Кои са любимите ви акции в които бихте инвестирали в момента ?

Нямам идея за други компании. Конкретно TSLA има ентусиазъм около 1-ви март, защото ще обявят нова платформа и е много вероятно да бъде малък модел за около $25-30к.

Ако не си забелязал през последните няколко сесии се движеше обратно на общия пазар.

Чисто спекулативно не е лоша идея купуване на call поради gamma експозицията, която имаме в момента. Рискът ти е ограничен до цената, която платиш за опцията. Аз лично обърнах няколко, защото сега няма как да продавам calls на risk/return основа.
 
Последно редактирано:
Ми доколкото виждам юруш на черешите са основно технологичните компании + tesla, което ме кара да мисля, че спекулативно се играе много и доста необосновано, затова и не е сигурно кога ще обърне резко надолу.
А и както се казва, като не виждам причина да продължават да се катерят, няма причина и да купувам опции.
Интересно ще е какво ще покажат данните за инфлацията, защото явно са добри и това е причината JP да говори втори път за дефлация, съответно и затова тех акциите така дръпнаха. Бих рискувал да взема пут опции, защото няма да е изненада ако при добри данни за CPI, маркет мейкърите направят разпродажба, докато ентусиастите купуват.
Другия вариант ми се струва прекалено груб, ама не е невъзможен и JP знаейки кофти данни за CPI да подпомага хеджовете с това помпене и като излезнат данните да стане грубо.
Мисля, че ще купя пут опции в понеделник (ако продължава да се катери де).
 
Аз пък ще се запася с дългосрочни call опции при следващия голям спад. По едно време струваха жълти стотинки за 2025г.
 
Оказа се, че Starlink (SpaceX) имат тримесечие на печалба и очакват вече да не губят пари. https://www.teslarati.com/spacex-starlink-cash-flow-positive-quarter-2022/

Имайте предвид, че колкото по-достъпна стане услугата - толкова повече пари ще печелят. Като най-вероятно ще имат пръст и в комуникацията между Земята, Луната и Марс.

Надушвам IPO. Със сигурност ще има супер много волатилност знаейки, кои са банкерите на SpaceX и фактът, че Мъск използва много ливъридж покрай TWTR. Аз лично планирам да купувам. :)

Натрупах достатъчно TSLA. При сегашните бройки и средна цена, която имам ако стигне пак $1,500-$2,000 на практика мога изляза от позицията, да ги вкарам в $SCHD и да се пенсионирам. Като със сигурност ще има още поне 3-4 сплита.

Starlink ще е следващата компания, която ще купувам с всеки свободен лев. Изключвам заигравката с дивидентното портфолио, която ще си остане за децата.
 
Тези думи ги слушам още откакто купувах на $100-150 преди двата сплита.

Сметни колко ще струва при среден ръст на продажбите от 30-35% годишно и PEG 1.3 за следващите 5г.
Без да добавяме FSD, който за момента го няма в отчета като печалби.

А Vanguard вече имат 6.9% дял. Сигурно нищо и те не разбират. При спада retail продаваха, хеджърите купуваха, с нивото на собственост от институции все още е много ниско. Повечето е retail.

Дали ще се случи след 5г. или 15г. за мен няма голямо значение.

И разбира се ако пак падне под средната ми цена ще добавя, но ще стискам за Starlink.
 
Е хубу, ма не ипотекира нито жената, нито колата, нито ползва марджин, нито тегли кредит да купиш на $100. Познах ли цената, която ти се струваше толкова невероятна година по-рано? Познах. :)
А ти що не изкупи всичко на $100,.. Щото ти се беше стегнало ла*ното и на тебе по едно време, та затова коментирам как една рали действа на психиката. :)

Е все пак ще се радвам (за теб), ако след някоя друга година ти се получат прогнозите за цената.

п.п. Vanguard имат 15% в DBRG, ма като знам, че ти им даде присъда, че не струват, Vanguard олекнаха и в случая не виждам смисъл да ги включваш като нещо важно. :)
 
Последно редактирано:
Е нали си затрих почти целия трейдърски акаунт? :) Повече от достатъчно е. вЕрно не съм правил глупости да използвам ливъридж, но все пак трябва да си оставя някакъв коз.

Ron Baron твърди, че TSLA може да стигне $1,500 до 2030г. Той държи един от най-добре представящите се фондове. Ама айде нека кажем, че е хипер бул и е идиот. Аз и на $1,000 ще се радвам.

Колкото до DBRG - те имат $2b market cap... За Vanguard това е като аз да отида да пусна някой жетон.
 
Аз на такива прогнози не вЕрвам. Цената, както се вижда в даден момент, при дадени обстоятелства, може да скочи и над $2000, но това не значи, че ще е адекватна и ще се задържи. Е сега примерно виждам, че напористо продължават да я шортят, интересно какво предстои.

Иначе фонда може да се представя добре, не съм го погледнал, но съм 100% сигурен, че е на база голям брой компании, с нормални капитализации. Е ако имаш да извадиш негови цитати, как е инвестирал в нещо, което е било Х пари, ама той е казал, че след 10 години ще е ХХХХ пари ще си взема бележка, ще го похваля и ще каже, че вярвам пророческите му способности. :)

п.п Иначе не е важна сумата, а процента - нали винаги си на този принцип ;)
 
За други компании не съм се интересувал. Има дял в TSLA още от 2014г. 4г. след IPO (при около $20b капитализация). Ron Baron е легендарен в индустрията и не съм сигурен, че има нужда от представяне. Съветвам те да прочетеш някоя книжа за него. :)

Имат и в SpaceX.

В една друга вселена Berkshire тихичко деинвестира BYD.

20.04% -> 19.92% -> 18.87% -> 17.92% -> 16.62% -> 11.87% (днес)
 
Berkshire нямаше как да инвестират в TSLA до миналата година.

А в BYD имат дялове още от 2008г. около финансовата криза, а компанията съществува от 1995г. Не сравняваш ябълки с ябълки.
 
Е обсъждали сме го вече.

Berkshire имат изисквания и TSLA не ги покрива. Може би тази година ще ги покрият. Чакаме Moody да вдигнат рейтинга на кредита им. S&P наскоро поправиха грешката си.

Табличката е малко стара. Bа1 е точно между junk и investment grade.

За сравнение, рейтингът на BYD мисля беше AAAsf по FRISK, което е най-високото ниво.

Screenshot-2023-02-11-at-11-58-14.png


Една от причините е, че Tesla почти нямат кредити. Съответно няма върху какво да се направи оценка и методите на оценяване не работят.

А за Berkshire имам една теория . Според мен голяма част от успехът им се дължи на късмет и висока рискова експозиция към 4-5 компании. Или защо продължавам да вярвам, че диверсификацията е само за хора, които не разбират какво правят.

Berkshire е 40% Apple плюс Bank of America, Chevron, Coca Cola и това прави около 70% от цялото портфолио. Дали акционерите на BRK.B не плащат за висок риск като получават прекалено голяма експозиция към няколко компании?

В сравнение с S&P500, който дава близка доходност, но с много по-малко риск, защото няма толкова концентрирана композиция. Ако не се лъжа рискът в S&P500 е около 50% по-малко спрямо Berkshire.

Screenshot 2023-01-12 at 5.27.09 PM.png
 
Явно правят изключения в изискванията, защото рейтинга на OXY не е уау, със сигурност. Пък цяла година пазарува на килограм.

Иначе акционерите на BRK не са се сетили да те питат тебе да им кажеш кви са балъци и че Бъфет не разбира нещата. :)
Работи повече над блога, че да стигне инфото и до тях.
 
Да не превръщаме темата в тесленска. Знаеш - ти си облъчен, а аз съм противен. :)

Гледах по-обстойно MED и ми се струват доста добра компания. Вчера добавих още 3 бройки в портфолиото. Вероятно този отчет ще е под очакванията и цената ще падне като нищо под 100, което си е идеално за покупка.
Имат под 10 млн акции и изкупуват доста активно, при едни добри резултати в бъдещ период, цената лесно ще скочи над $200, видимо са решили и да дистрибутират към шерходерите печалбата, което за дивидентно портфолио ги прави още по-привлекателни с този сериозен ръст, който демонстрират.
Интересно е дали ще направят някой сплит скоро.
 
The hype is real. :)



Напомня ми на емоциите около 3d принтерите и крипто. Предполагам всички знаят кои са Salesforce и няма нужда от представяне? Прекрасна компания са де.

Планирам да започна да добавям в дългото си портфолио. Смятам това да е следващата компания, на която ще наблягам.

Използвам супер много техни продукти всеки ден.

screenshot-2023-03-08-at-12-09-19-png.28262


Screenshot 2023-03-08 at 12.11.35.png
 
Първата банка сгъна. Silicon Valley Bank е 16-тата по големина банка в САЩ и вторият по големина фалит след Washington Mutual при рецесията през 2008г. FDIC поеха контрол над активите им.

Повечето банки потънаха доста днес. Не само в САЩ.

Дали да не вадим пуканките?


Сега въпросът е дали JP ще паузира вдигането на лихвите. Преди днес се очакваше с над 80% сигурност, че на следващата среща ще ги увеличи с поне 0.5%. В момента е очакваното е шанс под 40%.
 
Последно редактирано:
Вече 3 банки са под вода, а 4-та е надолу със 70%. После BTC бил волатилен актив. :D
 

Горе