Копирайтинг - обучение

Дискусията в 'Проблогинг - ProBlogging' стартирана от slimlady, Дек 11, 2018.

 1. cross

  cross Well-Known Member

  Рег.:
  Юни 2, 2015
  Съобщения:
  2,257
  Харесвания:
  269
  Точки:
  83
  Пол:
  Мъж
  Професия:
  Копирайтър, WordPress специалист
  Място:
  София
  За да съставяш грамотни текстове се изисква завършен 7 клас - предполага се, че ако си го завършил можеш да слагаш запетайки, знаеш правилата за правопис и основните изключения от тях. По европейската езикова рамка това е дефинирано като ниво B1+/B2, което е различно от C2, което ти дава филологията. И не си го измислям аз.

  И не забравяй, че нуждите на твоите клиенти, що се отнася до копирайтинг за уеб, няма да изискват толкова разширени познания по произхода на думите, езика и как са се променяли с времето.

  А ако трябва да учиш 4 години висше образование, за да пишеш грамотно, каквито са твоите доводи - това е срам, голям срам.

  Считам темата за приключена, нямам какво повече да кажа. Весели празници:)
   
 2. tedkata_m

  tedkata_m Well-Known Member

  Рег.:
  Юни 5, 2012
  Съобщения:
  1,187
  Харесвания:
  135
  Точки:
  63
  Място:
  София
  Не казвам, че висшето ти дава грамотността и граматиката, а че е предимство. Защото познавам хора с две висши, които бъркат и с й, не знаят пълен и кратък член и т.н. Та те и до 7 клас явно не са учили.
   
 3. nandibandi

  nandibandi Well-Known Member

  Рег.:
  Февру 7, 2014
  Съобщения:
  1,219
  Харесвания:
  735
  Точки:
  113
  Пол:
  Жена
  По-бързо? Едва ли! Някои обучителни програми са умишлено разтегнати, за да им се завиши цената. В зависимост от това на какъв преподавател ще попаднете, можете както да спечелите от обучението, така и да си изгубите времето и парите. Пожелавам успех, но и задължително използване на онлайн редактор, както спомена колегата по-горе. От бързане и недоглеждане понякога се получават ужасяващи правописни грешки, а странното е, че при четене не се забелязват.

  Аз лично използвам това: http://pravopis.jabse.com/

  п.с. Имайте предвид, че не всяка подчертана дума е погрешно изписана, но преглеждайте внимателно маркираните думи все пак.
   
  petya77 харесва това.
 4. petya77

  petya77 Well-Known Member

  Рег.:
  Март 29, 2010
  Съобщения:
  1,215
  Харесвания:
  563
  Точки:
  113
  Професия:
  Front End Developer
  Място:
  International
  Практика е нужна с много четене (най-добре за писането се учи от четене), писане, препрочитане и корекция на евентуални грешки. Редакторът на Гугъл също е удобен за проверка на грешки. Подчертава ги в червено. Има опция за проверка на правописа и други полезни функции.

  [​IMG]
   
  Странникът и nandibandi харесват това.
 5. slimlady

  slimlady Member

  Рег.:
  Февру 16, 2013
  Съобщения:
  64
  Харесвания:
  3
  Точки:
  8
  Има доста смисъл в написаното по-горе от теб! Благодаря!
   
  Последно редактирано: Дек 25, 2018
  nandibandi харесва това.
 6. slimlady

  slimlady Member

  Рег.:
  Февру 16, 2013
  Съобщения:
  64
  Харесвания:
  3
  Точки:
  8
  Дали някой сред нас, може да сподели мнение за Софт уни и Обучението им по маркетинг... Самото обучение включва 9 курса, всеки курс е с продължителност 1 месец. В програмата им е включено и Копирайтинг. Доста ме заинтригуваха, но новия период започва отново Септември месец... до тогава има доста време и мога да натрупам мнение ... другото което е, дали има книга за Копирайтинг. От библиотеката взех една, която не ми се стори особено полезна.
   
 7. Pavlina Stoianova

  Pavlina Stoianova New Member

  Рег.:
  Ян 16, 2019
  Съобщения:
  11
  Харесвания:
  4
  Точки:
  3
  Пол:
  Жена
  Ето и моят съвет по темата като работещ копирайтър, който също понякога прави грешки. Съветът няма да е на тема правопис, понеже стана ясно, че правописът се учи с четене на качествена литература... а също така е много добре да се ползват компютърни продукти за редакция.

  1/ Когато се заемате с нещо професионално /независимо дали ще е проект по архитуктиура, дизайн на сайт или копирайтинг/, си приберете личната обидчивост, или напротив - личната толерантност някъде дълбоко в душата. Защото има неща, за които човек в бизнеса трябва да воюва, дори в личен план да би махнал с ръка. А има и забележки, които трябва да приеме, дори в личен план да му е "не ми пука" или "кой си ти бе"...

  Не просто защото "иначе губиш клиент" ... или "защото иначе губиш авторитет". А и защото професията е област на особени отношения, бих казала, делови, и само хора, които умеят да се въздържат и да побеждават това, което "първосигнално им идва отвътре", реално се развиват.

  Сякаш в България страшно много стана на мода постоянно да сменяме работа и среда защото "някой ни е ядосал". Никакво лично задълбочаване, лично развитие. Винаги "другите ми пречат". Уви, няма професия, изолирана от "другите". Успехът е да работим с тях. По-скоро съм за нетолерантност към тия, които ни мамят и крадат, отколкото към тия, които ще направят пряка забележка. Но, всеки си решава.

  2/ Съвет към тия от нас, които не устояват да направят безопасно /от анонимността на форума/ забележка към някой по-нов. И аз съм го правила преди из форумите, то просто те сърби устата/ръката да го направиш :) Но не знам доколко е полезно за самия човек...
   
  Svetliooo харесва това.
 8. nandibandi

  nandibandi Well-Known Member

  Рег.:
  Февру 7, 2014
  Съобщения:
  1,219
  Харесвания:
  735
  Точки:
  113
  Пол:
  Жена
  И какъв беше съветът? :)

  Според мен е полезно. Да, за момент е болезнено, но пък болезнените грешки рядко се повтарят. Всеки от нас е грешил, и ако не беше получил упрек, забележка, критика, може би нямаше да разбере, че изобщо е допуснал грешка.

  Относно новите, понеже знам, че към мен е отправен завоалираният като въпрос съвет - винаги съм била толерантна към тях, освен ако не са били тотално блъснати в главата.

  Освен това, авторът на темата е регистриран 2013г. - колко да е нов? :)
   
  Wordpressbg харесва това.

Сподели страницата

 1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies.
  Dismiss Notice