Кога и как разбрахте, че искате да се занимавате с бизнес

Много интересни неща може да се чете тук, наистина. :) Супер сте, че споделяте. Историите са доста интересни. С кеф ги чета. :)

Продължавайте.....мисля, че няма да има 1 към 1 еднакви. И каквото живота предлага не мисля, че има по-добър сценарии от това, колкото и да седнеш и да го мислиш. :)
 
Абе Вито, твоята приятелка как е домъкнала 60 списания, тя с ТИР ли се е прибирала от чужбина?

Не съм я питал да ли поетапно или на един път. Тя живя дълго време в Австрия. След това се прибра в България със семейството си.
Аз може и да съм бил в 4ти клас, дали 4ти или 5ти, не си спомням с точност, но беше този период.

Аз помня този период и съм горд с него, защото изкарах много добри печалби за първи път като дете. Емоционален е за мен. Имах и други финансови постъпления от частни дейности по-късно, в които участвах като тинейджър и юноша.

След падането на строя и времето с червени и сини вратовръзки в училище, когато имаше само държавна работа, по затвореното мислене в този период, за да бъде човек предприемчив, той трябваше да бъде различен спрямо останалите и се искаше смелост, свободно и разкрепостено мислене, риск и инвестиции на пари. Много качества.

Сигурен съм, че всички хора които за изживели тези моменти и са успели в тези трудни времена и частния сектор са щастливи и горди от постигнатото.
 
Здравейте!
Гледам, че доста интересни историйки качвате, та реших да споделя и аз за първите си стъпки така да го нарека.
Може би съм бил на 10-11 като с приятелите ми от "махалата" решихме да правим пари, събирахме се около 5-6 човека(всички с огромното желание да правим пари-сами, хаха..) и всеки даваше разни идеи, как и колко ще изкараме от дадено начинание.
Първият ни опит беше да продаваме метали. Ходехме по къщите си и измъквахме всичките непотребни метали от дворовете, дори се сещам, че семействата ни, ни подкрепяха и се радваха, че правим нещо смислено(тогава много от децата на нашата възраст пушеха и пиеха, като се смятаха за вървежни, то май и сега е така..).
Парите както се очаква бяха нищожни, но бяхме страшно щастливи, че със собствени усилия сме изкарали нещо.
Премина тоя период, мисля, че ни омръзна с железариите, решихме да опитаме нещо по свежо- бране на липов цвят. Взехме тоя пример от по-големите момчета от махалата и започнахме да изпробваме метода. Значи.. бяхме станали като маймуни, по 3-4 часа бяхме по дърветата и обирахме липовия цвят, макар и за 4-5 лева на ден, чувството беше незаменимо, дори се сещам, че имаше хора, които на път към пункта за изкупуване ни спираха и откопуваха набраното за деня.
Най-хубавото беше, че го правихме с огромно удоволствие, можи би не чак толкова заради парите, защото на тая възраст, не ти минава през ума, че може да си в тежаст на семейството си.
После започнахме да продаваме стари, непотребни обувки на улицата...Незабравими времена бяха :):)
 
Май моята история ще е по-различна от вашите. Винаги съм искал нещо мое и още смятам, че не съм го постигнал. С детските си изпълнения няма да ви занимавам. Избрах да следвам в Русе и трябваше да се работи, така че в 3ти курс започнах работа на рецепция нощна смяна в 1 хотел в Русе. Старият шеф беше най-голямата стипца, която съм виждал. Стар боклук, намазал от времената на приватизациите. Държеше се с подчинените си като с клошари, обаче винаги ще помня как една Събота дойде и ми даде книгата на Доналд Тръмп: "Пътят към успеха...". Това е книгата, която ми отвори очите. Така де. след като с продаване на хотдоци някой може да направи пари, значи не е трудно. Книгата ме накара да мисля за това какво искам да правя. Много ясно - искам да съм шеф. Обаче за да го постигна, да изградя своето нещо и да има хора, които да работят за мен, трябва да си избера ниша. Не исках да си направя магазин, идеята ми се струваше леко глупова, тривиална. Исках нещо друго. И така един ден пред очите ми изкочи обява за продажба на сайт. Прищрака ми и започнах да се оглеждам за такива обяви. Хареса си сайт за преводи, купих го и започнах да се занимавам с преводи и легализация на документи. След него последва сайт-афилиейт на Грабо и откриването на широките възможности в онлайн търговията. Предстоят ми и други проекти, имам планове, които следвам и се надявам след някоя годинка да се похваля с нещата, които описах, че искам. Не желая цял живот да работя за някого. Най-важния урок, който научих е, че "без риск няма печалба".
 
На 1 година започнах с продажбите. На 2 години имах свой бизнес , на 14 години бях магнат ... Айде по-сериозно. Ако на 12 години си изкарал 12.00 лева от продажба на джапанки , едва ли изобщо в главата ти е било , че ще станеш предприемач. Вкарвате прекалено много романтика с тези изказвания. Всичко е до мотивацията и това да станеш от леглото и да направиш нещо за себе си, така , че да не се ограничаваш и да се чувстваш добре. Всички сме постигнали нещо , защото сме имали силна нужда от пари или сме искали финансова независимост. С много упорит труд и много четене сме изградили "СЕБЕ СИ" като продукт и тези умения ги продаваме. Всеки от нас умее нещо от което хората имат нужда , за това сами по себе си сме уникални и продуктивни. Относно мотивационните книги , дали за бизнес , дали за продуктивност , дали за психология на човека , дали за това как работят парите е една много добра първа стъпка. Според мен точно от тази стъпка трябва да тръгне всеки един млад предприемач , защото всяка една прочетена клина отваря нови и нови врати , погледа към бизнеса и парите става все по-широк и по-широк и ставаме все по-добри. Тези книги те подбутват да направиш нещо , повечето писаници като "Богат татко , беден татко" винаги сме ги знаели вътре в себе си , просто не сме обръщали внимание , а те ни подбутват да обърнем внимание и да направим нещо с всичко това , което знаем или ще научим. Също така , трябва да има талант , насока , цел и преходни цели докато постигнеш главната цел. Няма как без никакъв талант към продажбите или изграждането на "СЕБЕ СИ" като продукт да постигнеш каквото и да било. Един глупак , колкото и да се мотивира , той най-много да стане мотивиран глупак , за това има работници има и работодатели , въпроса е "От коя страна на нещата искаш да си ?".

П.С : Има едни царе на късия разказ където имат повече трудов стаж спрямо годините си , това е смешно.
 
А кога ще има въпрос - кога разбахте, че НЕ искате да се занимавате с бизнес:)
 
Както каза @MateiMAtei всеки е направил този избор поради дадени прични. Със сигурност за 90% началната мотивация/цел се е променила през годините. При мен се промени поне няколко пъти. Точно тези промени те карат да израстваш и да развиваш "себе си".
Аз лично направих първите си пари, сам, чак на 14 години(доста късно сравнение с другите постове). Сумата беше 40лв, нищо особено, не бях направил нищо кои знае какво, но го бях направил сам.
 
Сега се сетих, че аз го разбрах това на 28 АПРИЛ 2011 г. :) Я виж какво съм писал тогава - Шибаан онлайн бизнес!
След тези събития имаше и още по тежки, ама ги изкарахме и тях. Сега сме добре :)

А кога ще има въпрос - кога разбахте, че НЕ искате да се занимавате с бизнес:)
 
Сега се сетих, че аз го разбрах това на 28 АПРИЛ 2011 г. :) Я виж какво съм писал тогава - Шибаан онлайн бизнес!
След тези събития имаше и още по тежки, ама ги изкарахме и тях. Сега сме добре :)

Шибан бизнес няма , както и шибана работа ... дори и да си метач , трябва да бъдеш най-добрия метач. Когато метеш , трябва да си толкова добър , че всички да те гледат.
 
Добре че ми каза! Ти четеш ли какво пиша изобщо или си пишеш каквото ти дойде. Ти през 2011-та с какво се занимаваше? Има шибан бизнес, има и шибана работа. Ти като искаш бъди най-добрия метач, аз предпочитам да съм най-лошия милионер :)

Шибан бизнес няма , както и шибана работа ... дори и да си метач , трябва да бъдеш най-добрия метач. Когато метеш , трябва да си толкова добър , че всички да те гледат.
 
Добре че ми каза! Ти четеш ли какво пиша изобщо или си пишеш каквото ти дойде. Ти през 2011-та с какво се занимаваше? Има шибан бизнес, има и шибана работа. Ти като искаш бъди най-добрия метач, аз предпочитам да съм най-лошия милионер :)
E , да ама не си , ти пак си бъди лош
 
Е как реши, че не съм? Не ми каза ти с какво се занимава през 2011 г. Също прочете ли темата, към която линкнах или просто така реши да се направиш на умен.

E , да ама не си , ти пак си бъди лош
 

Горе