Как се справяте с проблема с очите?

От: Как се справяте с проблема с очите?

Колега не можеш да качваш така по четвърт диоптър на година освен ако не си над 40 и то тогава това касае само близкото виждане.

На 33 съм. Преди две години ми казаха едно, сега съм с половин диоптър отгоре. Да, касае само близкото виждане. Писах ти лично ...
 
От: Как се справяте с проблема с очите?

Аз си помислих, че сумата е от 200 нагоре и за това така писах, еми ще комуникираме на лично тогава.
 
От: Как се справяте с проблема с очите?

@biaroo - писах ти :), мерси за интереса.

@галин - има всичко от до - в зависимост от производител, марка, качества и.т.н. Може и за 20 може и за 200 или 20 000. Аз съм решил да правя отстъпки на хората от тук които имат интерес - може да се очаква до 30% отстъпка от каталожните цени, в замяна на мнения, препоръки и.т.н. Наистина искам и виждам, че мога да съм полезен, и ще го направя, но и с малко помощ от вас. :). Абе що не си направим тема кой с какво може да даде отстъпки. Аз вече знам 2-3ма колеги при които бих отишъл ако ми трябва еди какво си - какво мислят Блинки и Куулайс? Щото не е само с уеб да се занимаваме. :)
 
тук нали стараем да е максимално близо до демокрация :) всичко което не е изрично забранено не е незаконно и не притеснява останалите е разрешено :) (можете да благодарите на учителката ни по психология че ни е набила в главите такива неща :p)

ами може да си отворите една тема в секцията за форума или тук ще я направим важна "Офлайн бизнес отстъпки за колеги" и които има нещо за споделяне може да сподели :)
 
От: Как се справяте с проблема с очите?

Някой бе писал по-рано за гимнастика.

Една от най-добрите гимнастика за очите е - смяна на фокуса и разстоянието.
Когато четем - пред пц-то, книги, бачкаме на компа и т.н. трябва се сменим погледа на нещо далечно - най-добрия случай е хоризонта. Аз имам възможността да имам прекрасна гледка към морето и примерно стоя известно време пред компа и после стоя пред прозореца и гледам хоризонта.

Знам за хора с уверждане на очите, да им се предписва по 2 часа да се гледа хоризонта на ден. Идеята е при смяната на фокусите, окото тренира и не закърнява в една позиция. Иначе съм съгласен с горе изброените аргументи. Бих добавил още 1 аргумент, който за мен е от голям фактор - купете си голям дисплей над 19", 22 е за предпочитане - сега съм с такъв, дори мисля купувам по-голям.
.

Може би един от най-добрите съвети написани в темата. Подобни упражнения има в йогата, отнемат 5 мин. на ден, а определено действат добре. След като се комбинират с останалите съвети написани тук нещата си идват на мястото.

Изборън на монитор, би бил той и LCD, също може да се окаже проблем - повечето хора въобще не се интересуват от разстоянието между точките. А разликата се вижда и не е малка.

А какъв е ефекта на антирефлексните стъкла? Намаляват паразитната светлина попадаща върху очите?
 
От: Как се справяте с проблема с очите?

За движенията - наистина различните фокуси са добре- замислете се в природата дали сме седяли да гледаме в една точка. Изхождайте от всичко това защото дизайна на телата ни не е за този застоял начин на живот.

Антирефлекса е филм който се нанася за да намали отблясъците в самото стъкло. Технологията е стара, немска, разработена е за перископите на подводниците първата световна война, защото от вълните има много отблясъци. Та като влезе лъча от всякакви посоки и играе в масата на стъклото напред назад и уморява окото. Антирефлекса го неутрализира това най-просто казано. Просто един вид филтър. Да не се бърка с поляризацията. Затова който носи очила и работи на компютър се препоръчва антирефлекс, те това са и очилата за компютър в класическия им вариант. Има и разни други покрития с разни екстри вече по конкретно за това или онова, ама няма да навлизам в подробности. Почти всеки си има някаква нужда от корекция защото окото се уморява и вижда по един начин сутрин, вечер и.т.н. , та моят съвет - Първо преглед , после питайте в темата аз ще ви кажа какво ви трябва - но ако има корекция дори и 0.25 е добре да се направят очила , можете да си ги носите като се уморите примерно само или ако усетите напрежение в края на деня или за по добър фокус и по бистър образ.
 
Последно редактирано:
От: Как се справяте с проблема с очите?

Моите съвети: Правете палминг (вижте в гугъл какво е и как става) за 2-3 минути на всеки 1-2 часа (или както си решите там). Също колкото можете по-често поглеждайте в страни от монитора, в идеалния случай през прозореца. Става дума за много често това да се прави. Примерно ако четете нещо текст, в началото на всеки абзац удряте един поглед към прозореца към далечен обект за около 5-10 секунди.
Има и много други неща, но по-добре тези две неща да правите от колкото да се опитвате да правите 100 неща и нищо да не правите. Горните неща освен че ще ви помогнат много с умората, реално ще ви предпазят от късогледство, а ако си имате ще забавят/спрат неговото развитие и влошаване. Също гледайте колкото можете повече време от деня да сте без очила (ако е възможно).
 
От: Как се справяте с проблема с очите?

Окото си има мускули, които трябва да се тренират и да почиват като всички други мускули. Затова не отивам на лекар щото знам, че ще ми даде диоптрични очила. Към казаното горе ще добавя движения на очите в квадрат, кръг, диагонал и т. н. без да се движи главата, фокусиране върху дребен текст, разтъркване на очите, масажиране.
 
От: От: Как се справяте с проблема с очите?

... разтъркване на очите, масажиране.
Не знам какво точно имаш предвид, но да уточня че никога не трябва да се притискат очите с пръсти. Дори и винаги като се говори за палминга изрично се казва да не се докосва с длан самото око. Кухината на дланта се използва.
Притискането на очите спомага за тяхната физическа деформация, което спомага за грешното фокусиране и диоптрите.
 
От: От: Как се справяте с проблема с очите?

Е чак пък толкоз няма да е силен натиск че да почне да боли. Имам предвид леки масажни движения около очната ябълка за да се подобри циркулацията пък и там има разни акупунктурни точки. А разтъркването си е нормална реакция, всеки го е правил. След разтъркване си закривам очите докато изчезнат цветните петна и остане само черен цвят.
 
От: Как се справяте с проблема с очите?

Важно е да носите защитни очила. :)
Monkey%20With%20Funny%20Glasses_Larry%20King.jpg
 
Никой не спомена храната и специалните хранителни добавки за очи :)
 
От: Как се справяте с проблема с очите?

спираите солта , според мен солта вреди много повече на очите отколкото монитрите , аз лично от около 11 години ям без сол , и от около 6 год. сам пред компа , и до сега да чукам на дърво грам проблем с зрението нямам .
 
От: Как се справяте с проблема с очите?

спираите солта , според мен солта вреди много повече на очите отколкото монитрите , аз лично от около 11 години ям без сол , и от около 6 год. сам пред компа , и до сега да чукам на дърво грам проблем с зрението нямам .
Това със солта е пълна измишльотина. Моят дядо ядеше сол в промишлени количества, почина на 90 години и до последно четеше без очила.
 
От: Как се справяте с проблема с очите?

Какви хранителни добавки за очи? Ще споделиш ли повече?
Преписвам ти списъка от една книга:
Витамин А (Или бета каротин, който е по-безопасен и отново се превръща във витамин А)
Лутеин
Зеаксантин
Витамин B комплекс (вземат се заедно B1, B2, B6 и B12 и трябва да са в точно съотношение един с друг за да работят)
Витамин C
Витамин D
Витамин E
Калции
 
От: Как се справяте с проблема с очите?

Взирането в свещ много помага, особено без да се мига. Палиш една свещ, сядаш, зяпаш я без да мигаш и си изплакваш очите, но е полезно :)
 

Горе