Как Се Прави Мощен Блог В БГ!

От: Как Се Прави Мощен Блог В БГ!

Как се прави мощен блог в БГ ли? Като го наблъскаш с химия! :lol:
 
От: Как Се Прави Мощен Блог В БГ!

Имам 2 блога в блоггер. Единият е от 2007 година, но за около 2-3 години го бях зарязала, в смисъл не пишех ново съдържание. Въпреки това имаше по около 20-30 посещения дневно. Сега има към 200 посещения дневно. Пускам статии средно един път седмично, или на 2 седмици веднъж, само превод от руски...на най-различна тематика, от изкуство, до езотерика.
Другият блог го направих миналата година, за пътешествия, забележителности, растения и животни., Сега има около 100 посещения дневно, въпреки, че има 3 пъти по-млако статии от първия блог.
Имам адсенс на блоговете, но там положението е плачевно, По около 1-2 евро месечно от кликове, поддържам блоговете не заради монетизирането им, а защото ме радват коментарите на читателите, под статиите.
Значи някой чете и харесва написаното.
Например, ,,от статията ми за цар Иван Асен втори доста ученици изкараха шестици:)))) Е, тя не беше превод от руски
 
От: Как Се Прави Мощен Блог В БГ!

Браво fiieti! Само така! Нека да изкарат някоя и друга шестица учениците.

Добър ти е трафика. То и на Мат Кътсов, като му издадиш индийските посетители ще ги докарва по толкова. Тоя шматарок...
 
От: Как Се Прави Мощен Блог В БГ!

Браво fiieti! Само така! Нека да изкарат някоя и друга шестица учениците.

Добър ти е трафика. То и на Мат Кътсов, като му извадиш индийските посетители ще ги докарва по толкова. Тоя шматарок...
 
От: Как Се Прави Мощен Блог В БГ!

Кво става с тоя компютър бе братчее.....Цецооо..., къде си бе...чува ме ли се?
 
От: Как Се Прави Мощен Блог В БГ!

Как сами да си направим SEO анализ на личния блог с рекламна цел?
 
От: Как Се Прави Мощен Блог В БГ!

Смятам да се пробвам като блогър и аз.Много интересни мнения има тука.:D
 
От: Как Се Прави Мощен Блог В БГ!

С трафик от фейса може да се стигне тази цифра. Просто ей така, платени споделяния:) ако е за спорта де.
Текста бива да е читав и интересен за дадена гилдия.
Честотата на писане бива да е сериозна.
Тематиката да е напредваща като дигиталната индустрия и технологиите, не скучна като торове например:)
 
От: Как Се Прави Мощен Блог В БГ!

Днес един приятел ми препоръча този форум и се разрових из статиите, които ме интерисуват. Четох, четох... и стигнах до тук. Ето какво мисля аз по въпроса за "Мощния блог":

Имам едно сайтче на 5-6 години базирано на Wordpress - "Свежа Наука". Без инвестиция много трудно може да се направи нещо качествено, а сам още по-трудно. Нужно е много свободно време и постоянство.

Относно съдържанието на на блога - трябва да се пишат уникални и интересни статии. Хората се интерисуват от какво ли не. Въпросът е да си уникален. Много рядко стигам до 1000 посетителя на ден и то благодарение на социалните мрежи и интеграцията им в сайта. Без социални мрежи това число би било немислимо. Когато няма нова статия средният брой посетители на ден е 200-300. За значително печелене от реклама и дума да не става, но е възможно да покриваш разходите за хостинг. За осезаема печалба от този тип ти трябват 5000 - 10 000 посетители дневно, че даже и нагоре.

Много е важно качеството, пред количеството. Не че и обратното не работи, но е по-трудно. Ако сам искаш да направиш нещо, залагай на качественото и полезно съдържание.
 
От: Как Се Прави Мощен Блог В БГ!

Интересно ми е какво имате предвид под "мощен" блог. 1500 уникални на ден не ми звучат особено мощно, честно казано :wink: Виж... 5-10 000 вече наистина са внушителна цифра, но не знам има ли в БГ такива блогове. Моят максимум е бил 3000-4000 (според Гугъл Аналитикс, блогърската статистика изобщо не я гледам), но по изключения и в периода, когато поствах всеки ден. Сега се въртят около 1000, напоследък и по-малко, ама с 2-3 поста месечно е нормално. Пък и когато започнах да пиша имаше само 3 български блога за козметика... сега са близо 200 (поне тези, които аз знам)

Според моя опит (изобщо не твърдя, че имам сериозен ноу хау), най-важното за един блог е да пишеш за неща, които реално те интересуват, а не просто за нещо, което уж носи много трафик. Винаги си личи дали пишеш за спорта или защото наистина си силно запознат с темата, имаш опит и ти е интересна. За уникалността на самите постове не мисля, че е нужно да споменавам, повече от ясно е. Добре е да се усеща личното мнение и личен стил, а не просто общи приказки.
Активността във всякакви социални мрежи също е от особено значение - ФБ, Гугъл+, форуми. И като казвам активност, изобщо нямам предвид спам на килограм - да буташ линк към блога си навсякъде, а напротив. На местата, на които се коментира нещо в твоята сфера, да се намесваш адекватно с помощ, съвети и коментари. Един линк на 50 полезни мнения ще донесе повече на блога, отколкото 50 линка без никаква подплата. Хората трябва да те опознаят, да имат някакво лично отношение и да ти имат доверие и ще те четат, ще споделят блога ти и без да им буташ линка насила ;)
Също носи лайкове във ФБ (които пък носят трафик към блога) когато се включваш от името на ФБ страницата на блога си с коментари в различни по-големи страници със сходна тематика и аудитория. Затова и името на ФБ страницата трябва да е ясно и да говори за тематиката на страницата. Да привлича хората с такива интереси да кликнат и да видят за какво иде реч.

В общи линии, това са моите лични наблюдения на база година и половина блогване (с няколко по-дълги прекъсвания).
Блогът ми не е монетизиран, нямам и желание за това към момента. Пиша го за удоволствие, но е факт, че е доста популярен. Много пъти съм попадала на коментари, които го определят като един от най-влиятелните козметични блогове в България, което определено ми носи гъдел.
 
За нашите ширини 1500-4000 си влиза в определението мощен блог. Все пак не наброяваме повече от 4 милиона потребители в бг. Една част за жени, после разделяш на интереси, после на възраст и като се замислиш 10-15К посетителя на ден за нишов блог са нещо много невероятно, дори извън възприятията. :)

Да, с течение на време определено идват нови и нови блогове. Същото е и на световния пазар. И колкото си по-активна с твоя, толкова по-малко глътка въздух ще успяваш да оставиш на останалите 200 блога за козметика, които знаеш.

Писането за нещо, което те интересува, интересува аудиторията и разбираш от него, защото се предполага да го четат знаещи и такива, които се запознават за първи път, е точно това, което влиза в определението блогване. :) В целия му блясък. Няма спор, че си личи кога пишеш за отбиване на номера или защото искаш да кажеш нещо на света, нещо от което разбираш.

Това е супер. Мисля, че може пак да се активизираш и да направиш 2-3 срещи с някой друг потенциален рекламодател. Ако го върнеш на тези 3-4К, това не е никак малък трафик за такъв блог и ниша. Даже си е лидер. Не говоря за по-общите ниши, обхваща тази като Жени, Мода и красота и др. Дай някой друг тул на хората на блога си. Нещо като калкулатор, или уиджит (ако си с WP) да смята например колко време може да се издържи с даден грим или нещо, което би ги зарадвало.

Успехи ти пожелавам и мисля, че в време да печелиш от него. Не може така. :)
 
От: Как Се Прави Мощен Блог В БГ!

Аз не разбирам, защо дамата с гримовете не пише на английски? Със сигурност ще стане доста популярна.
 
Аз не разбирам, защо дамата с гримовете не пише на английски? Със сигурност ще стане доста популярна.

Аз чудя, ако е ОК с английския, защо не направи такъв блог за Ен пазара. Като гледам видеята, направо и е супер нишата. А да не говорим, че освен с блога, може да се печели и от AdSense във видеата. Но и те трябва да са на съответния език. ;)

Ако трябва да съм честен, 3-4К, както е бил в пика си блога, пак не е никак малко за Бг пазара. ;) Може даже да се разшири от към ниши. Освен козметика, да има за мода, някое друго ревю на мебели, които се използват за гримиране - огледала, масички и прочие. Не знам как се казват, но са неотлъчна част от процеса. :)
 
От: Как Се Прави Мощен Блог В БГ!

Благодаря ви много за идеите. Отдавна се каня да пиша и записвам на английски.
В момента съм решила да променя малко и визията на блога. Ако имате идеи за красиви и по-семпли шаблони, ще съм благодарна да ме насочите. Снощи рових в Гугъл, пробвах един куп, но все нещо не ми допадаше.
 
Моля, моля. Надявам се, че ще се замислиш за чуждестранния пазар. Да, имаш много работа, но да ти кажа честно, ще се върне. А не пречи да си с няколко версии. :) Имаме достатъчно копирайтъри, които могат да помогнат в това отношение.

Попадала ли си на тези:

valenti.cubellthemes.com

wp.color-theme.com/intouch

wp.color-theme.com/volcano

Много харесвам големи дизайни, на цял екран, когато става дума за информационен сайт. Флат дизайни и големи елементи. Ето защо Mashable винаги ще си останат №1 в нишата си, защото знаят кое се харчи и модерно. Дори се чудя как други големи информационни сайтове / блогове не са се ориентирали още към това?

Какво търсиш, ако случайно не съм те уцелила тук с предложенията си. :)
 
От: Как Се Прави Мощен Блог В БГ!

Търся нещо семпло и максимално опростено като навигация. Все пак, таргетът ми са жени, а те, както се оказва, не приемат лесно промените, многото функционалности и тромавата визия.

Представям си нещо със запазени навигационни бутони и менюта вдясно и достатъчно добре акцентирано съдържание. Акцент на последната или последните няколко публикации и евентуално по-малки прозорци с определен брой по-стари на заглавна. Иска ми се да има опция тъмбнейлите с публикации да са не само снимка и заглавие, но и да има поне 1-2 изречения въвеждащ текст. Не искам тъмни фонове или крещящи цветове. Все пак, имам доста снимки и ще настане страшна шарения. По-скоро нещо пастелно. Не съм фен на розовото, освен, ако не е в много умерени количества. Синьо също не искам. Въобще, много са ми претенциите :(
Ето тази визия ми допада - http://www.way2blogging.org/wp-cont...ima-free-premium-blogger-template-preview.jpg , но повечето ми заглавия са изцяло или отчасти на български и излизат с друг шрифт, което затрива цялото очарование на темплейта.
Това също ми харесва, малко по-"момичешко" е, така да го нарека - http://img1.etsystatic.com/019/0/8165243/il_570xN.475811861_23eb.jpg , но пък то е платено. Макар че бих обмислила и опцията да си купя темплейт, ако не намеря нищо, което да ме грабне наистина в безплатните.
 

Горе