Как се става свръхбогат?

От: От: Re: Как се става свръхбогат?

Ако сега дойде при теб някой инвеститор и ти каже "Искам да налея 1 000 000 долара" във predpriemach, не си ли съгласен, че форума ще се развие хиляди пъти по-бързо на световно ниво с подобна инвестиция и след това "капка по капка вир става"? Тоест, ще има възвръщаемост?

:(

Да и в замяна ще иска красавецът блинки да се ожени за 150 килограмовата му щерка :lol:


От бизнес ще станете свръхбогати кога пръдне гугутката :beer:
 
От: Как се става свръхбогат?

Ако некой изсипе лимон в предприемач, то ще загроби българскио джиджи-биджи бизнес за столетие напред. Не винаги парите са панацея като сума - важен е подходът при тяхното управление.

Ако не ми вервате - вижте тото-милионерите.
 
От: Как се става свръхбогат?

Е па вие говорите за форума като за някакъв еталон в бг-бизнеса, я се осъзнайте малко... Почти един часа е вече, един убав сън добре ще ви се отрази мисля :D
 
Да, форума ще литне. Но това за всеки бизнес важи. И с по-малко ще стане. Има си план, който можем да действаме. ;)

Но това не е номера. С пари се получава. А при липсата им. Тогава разчиташ на креативност и добри стратегии.

И на мен ли се иска да бутнем DP и WF. Но всичко с времето си. :) Някой ден...а ако спечелим от тук от там, ще се налящеят тук и така. Важното е винаги да имаш план и той да е звързан с бързо завъртане на пари....инвестиране...., а не къде да ги изпеш.

Но това е от начина на мислене. За мен 1000 лева са добра инвестиция за статии, някой контест тук, малка рекламка. За други е сапаре в Син Сити. :) Или iPhone 5S, с малко доплащане. :)
 
От: Как се става свръхбогат?

Е па вие говорите за форума като за някакъв еталон в бг-бизнеса, я се осъзнайте малко... Почти един часа е вече, един убав сън добре ще ви се отрази мисля
Кои са тези вие? За мен лично форумът на Предприемач е антипод на бизнес-мисленето. Но не мога да отрека, че алтернативи засега няма, а като създаване на форумно ядро са далеч напред. Всеки се разпростира според чергата.
 
От: Как се става свръхбогат?

Няма, защото бизнес не се разисква публично :wink: За това и тук се превръща уека-поуека в махленска клюкарщина - бгмамма предприемаческа....нали да не давам примера с оная тема :lol:

Лека нощ от мен (за сега) Да спите У кошове и съответно да сънувате грошове :D
 
От: Как се става свръхбогат?

Емотиконките не могат да оправдаят незнанието.

Бизнесът се разисква публично - това е неговото верую. Най-мощните компании са публични, а не конспиративно сдружение на тайни масони. Въпрос на привличане на средства.

Иначе се превръща в далавера. А конкретните сделки вече наистина са въпрос на временни търговски тайни пред конкурентите.
 
От: Re: Как се става свръхбогат?

Да, форума ще литне. Но това за всеки бизнес важи. И с по-малко ще стане. Има си план, който можем да действаме. ;)

Но това не е номера. С пари се получава. А при липсата им. Тогава разчиташ на креативност и добри стратегии.

И на мен ли се иска да бутнем DP и WF. Но всичко с времето си. :) Някой ден...а ако спечелим от тук от там, ще се налящеят тук и така. Важното е винаги да имаш план и той да е звързан с бързо завъртане на пари....инвестиране...., а не къде да ги изпеш.

Но това е от начина на мислене. За мен 1000 лева са добра инвестиция за статии, някой контест тук, малка рекламка. За други е сапаре в Син Сити. :) Или iPhone 5S, с малко доплащане. :)

Еми да де. Това имам предвид. Че, ако е без инвестиция или пък тя е минимална, пак има възможност да се успее, но става по-бавно и не в пълен потенциал. Това не пречи да се продължава.

Предприемач го дадох само като пример. Това се отнася за всеки сайт.

Да дам и друг пример да речем БТВ и моя нов новинарски сайт (няма такъв, само за пример) - двата стартират в един и същи ден. Познайте кой ще е по-посещаван. Защо? Просто защото примерно те могат да инвестират повече средства.

Давам и друг пример за варианта - бавно, но славно. Примерно inter-view. Доколкото знам, когато колегата е стартирал сайта, никой не е вярвал, че ще стане нещо от сайта (поне май така четох някъде из форума), но ето че колегата се е постарал и сега сайта му се посочва като източник от големи уеб сайтове като новини.бг, например.

Обаче не е по-известен от новини.бг, нали? Защо? Защото те имат по-голям капитал. Тоест, колегата е постигнал успех и то доста голям, но не в пълния си потенциал.

----------------

Относно въпроса за парите, както бях споменала и друг път, когато се "печелят" пари от някъде си, винаги поне част от тях трябва да се инвестира - за да върви работата. Бедният, ако не може да си управлява и малкото пари, които има, дори и да забогатее, пак няма да може да си прави сметката.

-----------------

Относно нивото на predpriemach. Било паднало...

Тва да не е форум за милионери, които правят транзакции и питат има ли мутра едно да обмени няколко хилки долара от сметка на Кайманите в сметка в Кипър?

Нали целта е да помага на начинаещи?

А и факта, че има разнообразни теми го прави посещаем и задържа потребителите. Иначе щеше да е скучен, скапан форум, в веднъж на няколко месеца, някой споменава по някой друг термин и забравят, че форума съществува.

Нека има и "развлекателното" и бизнес частта. :|
 
От: Re: Как се става свръхбогат?

.......... Има още какво да се измисли. Никой от нас не е подозирал още по време на MySpace, че новия облик на социалните мрежи ще бъде Facebook, Twitter, Google+ и т.н. Или че някога ще спре поддръжката на това велико откритие на нашето детство - Winamp. Както и, че някога ICQ ще бъде заместен от Skype, а после ще си съперничи с Facebook messanger, Viber. :)
И хубавото е, че сме във време, в което всичко се случва бързо и идеите се развиват толкова бързо, че всичко ново е все по-лесно изглежда (в смисъл - "как не се сетих аз"). И така ще си продължава. Има мегдан, ако някой има съмнения, че няма. :).

Абсолютно!
Мрънкала, които често повтарят (чували сме им премъдрите аргументи и в този форум) "Ма то няма какво вече да се измисли..... то ако е можело да се измисли нещо свестно, те американците да са го измислили вече" и т.н.
Нищо не пречи на българите да раждат добри идеи за онлайн (пък и други) бизнеси. Математическа основа имат на най-високо ниво. (все още математическите гимназии не са опорочени от новата образователна система и продължават да бълват златни медалисти и малки програмни генийчета) Многото работещи бг програмисти зад океана доказват че не сме по лоши от американците.
Мрънкалата веднага ще скочат "Тогава защо все оше няма световно известен български сайт?"

Не са само парите проблема.
Има висока психическа бариера, която е следствие на високото IQ. Здравата логика казва, че няма как ние да измислим нещо по-добро от многобройните професионални US тимове, които са подбрани сред 300 мил. души и след това са обучавани години в методики за нестандартно мислене, творческо решаване на проблеми и генериране на успешни бизнес идеи. Да така е, НЕ Е ЛОГИЧНО да ги надскочим. И с това оправдание високо интелигентните българи (пък и всички източно европейци) спират да мислят по мега-идеи преди още да са им дошли на ум такива.

Та, на въпроса на човека, който отвори темата - Как се става свръхбогат?

Като успееш да надскочиш тази психическа бариера
А тя се прескача с Think BIG

Разбира се взимаме по подразбиране, че са налични нещата, които се споменаха вече от другите колеги.

Бих добавил само, че интуицията (или някои му казват нюх или бизнес талант) се развива с тренировки, както мускул или памет. Има такива упражнения, има програми, дори има и уреди за трениране и развиване на интуицията.
Но не очаквайте, че с един месец тренировки ще станете световен шампион.

Способността за генериране на ефективни идеи също се тренира и развива както се тренира и развива физическата сила на мускулите. Има упражнения, техники, методики. Който иска да се мери с US-акулите в това отношение трябва да отдели време и за такава подготовка.

Успех !
 
От: Как се става свръхбогат?

Може да се каже, ако са големи звезди. Но и те са един тип бизнес. За това и имат екип зад себе си от агенти, продуценти, стилисти, PR-и. Между другото това е още не много добре развита ниша тук. Не, че съм навътре, но не се сещам за агенции, които са тясно специализирани в PR на звезди. Освен, ако агенциите не ги третират като обикновени бизнес единици. Което май е така. :)

По-скоро изграждат име или казано на друг език - бранд. После те продават този бранд - реклами, кампании, ивенти. Последното, което ми направи впечатление е, че използваха Шакира в реклама за паста за зъби. Но си личеше, че им е стигнал бюджета да я вкарат в клип, а са подбрали кадри, за което са платили на агентите на звездата авторски права за ползване на името и по цял свят. Щеше да е по-ефектно, ако бяха я вкарали в клип, да се види как държи тубичката с паста за зъби. Но всеки според възможностите си и бюджета. Пепси примерно го нямат този проблем. ;)

Да си свръх богат не е лесно. Ама никак. Труден е процеса по ставането такъв, както и по поддържането на този статус. Но щом има такива хора, значи може да се случи на всеки един. Няма такова нещо от рода на "ама той е така, защото....". Има начини и всеки намира неговия си.

Звездите продават себе си.Това не ми допада изобщо.Тъпо ми изглежда да полагаш нечовешки труд.Да ставаш супер добър в нещо.А да си стока,щото те са точно като стока.Мисля си-богатството би трябвало да дава свобода.Чудя се дали е възможно човек да е супер богат,да е известен с нещо в което е много добър,на световно ниво,но да не е като стока.
Предполагам ,че да си много богат не е лесно,също така не е лесно да си добър спортист,артист,учен и т.н.А такива хора има много.Предполагам че ако човек си подреди нещата добре,богатството може да му даде свобода да прави каквото си иска.В смисъл да се занимава с каквото му харесва :)
 
Бизнесът купува име, не купува човек. :) Колкото и да е грубо това са пазарни отношения, а не човешки. :) Както беше казал един велик предприемач - в бизнеса няма място за чувства и емоции. ;)

Богатството е и свобода и отговорност. Може и да има такъв човек, но когато реално е велик с нещо и това нещо го продава, то то се третира като стока, която разменя. Освен ако не го прави със социална идея - безплатни семинари. Да не мислиш, че хората от Google, Yandex, Facebook ходят по семинари, защото искат да научат хората на нещо фри, и в същото време да нямат възвращаемост. Идват и обясняват как работят продуктите им. Което си е повече реклама.

Но има и такива, но мисля, че са по-малко, които реално дават съвети, даряват труда си, без да искат нищо в замяна. Често правят семинари или са гости на такива. Идеята е да стимулират младите или тези, които имат интерес като цяло. Но винаги съм бил на мнение, че ако не ти е проблем, трябва да го правиш бе да имаш изгода. Нищо, че ти си минал по друг път, може да предоставиш съвсем друг за останалите. Даваш възможност, нещо от което се възползва всеки един предприемач. ;)
 
От: Как се става свръхбогат?

за първи път чувам, че в българия някой на 1 милион да вика лимон. Много руска телевизия гледате! сега остава лям да каже някой
 
От: Как се става свръхбогат?

655-402-rodopite-vyzduh.jpg

Ей така се става :) Продавай въздух от Родопите в ибей :)
 
От: Как се става свръхбогат?

Предполагам ,че да си много богат не е лесно,също така не е лесно да си добър спортист,артист,учен и т.н.А такива хора има много.Предполагам че ако човек си подреди нещата добре,богатството може да му даде свобода да прави каквото си иска.В смисъл да се занимава с каквото му харесва :)

Да.
Ако се занимаваш с каквото ти харесва - хобито да ти е работата, тогава изкарваш пари докато се забавляваш.
Това е не само здравословно, но и в пъти по-лесно печелившо. Ако това което работиш ти е неприятно, няма как да се докараш до богат, камо ли свръхбогат.

Почти всяка работа може да се превърне в любимо хоби. Зависи от вътрешната ти настройка и отношението ти към нея.
А отношението към работата се командва САМО ОТ ТЕБ и никой друг освен теб.

“Тайната” (The Secret) е филмът, който казва КАК. Още с появата си предизвика много полемики, дискусии и противоречиви отзиви.

Ако не го гледате или ако го гледате само веднъж не се сърдете на света, на бог, или на съдбата, че не ви е било предоставена визможност за развитие, любов, успех или благоденствие. Аз лично досега съм го гледал или слушал над 20 пъти и
наистина всеки път откривам по нещо ново.

Преди година, когато гледах филма за първи път си поставих за цел да увелича годишната си печалба 10 пъти.
Приложих всички техники, за които се говореше във филма.
Гледах го всяка седмица.
Започнах да планирам как да разширя бизнеса си. Само мисълта, че съм длъжен да увелича печалбата 10 пъти ми даде смелост да мисля за нови идеи за разширяване на работата си. Бях толкова уверен, че ще стане, че дори започнах да харча преди още да съм спечелил. Очаквах да ми потръгне, но това не стана.

Точно тогава се случи един срив. Бях на път да загубя всичко. Понеже дълбоко бях повярвал на идеите от филма, аз си казах, че вероятно Вселената има по-добри планове от моите. И вместо да се впусна да спасявам бизнеса си, аз напрвих друго - отпуснах се и реших да почина. Отидох на басейн да разтоваря. Там случайно срещнах познат, с когото не бях се виждал от години. От дума на дума, споделих му, че нещо съм закъсал. Той ми подхвърли идея, която не само можеше да
преодолее срива в бизнеса ми, но щеше да ме изведе на едно по-високо ниво. Колкото повече мислех по нея, толкова повече ми се избистряха плановете и почти веднага се заех с осъществяването им.

Законите от филма действаха! Разбрах, че аз бях привлякъл този човек да дойде ТОЧНО в същия басейн, и ТОЧНО по същото време когато аз бях там, и да ми каже ТОЧНО това, което най-много ми трябваше ТОЧНО в този момент. Вече няма сила, която да ме разубеди във верността на закона за привличането. В интерес на истината не увеличих печалбата си 10 пъти. Когато по коледа миналата година си направих сметката се оказа, че печалбата ми за годината е близо 7 пъти по-голяма от тази през предходната година. Но това също беше голям успех за мен. Сега вече съм си поставил още по-високи цели.

МИСЛИТЕ СТАВАТ РЕАЛНОСТ !
ЖИВОТЪТ Е ТАКЪВ ЗА КАКЪВТО СИ ГО МИСЛИМ.
АКО МИСЛИТЕ, ЧЕ Е ЛОШ И НЕСПРАВЕДЛИВ - ДА, ЖИВОТА ВИ Е ЛОШ И ВСИЧКО ОКОЛО ВАС Е НЕСПРАВЕДЛИВО.

АКО СИ МИСЛИТЕ, ЧЕ ЖИВОТА Е ЩАСТЛИВО ПРИКЛЮЧЕНИЕ - ДА, ВАШИЯ ЖИВОТ Е ИЗПЪЛНЕН С ЩАСТЛИВИ ПРЕЖИВЯВАНИЯ.

Надявам се всичко това да ви накара да изгледате “Тайната” – за първи или за пореден път. Надявам се и всеки да успее да открие и по някоя тайна за себе си. :|
 
От: Как се става свръхбогат?

Гледал съм "Тайната".Гледал съм и други подобни филми.Също така съм чел и доста книги.Казват се хубави и вярни неща в тях ,но има и много глупости.Човек трябва да внимава много защото информацията може да бъде много вредна.
За хобито има една мисъл-"Започни да изкарваш пари от хобито си за да го намразиш."Нещо подобно беше.Човек не може да започне да изкарва направо пари от това което обича да прави.Трябва да направи някакви промени.Примерно да направи така ,че продукта да се харесва на другите хора.След промените обикновенно спира да му доставя удоволствие.Трябва да опита много неща.Да се отврати от всичко и след това да си избере занимание което да му доставя удоволствие.Шантава работа :)
 
От: Как се става свръхбогат?

...точно за това говоря, че е твоя и само твоя е заслугата какво ще ти е отношението към това което вършиш.
За едно и също занимание може да решиш, че е отвратително или че е прекрасно. И в двата случая ще си прав.
Това което си мислиш за него, то ти предизвиква чувствата към него.
Мислите пораждат чувствата......, а не събитията, обстоятелствата или другите хора.
 
Последно редактирано:
От: Как се става свръхбогат?

Може на повечето от вас да е известно, но нека да пусна този откъс от книгата
"БОГАТ TATKO, БЕДЕН TATKO" от Робърт Кийосаки

Мисля че няма да е излишен за по-младите колеги.
Поне на мен би ми се искало някой да ми беше посочил тази книга преди поне 15 години. :)

Ето откъса:

Знаете ли, че има много специфични разлики в това, което купуват бедните, средната класа и богатите в деня на заплатата? Защо богатият продължава да забогатява, бедният да обеднява, а средната класа да имат проблеми. За да разберете това, трябва да съм сигурен, че разбирате някои основни бизнес термини.

ПРИХОД - означава парите, които печелиш ,

РАЗХОД – парите които харчиш.

АКТИВ което е най-объркващото. Активът е нещо което ти “плаща пари” .
Ако сте счетоводител или финансист току-що ви позамъглих леко представите, защото установената дефиниция “актив” са нещата които притежаваш.

ПАСИВЪТ е последното определение и означава нещата които ти “струват пари”.
На къщата обикновено се гледа като на актив, но би ли могло в действителност да е пасив? Да. Според определението което използвах преди малко, всяко нещо, което ви струва пари е пасив , не актив. Но за да отговоря на любопитството ви : Да, една къща може да бъде считана за актив. Кога тя е актив? Когато ви “носи” пари. Ако купите къща, дадете я под наем и тя ви носи положителен приход всеки месец, тогава може да бъде считана за актив.


Приходите са пари, които “правите”, Разход – похарчените пари. Активът ви носи пари, а пасивът ви струва пари.


Какво купува бедният в деня на заплатата? Това, което бедният купува ще го нарека “неща”. Какво са “нещата”. Евтини вещи, които хората купуват и от които не се нуждаят, за да оцелеят. От къде ги купуват? Купуват ги от магазините за 1 $, от разпродажби, на промоция. Бедните никога не се образоват по отношение на активи и пасиви. Оправдават покупката за “нещата” с това, че струват толкова малко. Проблемът е, че техните доходи никога не произвеждат, нито създават допълнителни приходи. Познавам много добре тази група, защото в нея отраснах. В никакъв случай не отхвърлям или подценявам тази група от хора или която и да е друга група. Просто виждам там големи финансови затруднения, а не трябва да е така. Искам само да Ви помогна и да предадете тази информация на хората, за които ви е грижа.

Забогатяването не е мистерия, а формула. Единствената причина някои да не забогатяват е защото не знаят, или не прилагат формулата.

Представителите на средната класа са хората, погрешно приемани от обществото за богати. Да обикновено печелят по 6 цифрен приход, но купуваното от тях в деня на заплатата ги държи затворници на средната класа. Купуването от тях са пасиви. Купуването на пасиви разпределя парите в графата на разходите. Пасивите са притежания като коли, къщи, лодки, самолети, кредитни карти.
Нека обясня как става това. В деня на заплатата представителите на средната класа получават хубав голям чек. Да кажем 15000 $ месечно. Тогава те ги разпределят наполовина и с едната плащат месечните си разходи, а с другата правят вноска за нова кола. Колата струва 7000 $ и след уреждането на застраховката и поддръжката,този пасив им струва нови 1100$ всеки месец. Минават няколко месеца и те искат яхта, вила, “Ролекс” на кредит, почивка на кредит и преди да се усетят - техните разходи започват да надхвърлят техните приходи. На практика - те харчат сума равна, или по-голяма, от заплатата им, което означава, че трябва да ходят на работа, за да изкарват определена сума всеки месец, за да могат да покриват задълженията си.

А сега да погледнем какво купуват богатите. При възможност богатите купуват активи. Да припомним - “актив” е това, което ви носи приход. Ако искате да забогатеете, купувайте активи,които след това ще ви донесат приходи. Кръговратът на парите изглежда така: купувайте активи, които носят приходи, с които купете още активи, които донасят нови приходи, с които купувате още активи,които ви носят още повече приходи. Богатите влагат парите си в неща, които им носят приходи.

Ето няколко примера за активи, които носят приходи:
- очевидно това са инвестициите, акции, облигации, недвижима собственост.
- Образованието също е актив. Ако научите нещо, което ви носи приходи и наистина го правите, това е купуване на актив.
Чувал съм следния чудесен израз: “Ако мислите, че образованието е скъпо, помислете си колко скъпо излиза невежеството”.
- Други примери за актив, носещ приходи, е бизнеса. Особено този, който ви носи пасивни приходи, в смисъл- веднъж изграден ви носи пари, независимо дали продължавате да го разработвате или не. Един малък пример е да купите машина за пинбол и да я поставите в някоя бръснарница. Не харчете приходите, а ги спестявайте и купете още една машина и я слагате в друга бръснарница. Между другото това е бил първия бизнес на Уорън Бъфет който е един от двамата най-богати хора в Америка.
Богатите се стараят да откриват тези пасивни бизнеси защото те продължават да им носят приходи, месец след месец, година след година - дълго след като са спрели да ги разработват. Точно по този начин и аз успях да натрупам милионите си. Започнах точно такъв бизнес и продължавам да получавам приходи от него месец след месец, година след година. Приходите от него умножих, влагайки ги в друг подобен бизнес, а приходите от него - вложих в трети.
Ето какво научих накрая: Няма да намерите такива доходоносни бизнеси, ако не поискате да чуете за тях и да ги проучите след като ги намерите. Казвам го защото аз отговорих на една малка обява, от която успях да получа 2 млн $. Единствено защото я проучих. Има много такива бизнеси - само трябва да ги откриете. Трябва да сте и достатъчно умни, за да не изпуснете възможността когато ви се предостави.


[video=youtube;m8HXBqidSI4]http://www.youtube.com/watch?v=m8HXBqidSI4[/video]
 
  • Like
Реакции: KISS
От: Как се става свръхбогат?

Попадала съм на много книги за тайната на успеха, или как се става милиардер и т.н. Но един доста ерудиран и богат човек ми препоръча да прочета книгата "Най-богатият мъж във Вавилон". Всеки знае,че Вавилон е бил най-богатият град, още преди 3000 години, и в книгата са описани много прости и лесни за изпълнение правила,които изискват обаче търпение. Банковата система слага началото си във Вавилон,когато е открито златото. И т.к. за притежателите на злато било трудно да разнасят постоянно със себе си тежкия метал,те го оставяли на съхранение при свой приятел,на когото имали доверие.Той от своя страна им дава къц пергамент или кожа с неговия подпис.По-късно всеки,който представи тази разписка на пазача,може да разполага със злато.С течение на време, собствениците си разменят разписките, златото си сменя собственика, а пазачите на злато вече са по-ерудирани и грамотни и постепенно започват да раздават злато на търговците като вземат процент от тях, така са се появили първите лихвари.
Дано не е досаден разказа ми,но исках за направя извода,че щом пред 3000 години най-бедните селяни са съумяли да забогатеят (описано е в книгата как), спазвайки няколко правила само, значи не е невъзможно.
 
От: Как се става свръхбогат?

Бащата на създателя на империята, Джон Рокфелер, се е препитавал с измами, като се е представял за лечител на всякакви болести и предлагал скъпи билки за изцеряване. Въобще измамници от класа, както се казва....

Абсолютно съм съгласна. Измамите са ставали и чрез предизвикване на инфлация.Такъв е случаят в САЩ при администрацията на Линдън Джонсън. Същото е и с банкнотите, които, както и монетите, нямат никакво златно покритие.
Щатите са имали златно покритие на парите си до април 1933 г., когато президентът Рузвелт нарежда всички американци да предадат собственото си злато и златни монети на Федералния резерв, който ги заплаща с книжни банкноти. Законът за непредадено злато на банките е предвиждал 10 хиляди долара глоба и десет години затвор. След като по-голямата част от златото е прибрана, през същата година президентът Рузвелт девалвира долара, заявявайки, че държавата трябва да закупи същото злато от Федералния резерв на по-високи цени. Това ще рече, че банкнотите, които хората току-що са получили, са вече обезценени с около 30%, а така нареченият „Федерален резерв" с помощта на президента само за пет месеца ще спечели огромни суми. Същото е и със среброто. Рузвелт удвоява стойността му и неговият помощник и пръв приятел Бернард Барух, който контролира 1/3 от светов-ното снабдяване със сребро, се възползва богато от тази услуга на президента. Мотивът е да се подпомогнат сребърните мини в Америка.
Председателят на банковия комитет в Конгреса Луис Мак Фаден официално обвинява изземането на златото като акция, специално подготвена в полза на международ-ните банкери. Тъй като конгресменът е бил достатъчно авторитетен и силен да унищожи тази сделка, след два несполучливи опита за убийство в деня на дебатите в Конгреса той пада на катедрата и умира, предполага се — от отравяне.
Не е за предпочитане да се инвестира в злато, тъй като държавата винаги може да го вземе по напълно законен път. В САЩ, както и в много други държави, съществува закон, който дава право на държавата в случай на нужда да се събира златото на гражданите.
Дано не съм се отклонила много от темата,обаче има факти и описани конспирации, колкото си искаш, че няколко хора управляват света, които са свръх богати и диктуват кой ще забогатее и с колко.
 
От: Как се става свръхбогат?

Може на повечето от вас да е известно, но нека да пусна този откъс от книгата
"БОГАТ TATKO, БЕДЕН TATKO" от Робърт Кийосаки

Мисля че няма да е излишен за по-младите колеги.
Поне на мен би ми се искало някой да ми беше посочил тази книга преди поне 15 години. :)

Ето откъса:

Знаете ли, че има много специфични разлики в това, което купуват бедните, средната класа и богатите в деня на заплатата? Защо богатият продължава да забогатява, бедният да обеднява, а средната класа да имат проблеми. За да разберете това, трябва да съм сигурен, че разбирате някои основни бизнес термини.

ПРИХОД - означава парите, които печелиш ,

РАЗХОД – парите които харчиш.

АКТИВ което е най-объркващото. Активът е нещо което ти “плаща пари” .
Ако сте счетоводител или финансист току-що ви позамъглих леко представите, защото установената дефиниция “актив” са нещата които притежаваш.

ПАСИВЪТ е последното определение и означава нещата които ти “струват пари”.
На къщата обикновено се гледа като на актив, но би ли могло в действителност да е пасив? Да. Според определението което използвах преди малко, всяко нещо, което ви струва пари е пасив , не актив. Но за да отговоря на любопитството ви : Да, една къща може да бъде считана за актив. Кога тя е актив? Когато ви “носи” пари. Ако купите къща, дадете я под наем и тя ви носи положителен приход всеки месец, тогава може да бъде считана за актив.


Приходите са пари, които “правите”, Разход – похарчените пари. Активът ви носи пари, а пасивът ви струва пари.


Какво купува бедният в деня на заплатата? Това, което бедният купува ще го нарека “неща”. Какво са “нещата”. Евтини вещи, които хората купуват и от които не се нуждаят, за да оцелеят. От къде ги купуват? Купуват ги от магазините за 1 $, от разпродажби, на промоция. Бедните никога не се образоват по отношение на активи и пасиви. Оправдават покупката за “нещата” с това, че струват толкова малко. Проблемът е, че техните доходи никога не произвеждат, нито създават допълнителни приходи. Познавам много добре тази група, защото в нея отраснах. В никакъв случай не отхвърлям или подценявам тази група от хора или която и да е друга група. Просто виждам там големи финансови затруднения, а не трябва да е така. Искам само да Ви помогна и да предадете тази информация на хората, за които ви е грижа.

Забогатяването не е мистерия, а формула. Единствената причина някои да не забогатяват е защото не знаят, или не прилагат формулата.

Представителите на средната класа са хората, погрешно приемани от обществото за богати. Да обикновено печелят по 6 цифрен приход, но купуваното от тях в деня на заплатата ги държи затворници на средната класа. Купуването от тях са пасиви. Купуването на пасиви разпределя парите в графата на разходите. Пасивите са притежания като коли, къщи, лодки, самолети, кредитни карти.
Нека обясня как става това. В деня на заплатата представителите на средната класа получават хубав голям чек. Да кажем 15000 $ месечно. Тогава те ги разпределят наполовина и с едната плащат месечните си разходи, а с другата правят вноска за нова кола. Колата струва 7000 $ и след уреждането на застраховката и поддръжката,този пасив им струва нови 1100$ всеки месец. Минават няколко месеца и те искат яхта, вила, “Ролекс” на кредит, почивка на кредит и преди да се усетят - техните разходи започват да надхвърлят техните приходи. На практика - те харчат сума равна, или по-голяма, от заплатата им, което означава, че трябва да ходят на работа, за да изкарват определена сума всеки месец, за да могат да покриват задълженията си.

А сега да погледнем какво купуват богатите. При възможност богатите купуват активи. Да припомним - “актив” е това, което ви носи приход. Ако искате да забогатеете, купувайте активи,които след това ще ви донесат приходи. Кръговратът на парите изглежда така: купувайте активи, които носят приходи, с които купете още активи, които донасят нови приходи, с които купувате още активи,които ви носят още повече приходи. Богатите влагат парите си в неща, които им носят приходи.

Ето няколко примера за активи, които носят приходи:
- очевидно това са инвестициите, акции, облигации, недвижима собственост.
- Образованието също е актив. Ако научите нещо, което ви носи приходи и наистина го правите, това е купуване на актив.
Чувал съм следния чудесен израз: “Ако мислите, че образованието е скъпо, помислете си колко скъпо излиза невежеството”.
- Други примери за актив, носещ приходи, е бизнеса. Особено този, който ви носи пасивни приходи, в смисъл- веднъж изграден ви носи пари, независимо дали продължавате да го разработвате или не. Един малък пример е да купите машина за пинбол и да я поставите в някоя бръснарница. Не харчете приходите, а ги спестявайте и купете още една машина и я слагате в друга бръснарница. Между другото това е бил първия бизнес на Уорън Бъфет който е един от двамата най-богати хора в Америка.
Богатите се стараят да откриват тези пасивни бизнеси защото те продължават да им носят приходи, месец след месец, година след година - дълго след като са спрели да ги разработват. Точно по този начин и аз успях да натрупам милионите си. Започнах точно такъв бизнес и продължавам да получавам приходи от него месец след месец, година след година. Приходите от него умножих, влагайки ги в друг подобен бизнес, а приходите от него - вложих в трети.
Ето какво научих накрая: Няма да намерите такива доходоносни бизнеси, ако не поискате да чуете за тях и да ги проучите след като ги намерите. Казвам го защото аз отговорих на една малка обява, от която успях да получа 2 млн $. Единствено защото я проучих. Има много такива бизнеси - само трябва да ги откриете. Трябва да сте и достатъчно умни, за да не изпуснете възможността когато ви се предостави.


[video=youtube;m8HXBqidSI4]http://www.youtube.com/watch?v=m8HXBqidSI4[/video]

Попаднал съм няколко пъти на него докато се ровя.Хубав клип.Тези неща ги пише и в книгите на Кийосаки.
 

Горе