Най-добрата банка за депозит?

От: Най-добрата банка за депозит?

Знам, мен с телефонно обаждане ме убеждаваха, че всичко е гарантирано, но в закона не видях да пише така, затова питам за цитат от него...
 
От: Най-добрата банка за депозит?

"но в закона не видях да пише така, затова питам"


ЗАКОН ЗА ГАРАНТИРАНЕ НА ВЛОГОВЕТЕ В БАНКИТЕ

Чл. 4. (1) (Изм. - ДВ, бр. 109 от 2001 г., изм. - ДВ, бр. 118 от 2002 г., изм. - ДВ, бр. 31 от 2005 г., изм. - ДВ, бр. 64 от 2006 г., в сила от 31.12.2006 г., изм. - ДВ, бр. 98 от 2008 г., изм. - ДВ, бр. 101 от 2010 г., в сила от 31.12.2010 г.) Фондът гарантира пълно изплащане на сумите по влоговете на едно лице в една банка независимо от броя и размера им до 196 000 лв.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 109 от 2001 г.) В посочената сума се включват и начислените лихви към датата на решението на Българската народна банка по чл. 23, ал. 1.
(3) Разпоредбата на ал. 1 не се прилага спрямо лица, придобили права по влог в резултат на извършени разпоредителни действия с влога след вземане на решението на Българската народна банка по чл. 23, ал. 1.


§ 1. По смисъла на този закон:
1. (доп. - ДВ, бр. 39 от 2005 г., изм. - ДВ, бр. 86 от 2006 г., в сила от 01.01.2007 г.) "Влог" са парични средства по банкова сметка независимо от нейния вид, открита на името на едно или повече лица, или кредитни салда, произтичащи от временни положения в резултат на обичайни банкови сделки, които парични средства или кредитни салда банката е длъжна да плати обратно на вложителя съгласно приложимите законови и договорни условия.


ЗАКОН ЗА КРЕДИТНИТЕ ИНСТИТУЦИИ

§ 1. (1) По смисъла на този закон:
.
2. "Влог" е всяка сума, получена със задължение за връщане, освен ако тя е дадена:
а) като заем от банка;
б) като отметнина или задатък, осигуряващи изпълнението по търговска или друга сделка;
в) като авансово плащане по договор за продажба или за извършване на услуга или друга дейност и подлежи на връщане при неизпълнение на договора;

"аз намерих само за депозитите"

И къде намерихте само за депозитите, като в закона се споменава само термина "влог" който е широко понятие и включва освен депозит и много други видове сметки.
 
От: Най-добрата банка за депозит?

Знам, мен с телефонно обаждане ме убеждаваха, че всичко е гарантирано, но в закона не видях да пише така, затова питам за цитат от него...

Закона дефинира че са гарантирани влоговете . Депозити и разплащатлни сметки се третират като влогове , следователно и те са защитени .
 
От: Най-добрата банка за депозит?

"В неделя би трябвало да обявят, че имат задържани, ако имат малко останал акъл."

"Полицията задържа мъж, разпространявал имейли със спекулативна информация за състоянието на банките в България, съобщи bTV."

Ще преизпълнят петилетката.

п.п. Интересно майче арестувания е бащата на Йордан Бонев - лидерът на Национално движение "Свобода" който правеше простотии с Бисер Миланов-Петното.
 
От: Най-добрата банка за депозит?

А забелязвате ли нещо много интересно. Гаранциите са в ЛЕВА! В момента лева е закотвен за ЕВРО-то. Но какво ще се случи при едно "откотвяне"?

Пример:
Имате депозирани 1000 лева в банка. Те са гарантирани и се равняват на 511.2918 Евро. До тук всичко е ОК, всеки е спокоен, има някаква сигурност. За тези си пари може спокойно да си купи 102 домейна при цена 5 евро/домейн.

НО! Няколко банки са поставени под специален надзор, системата колабира, пада валутния борд и.... лева се обезценява... В рамките на месеци можем да предположим, че 1 ЕВРО ще се равнява на 5 лева (цифрата 5 е примерна, но ми е по-лесно да смятам така). Какво се случва? Държавата ви връща 1000-та лева които са гарантирани, но те вече не са равни на 511 евро, а струват 200 евро. С тези 200 евро можете да си купите 40 домейна. В крайна сметка излиза, че сме обеднели с 62 домейна!

Валутен борд всъщност е грешно понятие, това е валутен съвет, който е институция. Тя има своите правила и разпоредби които са много точно описани в закона. Валутният съвет е задължен да обменя евро към лев по курс 1,95583. Валутният съвет инвестира валутният резерв на страната в ниско лихвени дългосрочни активи. По спомени валутният резерв на страната са около 15 милиарда евро. Но те не са налични сега, веднага и на момента. Голяма част от тях е инвестирана в активи. Тези активи впрочем са до голяма степен държавни облигации каквито ние скоро емитирахме на стойност близо 1.5 милиарда евро. Та, когато валутния съвет инвестира в такива дългосрочни облигации, не е толкова лесно да получи инвестираните си пари обратно, защото трябва да намери на кой да ги продаде. Пиша всичко това, за да стане ясно, че няма да може много лесно да се обменят левове за евро. Просто няма да има налично ЕВРО, а от там започват спекулациите!

Пример 2:
Това според мен е по-вероятната причина за случващото се в България.

Вие сте предприемач, работите здраво и се развивате много добре. Съдбата е на ваша страна и сте наистина щастлив. До тук всичко е страхотно! Стартирали сте като едно малко новинарско сайтче в което само вие сте писали, след това сте нали 2-ма човека да пишат. Година по-късно вече имате 10 сайта, 40 човека персонал, хубав офис закупен с банков кредит, но не се притеснявате тъй като изгледите пред компанията са обещаващи. Разгръщате се над предлагането на реклама и офлайн. Закупувате билборди, купувате рекламно време в телевизии и радиа и ставате все по-доволни от успеха си. В един момент обаче някой решава че вие правите супер лесни пари и иска да ви открадне бизнеса. Но вие не сте малък играч на пазара. Да, не сте от най-големите, но сте среден и не е толкова лесно да ви затрият. Тук влиза в схемата патардията с банките.

Имате много оборотни средства, които искате да държите в банка с изгодна лихва. Все пак и вие имате кредити на които тече лихва, защо да не се възползвате от обратното - от хубавата лихва по депозитите? Речено сторено, всички плащания на вашата фирма почват да минават през КТБ. Лихвата е супер, една от най-високите на пазара. 4-та по големина банка в България - лол, това си е сериозно няма как да стане нещо. А и всички знаем, че държавата държи много от парите си именно там - супер! А... 30% от банката е на шейха на Оман... едно бързо търсене в Google - LOL, човека инвестира милиарди долари. Има много кинти от петрол - супер. Пък и... нали сме си малко националисти... все пак си е Българска банка... Речено - сторено, всичките пари на фирмата ще минават през КТБ!

Но... бедата идва. Един нещастен ден не можете да оперирате с парите си. И то точно преди края на месеца... трябва да се платят заплати, сметки... ами кредитите? Почват да се натрупват лихви, хората недоволстват! Имате задължения към доставчици... (Представете си че бизнеса е млекопреработване или месокомбинат. Там всеки ден се купува суровини за преработката! Примера с WEB не е толкова силен като цяло.) Фак, положението е тежко - нови кредити, нови ипотеки... Е евентуално може и да оцелеете, но колко ще фалират? Колко бизнеси ще се съсипят сега?

Пример 3:
Как лесно да си купим банка с много активи на ниска цена! Убиваме я много ясно, с помощта на държавата! Още не се е чуло колко държавни пари са запорирани в КТБ, ЗАЩО? Та... КТБ наистина е голяма банка (не ме разбирайте погрешно и на мен Мустака ми е противен) и има много сериозни активи. Няма банка която да държи депозираните парите в наличност. Те се инвестират. Дават се кредити, купуват се облигации, инвестира се в имоти. Банката има много кредити които се обслужват, но когато са дали 100 000 лева и се връщат по 3 000 на месец, няма как да ги събере веднага за да може да ги даде на хората които имат депозити. И така създава се смут, липсва ликвидност (ликвидност е точно това - хартиените пари) и банката не може да оперира. Това от своя страна създава още по-голям смут! Трябва да се намери решение, трябва спешно да влезнат свежи пари в банката. Акционерите обаче, не са хора които държат милиони в наличност и не могат да се справят. Тук се намесва някой инвеститор. Увеличава се капитала на банката, старите акционери не могат също да инвестират допълнителни средства и в един момент от 50% собственост оставаш с 20%. Воала, банката вече не е твоя! Е да, цялата тая дандания ще има негативи години наред, хората трудно ще се доверяват, но пък на кой му трябват хората? Важното е държавата да е зад теб и да продължава да си държи парите в твоята банка!

Пример 4:
Специално за ПИБ! Масово народа си тегли депозитите предварително и хоп - лихвата която банката е трябвало да изплати се изпарява. Супер лесен начин за прибиране на бърза печалба. И нищо чудно това да е причината за развоя на нещата.


Като заключение, стана доста дълъг пост, дано не ми го изтрият модераторите заради тая глупост с правото за писане относно кредитните институции. Не съм някакъв икономист, дори нямам икономическо образование, просто според мен така стоят нещата. Мразя баките и мазните им изпълнителни директори, незнам си какви директори и какви ли още не началници дето седят на мазните си задници по цял ден и на края на годината получават петцифрени бонуси към скромните им заплати от по няколко десетки хиляди лева на месец!
 
От: Най-добрата банка за депозит?

chokoev, хареса ми интерпретацията ти. Има художествена стойност. Не, че съм съгласен с предположенията ти. Особено за "Пример 4" - няма банка, която да иска да срине доверието в себе си. Пазарните банки се крепят на доверието, на нищо друго. За това и казват, че можеш да ги утрепеш с вестник. Отделно от това на банката са нужни пари, дори и с ниска ликвидност. Едва ли някоя банка би искал да си срине доверието сама и да загуби близо 1 милиард лева за един ден.
 
От: Най-добрата банка за депозит?

Някой знае ли алфа банк дали има електронн банкиране без подпис, ще ми трябва друга банка, ултимата ме блазни като безсрочна, може да си превеждам по всяко време.
Само малко ме притеснява, че е гръцка, влоговете в нея от нашата държава ли са гарантирани, или от гръцката? В смисъл мисля, че е е гръцка банка с клон в БГ, а не БГ дружество, някой наясно ли е?
 
От: Най-добрата банка за депозит?

Някой знае ли алфа банк дали има електронн банкиране без подпис, ще ми трябва друга банка, ултимата ме блазни като безсрочна, може да си превеждам по всяко време.
Само малко ме притеснява, че е гръцка, влоговете в нея от нашата държава ли са гарантирани, или от гръцката? В смисъл мисля, че е е гръцка банка с клон в БГ, а не БГ дружество, някой наясно ли е?

мисля, че е българска банка с гръцки капитали. поне не я откривам тук http://www.alpha.gr/page/default.asp?la=2&id=2580
мисля, че няма нито една банка в България, която да не е българска (не визирам чии са капиталите), следователно гаранциите са си наши :)
 
От: Най-добрата банка за депозит?

Някой знае ли алфа банк дали има електронн банкиране без подпис, ще ми трябва друга банка, ултимата ме блазни като безсрочна, може да си превеждам по всяко време.
Само малко ме притеснява, че е гръцка, влоговете в нея от нашата държава ли са гарантирани, или от гръцката? В смисъл мисля, че е е гръцка банка с клон в БГ, а не БГ дружество, някой наясно ли е?

Банката е гръцка и в договора за депозит пише:

Средствата (...) са гарантирани (...) чрез Фонда за гарантиране на влоговете в Република Гърция (...)

Предлагат безплатно пасивно електронно банкиране (с потребителско име и парола). Ако искате активно - плащате за токен.

Не взимат никакви такси, включително няма и такса за издаване на две дебитни карти (едната от които става за онлайн банкиране). С всяка една от картите може да се теглят парите от същата сметка. Няма такса теглене от банкомат на Алфа Банк (ако салдото падне под определена стойност може да се тегли на друг банкомат, за което има такса; може и да се пазарува в магазини без такса и салдото може да пада до нула в този случай). Няма месечни такси.

Вижте на сайта им подробностите по лимитите за теглене (информацията ми за невъзможността да се тегли (при падане на салдото до някакъв лимит) от банкомат на същата банка май не е актуална, виж на сайта им за подробности).

Виж на сайта или питай в банката за това кои карти стават за онлайн плащания и кои не. На мен ми казаха, че Visa-та не ставала за онлайн плащания, обаче тази информация може да не е актуална.

(Парите, които са налични по сметката се наричат салдо, а не баланс.)
 
Последно редактирано:
От: Най-добрата банка за депозит?

Това малко ме притеснява, от гледна точка че не ми е ясно как бих си взел парите при евентуален фалит. Трябва да чакаме гръцката държава да се грижи за някакъв клон на една от техните банки...
 
От: Най-добрата банка за депозит?

Щом има закон, който задължава държавата да се грижи - би трябвало да се грижи.
 
Re: От: Най-добрата банка за депозит?

мисля, че е българска банка с гръцки капитали. поне не я откривам тук http://www.alpha.gr/page/default.asp?la=2&id=2580
мисля, че няма нито една банка в България, която да не е българска (не визирам чии са капиталите), следователно гаранциите са си наши :)

няколко са
http://dif.bg/depositors/banks/

Посочените по-долу кредитни институции са клонове на чуждестранни банки и не участват в българската система за гарантиране на влоговете, тъй като са защитени от системата в страната по седалището на банката:

 
От: Най-добрата банка за депозит?

меа кулпа. признавам, че не съм се интересувал до сега
 
От: Най-добрата банка за депозит?

Някой знае ли алфа банк дали има електронн банкиране без подпис, ще ми трябва друга банка, ултимата ме блазни като безсрочна, може да си превеждам по всяко време.
Само малко ме притеснява, че е гръцка, влоговете в нея от нашата държава ли са гарантирани, или от гръцката? В смисъл мисля, че е е гръцка банка с клон в БГ, а не БГ дружество, някой наясно ли е?

и какво като има банкиране, ПИБ го изключиха, и после хората били овце да се редят...
 
Re: От: Най-добрата банка за депозит?

Спокойно, спокойно, колко да е спокойно?!?
Дори и без да беше изключено, имаше такова натоварване, че всяко второ презареждане беше time-out...

Е нормално, все пак няколко кънекции за секунда са си сериозен трафик. Една мини DDos атака се получи. )
 

Горе