Лимит на банкомата

От: От: Лимит на банкомата

Внимавайте с чуждите сметки, че много обичат да слагат такси за превалутиране :( освен, че цакат с курса, минават и втори път с такса превалутиране обикновено е процент, но не по-малко от 2 лева

Аз редовно тегля от доларова сметка в ЦКБ директно в лева и никакви такси не е имало за нищо. Просто се обръщат автоматично парите по курс продава за деня и толкова. Отделно, теглил съм от банкомат в Англия с най-обикновена карта Маестро на ОББ пари от българска сметка в лева и само помня, че стана, но не съм проверявал какви са таксите, защото парите ми трябваха спешно и бях щастлив, че изобщо е станал номерът. :)
 
От: От: От: Лимит на банкомата

Най-добрия вариант, верно има малко разкарване ама поне по-тънко излиза, е да си откриеш още една левова сметка и на определен период да ходиш до банката за да си прехвърляш от доларовата към левовата сметка.

Аз имам и в левове ама последният път като исках да прехвърля парите ми обясняваха, че някакви синхронизации трябва да се правят и нямах време да се занимавам и така и си остана си дърпам от доларовата директно. Следващият път като ходя ще ги накарам да ги синхронизират маи.
 
От: Лимит на банкомата

Лимита е 400 лв. на теглене или съответната валута по курса. Дневния лимит ти зависи само от лимита по договор. Т.е. теглиш няколко пъти до дневния лимит. Пазарувал съм с еврова карта в магазин. Никакви такси, освен по курс купува валута на банката. Теглил съм и от еврова и доларова от банкомат - няма такси, само по курса. Вероятно зависи от банката, аз съм в ПИБ с 3 Visa.
А за прехвърлянето, с електронно банкиране съм и до банката ходя само ако нямам наличност за някой превод и трябва да внеса, дори и не тегля.
 
От: Лимит на банкомата

Миналото лято в Англия във фермата ми направиха някаква Visa на Barclays и реших да си изтегля кеш едни пари.И изтеглих 5 пъти по 200 паунда в рамките на 5 минути от 1 и същ банкомат.Всяка карта май си е с различен картов лимит.
 
От: Лимит на банкомата

Така както гледам един пример то излиза, че от чужбина ПОС терминал могат много повече неща да правят (и да ти чорят), отколкото български ПОС терминал. Т.е. рестрикциите важат в страната, от която е издадена дадената карта, НЕ и извън нея (o_O). А официалните лимити са посочени тук.

Реално схемата е:

Борика (опр. лимити от тях) > Търговски банки (други или същите опр. лимити от тях) > банкови карти.

А в чужбина да действат други системи, различни от „Борика“, които вече те по други алгоритми (нагласени от програмистите) да действат и други лимити съответно (логично), които няма как Борика да им влияе. И реално банкоматите нямат ограничения, т.е. щом от карта (издадена от чужбина от банка, нямаща НИЩО ОБЩО с Борика, съответно НЕизползваща никакви лимити, каквито са тук, на техните търговски банки, а други някакви лимити) може да се изтеглят сумати и пачки с пари. Поредната „дупка“ в системата.
 
От: Лимит на банкомата

Повечето карти са с дневен лимит от 400 лева, който може да се промени като се отиде в банката издател. Този лимит е само за в България. За чужбина са други лимитите (по-големи).

Визата и Мастъркард имат по-големи лимити, мисля че беше нещо от сорта на 1500 лева дневен лимит.

Тези суми са за теглене от банкомат. През ПОС са по-високи лимитите.
 
Лимит на банкомата - ПОС терминал

Като гледам практиката и как банките стимулират пазаруването на ПОС терминал, май това ще си е топ тема. Има начин тези пари да не се изтеглят веднага, само ако не са спешни, а да се харчат за битови неща, най-вече по големите супери, бензиностанции и други бизнеси поддържащи такъв вида разплащане.

Всичко зависи в какво направление ще отидат парите. От това може да се правят и планове как да се изтеглят и какви средства да се използват за това. :)
 
От: Лимит на банкомата

Аз по принцип не знам защо изобщо се „теглят“ пари, а не направо да се използва картата за разплащане в даденият магазин, който в голям % от случаите почти задължително ще я приема като разплащателно средство. Освен, ако не става въпрос за будка (цигари, дъвки, баници, бози и други измишльотини), но там 10 кинта стигат предостатъчно.

Хем и се предпазва човек от ским устройствата, които са монтирани на външните банкомати (ATMs), а на ПОС терминалните устройства (in-store) няма такъв нито шанс, нито фал.
 
От: Лимит на банкомата

що си мислиш, че ПОС терминалите не могат ти откопират картата? даже много по-лесно става с man-in-the-middle/касиер крадец, който ти откопирва картата за 3 секунди, докато блееш, или пък направо подслушва пина и копира картата с хакнат ПОС терминал?

банкомата е на публично място, ПОС терминала е в ръцете на касиера...
 
Там е малко по-кофти, все пак знаеш кой може да те издъни, пък и не е изключена и възможността да се върнеш и да му разбиеш главата, нали? Знаеш от къде е минала картата и след кой терминал е почнал хака. На банкомата слагат какви ли приставки или техни мини камери. Не знам дали няма примерно в Била да се изложат така, но вероятността някоя голяма верига да се направят на умници е много по-малка от това някой да бодне някакво записващо устройство в някой банкомат.
 
От: Лимит на банкомата

прав си отчасти, ама разгледай постановката по-детайлно:

- не говорим за Била, а за техен касиер/ПОС терминал, който освен от касиер може да се хакне и от някой друг с физически достъп до у-вото, примерно някой от охраната
- ако не ти източат сметката веднага, ами след 3-4* седмици, дали ще можеш да си спомниш по колко дупки си я мушкал тая карта...

* - обикновено пинове на картата се сменят много рядко, щото има дебела таксичка
 
Така погледнато, няма какво да си говорим - всичко, в което слагаме картата си е потенциална заплаха. И е факт, че рядко се сменя пин кода. Но има и причина за това - ако искаме месечен рефреш на пин кода, тези от банката ще ви гледат на криво всеки път. Не е много приложим вариант тук. Чуждестранните карти в виртуални сметки нямат този проблем и там всеки ден може да си го сменяш, ако имаш желание.

Не съм пазарувал на ПОС терминал с карта, само кеш. Не, че имам повече доверие на банкоматите, но все пак. Малко е тъпо да ви взема една кутия цигари и да платя с карта. Обикновено при големи пазарувания може да се замисля. Но факта, че картата ще мине през още едно устройство, пак би ме разколебала. :)
 

Горе