Къде бихте инвестирали 100 000 евро?

От: Къде бихте инвестирали 100 000 евро?

50% от златото се използва за дрънкулки (гердани, пръстени и т.н.), 40% се използва за (вековния) балон наречен инвестиция и 10% се използва в промишлеността
оказва се, че то не е подходящо за разплащателно средство.
неговата стойност се крепи на историята му и всеобщото обединение, че като метал с добри характеристики може да се използва за "купуване и продаване".
ВСЕКИ метал може да се използва - просто ако вместо злато се използваше обикновено желязо, нямаше да може да си купиш 1 кг и той да струва 1000 лв.
Обяснението защо точно злато е избрано е по-просто отколкото ти се иска. :)

Исторически погледнато, ценните метали (каквото е златото) са били от значение като разплащателно средство, но днес на тях се гледа повече като на инвестиция или индустриални стоки.

Известно време и алуминият се е считал за ценен метал, въпреки че всъщност е един от най-разпространените химични елементи на Земята.

:lol: :lol: :lol:

на ВСИЧКО може да се придаде стойност! доказателство е това как Държавата придава стойност на хартията :D

It is thought to have been produced in supernova nucleosynthesis and from the collision of neutron stars[4] and to have been present in the dust from which the Solar System formed. Because the Earth was molten when it was just formed, almost all of the gold present in the early Earth probably sank into the planetary core. Therefore, most of the gold that is present today in the Earth's crust and mantle is thought to have been delivered to Earth later, by asteroid impacts during the Late Heavy Bombardment, about 4 billion years ago.

и какво се оказва? след време може да добием това злато и то да се обезцени?
проблема е, че не трябва да се допуска, защото всички които са "инвестирали" в злато ще трябва да го продадат на реалната му стойност обявена в пунктовете за вторични суровини 8)

Many holders of gold store it in form of bullion coins or bars as a hedge against inflation or other economic disruptions. However, economist Martin Feldstein does not believe gold serves as a hedge against inflation or currency depreciation.
Ако потърся, ще ти намеря още колкото искаш икономисти на двете противоположни мнения!
Това трябва да ти подскаже, че въпреки дългата си история, златото все още не е изяснена стойност. Иначе нямаше да има мнения във всички крайности.
Може да направим аналогия с конспиративните теории - винаги ще има неща в които хората ще вярват (примерно в златото). историята познава хора полудели от манията си по златото. така, че въобще не взимам на сериозно крайните мнения които някой е родил.
 
Последно редактирано:
От: Къде бихте инвестирали 100 000 евро?

Норти, много ми е чудно като си нямаш понятие по дадена тема, получваш въпрос какъв е този алогичен хейт и аргумент?
Запиши едно висше по икономика или прости си купи книга по микроикономика и ще разбереш всичко, вместо да задаваш глупави въпроси.

Хартията и се придава стойност от суверена не случайно се наричат фиатни пари - проучи какво е фиат ... жокер не е марка кола.
Златото е избор на пазара, а не на държавата. Фиатните хартийки се създават от въздуха, златото не може.

Случайно да знаеш империята на Ротшийлдс или примерно на Рокфелер на какво е стъпила - отново жокер не е на хартийките.
 
От: Къде бихте инвестирали 100 000 евро?

Запиши едно висше по икономика

Това никога няма да стане. Прекалено много са "икономистите" в глобален мащаб, още повече се увеличиха след 2008-ма (ако усещаш накъде бия). :wink:

виж това

Martin Feldstein | professor of economics at Harvard
Martin Feldstein: Is gold a good hedge?

CAMBRIDGE -- As I walked through the airport in Dubai recently, I was struck by the large number of travelers who were buying gold coins. They were joining the eager rush to own gold before its price rises even further. Such behavior has pushed the price of gold from $400 an ounce in 2005 to more than $1,100 an ounce now.

Мога да ти намеря професор на противоположното мнение (ако искаш за да си защитиш "тезите"). Хахха :D (това доказва колко малоумно е да се спори на тази тема)

п.п. и КАКВО значение има дали на хартия или метал се придава стойност? все тая е. Хартията също не пада от небето :oops:
 
От: Къде бихте инвестирали 100 000 евро?

Ти случайно прочете ли статията за какво става дума?
Наясно ли си какво означава думата hedge и за какво се използва?
Най-са ми забавни такива смешни тези - хората купували от летищата видиш ли вдигали цената на златото спекулативно измерено чрез спад на покупателната способност на парите и някой иде да обясня хеджираща стратегия с актив оценен през хартийки а не от реални активи - със същата сила можеше да се опише хедже през НИ, REIT, ETF на реални активи или фин. хартийки, фючърси, суапове, опции или други деривата стил CDS-и, да не забравя нумизматиката, колекционерските стоки, картини злато и редица камъни ...

Хайде сега по продуктивно - намери сам и после опиши в темата какви са свойствата на парите и какви функции трябва да изпълняват. Като ги опишеш ще продължим по нататък в дискусията.

ПП. Златото е именно паднало от небето преди няколко милиарда година, а хартийката се култивира тук, а дори вече всичко е 1 и 0 в балансите на ЦБ-ки или ТБ-ки.
 
От: От: Къде бихте инвестирали 100 000 евро?

Факта, че на обикновена хартия може да се придаде стойност (защото хартийките в действителност носят/представляват стойност), защо да не може на един метал? В днешно време златото има повече символична стойност (или марка/бранд за луксозна/скъпа стока) и това е причината поради която още дълго време ще се използва.

Защо златото
S1xQm5F.png


Кажи ми в историята на човечеството една фиатна валута, която да не е достигнала до същинската си стойност - 0 (нула).
И отново - защо банките трупат златни резерви, а не сол, петрол или диаманти? Защо не продадат всичко още днес, както ти написа?


кажи ми няколко американски магната които са забогатели заради това, че пра-пра дядо им е купил злато ПРЕДИ 100 години :D всеки който е забогатял е в следствие на продукт/услуга която е предложил СЕГА, а не в бъдеще когато няма да си жив. по тази (грешна) логика би трябвало в момента да съм (а и всички останали които нямат наследство) финансов роб защото пра-пра дядо ми преди 100 години не е купил злато?
никой нормален човек не мисли за финансово състояние на неродените си внуци

Мога да ти кажа няколко такива магната запазили богатството си именно чрез подобни умни решения на времето. Но ти убягва идеята на коментара ми. Успелите, богатите хора мислят за бъдещето, мислят в перспектива. Мислят как да оставят нещо със стойност на поколенията след тях. Изобщо не става дума за златото в случая. За мен не е нормално да мислиш само за себе си, а за тези след теб. Защото ти днес си тук- утре те няма, тези след теб остават. Неслучайно тези богати и успешни хора в миналото техните наследници са още по-богати защото са успели да съхранят стойността на своето богатство през десетилетията.
 
От: От: От: Къде бихте инвестирали 100 000 евро?

Пак ще се наложи да повтарям, но какво да ви правя... :drama:


И отново - защо банките трупат златни резерви, а не сол, петрол или диаманти?
"Трупат се" (в кавички) в злато, защото:
1 - много устойчиво на всякакви атмосферни влияния
2 - 1кг. злато е много по скъпо от 1кг от всичко останало което изреди
3 - историята и това, че златото е световна валута - навсякъде златото е прието да има стойност на валута. Иначе същата роля на златото може да играе и земята - тя има едно предимство: не могат да ти я откраднат понеже не е преносима (последното изречение е доказателство за абсурдността на графиката която е така направена, че златото да обере всички точки.). Дори не може да се каже напълно, че земята няма "преносимост" на своята стойност - спечеленото чрез нея може да се пренася - така както златото. Може да я размениш за друго парче и по този начин твоята земя "ходи" с теб. Не е аргумент, защото очевидно земята няма как да се премести, защото ти купуваш част от планетата и няма как да сложиш твоята част върху друга част. Звучи дори абсурдно, а ти го ползваш за теза...

Защо не продадат всичко още днес, както ти написа?
Защото както казах няма да могат да вземат толкова колкото "струва" (в кавички) днес! Абстрахирай се от всичко което съм казал до този момент и помисли ако всички държави пуснат за продажба своя златен резерв, дали златото ще се търгува на същата цена! Аз съм абсолютно сигурен, че не и тя ще е в десетки пъти по ниска.

В момента държавите трупат резерв във злато и по този начин те обезпечават неговата стойност. Така както ти печатат хартия и ти я ползваш - така те складират метал и ти казват "щом ние го складираме - значи гарантираме неговата висока (изкуствена) стойност". Дали ще складират злато или хартия е все едно. Единствената разлика е, че едното (златото) се произвежда по-трудно, заради това и цената му е по-висока. И последното е причина да заема по-малко място (обем).

Иначе аз не отричам това, че е добре измислено един метал да е световно признат за валута.
 
От: Къде бихте инвестирали 100 000 евро?

Сори, че ви измествам златната дискусия, но със 100 000 евро бих купил земя в пловдивско. Би трябвало да ми стигат, за да мога да окрупня малки парцели в няколко по-големи.
 
От: Къде бихте инвестирали 100 000 евро?

Сори, че ви измествам златната дискусия, но със 100 000 евро бих купил земя в пловдивско. Би трябвало да ми стигат, за да мога да окрупня малки парцели в няколко по-големи.
И за "сори", ама колко струва декар в пловдивско? Тук в старазагорско за под 1100 лв. никой не ще да продава! С по-малко от 200 дка за 100 К евра за каква комасация говорим?
 
От: Къде бихте инвестирали 100 000 евро?

Тази и следващата година ще има по-малко плащания доколкото знам, и парите от рентите вероятно ще паднат. Тогава щесе намерят повече желаещи за продажба. Надявам се ;)
 
От: Къде бихте инвестирали 100 000 евро?

В кафенце, което ще бъде добре развито.
 
От: Къде бихте инвестирали 100 000 евро?

В злато и в недвижими имоти.
 
От: Къде бихте инвестирали 100 000 евро?

нищо и не каза...

нищо и не каза...

Абе, кога ще се научите в тия форуми на малко елементарно отношение. Омръзна ми да гледам дечурлига в иначе сериозни форуми. В която и тема, в който и да е форум да вляза братче, и то не само предприемача, то винаги има е такива простотии. Един каже нещо, друг се сили да му противоречи. Не може ли да има някакво съгласие бе, толкова ли е сложно? Нищо не съм казал... щото ти с това изречение се изказа нали. Фидел Кастро ще ти завиди. И по-надолу продължаваш:

Що за глупост каза току що.
Щото това е много сериозен аргумент
Тъпотия до тъпотия редиш...

Много умно, чудесно. Направо перфектно. И всичко това идващо от собственик на блог. Ти тук ако не можеш да пишеш като нормален човек, как въобще очакваш блога ти да просперира... аз не мога да си обясня.

Не че нещо, но преди време ми сипеше редица нападки за стойност в коментара, а сега си същият и ти.
Не твърдиш нищо, тогава за какво го писа?

Последното ми изречение там е застраховка. Не искам някой външен за форума да ме вземе за авторитет и да повярва безусловно на написаното, поне не в този случай. Преценил съм, че поста ми може да прозвучи прекалено убедително за някой муньо, така че си оставям тая вратичка там да го омаловажава. Когато обаче започнат да се ръсят неща като тия дето RealMoney пише, въобще нямам намерение да омаловажавам нетърпимостта си.
Но тебе сега ще те похваля, този път си ми написал качествен отговор :) Така се прави ;)

Дано дано да съм ти дал насоки от които сам да проучиш нещата - но мисля, че знам в какво ще държиш богатството си за дълъг период от време :)

Богатството се държи в мозъка :) Каква файда за родителите ти или за тебе, ако примерно цял живот са събирали злато и са ти го завещали, а ти го продадеш и профукаш всичко за глупости.
 
От: От: Къде бихте инвестирали 100 000 евро?

Абе, кога ще се научите в тия форуми на малко елементарно отношение. Омръзна ми да гледам дечурлига в иначе сериозни форуми. В която и тема, в който и да е форум да вляза братче, и то не само предприемача, то винаги има е такива простотии. Един каже нещо, друг се сили да му противоречи. Не може ли да има някакво съгласие бе, толкова ли е сложно? Нищо не съм казал... щото ти с това изречение се изказа нали. Фидел Кастро ще ти завиди. И по-надолу продължаваш:

Много умно, чудесно. Направо перфектно. И всичко това идващо от собственик на блог. Ти тук ако не можеш да пишеш като нормален човек, как въобще очакваш блога ти да просперира... аз не мога да си обясня.

Последното ми изречение там е застраховка. Не искам някой външен за форума да ме вземе за авторитет и да повярва безусловно на написаното, поне не в този случай. Преценил съм, че поста ми може да прозвучи прекалено убедително за някой муньо, така че си оставям тая вратичка там да го омаловажава. Когато обаче започнат да се ръсят неща като тия дето RealMoney пише, въобще нямам намерение да омаловажавам нетърпимостта си.
Но тебе сега ще те похваля, този път си ми написал качествен отговор Така се прави

Богатството се държи в мозъка Каква файда за родителите ти или за тебе, ако примерно цял живот са събирали злато и са ти го завещали, а ти го продадеш и профукаш всичко за глупости.


Просълзих се. Някакъв льольо си мисли, че може да ми дава наклон на патката.

Съгласие искал. А да пеем "Кумбая" докато се държим за ръце не искаш ли? Това е форум, мойто момче. Надявам се можеш да погледнеш какво е определението за форум в речника. Всеки изказва мнение и се дискутират теми СВОБОДНО. Като не те кефи нечие мнение - репортни го, пък админите след това ще преценят. И ти хубаво си цитирал първия ми пост, но защо не цитира и следващия, в който се аргументирам? Щото така ти изнася, Social Justice Warrioir. Смях.
И не се притеснявай, няма как "някой муньо" да си помисли, че си авторитет по темата, споко! :|



Иначе по темата, определено икономическият период в който се намира човек в конкретния момент ще определят и най-печелившите инвестиции. Има такива неща, обаче, като златото, които са непреходни. И пак да кажа - златото не е инвестиция. То съхранява парите и тяхната покупателната способност, но не ги увеличава.

В момента много трудно можеш да събереш такъв % възвращаемост на инвестицията си, че да избиеш инфлацията, такси, тем подобни. Отделно да не говорим, че светът сега е пълен с "евтини пари" с ниските лихвени проценти по заеми. А скоро когато дойде и NIRP (Negative Interest Rates Policy) ще е още по-зле.

Това в което можеш да си сигурен, че като вкараш пари след години ще ти донесе много повече, е самия себе си.
 
Последно редактирано:
От: От: Къде бихте инвестирали 100 000 евро?

Богатството се държи в мозъка :) Каква файда за родителите ти или за тебе, ако примерно цял живот са събирали злато и са ти го завещали, а ти го продадеш и профукаш всичко за глупости.

Богатството е материална форма на вложеното ти време и труд и разбира се на онова в мозъкът ти - не хващам аргумента ти за валиден - защото говорим тука за съхраняване на стойност през поколенията. Дали ще профукаш 100к в банка или кеш или в злато/земи/НИ/бизнес/ценни книги е едно и също. А и в крайна сметка тук си говорим малко и за наследствеото, което отново идва да покаже за запазването на стойността ... в случаят си прав за знанията ти, но като дойде онази с косата тези знания се оказват ненаследени.
 
От: От: От: Къде бихте инвестирали 100 000 евро?

Просълзих се. Някакъв льольо си мисли, че може да ми дава наклон на патката.

Съгласие искал. А да пеем "Кумбая" докато се държим за ръце не искаш ли?

Всъщност, Guano Apes имат едно разкошно изпълнение на Кумбая, не мога да пусна линк в момента, но препоръчвам на всеки негледал го да си го пусне :beer:

Продължавайте :p
 
От: От: От: Къде бихте инвестирали 100 000 евро?

Всъщност, Guano Apes имат едно разкошно изпълнение на Кумбая, не мога да пусна линк в момента, но препоръчвам на всеки негледал го да си го пусне :beer:

Продължавайте :p


Ди Ориджинал Шит! 8)
[video=youtube;vo9AH4vG2wA]https://www.youtube.com/watch?v=vo9AH4vG2wA[/video]
 
От: От: От: Къде бихте инвестирали 100 000 евро?

Това е форум, мойто момче. ... Всеки изказва мнение и се дискутират теми СВОБОДНО.

Прав си, това е форум, публично място за дискусии. Също както парка е публично място за разходки. Всеки може свободно да пише във форума, както всеки може свободно да се разхожда в парка. Аз предпочитам да се разхождам в хубави, чисти, поддържани паркове. Ако някой се чувства прекалено свободно и започне да си хвърля боклуците в парка, това на мен не ми харесва, а и на никой нормален човек. Селско е. Ако всеки започне да си хвърля боклуците навсякъде, тогава настава цигания. Нека се дискутират теми свободно, съгласен съм. Да не бъркаме обаче свобода със свободия.
Написали сме си мненията във форума, всичко точно, и изведнъж се появяваш ти да определяш всичко написано като глупости и тъпотии. Не ща да ти газя по боклуците въобще.
На админи не репортвам никой за нищо, това не е детската градина да те обаждам на моля другарката. На мен не ми е проблем да се оправям с такива като тебе директно през форума.

За златото просто си позволявам да се съмнявам, както и във всичко. Нещата е хубаво да се гледат от поне две страни та да няма заблуди. Пък и да има дискусия, нали това се прави във форума - дискутира се!
Съпоставих начина по който се е използвало златото през вековете и сега, в последните години. Ами определено сега никой не се разхожда с жълтици в джоба си. Златото е по-скоро като божество. Ами щом го използваме по различен начин, това няма как това да не се отрази върху стойността му. Която може да става все по-голяма, обаче кой знае - правилата понякога се променят. Понякога по естествен път, понякога нарочно.

blackout8, нали предаваш знанията си на децата. Дали е по-добре да им дадеш 1 кило злато или умения за справяне с живота? Най-добре и двете :)
Смисъла на златото според мен е складиране на средства за черни дни и като вид пенсия. Резервен план. Но по-ценен е начина на мислене и способността при всяка ситуация, дори ако хипотетично загубиш всичко, да се възстановиш и да вървиш нагоре финансово. И не само финансово, ами здравословно и емоционално. Та това е нещото дето тръгва от мозъка и е по-ценно от всякакви количества злато :)
 
От: Къде бихте инвестирали 100 000 евро?

Съгласен съм, но в много крайно русло задълбахме(наследството) спрямо какъв е златният фундамент, но иначе предпочитам да оставя кила злато и знания за тонове злато :)
 

Горе