Кой са те ??? Какви са дъновистите???

Какви са дъновистите??? Познавате ли такива??
С какво се занимават??? Секта ли са???
Светнете ме малко повече знам само че създателят е Петър Дънов и са около 2000 последователи в света в момента :)
 
От: Кой са те ???

Трябва ли да ги знаем?!
 
От: Кой са те ???

Има едно много важно нещо, което ти стига да знаеш зя тях - Дъновистите и Петър Дънов са нещо, което няма нищо общо!
 
От: Кой са те ??? Какви са дъновистите???

Религията се лекува с науката. Колкото повече наука и знание - толкова по-малък шанс за религията. И не ми давайте за пример колко е бил религиозен Айнщайн, особено ако не разбирате контекста (т.е. с какво се е занимавал).

Станислав Лем беше писал много забавни неща по въпроса (разбира се и много други мислители са писали подобни неща, но Лем е писал по въпроса по особено забавен начин и затова го споменавам).



Подсказка: става въпрос за "Двайсет и първо пътешествие" (не го намерих онлайн, но го има на хартия в книжарниците).
 
Последно редактирано:
От: Кой са те ??? Какви са дъновистите???

Единствените които са се мъчили да лекуват религията досега са комунистите и отчасти са успели. Не им симпатизирам, нито имам навика да се кланям на мумии, както са правили те.
 
От: Кой са те ??? Какви са дъновистите???

Нека се изразя леко по-различно глупостта (валшивите религии) се лекуват със знание. Ако дадено учение е истинно, то знанието ще го подкрепи. Ако е лъжливо, на лъжата краката са къси. Всеки човек сам е отговорен за това, че вярва или невярва в дадено нещо. Законите на България позволяват човек да вярва в каквото си иска (например: еволюцията, че Земята е плоска, че Слънцето всъщност изобщо не изгрява и т.н.), така че не е редно някой просто така да казва тези или онези дали били великото зло идващо на света (само толкова драматично успях да го измисля :D). Имате си работещи уши (изключение: глухите) и очи (изключение: слепите). Можете да слушате и четете какво учи дадено учение, да го филтрирате и да помислите дали ви звучи правдоподобно. Ако да, току виж сте открили смисъла в живота си. Ако не, просто разбирате, че това е поредната шарлатания и търсите по-смислени неща. Споменах по-горе, че човек освен отговорен за това, че вярва в нещо, също е и отговорен за това, че не вярва в много други неща. Масовата промивка на мозъка от комунизма е отричай всичко без да мислиш (с тайното послание в това, че ти всъщност нямаш право да мислиш)... пък ние ще ти кажем в какво да вярваш. За съжаление тези промивки са явно видими и в наши дни. Щом Бай Брадър ти каже (най-често по медиите), че този или онзи е лошия, болшинството се втурват срещу него като зомбита без разум.

Не ми харесват отнесените учения на Дънов, но все пак...
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D0%B5%D1%82%D1%8A%D1%80_%D0%94%D1%8A%D0%BD%D0%BE%D0%B2
 
От: Кой са те ??? Какви са дъновистите???

Няма нужда някой да се "мъчи да лекува религията". Комунистите са го правили изключително грешно - с принуда. Методът им не е бил никак ефективен.

Религията се лекува успешно без никакво насилие. Само с чиста наука.
 
От: Кой са те ??? Какви са дъновистите???

чи те дъновистите нямат много общо с квато и да било религия.
по-скоро са кат ей тия таковата:

http://www.youtube.com/watch?v=UEOQqnHMSMc (сори ембедването забранено)

ПС: Много повърхностни разсъждения относно религиите, бай дъ уей... Някакви отношения гледам се изразяват без да се вкарва много познание за света.
 
Последно редактирано:
От: Кой са те ??? Какви са дъновистите???

До създателя на темата - пич, Уикипедия за какво е :)? Петър Дънов

Все едно да не знаеш, че Перуниката и Пирин са кръстени на българския Бог Перун. Срамно е малко
Това въобще не е български бог, а славянски. Не че за мен това има особено значение или искам да се заяждам, ама прави неприятно впечатление..... (ПРА)Българският бог е Тангра.

По тази логика Белобог, Велес, Даждбог, Даня, Дид, Сварог, Поревит, Руевит и още 20 други са също така български богове? И това са само славянските. Ако вземем и тракийските си е... мамата :p
 
От: Кой са те ??? Какви са дъновистите???

Оставете ги днешните "Дъновисти" те нямат много общо с учението на Петър Дънов, доколкото може да се говори че е негово а не взаймствано от Богомилите и Богомилството което тръгва от земите на Българите през средновековието и се разпространява в цяла Европа събуждайки Робите и запалвайки пламъка на Хуманизма, Ренесанса, Реформацията ...

Истината се крие в Богомилството но книгите и информацията за него днес са трудни достъпни защото са заплаха за СИСТЕМАТА и сектата наречена Църква

Ето малко информация:

==================================

Основоположник на Богомилското учение, в основата на което стои вярата в Христос и християнството, е Боян Мага, по-малкият син на Симеон Велики. Когато баща му умира, на престола сяда брат му Петър, а Боян отива да учи в Константинопол, където завършва Магнаурската школа.

Когато се връща в България, основава духовна школа.

Богомилството се обявява против църковните догми, пищните украси, лицемерието, алчността и властолюбието на църковните служители, срастването на църковната и царската власт. То призовава към добродетелите на истинското христово учение – кротост, смирение, взаимопомощ, отказ от охолен живот, равноправие и законност, зачитане на човешкия труд и достойнство, нравствена чистота.

С огън и меч видимата част на Богомилската школо е прокудена от България. С това нашата страна си навлича една тежка карма, която после изплаща с 5-вековно робство под гнета на друговерци. Българската църква и до днес е кармичен дълг към Българския народ поради гоненията на Богу-милите Христови последователи.

Голяма част от водачите и последователите на богомилството напускат България и намират добър прием в редица европейски страни, сковани от религиозните догми и примитивния средновековен феодализъм. Там христовото учение е превърнато в мрачен фанатизъм, жестокост и духовен мрак. От България идва ярък лъч светлина, който събужда европейските народи и запалва факлите на множество хуманистични учения,
които довеждат до освобождаване на човешката личност и до реално признаване на нейната духовност.

На Запад богомилите са известни с различни имена – бугри, катари, албигойци и др. Те създават свои школи, университети, в които преподават българската космогония, Христовото учение, мъдростта на древните народи. Универсалността на тяхната философия и високата степен на посвещение на апостолите им стават причина за бързо и широко разпространение на богомилството в Европа.

Инквизицията е основана през 30-те години на ХІІІ век за борба с катарите (западните богомили) и е поверена на Доминиканския орден. Мъченията и издевателствата, на които са подложени богомилите едва ли имат аналог в "християнските църкви".

Нападките на богомилите засягали на първо място църквата като определена организация, като „общност на всички вярващи". Те твърдели, че тази църква няма нищо общо с истинската християнска „еклезия" и че се е отклонила от принципите на евангелието. Говорейки алегорично, те я назовавали с презрителното название „Ирод", тъй като и тя подобно на този жесток повелител „се опитвала да унищожи роденото у тях [у богомилите] слово на истината". Наричали я още „Ерусалим", като твърдели при това, че в Ерусалим живеел самият Сатанаил, злият повелител на земята (космократор). Ще рече, богомилите считали, че официалната църква е изградена под негово ръководство и внушение.

Приема се, че Орденът на Розенкройцерите е създаден въз основа на богомилството. Той носи името на Християн Розенкройц, който е наследник на албигойци. Заедно с четирима свои последователи Християн Розенкройц основава Ордена на Розата и Кръста и тръгва да обикаля цяла Европа, където намира последователи. Розенкройцерите са прониквали във всички области на живота и навсякъде са внасяли нови идеи, творчески импулси. Техни последователи, членове на ордена са известни личности, светли умове, носители на ново знание в Европа. Сред тях са астрономът Николай Коперник, философите Франсис Бейкън, Лайбниц, Джордано Бруно, енциклопедистът Леонардо да Винчи, физиците Робърт Флут и Уйлям Максуел, Кеплер и Нютон и много други.

През ХI-XII в. се множат сведенията за разпространението на "българската ерес" (Bulgarorum haeresis) в цяла Европа. На Запад, от Далмация до Атлантика.За европейските властници през Средновековието думата българин” бе синоним на опасна ерес, вещаеща край на тяхното царуване.

Така Българският дух, потъпкан в нашата страна, запали на Запад невиждан пожар, който предизвика Хуманизма, Ренесанса, Реформацията и Великата френска революция, които оформиха основите на днешния свят. Лозунгът на тази революция “равенство, братство, свобода” е по същество наш, богомилски.
============================

PS

Не бих ви препоръчал да се доверявате много на съвременната наука що се отнася до духовния свят а до известна степен и до материалния защото тя е манупулирана от и работи в интерес на Системата
 
От: Кой са те ??? Какви са дъновистите???

А някой да знае в какво вярват. Все пак ценостите на даден индивид / група определя и неговите цели и самовъзприятие.

Никса ни скъса шортите за поредн път. Трябва да те наградим човек, адски много съдържание вкарваш с всяко твое мнение, направо си мисля, че излизаме вече за какво ли не. А и с твоя ези, определено сме за какво ли не на добри позиции. :) Не се закачам, чувствата са ми напълно приятелски. Евалата. ;)

Сега отностно тези малки пеперудки. Аз съм толерантен към всякакъв вид религия и други изчанчени вярвания, всеки има правото да вярва в каквото иска. За това подкрепям както тези, така и други. Само ми е интересно в какво вярват и какво имат като целии и мисии, за да знам какво представляват. Сигурно са безвредни. И нека съществуват като такива. ;)
 
От: Кой са те ??? Какви са дъновистите???

И аз само съм чел за тях, но някой последовател на Дънов (може и частичен) тукашен може да каже повече. Съмнявам се да ми хареса философията му (предвид това, което вече знам), но все пак от енциклопедично любопитство бих искал да прочета повече. Много от нещата в Дъновизма ми напомнят на мътните древногръцки и съвременни азиатски философии закърпени за християнството. Аз лично не намирам за разумна философия, която цели да бъде неясна и неразбираема.

А за "науката", която споменахте по-рано:
Навремето на истинската наука наистина се е викало "наука". В съвремието голяма част от тази така наречена наука си е просто философия (т.е. теории и вярвания на някой си без достатъчни доказателства, за да се нарече наука). Религията също може да се разглежда като вид философия (нали обяснява как е устроен света, как да живеем по-добре и как изобщо да гледаме на света в нас и около нас). Предвид това е смешно да твърдим, че една философия ще ни лекува от друга.
Това с противопоставянето на науката и религията си е яка промивка на мозъците проповядвана по времето на комунизма. Ако истинската наука (т.е. доказана емперично) си противоречи с религията, то явно дадената религия наистина куца. Но ако дадената религия е вярна и ако науката е истинска наука (изпитана, а не някакви куци хипотези), то те няма как да са в противоречие и няма как едното да лекува от другото.
 
От: Кой са те ??? Какви са дъновистите???

Един приятел беше дъновист, та беше тръгнал да ме запалва по едно време и от него съм чувал за тия паневризмите и как изпадали там в някакви трансове и разни такива :) Ама като цяло май са безобидни - танцуват си там, кефят се на планината... един вид зареждат се с позитивна енергия нещо.
Иначе от това, което съм чел самия Дънов ми се струва пич, само че последователите му, особено съвременните според мене са пълни хаховци и просто си търсят спасение в нещо, независимо какво. А самия Дънов доколкото знам е бил учен, при това доста и обвхваща най-различни сфери на науката (като за времето си нали), само че ги примесва и с доста религия и разни по-окултни работи, в стил Аватар :) Ама на тия дъновистите вяра да нямаш :)
 
От: Кой са те ??? Какви са дъновистите???

Ако ще съпоставяме наука и религия е добре да започнем от един основен метод в науката, и по-точно класификацията. В горните мнения изобилстват грешки произтичащи от грешни класификации на определени явления.
Например Богомилите, ама толкова да нямат нищо общо с така наречения дъновизъм че няма на къде повече. Защо - Защото богомилството, макар и ерес е все пак религиозно християнско учение и е основоположник на по-популярното към днешна дата учение на розенкройцерите, докато дъновизма е философско учение имащо за основа християнската религия, но по своята същност не е религиозно учение а философско.
 
От: Кой са те ??? Какви са дъновистите???

Богомилите може и да нямат общо с Дъновистите но Дънов развива много от идеите и постолатите на Богомилството в своите лекции

Ето възгледите на Богомилите ти прецени дали нямат общо:



Богомилите са упреквани от православната и католическата традиция в следното:


- имали са друга представа за сътворението и управлениетона света;

- вярвали са, че Раждането на Исус Христосе било мнимо и че той не е имал човешка плът;

- противопоставяли са се на владетелите и на държавната власт;

- борили са се против робството - учили са робите да не работятза господарите си;

- не са имали църкви, събирали сев къщите на вярващи или на открито;

- не са ходили на “православните” богослужения, а ако са били принудени да участват в тях, са се престрували;

- отнасяли са се отрицателно към кръста; -не са признавали православните и католическите светии, иконите и мощите; приравнявали са към идолопоклонство почитането на икони и мощи;

-отхвърляли са причастието;


- Религиозна свобода и толерантност,

- Религиозно и свещенодейно равноправие на половете,

- Реформация на феодалния социален ред,

- Свещено отношение към всички живи същества


 
От: Кой са те ??? Какви са дъновистите???

от него съм чувал за тия паневризмите и как

да не е паневритмия .. паневризми няма, има аневризми , ама то е друго :)
 
Последно редактирано:

Горе