Моят път към успеха

biaaro

Well-Known Member
В духа на инициативата подета от съфорумците, реших да пусна тази тема. В темата накратко ще опиша как и защо стартирах начинание, което ми носи доходи колкото средна заплата за България. Както ще разберете по-долу, става въпрос за фейсбук стратегия, измислена и реализирана в рамките на 20-на дена. Всичко това има за цел да покаже на хората, които не не вярват в Интернет предприемачеството, как само за месец могат да обърнат посоката на живота си на 180 градуса и да положат началото на своята финансова независимост. А както знаем финансовата независимост е ментална независимост, а също и физическа независимост. Но това е обект на друга дискусия...:).


Началото:

Както всички по-стари членове на форума знаят, аз се занимавам основно с развитие на сайтове чрез така нареченото СЕО. До този момент съм се занимавал само с това и с малки изключения съм правил и други работи, като изработка на сайтове за клиенти, оптимизация и други подобни. Като натъртвам на това, че не съм нито сео специалист, нито програмист. По скоро съм човек с опит, който знае по малко от всичко...

Та след известен период на размисли върху последните тесли на гошо, реших да търся ново поле за изява, като целта е да изолирам чумата във възможно най-голяма степен, за да си гарантирам известна сигурност на доходите. Не, както е в момента, във всеки един момент да очаквам някакво финансово сътресение, защото на някой някъде му хрумнало нещо.

След известен период на обмисляне кой път да хващам, стигнах до най-близкото до акъла нещо - ФЕЙСБУК. В голяма степен фейсбук е точно това, което гошо не е и обратното. Затова се и спрях на него. Дефакто там трафика зависи изцяло от действията на оператора и субективизма е сведен до минимум, като изключим някои особености, като оформление на тумба и заглавието на линка, примерно. Та така стигнах до извода, че трябва да се занимавам с фейсбук, ако искам да постигна някаква диверсификация на приходите.


Реализация:

След като вече бях взел решението, че фейсбук е новото ми поле за изява, изникна съвсем основателния въпрос КАК? Тук трябва да спомена, че единствения ми допир с фейсбук до този момент беше личния ми профил (направен от жена ми) и фен страниците, които съм правил за сайтовете си. Които страници в никой случай не са били, а не са и носили, трафик. Били са за престиж, нищо повече.

Да се върнем на въпроса как? Ми как... Гледам какво правят всички и почвам да правя и аз същото.:lol: Направих сайт, направих страница, купих 4-5000 фена от колегите и ... греда:cry: Оказва се, че Фейсбук потребителите нямат нищо общо с натуралните таргетирани потребители от търсачките, на чието поведение аз съм свикнал.

След кратко умуване върху нещата реших, че е време да потърся специализирана помощ от някой колега от любимия ми форум за съдействие и съвети, защото осъзнах, че няма смисъл да си блъскам главата в стената в откриване на топлата вода, която хората са открили много преди мен. Така влязох във връзка с колега от форума, с когото съм имал приказка и преди и го знаех, че оперира с големи страници и се занимава с това отдавна. Точно той и изигра решаваща роля за по нататъшното ми развитие. За кратко време ме убеди да зарежа всякакви проекти за БГ и да се захвана с англоезичния пазар. Което и направих, естествено.

За няколко дена преправих сайта от БГ на ЕНГ, колегата ми предостави 10 малки страници за ползване и тренировки и ми демонстрира ефекта на линк от фейсбук страница с 150 000 потребителя. С което всички съмнения спрямо начинанието се изпариха... До този момент си мислех, че 5000 уникални са много, но се оказа, че от такава страница могат да се генерират 5000 уникални в рамките на 30 минути. До този момент не бях виждал 900 онлайн потребителя на мой сайт никога, което си е шокиращо. След тази демонстрация, няколко след това и опита, който придобих ползвайки страниците, които ми бяха предоставени, реших, че е време да се инвестират и малко средства. Тъй като нямам много свободни средства последно време, сумата която реших да инвестирам беше около 500 долара. Не е много, но за начало мисля е достатъчно. С тези 500 долара, посредничеството и съдействието на колегата станах собственик на две страници по 60 000 и една страница от 20 000 потребителя, главно американци, англичани и австралийци.


Монетизация:


С трите страници, за които стана въпрос по-горе и страниците, които ми бяха предоставени преди това, се оформи едно прилично количество фенове от които трябва и да се спечели нещо, нали в крайна сметка за това сме тук:) И така дойде момента на истината, в който трябваше да се разбере как ще върви монетизацията. Монетизацията естествено не тръгна по очаквания начин, защото се оказа, че американци, англичани и австралийци не кълват на това, на което си мислех аз. Това естествено се коригира и към днешния момент докарвам средно по около 10 000 уникални за 24 часа и това при не пълен работен ден. Някъде за 2-3 часа на ден работа. Всичко това ми носи по около 10 евро дневно. Не е много, но не това е важното в случая. Важното е, че става ясно че схемата работи и може да се печели. Другото е въпрос на мащаб. Защото дали ще оперираш с 5 страници по 10 000 потребителя или 5 страници с 50 000 работата една и съща, разликата е в приходите.

Забравих да спомена, че до този момент монетизирам единствено с адсенс, като всеки е свободен да монетизира както си иска - афилейт, попъпи разни, други ппк компании и тн. Това всъщност е най-малкият проблем...


Проблеми:

Единствения и най-съществен проблем е намирането на страници, които да се купят. На мен ми помогна колегата, за което съм му вечно благодарен, но всеки може и сам да си намери, ако потърси качествено. Общо взето трябва да се търсят стари изоставени страници и да се контактне админа. Другото е въпрос на договорки. Като 5 долара за 1000 потребителя е една много добра цена. Може и по-евтино, може и по-скъпо, вече според зависи. Също трябва да се внимава за измамници. Общо приета практика е половината пари напред, другото след като ти прехвърли страницата и го изтриеш като админ. Застраховани от мизерии няма, като и най-добрите горят понякога... Нещата се приемат като рискове на бизнеса и се преминава нататък. Другия съществен проблем е ниския CTR на фейсбук потребителите. Аз успях да го докарам до към 0.30. Колегата твърди, че това е добре, но аз си мисля, че може и по-добре. Все пак докато докарате някакви прилични нива ще се наложи доста да си поиграете с рекламите, но накрая стават нещата. Ако някой има нужда от помощ да пише в темата, ще му обясня как съм закрепил при мен нещата.


Ми общо взето това е, което исках да разкажа... Ще ви държа в течение как вървят нещата в бъдеще.

Умишлено не споменавам кой е човека дето наднича от тъмното:), той ако иска да си каже. Тук е мястото да му изкажа специални благодарности и да му пожелая здраве и щастие, на него и неговото семейство. Много знания ми предаде, а аз ако мога ще ги предам на вас.


СЛЕДВА....
 
От: Моят път към успеха

Човекът от тъмното съм аз, разбира се :p

Работа има за всички, пожелавам на колегата да продължава да се развива в областта на социалните мрежи и да дойде ден, в който и 3000 онлайн да не му се струват много 8)
 
От: Моят път към успеха

Еха , че то било лесно да печелиш пари :)
 
От: Моят път към успеха

Че то винаги си е било лесно да печелиш пари! Тайната е да знаеш как!
 
От: Моят път към успеха

Е, хайде сега, излишни са тия коментари за "лесните пари". Значи евала на biaaro, че започна подобна тема и представи нещата, които прави и от които печели. Че не е лесно, не е, но в крайна сметка, ако е лесно няма да е интересно. Подобни теми действат много мотивиращо, плюс това става дума за потребител от този форум, форум, който претендира, че е насочен към предприемачите. Поста показва, че успехът е възможен, но той е в ръцете на постоянните и тези, които имат смелостта поне да се опитат да бъдат независими. Прочетох всичко с удоволствие и пак ще го чета.
 
От: Моят път към успеха

Първо искам да благодаря на автора на темата. Такива теми са особено ценни - не само надъхват хората, но и дават някакви насоки, които реално могат да носят пари (което е и целта на всички това). Аз имам едни въпрос - какви постове използвате във фейсбук страниците - снимка с линк отгоре или обикновен пост (който си взема малката снимка)?
 
От: Моят път към успеха

И аз имам въпрос: Успявал ли си да постигнеш подобен успех с нова фейсбук страница, която тръгва от нулата, без никакви фенове? Или добрият ресурс е задължителен?
 
От: Моят път към успеха

Аз имам едни въпрос - какви постове използвате във фейсбук страниците - снимка с линк отгоре или обикновен пост (който си взема малката снимка)?
Зависи. За промотиране на рецепти, продукти, туристически дестинации и прочее - първото. За фън сайтове - второто, като не пренебрегваш силата на тъмбнейла, подходящото заглавие и това какво ще напишеш над поста. Но при всяко едно положение е добре да търсиш харесванията, т.е. да редуваш постове с картинки и постове с линкове.
 
От: Моят път към успеха

Първо искам да благодаря на автора на темата. Такива теми са особено ценни - не само надъхват хората, но и дават някакви насоки, които реално могат да носят пари (което е и целта на всички това). Аз имам едни въпрос - какви постове използвате във фейсбук страниците - снимка с линк отгоре или обикновен пост (който си взема малката снимка)?

Аз използвам само линк с тумб, като на тумба задължително има някакъв елемент, който привлича, някакво оградено, стрелка или нещо подобно. Също добра техника е тумба да се зарежда от място различно от оригиналната картинка на сайта. По този начин може да се манипулира картинката, без това да влияе на оригинала. На практика фейсбук дърпа манипулираната картинка за тумб, а потребителят отива на страницата с оригинала. Не знам дали ме разбра, ако не си ще ти обесня пак. Освен строителки и оградено също може да се ореже интересната част от картинката, по този начин също се повишава кликаемоста на линка. Като и в двата варианта може да се засили ефекта с някакъв заинтригуващ текст към линка.
 
От: Моят път към успеха

И аз имам въпрос: Успявал ли си да постигнеш подобен успех с нова фейсбук страница, която тръгва от нулата, без никакви фенове? Или добрият ресурс е задължителен?

С нова страница не виждам как ще стане. Даже и да стане нещо, то реализацията ще ти отнеме много време и усилия.
 
От: Моят път към успеха

И аз имам въпрос: Успявал ли си да постигнеш подобен успех с нова фейсбук страница, която тръгва от нулата, без никакви фенове? Или добрият ресурс е задължителен?
Може, ако налееш значителна сума за фб реклама. За български фенове е 8 ст./фен, за американски около долар на фен.
 
От: Моят път към успеха

Само Евала на biarro за търпението и постоянството (които мисля са най-важни за всеки успех, но това е тема на друга дискусия) и на redrum за непестенето на знания. Сега ще опитам и репутации да дам.

Да не забравя и желанието на biarro да сподели този свой проект. Че обикновено хората си държат в тайна стъпките към успеха.

Важно е също придобитите знания да могат и на друго място да се ползват. Или да се развиват и други умения. Фейса, като Гугъл и той може някой ден да промени много алгоритмите си.

P.S. На redrum сега не мога :(.
 
Последно редактирано:
От: Моят път към успеха

Тази тема ме подсеща, защо дойдох преди около три години във форума. Смятах, че е възможно да се съберем 15 - 20 човека, които се занимават с онлайн бизнес и да направим истински силен проект, който да е опоциция на рекламните и ПР агенциите в България, които на практика, контролират пазара на рекламата... за съжаление... не успях, но този пост ме кара да вярвам, че нещата вървят на добре и все някога ще се случи и това.. По темата - ФБ е мощен инструмент .. използвайте го на МАКС. освен адсенс, можете да го ползвате и за налагане на бранд... юношите и децата растат.. нека растат с вашата марка..нека впечатлението, което оставяте у тях да бъде положително.. :):beer:
 
От: От: Моят път към успеха

Аз използвам само линк с тумб, като на тумба задължително има някакъв елемент, който привлича, някакво оградено, стрелка или нещо подобно. Също добра техника е тумба да се зарежда от място различно от оригиналната картинка на сайта.

Това ми е любопитно като техника, как се прави, че никога не съм го правил, а е много добро, като идея!
 
От: Моят път към успеха

Прави се с ог таговете, от които може да се задава кое да търси фб като тъмбче.
 
От: Моят път към успеха

Прави се с ог таговете, от които може да се задава кое да търси фб като тъмбче.
Това тагове от сайта, който се шерва ли са? Не ми е ясно наистина ..
 

Горе