Как да получим първата си поръчка във freelancer.com

Unwise

Well-Known Member
В началото вие сте напълно неизвестен с нулева репутация и всички по-стари user-и се класират по-нагоре от вас. Това е нормално, но как да се реши този проблем? Ще дам няколко трикови съвети за начално почване.
1. Намирате проект, който е бая омотан като условие и/или не чак толкова лесен като крайна цел, но все пак е възможен. Задължително избягвайте проекти на хора, които не знаят какво искат. В процес на обсъждане чрез лични съобщения трябва да се изясни до детайл какво точно трябва да се прави. Дори в началото да не е бил наясно какво иска, ако в движение се изглади целта, не е проблем.
2. За да ви се обърне внимание трябва супер старателно да разгледате условията на проекта и да обмислите варианти решения (това отнема време и усилия, които не ви се заплащат). След като го направите, максимално подробно (без неразбираеми глупости) описвате кое как ще стане и че проектът му е възможен и вие може да го изпълните.
3. Когато си пишете оферта (публичната част) е желателно да е нещо общо, но да не е класическото "Hi, Sir. Please check my PMB".
4. Ако искате да ви се обърне по-сериозно внимание ЗАДЪЛЖИТЕЛНО изпращате и лично съобщение към публичното описание на офертата. Точно в него описвате описаното в 2. В никакъв случай не правите такова подробно описание в публичната част, защото ваш конкурент може да се възползва от това.
5. Цените за първите проекти и особено за първия винаги трябва да гледате да са ниски. Все пак колкото и да сте кадърни вие сте нови и трябва да привлечете клиенти. Тук влиза в сила правилото, че граденето на добро име е по-ценно от парите.
6. След като успеете да изпълните първия си проект вече имате някакви пари. Не се лакомете да ги изядете и изпиете, а ги използвайте за Sponsored Bid в проекти, които искате да получите. Така макар да нямате супер репутация, вашата офета ще излиза най-отгоре, а и с това ще демонстрирате по-особено отношение към офертата. Това много се цени от работодателите.
7. От начало не се нахвърляйте на големи проекти. Тези около $50-$100 са добре като за начало. За по-скъпите не е сигурно, че ще бъдете наети ако сте прекалено зелени.

Стигат ви толкова съвети като за начало. Някой ден трябва да се напъна да опиша тези неща по-подробно.

П.П.:
В написаното съм описвал спрямо freelancer.com
 
От: Как да получим първата си поръчка във freelancer.com

Направо го преместете в "Успей с нас" ;)
 
От: Как да получим първата си поръчка във freelancer.com

А аз уж набързо го написах това по-горе... Май трябва да напиша сериозна по-голяма тема, която да включва и похвати за защита от измами и други дребни камъчета, които могат да обърнат колата.
Ще внеса пояснение към 1. Бихте попитали на кой му трябва омотан (странно каква дума използвам) проект?
Понякога работодателите не могат да добре да обяснят какво точно искат и точно тогава условието на задачата се получава такова. Това не се нрави много на опитните freelancer-и и те или прескачат тази оферта или пускат бланкетно предложение без сериозно да са прегледали офертата ('щото не могат да я разберат). Един такъв работодател много би се зарадвал, че някой най-сетне е разбрал какво иска и би ви наел без значение от репутацията ви. Случва се понякога и той да не е съвсем наясно какво иска, но да е приблизително наясно. Ако успеете да го разберете и да конкретизирате целта, вероятността да ви наеме е почти 100%. Ако и до края не стигнете до точно формулирано условие на задачата изобщо не започвайте.

И без това като е тръгнала темата предлагам да добавя още няколко съвета:
8. Винаги се старайте да завършите проекта, който сте почнали. Ако част от него се окаже неизпълнима или има проблеми с времето за изпълнение, тогава вие не трябва от раз да се паникьосвате, а да се опитате чрез преговори да постигнете споразумение за все някакво завършване на проекта. Дори е допустимо да замените тези липси с друга работа с приблизително същата сложност, въпреки че не сте се разбирали за това. Важното е двете страни да сте удовлетворени и в крайна сметка официално проектът да се счита за завършен. И все пак не се поддавайте на изнудване за още и още.
9 . Ако в движение проектът се окаже по-сложен или по-проблемен, в никакъв случай не сменяйте цената. Промените на цените дразнят много. Каквото сте се договорили, такова трябва да остане. Има случаи изключения, но все пак избягвайте.
Към тази точка ще разкажа малко мой наскорошен опит. Намерих лесна поръчка и я оцених на $35, която трябваше да свърша бързо. Наеха ме, но в движение работата се оказа по-проблемна. Тъй като времето за работа нямаше как да бъде спазено поради усложненията, информирах за проблемите работодателя като поясних, че цената няма да се промени въпреки усложненията. След завършване на проекта получих от него бонус $50 (т.е. общо $85) и много похвален коментар. Почти веднага след това ме нае за нова работа за $50 като пак добави бонус $50 (т.е. общо $100).
10. Ако някой клиент ви е редовен или ви е поръчвал нещо по-голямо е супер тъпо да издребнявате за дребни неща, които може да му добавите като бонус без за това да му искате допълнителни пари.
11. Ако известно време след завършване на проекта възникне проблем/бъг в това, което сте направили и работодателят ви потърси за помощ, в никакъв случай не трябва да го игнорирате или да му искате пари за да поправите собствената си грешка. Вместо това трябва да му се извините за създадените неудобства, напълно безплатно да поправите собствената си грешка и ако имате възможност с нещо дребно като бонус да го компенсирате.

П.П.:
Все пак бая разхвърляно изреждам. Мисля, че за "Успей с нас" трябва да го напиша малко по-подредено и по-пълно.
 
От: Как да получим първата си поръчка във freelancer.com

И аз да добавя нещо. Много трудно се започва от нулата в freelancer.com само с "бидване", така че от началото най-добре гледайте по-малките проекти. Намирате си по-малък и лесен проект, правите малко демо на проекта, пускате оферта с ниска цена и линк към демото на лично съобщение. Шанса ви е много, ама много по-голям да ви изберат. Аз започнах по този метод. На втория проект, в който участвах ме избраха заради демото. Беше конверсия PSD>HTML и човека си беше качил псд файла. Главно така действах до 4-5 тия проект, след това става по-лесно.
 
От: Как да получим първата си поръчка във freelancer.com

Ти с демо, а аз по късмет се насочих към объркано дефиниран проект, т.е. 1-ва точка от това, което описах.
Ако сте специалист в насока, където няма много специалисти, пробиването е по-лесно. Ако умеете само това, което го умеят още няколко милиона индийци, тогава бая зор трябва да си дадете да ви забележат на фона на същите тези няколко милиона индийци.

П.П.:
Под "демо" не би трябвало да се разбира нещо, което е прекалено голяма част от работата или цялата работа. Не се самопрецаквайте.
 
От: Как да получим първата си поръчка във freelancer.com

Страхотна е темата, имаш репутация и от мен :)

Сигурен съм, че повечето фрийлансъри, на които не им е потръгнало в началото с въпросния сайта freelancer.com, ще съберат сили за втори опит, след като изчетат съветите тук.

Аз също опитах с кандидатстване по няколко проекта там, но когато някой индиец пусне $20 оферта и ми убива целия ентусиазъм.
 
сега послено нова тема ли да чакаме за успей с нас или да преместя тази ? сори че сега се включвам но сега остнава време от други неща около форума


пп (някой ако получи поръчка следвайки съветите да се похвали в темата плс) :)
 
От: Как да получим първата си поръчка във freelancer.com

До скоро май минималната цена беше $30, но гледам, че са бутнали долната граница до $10.

Относно цената:
Ако работодателят е индиец тогава цената е определяща за него (народопсихология явно). Между другото, индийските работодатели в повечето случаи са или некоректни или проблемни. Няма как да няма добри сред тях, но досега не съм попадал на такъв.
Много западняци не гледат чак толкова цената (стига да не е прекалена). Важното е да докажеш, че можеш да свършиш работата. Моят съвет при ценообразуването е да погледнете тези дето са най-отгоре класирани (първите 3-5) и да посочите сходна или леко по-ниска цена.

П.П.:
Дай ми време до края на седмицата да напиша нещо читаво и подредено.
 
От: Как да получим първата си поръчка във freelancer.com

защо не ми дава да наддавам за даден проект
трябва li да си платя да не съм free member
 
От: Как да получим първата си поръчка във freelancer.com

защо не ми дава да наддавам за даден проект
трябва li да си платя да не съм free member
Два възможни отговора:
1. Погледни си категориите, за които се водиш квалифииран. Тези категории ти си ги избираш от профила си. Ако в посочените от работодателя и тези в профила ти няма нито едно съвпадение, не можеш да наддаваш поради неквалифицираност.
2. Понякога (рядко) работодателят иска кандидатстващите да имат завършен изпит (от тези на freelancer.com) по конкретно нещо. Досега съм мервал само изисквния за US English Level 1. Това най-често го искат разни мръндели дето си мислят, че говорят правилен английски и заради това очакват подобно от отсрещните. Този тип работодатели на мен лично не са ми симпатични.
3. Възможно е да не си добавил достатъчно данни към акаунта си. Често ти иска да добавиш я категории/квалификации, я описание, я някакви други глупости. Ако не си постигнал минимума (не помня колко процента беше), не можеш да кандидатстваш за проекти изобщо. Преди време бяха дигнали долната граница и аз както до преди това можех да кандидатствам за проекти се оказах в невъзможност вече да го правя. Добавих някои неща и се оправих. Погледнии си в профила какво системата ти препоръчва да направиш и внимавай да не има даваш повече отколкото заслужават (в никакъв случай не си валидирай метода за плащане освен ако не си работодател).

П.П.:
Явно така и не написах нещо за "Успей с нас", но все някога трябва да седна да попиша повече и то по-сериозно по темата за freelancer-ството.
 
От: Как да получим първата си поръчка във freelancer.com

Явно така и не написах нещо за "Успей с нас", но все някога трябва да седна да попиша повече и то по-сериозно по темата за freelancer-ството.

В интерес на истината тук има хора, които очакват да споделиш "обещаното" по-обширно изложение относно работата си като самонает..:) Времето е кът, но каузата е отлична, мисля! Повечето ни сънародници не обичат да разкриват параметрите на личния си успех, макар да не пропускат да се похвалят с него. Елемент от т. нар. народопсихология предполагам..:) Време е да променим това. Не мислите ли?

Поздрави!
 
Последно редактирано:
От: Как да получим първата си поръчка във freelancer.com

Два възможни отговора:
1. Погледни си категориите, за които се водиш квалифииран. Тези категории ти си ги избираш от профила си. Ако в посочените от работодателя и тези в профила ти няма нито едно съвпадение, не можеш да наддаваш поради неквалифицираност.
2. Понякога (рядко) работодателят иска кандидатстващите да имат завършен изпит (от тези на freelancer.com) по конкретно нещо. Досега съм мервал само изисквния за US English Level 1. Това най-често го искат разни мръндели дето си мислят, че говорят правилен английски и заради това очакват подобно от отсрещните. Този тип работодатели на мен лично не са ми симпатични.
3. Възможно е да не си добавил достатъчно данни към акаунта си. Често ти иска да добавиш я категории/квалификации, я описание, я някакви други глупости. Ако не си постигнал минимума (не помня колко процента беше), не можеш да кандидатстваш за проекти изобщо. Преди време бяха дигнали долната граница и аз както до преди това можех да кандидатствам за проекти се оказах в невъзможност вече да го правя. Добавих някои неща и се оправих. Погледнии си в профила какво системата ти препоръчва да направиш и внимавай да не има даваш повече отколкото заслужават (в никакъв случай не си валидирай метода за плащане освен ако не си работодател).

П.П.:
Явно така и не написах нещо за "Успей с нас", но все някога трябва да седна да попиша повече и то по-сериозно по темата за freelancer-ството.

Which of the freelancer's skills are required for this project?

Selected skills
(You can add 5 more skills)

Please select at least 1 skill

и не ми дава да му пиша
 
От: От: Как да получим първата си поръчка във freelancer.com

Which of the freelancer's skills are required for this project?

Selected skills
(You can add 5 more skills)

Please select at least 1 skill

и не ми дава да му пиша
На кого да пишеш? Това там не ти е форум да пишеш на когото каквото искаш. Ако не си кандидатствал по проекта му (без значение по каква причина), не можеш да му пращаш лични съобщения.
От това, което си написал, почти нищо не схванах. Като имаш проблем постарай се да го опишеш достатъчно разбираемо. Стъкленото ми кълбо се счупи.

П.П.:
Ако skill-овете си ги добавиш след като го има вече проекта, доколкото помня също не можеш да кандидатстваш за този проект.
 
От: От: Как да получим първата си поръчка във freelancer.com

На кого да пишеш? Това там не ти е форум да пишеш на когото каквото искаш. Ако не си кандидатствал по проекта му (без значение по каква причина), не можеш да му пращаш лични съобщения.
От това, което си написал, почти нищо не схванах. Като имаш проблем постарай се да го опишеш достатъчно разбираемо. Стъкленото ми кълбо се счупи.

П.П.:
Ако skill-овете си ги добавиш след като го има вече проекта, доколкото помня също не можеш да кандидатстваш за този проект.
прекалено бъгав сайт
имам лицензите които се изискват и пак не мога да kandidatstvam
 
От: От: Как да получим първата си поръчка във freelancer.com

прекалено бъгав сайт
имам лицензите които се изискват и пак не мога да kandidatstvam
За да не се повторя ще го кажа по друг начин.
Когато напишеш текст с поне няколко подредени изречения, така че да се разбира какво искаш да кажеш, може и да ти се помогне.

П.П.:
Нямам идея за какви лицензи говориш и думата "kandidatstvam" няма как да не ме впечатли.
 
От: От: От: Как да получим първата си поръчка във freelancer.com

За да не се повторя ще го кажа по друг начин.
Когато напишеш текст с поне няколко подредени изречения, така че да се разбира какво искаш да кажеш, може и да ти се помогне.

П.П.:
Нямам идея за какви лицензи говориш и думата "kandidatstvam" няма как да не ме впечатли.

имам лиценз за HTML, HTML5, DRUPAL, MYSQL, PHP
и не мога да да наддавам за нито един проект бил той за 10$ или за 1000$
иска да мина ниво на английски или да поканя приятели или пак да вкарам метод на плащане след като поканя приятели пак не stava
 
От: От: От: От: Как да получим първата си поръчка във freelancer.com

За да можеш да наддаваш за проект трябва да имаш поне един от изброените "SKILLS", които се изискват за проекта и трябва да са били активни преди пускането на проекта. Това за английския и поканата на приятел не е от значение за наддаването. Имат и лайв съпорт, най-добре се обърни към тях.


имам лиценз за HTML, HTML5, DRUPAL, MYSQL, PHP
и не мога да да наддавам за нито един проект бил той за 10$ или за 1000$
иска да мина ниво на английски или да поканя приятели или пак да вкарам метод на плащане след като поканя приятели пак не stava
 
От: Как да получим първата си поръчка във freelancer.com

ne moga da razbera zashto sled kato nqkoi se e nabutal s tozi site trqbva da zablojdva i drugite hora da se preebavat s tozi scam site
porednia smotan site ot koito nikoi ne moje da izkara nishto osven nervi i zagubeno vreme
 

Горе