Как да планираме уебсайта си?

Какво предпочитате при дизайна на уебсайт?


  • Общо гласове
    330
От: Как да планираме уебсайта си?

Намерих един доста интересна поредица за планирането на уебсайтове [url]http://www.realfreewebsites.com/articles/website-planning-guide/[/URL].
Тъй като ми се стори наистина полезно, особено ако това ти е първия уебсайт, реших да преведа първите 21 слайда т.е. общото описание. Няма да се придържам дословно към текста доколкото това пречи написаното да звучи като смислено съдържание, а не просто като поредица от фрази.

Приятно четене: надявам се да ви бъде полезно.

Помощ Трябва ми уебсайт!
Тази презентация обобщава основните стъпки, които трябва да се преминат за да изградите вашия уебсайт.

1. Поставете си цел: Решете общата насока на уебсайта. Какъв ще бъде? Информационен? Електронен магазин? Ще предоставя някакви услуги? Блог? Нещо друго?

2. Определете целевия си пазар/посетители: Към кого е насочена вашата уебстраница? Направете профил на вашия пазар колкото е възможно по-внимателно - това е важно при подбиране на тона, съдържанието и стила на уебсайта. Уверете се, че целта на уебсайта ви се покрива с очакванията на пазара - може да се наложи да измените основната насока на сайта

3. Напишете съдържанието: Каква информация би трябвало да съдържа вашия уебсайт? Какво количество съдържание ще има? Включете ключовите думи, които смятате за важни при класирането ви в търсачките. Съдрържанието може да бъде написано и в последствие но сега трябва да решите структурата и базата за създаването му.

4. Изработете структурата на уебсайта. Планирайте как отделните уебстраници ще се свържат помежду си. Решете как ще разделите съдържанието. Групирайте страниците според темите. Ако е необходимо нахвърляйте и йерархията на уебсайта с вашите най важни страници на най-високо ниво. Визуално нарисувайте схемата на уебсайта. Направете скица на отделните страници и отбележете връзките между тях. Помислете как посетителите ще трябва да се ориентират в сайта. Направете структурата, колкото е възможно по-логична.

5. Направете Дизайна на вашата уебстраница. Имайте предвид: целта на уебсайта; таргет аудиторията; съдържанието. Не забравяйте значението на отделните цветове. Уверете се, че дизайна ви няма да затрудни и посетителите с увреждания.

6. Превърнете дизайна в код. Използвайте добре форматиран код така че дизайнът да се запази независимо от използвания браузър, устройства или операционни системи. Минимален и правилен код е по-добър и за посетителите с увреждания и за търсачките.

7. Публикувайте уебсайта си: Ако все още нямате сега е време да си купите домейн име. Необходим е и уебхостинг за да качите уебсайта си.

Нещата не свършват тук:

- вече имате уебсайт, който трябва да промотирате и да привличате посетители
- регистрирайте я в търсачките
- намерете други сайтове, които да линкват към вашата
- добавяйте ново съдържание
- поддържайте сайта си добре оптимизиран (СЕО)

Аз лично само не си падам по т.5 и т.6 тъй като за начинаещ предпочитам да използвам или блог платформа като Wordpress или готов темплейт с чист (опростен) код.

Плюсовете на такъв вариант:

+ много по-бързо и избягваш вероятността вместо да правиш уебсайт за нещо, което те интересува да си губиш времето в търсенето на поредната си грешка в кода
+ в общия случай рискът от грешки в кода е значително по-малък отколкото ако се мъча да го пиша аз а и вероятността сайта да изглежда различно на всеки браузър е доста по-малка
+ добиваш ясна престава за вида на уебсайта си

Е, мързелешката работа си има и минусите:

- може да ти се наложи да съобразяваш навигацията си с възможностите на темплейта или платформата (по някога това може и да е за добро - няма гаранция ще потребителите ще си паднат по святкащо меню скрито като китайски ребус в някакви картинки)
- ако се опиташ да модифицираш нещо може да си докараш доста ядове (простата операция по смяна на основния фон на темплейта може да докара доста неприятности с картинките сливащи се с оригиналния фон)

- опростения код на темплейта обикновено означава доста конвейрно изглеждащ уебсайт

Успех на всички други начинаещи



Ако някой е забелязъл не става въпрос само за дизайн. Той е просто част от цялата картина. Анкетата не отговаря на темата. Точка 1. 2. 3. са много съществени. Ако не знаем защо и за кого правим блог или сайт ще си останем само с дизайна, колкото и блестящ да е той. Лично следя сайт, който използва един от познатите темплейте на Блогър. Аз не бих го използвал, но съдържанието е уникално, а това е много по важно.
 
От: Как да планираме уебсайта си?

чeстно и аз не разбрах защо всичко се изроди само в дизайн. Колкото повече чета за СЕО толкова по-малко мисля, че дизайна има значение. Освен няколкото black hat трика за криене на ключови думи в картинки (което да речем, че има нещо общо с дизайна, за който говорим) друго, което да води посетители и е свързано с дизайна не се сещам.

Сега преди да ме нападнат някои, че структурата е много важна за сео-то и тя има пряка връзка с дизайна вижте ми първия пост (превода на статията) и по-точно точка 4
 
От: Как да планираме уебсайта си?

Много ти е хубава темата. И превода. Всичко в крайна сметка започва от там - планиране на сайта. Няма значение кой какво пише. Важното е че има много смислени и полезни поста. А за дизайна - пак всичко се върти около планирането - за какво ще ти служи този сайт. Да няма много значение какъв ще е дизайна ако сайта ти е изцяло информационен или извършва директно услуга онлайн, но я си помислете кой ще се върже да си купи нещо от вас ако вашия сайт е онлайн магазин и е с умопомрачителен дизайн? Трябва да продавате нещо поне на половин цена, че да се върже някой и колко ще се вържат ако дизайна го стряска през цялото време? Някой ако почва да прави сайт, нека първо прочете темата и помисли върху въпросите - ще избегне много недоразумения и разочарования

Бизнес идеи, Маркетинг, SEO
 
Последно редактирано:
От: Как да планираме уебсайта си?

Аз мисля, че дизайна не е чак толкова важен, колкото съдържанието на който и да е сайт. Аз лично винаги насочвам усилията си към трафика, защото това е най важното, после съдържанието и евентуааално дизйна, който както и съдържанието може да се променя по всяко време. Мисля, че не кой знае колко важно как изглежда твоят сайт ако няма какво да предложиш и никой не го посещава.
 
От: Как да планираме уебсайта си?

не е важен дизайна по вазно е съдържанието вътре,по скоро на каква тема е
 
От: Как да планираме уебсайта си?

Не мога да разбера защо сайта ми weightloss-best.webs.com го няма в гугъла,нито пък в яхото!!! В гугъл адуърдс ми те4е кампания на този сайт,а в търса4ката сайта ми го няма!!! А ина4е го регистрирах и в гугъла,и в яхо!!Изписа 4е го приемат,но.....няма го :( Защо така,някой може ли да помогне??
Благодаря предварително!
 
Последно редактирано от модератор:
От: От: Как да планираме уебсайта си?

Само така и ас съм на съштото мнение:)
 
От: От: Как да планираме уебсайта си?

"Как да планираме уебсайта си?"
Ето една интересна картинка. Не помня от къде я бях изнамерил. Може и от този форум да е било ;)

website-dev.jpg
 
От: Как да планираме уебсайта си?

Предпочитам да имам уникален дизайн (аз да съм си го направил)... Това да копирам ... :X
 
От: Как да планираме уебсайта си?

Информацията в темата е чудесна, благодаря за картинката, CHILIEV. Аз бях видял нещо подобно навремето (не точно тази), но така и не помня къде я оставих :D Успех с дизайна и не копирайте :)
 
От: Как да планираме уебсайта си?

всъщност има една книга "необичайно полезна книга за уеб" мисля че за начинаещи като мен е добра
 
От: Как да планираме уебсайта си?

Много полезна тема за новаци като мен. Благодаря!
 
От: Как да планираме уебсайта си?

Благодаря за хубавата тема,Марина!
 
От: Как да планираме уебсайта си?

Много хубава тема.Зарадва ме :).Ще се опитам да я обогатя малко, като изкажа и една моя идея:).Преди няколко дни имаше една тема за наш портал за туризъм и бла, бла, темата също беше хубава, но това, което ми грабна окото, бяха няколко мнения и една препратка от Блинки. Препратката е към ТАЗИ статия , а мнението е на ktomow:

"1. Сайта прави над 156 заявки към сървъра - това определено не е нормално! Не стига, че ще се иска здрава машина/и (която естествено ще се плаща от нас), ами и самото зареждане на която и да е било страница е адски тромаво.
1.1. Вече от години стандартен похват за ограничаване на заявките е ползването на css sprites. Чудя се защо на главната страница има над 50 обеката с размери подобни на 20х20, които не са организирани в sprites.
1.2. Джава скрипт и цсс минифицирането и обединяването далеч не е нов похват.
1.3. Някой да е чувал за разпределение на заявките между под-домейни? images.bulgariatravel.org, css.bulgariatravel.org и т.н.? Май се забравя, че все още голяма част от браузерите имат ограничение в заявките и се изчакват? Същото се отнася и за апачето, което също изчаква завършване за да подаде нов елемент.
2. За въпросната песничка, която колкото и да е гадна, явно трябва да присъства в сайта според заданието на някой чайник на висок стол. Ама тая песничка е напълно еднаква, а е цели 5 мегабайта! Е не можаха ли да платят 100тина лева на някое момче от кварталната дискотека да им направи един лооп, че песничката да не е по-голяма от 600-700 кб. И тъй тъй, мелодията се повтаря.
3. С оглед 2 и 3, цялата големина на сайта нараства на завидните 7.3 мб.
4. Що за httpd header-и праща този сайт?! Server: Apache/2.2.19 (Win32) PHP/5.3.6?! Искрено се надявам да са заложили подобна стойност при компилирането, за да се объркат недоброжелателите, а не наистина да ползват това нещо в windows кутия. Отделно на това, според мен поне, за подобен род сайт с голямо статично съдържание да се ползва nginx като reverse proxy пред апаче. Всеизвестен факт е бързодействието му на фона на апаче при изпращане на статично съдържание, натоварва по-малко машината, заема по-малко рам.
5. Отново за хедърите: Set-Cookie: phpbb3_41jkd_u=1; expires=Fri, 28-Sep-2012 11:33:51 GMT; path=/; domain=bulgariatravel.org; HttpOnly WTF?!. Явно някой толкова добре се справя с програмирането, че му е непонятно дори как да създаде бисквитка, та ползва готов модел от phpbb? Поне да се бяха постарали да си прикрият следите ли?"

И след като ги прочетох, реших да си задавам въпроса "Защо?" , на всяка една от посочените точки.Не можах да отговоря на повечето, за това продължих да чета, за всяко неясно нещо.Надявам се някой ден да мога да анализирам правилно всички точки.Но идеята е, че тази критика бяше толкова детайлна, че ако се замисли малко повече, някой новобранец, ще си спести много грешки в много аспекти и ще научи много неща като започне да чете.Защото е добре да не се губи време в четене на "плява" , а тази критика си е като план или съдържание.Разбира се , съвсем не изчерпва всичко, но е едно добро начало в комбинация с твоите преводи.
 

Горе