Мнение за цена на сайт

Странникът

Well-Known Member
Замислям се дали да не продам един от сайтовете, които имам, но не мога да преценя каква цена да му сложа, още повече, че досега не съм продавал сайтове, въпреки пусканите обяви. И за това реших да Ви попитам, за да се ориентирам за цената.

По принцип знам, как ориентировъчно се определя цената на сайт: доходите за 1 месец се умножават по 10 и това е цената. Но в същото време не е толкова просто.

Примерно, сайта докарва минимум 400 лева приходи на месец. Сайта е PR-2 - тук някой ще каже, че не е много, а аз напротив, ще контрирам, че е много добре това, понеже като го взех, сайта бе с PR-0 и изоставен и това го постигнах за по-малко от година. Като бонус - сайта не е наказван от Адсенс, предполагам, това също ще окаже влияние на цената. Ако някой се интересува, показателите в Алекса също са добри: сайта има Ранк около 600 за България и около 200 000 за света! Също така в Инструменти за уеб администратори на Гугъл сайта има отчетени линкове от известни и водещи български сайтове, които разбира се, няма да споменавам.

И накрая, но не на последно място - сайта е новинарски. Продава се с цялото съдържание. Всичко в сайта е с права: и статиите и снимките. Сайта има тежест в Гугъл и когато се пишат уникални статии, те не само се класират в серпа, но и влизат в топ-10.

Продавам сайта, защото така и не ми остана време да го поддържам, знаете как е с новинарските сайтове – иска се екип, за да се успее, сам човек много трудно може да се справи. И за това трафика е предимно от фейсбук. Но това не трябва да Ви притеснява, както споменах – ако почнете да пишете уникални статии, лесно може да увеличите трафика, като статиите ще се класират в серпа.

Още не съм решил дали да продавам сайта, за това и правя тази тема, за да се ориентирам за цената му и да си преценя какво бих спечелил или загубил ако го продам.

Като вземете предвид всичко това, което изброих, как мислите, каква е цената на сайта, за която бих могъл да го продам?
 
От: Мнение за цена на сайт

1 000 лв. максимум

А да ти го подари неискаш ли?

Сайта прави 400лв на месец приходи, бай Ганьо реши да се прави на далавераджия и да се опита да мине тънко.


@Странникът разгледай в Flippa горе-долу какви пари искат за подобни статистики и го приравни с БГ пазара ;)
 
От: От: Мнение за цена на сайт

А да ти го подари неискаш ли?

Сайта прави 400лв на месец приходи, бай Ганьо реши да се прави на далавераджия и да се опита да мине тънко.


@Странникът разгледай в Flippa горе-долу какви пари искат за подобни статистики и го приравни с БГ пазара ;)

Бай Ганьо няма интерес от подобен сайт, професоре. Човека иска мнение, казвам си го, проблем ли ти е? Дай му 1000000 и вземай сайта като си отворен!
 
От: Мнение за цена на сайт

Цената по принцип се определя като сметнеш приходите които изкарва за година две напред.
 
От: Мнение за цена на сайт

Ами според мен зависи и какво коства на собственика да ги докара тия 400 лв. Дали това е максимума или има възможност да стане по-лошо. Дали има още потенциал.
Самия уеб сайт. Кастъм професионална изработка или готова платформа. Функционалност, възможности.

Формулата приходи по година важи за елементарни сайтове тип WP, които изкарват по 20-100 лв. на месец.
 
От: Мнение за цена на сайт

Тази формула .... Печалба за месец * 12 е супер измислена

Преди 1 година продадоха сайт с 5000 - 6000 уникални на ден /това означава че е правел по 15 лв от адсенс * 30 дни = 450 - 500 лв печалба на месец/ за 50 000лв, като сайта нямаше рекламодатели, разчиташе единствено на Адсенс. 90% от посетителите от гугъл
Сайта имаше потенциал и новите собственици го развиват успешно с много игри и предизвикателства за потребителите.

Преди 3 години пък един сайт които правеше 200 000 лв оборот / печалбата не знам, но по него работеха 5 човека / , го продадоха за 700 000 лв на голяма медийна група. Тук обаче сайта си имаше своите доволни български рекламодатели и не разбиташе на Адсенс. Посетителите бяха главно от гугъл - 60%, директните 30%

Правете си изводите сами, навремето един познат пък продаваше сайт за 3000 лв който имаше 3000 посетители и всички му се смяха... Този сайт го развиха и после докарваше по 8000 годишен доход от реклами

Много е относително, ако си работел много по него няма да ти се дава за без пари, ако пък си го направил за една вече и си почнал да копираш новини от други източници и да ги постваш в фейса ... е то каквито и пари да вземеш ще са ти от небето.

Но явно последните промени във фейса направиха такива сайтове да получават доста по-малко посещения. Която може би е била целта на промените в фейса.
 
От: Мнение за цена на сайт

Има нещо много важно за уточнение. От твои страници във Фейсбук ли идва трафика? С 200 - 250 000 фена 400 лв/месец са лесно постижими. Сайта там не е от голямо значение...
 
От: Мнение за цена на сайт

@Странникът

Ще коментирам леко в страни от тема, защото няма да давам съвети и мнение за цената, но мисля, че тези неща са важни.

Обикновено купувачите на сайтове гледат най-вече (да не кажа единствено и само) месечните и годишните приходи и си правят сметка дали си струва инвестицията.

От там нататък всички други фактори не са толкова влияещи: колко статии има сайтът и респективно каква им е себестойността. Трудът хвърлен по сайта - това никой не го интересува, все пак се продава готов продукт. Разходите по хостинг, домейн и други подобни - също.

За да не стане разминаване, искам да кажа, че напълно те разбирам как сам оценяваш нещата (както и аз), но нещата в действителност са различни.

Алекса ранг - това се манипулира лесно и реално няма никакво влияние за класиране или монетизиране на даден сайт.

Адсенс - ако сайта печели от директна реклама или афф. продукти, няма никакво значение дали може да сложи адсенс реклами.
 
От: Мнение за цена на сайт

^^^А ти как разбра кое за колко се е продало че ми стана интересно :)
Лично мение специално за тоя 500К че е голема измама това. Кой знае как са въртели ЕДНИ ПАРИ и те :D

Иначе за сайта на странника супер малко инфо това неговото, но Ivo_ в общи линии е загатнал как седят нещата :wink:
 
От: От: Мнение за цена на сайт

^^^А ти как разбра кое за колко се е продало че ми стана интересно :)

ами да речем че познавам майсторите които ги продадоха и виждам как си живеят сега особенно този с големия сайт :beer::shock::beer::eek::-| липсват ми емотикони с жени, коли, яхти и т.н затова добавям още една за пукница и купони :beer: ха ха ха


P.S - всичко може да е плод на развинтената ми фантазия и мечтите ми, може да вярвате и да не вярвате, всяка прилика с действителни лица е случайна и не полежи на разследване от властите :twisted:
 
От: Мнение за цена на сайт

Той даже бил 700К сега видях :) Не че ме грее, но определено съм убеден че такава цифра не се е разиграла... може би за зяпачите само :wink:
 
Бай Ганьо няма интерес от подобен сайт, професоре. Човека иска мнение, казвам си го, проблем ли ти е? Дай му 1000000 и вземай сайта като си отворен!

Човек, като нямаш интерес не коментраш. :) Не е сложно да се сетиш. Проблем е, че мнението не струва. Нищо друго, иначе ако искаш кажи и 2 лева. :)

@2fast4you, така е. И се споменава разходи, канали от които черпи трафик и всичко. Не може наистина да искаш и много пари и да няма прозрачност как идва трафика, от къде му идват линковетеи т.н.
 
От: Мнение за цена на сайт

Как да не е ясно откъде е трафика, споменал съм, той е предимно от фейсбук, вече казах причините защо. Трафика идва от по-малко от 180к страници. Така, че ако имате много по-големи страници, лесно ще може да правите и 1 000 евро от адсенс на месец. Ако това има значение - дневния трафик е около 10 000.

Сайта си има всичко, лого, добър външен вид, темата която ползвам в момента не е купена, аз съм я преработвал.

Пак повтарям - всичко в сайта е с права: текст, снимки, пазя кореспонденциите и разрешенията от агенциите от които вземам новините. Не използвам скрипт за новините, а ги подбирам, отсявам, защото искам сайта да има някакъв облик.

Споменах го, но може би не съм го казал добре и не се разбира - тези приходи са от рекламни канали, в момента няма външна реклама и не е обременен с нищо. Домейна на сайта е платен за около година напред. Някой спомена за хостинг - разбира се, че не предоставям хостинг, но за сайта използвам обикновен хостинг, а не ВПС. И да нямате ВПС, това няма да Ви бъде проблем, но ако имате - ще бъде от голямо улеснение за Вас, защото няма да използвате кеширащия плъгин, който съм сложил, а който разбира, знае, че без него сайта ще се представя много по-добре и ще има много повече ползи.

Може би се питате защо продавам сайта - една от причините е, че няма директна реклама. Ако има такава реклама, няма да го продам, защото мога да поема директна реклама за над 1 000 лева на месец, като цените на рекламата ще бъдат минимални, а не някой големи и невъзможни.

Някой може да каже, че трафика от Фейсбук не е качествен. При мен не е така и след последните направени промени, тези показатели непрекъснато се подобряват, и вече посетителите остават в сайта близо 2 минути, разглеждат на посещение около 2 страници, а степента на отпадане вече е под 80%, като често стига и до 70 - 75%. А това според мен са много добри показатели за "фейсбуктрафик", които много от Вас, които не знаят и не разбират, смятат за некачествен. Но аз не мога да се съглася, че е некачествен, защото съм продавал реклама, имам обратна връзка и знам, че е качествена продадената реклама.
 
Последно редактирано:
А тези страници влизат ли в активите на сайта, защото тогава сметката не е добра. ;)

Всеки, който купува сайт, купува трафика му, който е вече константа и може да се поддържа така с нает човек или с малки инвестици.

Редно е: Продавам сайт.....Трафикът е от:

- Google - 30% (органик)
- Facebook (реклами или страници) - 30%
- Реферал сайтове - 20%
- Платена реклама (описват се сайтове къде) - 10%
- Ридектен трафик - 10%

И после като извадиш 30%, защото новия собственик няма 180к фенове, може да стигнем до нещо точно. Поне аз така разсъждавам. И се казва "Инвестирам 100 лв. за реклама еди къде си". А вече новия собственик ще си прецени дали е ОК или ще измести към други сайтове. И така. Мисля, че е честно така.
 
От: Мнение за цена на сайт

Човек, като нямаш интерес не коментраш. :) Не е сложно да се сетиш. Проблем е, че мнението не струва. Нищо друго, иначе ако искаш кажи и 2 лева. :)

Ниидс в темата се иска съвет за цена на сайт а не оферта за купуване - В тази връзка това което е написал Славчев е много по близо до истината в сравнение с това което е написал например Блинки а коментара ти е чист СПАМ

Сайта прави по 400лв на месец - НО с трафик от ФБ - Ако нямаш страници в които да пускаш след като го купиш колко ще прави сайта ????

Странника е написал че сайта трябва да се поддържа - Тоест трябва да се пишат новини една хубаво написана новина е поне 3лв - на ден трябва да пуснеш поне 5 за да развиваш сайта това са 15лв на ден или 450лв на месец - Тия 400лв приходи може да не ти стигнат да си покриеш разходите

И за финал ако странника пусне този сайт за продажба с търг тук във форума всичките дето сега се правите на велики ще се изпокриете и реално трудно ще му вземе над 1000лв - Защото както каза и Чокоев - Ти ако имаш възможност да си караш трафик от ФБ за да ти кликат на рекламите реално няма голямо значение какъв е сайта.
 
От: Мнение за цена на сайт

$INeed$ - това не е обява за продажба, и за това не е оформена по този начин, по който споменаваш, иначе съм съгласен с теб за оформлението на обявите, разгледай ако искаш последните ми обяви които съм пускал: обявите за реклама - споменавам всичко и не спестявам нищо.

И не, не продавам сайта с фейсстраниците - ако го продавам с тях, цената ще е петцифрена, но не и 10 000, а с пъти повече!

Пак казвам, хващате се за несъществени неща, но не забравяйте, че нямам време да го поддържам и да пиша уникални статии, и за това почти всичко е копи-пейст.
 
От: Мнение за цена на сайт

Ето го моето виждане за цената на сайта:
Ако сайта печели основно от Фейсбук трафика, то цената му е макс 500 лв за този сайт. Отделно се договарят ФБ странциите от които се прави трафика.
Щото ти и чисто нов сайт да сетнеш, имаш ли го трафика пак ще си изкарваш по 400 лв.

Това е моята логика и никой не ангажирам с нея.
Ако приходите са от Гугъл трафик, то вече цената отива на 5-6 000 минимум.
 
Ти пак ли захапваш. Ако си следял добре темата, се вижда на по-късен етап това с FB страниците, което си признавам, че намаля цената. Но сайт, изкарващ 400 лева на месец да бъде продаден на някой за 1000 лева, си е за учебник по икономика. :)

И за това трафика е предимно от фейсбук. - С това не се разбира точно. Защото може да има и страница към новинарския сайт и да шерва там или самите статии да стигатт до FB чрез шернг. Много неща може да означава. Но не прави нищо по ралзично от големите новинарски сайтове, които пък цаката на импресии. :)

Той ти казва какви са приходите, а ти ако искай имай разходи. :) Иначе може всяка статия да искаш да я пишеш на тавана на Кемпински, защото така ти идва музата, което прави статията 50 лева и на горе. :) За това, човекът ти казва колко прави сега, какво е нужно за да ги прави тези пари и ти си преценяваш. Факт е, че добре да се спомене това.

Ще се изпокрием, защото за да купя сайт в БГ ми трябва нещо повече от вътрешно усещане. Някаква много силна трева, и това не го казвам за първи път. :)
 

Горе