Как се продава работещ онлайн магазин?

Jasmine_blue

New Member
Как се определя продажната цена на онлайн магазин?

Здравейте!
Имам работещ онлайн магазин, с който предстои да се разделя следващата година.
Магазинът е правен конкретно за бизнеса, по него са правени подобрения.
След нова година искам да го продам, заедно с бизнеса, но на първи етап искам да му определя цената.
Ще се радвам, ако някой може да ми препоръча инструмент или метод за оценка.
 
Последно редактирано:
От: Как се продава работещ онлайн магазин?

Здравей,
цената зависи според доста критерии, на първо място е дали сайта Ви вади пари (образно казано).
Ако сайта има посещения, прави някакви печалби и съответно продава, то цената може да се определи на база годишен оборот.
Също така зависи как се индексира в търсачките, какво продава този сайт, стоката налична ли е, със стоката ли се продава, след това идва и дизайна, уникален ли е, лесен за употреба, името добро ли е, защото се оказва че най-трудно се измисля име, което да е интересно, лесно за помнене и тн.
Често няма значение колко труд е вложено в един сайт, а какво предлага и горепосочените фактори.
Най-накрая се взима и колко си на "зор" за продажбата му.
По начало сайтове трудно се продават в България, но все пак Ви желая успех.
 
Здравейте!
Имам работещ онлайн магазин, с който предстои да се разделя следващата година.
Магазинът е правен конкретно за бизнеса, по него са правени подобрения.
След нова година искам да го продам, заедно с бизнеса, но на първи етап искам да му определя цената.
Ще се радвам, ако някой може да ми препоръча инструмент или метод за оценка.

Здравей добре дошъл тук при нас. :)

Искаш магазина или бизнеса, защото ако магазина е силно свързан с бизнеса, трудно ще успееш да го отделиш, взимайки му добра цена. Като бизнес - година-година половина печалбата, може да е основа, на която да стъпиш. Всичко това подплатено със солидни доказателства.

Да речем искаш 10 000 лева за бизнеса си, като в това число споменаваш колко печели и всички негови активи, които се включват в цената:

- Помещения;
- Уеб ресурси - сайт, фейсбук, туитър, хостинг, домейн;
- Стока - налична;
- Подписани договори - с клиенти, партньори, дистрибутори;

и други.

Регулярни разходни и еднократно направени:

- Наеми;
- Поддръжка на сайта, магазина;
- Заплати - ако имаш служители;
- Такси и лицензи;

И всичко, което касае бъдещия собственик.

Колкото по-кристално и примамливо е предложението, толкова по-бързо и безпроблемно ще може да продадеш бизнеса. Като всичко, което се търгува, трябва да носи ползи на бъдещия си собственик. Ако се мисли в тази насока, няма начин да нямаш успех. ;)

Ако нещо по-конкретно те интересува, питай. То темата си е изцяло твоя и ще стане доста добра и интересна.

Поздрави и приятен престой тук, при нас. :)
 
От: Re: Как се продава работещ онлайн магазин?

E.Ivanov, Blinky, благодаря за отговорите.
Онлайн магазинът си работи добре и е основната част от бизнеса, за това ми е важно да формулирам добре неговата цена.
Първо обяснявам по критериите на Е.Ivanov. Сайтът има дста посещения, прави относително добра печалба, индексира се добре и т.н.
Името на сайта/бранда е подходящото, доста сме мислили по него. Хич не съм на зор да го продавам. Дори съм решил, че ако не успея да му взема една прилична цена, по-добре да го замразя за определен период, в който подхващам нещо друго. Хубавото е, че целият бизнес е "на светло" - т.е., всеки факт може да се потвърди в цифри.
Blinky, започвам от сайта, но искам да определя цялата цена на бизнеса, с който искам да се разделя. Но както казах, онлайн магазинът е в основата му. По-лесно ще ми е да определя цена на бизнес-плана например, или на маркетинговата стратегия.
Ето и малко предистория. Онлайн магазинът работи от около 2 години, първоначалната инвестиция в бизнеса е около 10 000 Е.
До момента целта ми е била не толкова печалба, колкото налагане на бранда, удовлетвореност на клиентите и т.н.
И все пак още 2013 г. реализирах печалба.
2014 също завършвам на печалба. Но не бих продавал на база печалба за година и половина примерно, защото както казах, идеята на първите 2 год. е не печалбата, а устойчивост на марката.

Така, ето още малко цифри:
Оборот за 2014 г. - около 50 000 Е
Ежемесечни разходи - наем, хонорари, реклама, такси, счетоводител, осигуровки, заплата и пр. - около 1000 Е
Печалба преди облагане - около 15 000 Е
Наличност на стока към момента - на стойност около 3 000 Е

Едно уточнение - бизнесът е нишов за къстъм мейд продукти, основно съм работил аз, но в силните периоди са ползвани и други хора на гр. договори. Работи се с висок марж при продажба, предвид спецификата на продуктите.
Има установени добри отношения с доставчици, нямам задължения към никого и т.н. И още нещо - печалбата може да се вдигне още с използване на малко по-нисък клас продукти, използвани за влагане в крайния продукт. Както казах, през тези 2 години не печалбата е била основна цел.

Колкото до присъствието в мрежите - бизнесът има страници във ФБ, Линдедин, Гугъл + и Туитър. Последователите не са много, но са органично генерирани.

Та, при тези цифри и допълнителна информация, каква цена би била адекватна и респ. как я формирате?

И не на последно място - Честита Нова година! Да е много успешна и щастлива!
 
Последно редактирано:
От: Как се продава работещ онлайн магазин?

Първо се обърни към преките си конкуренти в нишата, те най-добре знаят колко струва бизнеса ти и най-добре ще го оценят. Когато съм продавал каквито и да били сайт или бизнес винаги така съм правил и никога не съм стигал до широкия пазар. В повечето случаи още първия купува. Стига всичко да е редовно де. Пазарлъка е малко тежък в повечето случаи и трябва много да внимаваш да не те "омагьосат" нещо, щото има големи магьосници, но в крайна сметка винаги се стига до реалната цена. Дали ще е добра за теб вече е друг въпрос, но със сигурност ще е реалната.
 
От: От: Re: Как се продава работещ онлайн магазин?

Така, ето още малко цифри:
Оборот за 2014 г. - около 50 000 Е
Ежемесечни разходи - наем, хонорари, реклама, такси, счетоводител, осигуровки и пр. - около 500 Е
Печалба преди облагане - около 15 000 Е
Наличност на стока към момента - на стойност около 3 000 Е

къде изчезнаха 20 000 Е :D
 
От: От: От: Re: Как се продава работещ онлайн магазин?

Biarro, Nortrant, благодаря и на вас за включванията. Ще опитам с конкурентите, мисля го това, макар че те се броят на пръстите на едната ми ръка. Но преди това все пак искам да съм подготвен.
Nortrant, за какви 20 000 Е питаш, че не схванах?
 
От: Как се продава работещ онлайн магазин?

Не, печалбата не е моята заплата, естествено. Коригирам цифрата на месечните разходи, в които съм забравил да я включа - и като описание, и тако цифра :)
 
От: Как се продава работещ онлайн магазин?

От написаното според мен трудно ще му вземеш повече от 30 000 лева

И както е написал Биаро шанса да ти ги даде някой от конкуренцията е най голям
 
От: Как се продава работещ онлайн магазин?

Въпросът е след като се оттеглите вие от бизнеса, кой ще произвежда продуктите и за какви пари?
 
От: Как се продава работещ онлайн магазин?

Няма проблем след моето оттегляне бизнесът да продължи да съществува - с доставчиците на заготовките има сключени работещи договори. Всичко друго е въпрос на обучение и работа със софтуери. Да, дофтуерите са легални и разработени за мен. Но и тук ценообразуването е ясно. Понеже идеята за продажба възникна още преди няколко месеца, направих експеримент - описах си процесите стъпка по стъпка и в детайли. През ноември бях в чужбина и мой близък изпълняваше поръчките. Без проблем и без да има специални познания - въпрос на 2-седмично обучение е.
Колкото до конкурентите, ще трябва да пробвам с тях, колкото и да не ми се иска. Както казах, малко са на брой и познавам начина им на работа - различава се доста от моя.
Mantaman, как изчисли продажната цена? Ей това живо ме интересува?

И още едно уточнение - в момента не продавам бизнеса, а се опитвам да го оценя, едва на следващ етап ще го продавам.
 
От: От: От: Re: Как се продава работещ онлайн магазин?

къде изчезнаха 20 000 Е :D

Е той пише 50 000 евро оборот, а не печалба ... предполагам 20 000 евро е стойността на стоката в оборота...
 
От: Как се продава работещ онлайн магазин?

Предполагам, че мантата го е оценил на база годишната печалба, което е и вярно и грешно. За да оцениш един бизнес правилно трябват още детайли. Примерно от къде идва трафика към сайта, рекламираш ли продукта, клиентите ли те търсят или ти търсиш тях, краткосрочни перспективи, дългосрочни перспективи и тн. детайли, които най-вероятно няма да извадиш на показ. И не на последно място изниква въпроса, защо го продаваш, след като си на печалба и всеки може да го работи след дву седмично обучение.. Този въпрос е първия, който ще ти зададе предполагаемия купувач. Тука трябва да имаш много точно и смислено обяснение, защото всяко неизвестно ще ти сваля от цената.

Пак ще ти върна на конкурентите. Ако вземем годишната печалба за минимална цена, то би трябвало да приемем, че 30-40 000 Е ти е максималната. Офертирай с нея да видиш каква ще е реакцията на заинтересования. Най-малко ще разбереш колко са склонни хората да дадат за такъв бизнес. Щото каквото и да оценяваме тука, ако няма кой да ги даде, значи бизнеса не струва толкова. Нали знаеш - едно нещо струва точно толкова, колкото някой е склонен да даде за него. Може да е банално, но е 100% вярно )
 
От: Как се продава работещ онлайн магазин?

По-долу ти пускам няколко точки, които ще ти помогнат по-добре да формулираш офертата си към евентуалния купувач. Това са основните неща, които всеки ще те пита, на някой етап от евентуалните преговори. Нали каза, че искаш да се подготвиш добре:) Специфичните данни относно самия бизнес, ще трябва сам да ги включиш някъде.

Тука трябва много професионално да си напишеш "домашното", защото сумата няма да е малка и лесно няма да има. Днешно време много трудно хората дават парите си, ако не са 100% убедени, че това което ще купят е изгодно за тях.




1. Съдържание

Тук попадат и отговори на въпроси свързани с количеството, качеството и типа на съдържанието, език на самото съдържание – то трябва да е на български език, степен на обновяването му, както и въпроса свързан с уредеността на авторските и всякакви други сродни права над съдържанието , публикувано в сайта и друго, което сметнете за важно.

2. Аудитория

Тук в най - общ план се има в предвид големината и качеството на аудиторията, която сайта притежава, както и потенциала за ръст на тази аудитория в средносрочен план, социо-демографската характеристика на аудиторията или поне като минимум уеб аналитична статистическа информация за използваемостта на сайта ( пр. данни Google analytics) и друго, което сметнете за важно.

3. Бизнес модели

Тук попадат отговори на въпроси като описание на настоящите бизнес модел или модели за генериране на приходи от сайта, генерирани приходи в последната една година и средно месечни приходи. Темп на нарастване на приходите и общ обем потенциални приходи, които биха могли да се генерират чрез използването на настоящите бизнес модели. Алтернативни начини на монетаризация в средносрочен план и друго, което сметнете за важно.


Тук попада и важния въпрос, за екипа, които поддържа сайта, нужните ресурси, знания и умения, за да може проекта да продължи да се развива при едно евентуално закупуване и друго, което сметнете за важно.

4.Технологии, използвани в сайта.


Технологии и , езици за програмиране използвани за направата му и друго, което сметнете за важно.
 
От: Как се продава работещ онлайн магазин?

Жасмин - Сметнал съм го на око на база данните които посочваш за годишна печалба съобразено с това че това е микронишов бизнес тоест тясно ограничен, където не можеш да очакваш че ако го разработиш оборотът ще стане 200 000Е на година

Тази цена може да варира в определени граници както каза Биаро - за мен най вече на база - Сигурност - Тоест ако приходите идват от класиране в Гугле сигурността е близка до нулата, а ако идват от реклама в Гугле ФБ или други платформи е да кажем над 50% ако имаш сключени договори тогава можем да говорим за сигурност над 90%

И изхождайки от собственият си опит хората рядко биха рискували повече от едногодишната потенциална печалба при сигурност под 50%

Към тези пари които съм посочил евентуално може да се добавят някакви пари за закупени от теб машини за начален старт както и налична стока - но цената няма да отиде много по далече.

За да ти даде някой например 2 годишната печалба може да стане само ако ти е конкурент и го прави само и само да не му подбиваш цените и да не му пречиш
 
От: Как се продава работещ онлайн магазин?

Според мен целта ти не е да си оцениш бизнеса, а да възбудиш интереса на евентуален купувач, чудейки се изобщо дали да продаваш. Все едно да питам- за колко мога да си продам колата- гори 5.5 на 100, данъка е 80лв? Кара се лесно, и един приятел я кара 2 седмици.
Цената си я определяш единствено ти. Не искаш печалба, но купувача го интересува точно това!
Голяма инвестиция с евентуална печалба е риск и всеки би предпочел да рискува със собствената си идея, където се чувства най силен :)
Успех все пак!
 
От: От: Как се продава работещ онлайн магазин?

Mantaman, Biaaro, благодаря за насоките. Имам какво да подготвям още :))) Тия дни мога да дам още информация, за да се изясни още картинката, ако е интересно де, за пищещите. Защото признавам, преди да пиша тук, доста се рових по разни американски сайтове и калкулатори за оценка на малък бизнес. То е ясно, че на български няма написано нищо по въпроса. А междувременно се опитвах да се свържа и със специалист, който може да направи оценката. Ама тези, с които говорих(2ма адвокати и 1 консултант), оценяват активи, стока и др. налични и измерими ресурси. Ноу-хау и онлайн магазин никой не се нае да оцени :(((

Zarrini, с последните 2 изречения от горния абзац отговарям на твърдението ти и обяснявам защо пиша тук. Не, не продавам бизнеса в момента и не искам да привличам купувачи. На този етап просто се опитвам да си изясня цената. Щото, нали, в моите очи всичко може да е перфектно и да поискам 100 000 Е, ама дали някой ще ми даде? Или обратното - току-виж се прецакам и го пусна за 5 000 Е и после 5 години ще съжалявам каква глупост съм спретнал.
 
Re: От: Как се продава работещ онлайн магазин?

За да ти даде някой например 2 годишната печалба може да стане само ако ти е конкурент и го прави само и само да не му подбиваш цените и да не му пречиш

Има и още една причина, която не е никак извън всички вероятности - увеличаване на пазарен дял, чрез присъединяването на конкурент към себе си. Често се прави, когато дадения играч-купувач в тази ниша прецени, че е по-лесно и изгодно да направи дадената инвестиция в това, отколкото да "краде" по друг начин този пазарен дял. Погледнато така, наистина може да се вземе добра сума за бизнеса. ;)

Почни от там - срещни се с твоите конкуренти и им направи предложение. След това го пусни на свободна продажба. Много по-атрактивна инвестиция би била за тези хора, занимаващи се в това, отколкото за някой "десиферкатор" / "колекционер" на бизнеси. Най-малкото трудно ще успееш да погледне през твоите очи потенциала, който продаваш. ;)
 
От: Как се продава работещ онлайн магазин?

Blinky, благодаря и за твоето мнение. В някакъв момент ще се наложи да се срещна и с конкурентите, при все, че имам своите съображения да не продавам на тях.
Но в тази тема ми се искаше да задълбаем по-скоро в начините за оценка и изчисляване на стойност на бизнеса. За сега имаме модела на Mantaman на база печалба и предложението на Biaaro и Blinky. По тази причина дадох и стойности ориентировъчни. Не може да няма и други модели.
В такъв случай, нека задам въпроса по друг начин. Предполагам, че тук има и други потребители, които са продавали работещи бизнеси - онлайн магазини. Как го оценихте и респ. успяхте ли да договорите исканата от вас сума? Говоря за случаите, в които няма зор и спешност за бърза продажба.
 

Горе