на едно и също място и един и същи формат-така се увеличават приходите+ разположени така,че да се клика инцидентно и т.н.) = стотина долара на месец.5 блога=500 долара.От друга страна може да се заложи на един блог,но трябва да е интерактивен да получава повече трафик и връщащи се посетители.
 

mavrodievv

New Member
От: Как Се Прави Мощен Блог В БГ!

За да направиш наистина добър блог се иска да боравиш със страшно много инфорамиця...своего рода да си специалист по темата, която си подел. Ако подемеш тема- и да е популярна- която не те влече ще изгубиш мотивация. Винаги можеш да направиш компромис. Въпроса е колко ще издържиш.И 1500 посещения да имаш на ден не вярвам, че се печели от реклама
Абсолютно прав си братле. Аз също не вярвам в монетизацията от реклама. Като се замисля 200-300 лева на месец не са пари за труда, който хвърляш по подръжката на блога/ете. Животът не се ограничава само с някакъв си компютър и интернет.


Продажбта на стоки и услуги \свързани с темата\ е прекият път към монетизиране.В другият случай остават афилейт линковете, но те не са за Бг. Не знам кой какво печели от блог. Но за да натрупаш аудитория трябва страшно много работа.
Тук сме на едно мнение.
В този ред на мисли разбирам, че пазара ни е още слабо развит. Основните услуги, които се предлагат са свързани или с изработката на сайт/блог или с неговото монетизиране.

На запад и в съседните съветски страни нещата са много по-различни.
Информацията там се купува като топъл хляб. Обучителни курсове се правят буквално за всяка тема....
Дълбоко мисля, че това ще стане и при нас.
 

Митака

New Member
От: Как Се Прави Мощен Блог В БГ!

Блогването в българия е предимно за удоволствие, защото пари от нашенски блогове трудно се изкарват. За директна монетизация признавам единствено Тодор с неговата Нова Визия, въпреки че понякога рекламните статии от издателството Lotus Publishing идват в повече.

Нашата блогосфера тепърва има накъде да се развива. Все още имаме изключително малко професионални блогове, фокусирани върху споделянето на информация за една конкретна тема. Ние все още пишем първите български е-книги, създадени от блогъри, а статиите ни получават изключително малко посещения и популярност за сметка на циците и скандалите в Свежо.нет.

Аз използвам моя блог за споделяне на полезна информация и отчасти като портфолио. Правил съм експерименти с директната монетизация, но за стотина долара месечно не си струва да го обсипя с реклами.

Но съм забелязал, че в някои бг ниши афилиейт линковете работят. Продавал съм акаунти в SEOBook.com и съм пренасочил около 500 фрилайнсъра (значително по-малък брой от които са активни) към Freelancer.com само с няколко стари статии, съдържащи партньорски връзки. Ако имах време да създам нов блог, бих го направил точно във фрийланс нишата, защото лично знам потенциалът на афилиейт програмите в нея.
 

mavrodievv

New Member
От: От: Как Се Прави Мощен Блог В БГ!

Блогването в българия е предимно за удоволствие, защото пари от нашенски блогове трудно се изкарват. За директна монетизация признавам единствено Тодор с неговата Нова Визия, въпреки че понякога рекламните статии от издателството Lotus Publishing идват в повече.
Човекът с НОВА ВИЗИА :) за мен е от най-успешните блогър в БГ.
Точно той е за пример и за съжаление едва ли някой ще успее да повтори успеха му. Монетозиране чрез директна реклама си е голяма постижение.

Нашата блогосфера тепърва има накъде да се развива. Все още имаме изключително малко професионални блогове, фокусирани върху споделянето на информация за една конкретна тема.
Така е.... Ти си един от първите, които професионално се захванаха с блогване и развитието си в тази сфера. Времената се менят и предполагал, че има разлика от времето когато си почнал ио сега.

Аз използвам моя блог за споделяне на полезна информация и отчасти като портфолио. Правил съм експерименти с директната монетизация, но за стотина долара месечно не си струва да го обсипя с реклами.
Всъщност Митак ако блогът ти служи като порфолио, какви услуги предлагаш защото в страницата "за мен" не се разбира....

Като заговорихме за Тодор да дадем пример с Белчо. Верно е че крушата не пада по-далеч от дървото. При него има само прогрес и той добре продава услугите си. Има си курсове/програми , книги, онлайн магазин. Човекът започна от нищото и ако той може значи и ние можем.
 

nbsp

New Member
От: Как Се Прави Мощен Блог В БГ!

Яко хейт бате... В България това се котира най-много...
10 точки! :twisted:

Колкото до специализираните блогове... В БГ всеки (е, почти всеки) бяга от афилиейт линкове, като вампир от чесън. През афилиейт няма отплата за положен труд и споделено ноу хау... НЯМА! Затова и колкото по-малко тайни споделяш, толкова по-малко конкуренция ще имаш и ще си толкова по-добре. :wink:

За да бъде успешна монетизацията на блог, специално у нас, би трябвало да се гледа от по-различен ъгъл. Имаш услуга/продукт - популяризираш я чрез тематичен блог, социализираш, брандираш, нетуъркваш и... печелиш. Да тръгваш с блог и да се чудиш, вече след години усилия, как да изкараш пари от това, е малко каруцата пред коня. :oops:
 

Митака

New Member
От: Как Се Прави Мощен Блог В БГ!

@ mavrodievv услугите ми са консултант по интернет маркетинг и корпоративни блогове. Креативен служи като портфолио, но не предлагам директно услугите ми директно през блога, работя с група постоянни клиенти.
 

a.ramsy95

New Member
От: Как Се Прави Мощен Блог В БГ!

Правенето на такъв блог ще е трудно а то половината население на България от интернет според мен няма да се занимава да разглежда дори блогове с много важна и интересна информация
 

Митака

New Member
От: Как Се Прави Мощен Блог В БГ!

Правенето на такъв блог ще е трудно а то половината население на България от интернет според мен няма да се занимава да разглежда дори блогове с много важна и интересна информация
Дори малко по-малко от 3,5 милиона уникални посетители дневно да имах, нямаше да се оплаквам :D
 

radeff

Member
От: Как Се Прави Мощен Блог В БГ!

Задават се въпроси , чиито отговори стоят точно пред вас... ето например вижте каква дискусия сте направили тука .. всеки дневно измисляш ли интересни въпроси , по които има какво да се дискутира и с нужните рекламации вярвам ,че ще достигнеш задоволителни резултати.И с тези резултати започваш да си градиш вече "мощен блог".Това са мои разсъждения , не съм навътре с онлайн бизнеса , но реших да си изкажа мнението.

Поздрави Ангел Радев.
 

mavrodievv

New Member
От: От: Как Се Прави Мощен Блог В БГ!

Задават се въпроси , чиито отговори стоят точно пред вас... ето например вижте каква дискусия сте направили тука .. всеки дневно измисляш ли интересни въпроси , по които има какво да се дискутира и с нужните рекламации вярвам ,че ще достигнеш задоволителни резултати.И с тези резултати започваш да си градиш вече "мощен блог".Това са мои разсъждения , не съм навътре с онлайн бизнеса , но реших да си изкажа мнението.

Поздрави Ангел Радев.
Приятел не хванах и дума от това, което сподели :)
 

Emi4a

Active Member
От: От: Как Се Прави Мощен Блог В БГ!

Въпроса е да насочиш темата така, че да има много несъгласни, а това са лесни популярни теми. Например - " И БТВ пуска новини на турски от 17ч" и гледай какво става. :lol::oops:
тва беше яко :D:D:D
 

Psicloone

New Member
От: Как Се Прави Мощен Блог В БГ!

политика!
и то опозиция :)
да изопачаваш фактите
да правиш от мухата слон
да превърнеш поредната катастрофа в политическа новина!
те така !
За съжаление е така. Долнав народ сме си, кефи ни да си мастурбираме с мозъците и да обвиняваме другите... За това спрях да публикувам в свежо.нет, то асъл politica.net трябва да го кръстят...

Блог + анти БСП, ГЕРБ + ПИСНА НИ ОТ ВСИЧКО + Сатира = $$$$$$$

Може и хал хабер да си нямаш от политика, псувай и ще те заобичат :)
 

TretiKolovoz

Well-Known Member
От: Как Се Прави Мощен Блог В БГ!

Не знам защо, но като прочетох заглавието на темата "мощен блог" и първото, което ми дойде на ума беше "Мощен нагъзин", пародията на "Нощен магазин" в Господари на ефира.
Какво разбирате под "мощен блог"? Сайт ползващ блог платформа или персонален блог с много посещения? "Мощни" сайтове на блог платформи се намират колкото искаш, докато втората категория е по-рядка. Няма как да е друго в България. Не очаквайте 20 000 души да чакат с трепет да пуснете новите си размисли всеки ден.
 

Горе