Начинаещ: Въпроси за ДДС

Здравейте,

Предварително се извинявам за въпросите, които задавам, но съм твърде начинаещ в това поприще и наистина имам нужда от съвети :)

Въпросът ми е следния: Купувам от фирма, регистрирана по ДДС в държава членка на ЕС, чрез моята българска фирма, също регистрирана по ДДС. При тази сделка не се начислява ДДС. Това ВОП ли е или ВОД? След това продавам на физическо лице продукта, закупен от моята фирма. Какво се случва при продажбата към физическото лице? Какви документи трябва да издам? Кой и кога плаща ДДС?

Благодаря!

Поздрави,
Енчо
 
ДДС-то се начислява при продажби. Купувам (като дистрибутор и официален представител) продукти от фирма (в Чехия), регистрирана по ДДС и членка на ЕС. Фирмата ми е регистрирана (в Словакия) по ДДС за ЕС с 0% ставка. Когато продавам, не начислявам ДДС. Начислява се от прекупвача/вносителя в България в момента, в който продаде продукт.
 
И от кога така?
Фирма в ЕС по ДДС продава на БГ фирма по ДДС. Тази в ЕС издава фактура с 0% ДДС. Тази в БГ е ДЛЪЖНА да си го самоначисли и внесе в БГ.
Тоест купувам за 100лв без ДДС. Декларира се от 1-15 в следващия месец тази с фактура с декларация за самоначисляване. Не помня как се казваше декларацията. Продавам на 240лв с ДДС. Напомням, че крайна цена в БГ винаги е с ДДС без значение дали клиента е физическо лице, фирма без ДДС регистрация или такава с ДДС регистрация!
Ако приемем, че това е единствената сделка за целта на примера, то в края на месеца съм на вноска 20лв ДДС, защото :
Продажна без ДДС - доставна без ДДС =100лв. На тази сума ДДС е 20лв.
Към питащия : ти счетоводител нямаш ли си?
 
Ако разбирам правилно - купувам продукт за 80лв без ДДС и го продавам за 120лв с ДДС. Плащам ДДС върху 120лв, т.е. 24лв. В такъв случай печалбата ми ще бъде 120-80-24=16лв.
Пишете, че фирмата Ви е регистрирана по ЗДДС - в този случай нямате ли счетоводител?
От ЕС в България, когато купувате е ВОПридобиване.
"и го продавам за 120лв с ДДС" - ДДС-то е 20 лв.
 
Към питащия : ти счетоводител нямаш ли си?
И аз смятам, че няма начин да имаш фирма регистрирана по ДДС и да нямаш счетоводител. Естествено, ако ти не си завършил подобна специалност. Просто няма да е леко, ако сам си го движиш.
 

Горе